גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש ששינה לנצח את עולם מכשירי החשמל

לקח לג'יימס דייסון ארבע שנים ואלפי אבות טיפוס כדי לייצר את שואב האבק הידוע ● בספרו הוא טוען שהעקשנות שלו, אותה הפגין נגד הבנקים, המשקיעים, היצרנים והמפיצים, היא זו שהביאה לו את ההצלחה

ג'יימס דייסון, ממציא שואב האבק הקרוי על שמו, 2015 / צילום: ויקיפדיה
ג'יימס דייסון, ממציא שואב האבק הקרוי על שמו, 2015 / צילום: ויקיפדיה

פטרוסקי היה סופר ומהנדס אמריקאי 

ג'יימס דייסון, ממציא שואב האבק, לא היה תלמיד מבריק בפנימייה בה גדל בנורפולק באנגליה, בה אביו שימש כמורה. אבל הוא הפך למייסד של אימפריה כלל־עולמית בבעלות משפחתית. דייסון זכה לתהילה - ולתואר אצולה - כממציא שואב אבק מהפכני המנצל את עיקרון הציקלון ולעולם לא צריך להחליף בו שקית, וכן של כמה מוצרים חדשניים אחרים לבית. אלא שההישג הזה בקושי היה צפוי, לפחות בתחילת חייו.

כנער בשנות ה־60 המרדניות, בחר ג'יימס דייסון ללמוד בבית הספר רישום וציור. אחר כך המשיך ללימודי עיצוב פנים ואדריכלות בקולג' המלכותי לאמנות בלונדון. בין המורים שלו ב־RCA היה גם מהנדס הבניין הבריטי אנתוני האנט, שלימד אותו ש"מבנה הוא אדריכלות". האנט הדליק את דייסון הצעיר על הנדסה ועל החיבור בין "עיצוב, הנדסה, אמנות ומדע", חיבור שיעמוד בלב כל ההמצאות העתידיות שלו.

 

כשמהנדס אחר, ג'רמי פריי, נתן לדייסון את האחריות וההזדמנות - ובמקרה גם את התסכול והאושר - על פיתוח "משאית ימית", "כלי נחיתה מהיר, עם תחתית שטוחה" שהמציא פריי, מעברו של דייסון מאמנות להנדסה, ובהמשך לזה לייצור ומכירה, הייתה שלמה ובלתי ניתנת להפיכה. וזה למרות שבבריטניה הנדסה, ייצור, ומכירה נחשבו ל"מקצועות מלוכלכים". אבל היו אלה בדיוק הפעולות הארציות האלה שיגדירו את הקריירה שלו, ועם הזמן יזכו אותו בתואר אביר ובגישה לבית ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10.

אלפי אבות טיפוס של השואב

המוציא לאור מתאר את הספר "המצאה" כ"ממואר האולטימטיבי" של דייסון. באוטוביוגרפיה שפרסם דייסון ב־1997, "נגד הסיכויים" שמה, הוא סיפר על שתי ההמצאות החשובות הראשונות שלו - אחת, שיפור של המריצה הקלאסית שכינה "מריצת הכדור" (Ballbarrow) והשנייה, שואב האבק פורץ הדרך. בספר "המצאה" הוא חוזר אל ההרפתקאות האלה, שכללו איבוד זכויות הפטנט וסילוק מהחברה שהקים, בה תיכנן לייצר את מריצת הכדור. למרות שיוזמה זו נגמרה בכישלון, החווייה הלא נעימה הזו לא מנעה ממנו לדבוק ביעד השני שלו - פיתוח שואב האבק.

לקח לדייסון ארבע שנים ו־5,127 אבות טיפוס כדי לייצר את שואב האבק הידוע, כפי שהוא מציין בפסקה הראשונה של ההקדמה של הספר, בפסקה האחרונה של הפרק האחרון, ובעוד מקומות בספר. הוא אומר שהעקשנות שלו - אותה הפעיל כנגד הבנקים, משקיעי ההון סיכון, הסוכנויות ממשלתיות, היצרנים, המפיצים והקמעונאים - בסופו של דבר היא זו שהביאה לו את ההצלחה. "לקבל את הכישלון ואפילו ליהנות ממנו, אבל להמשיך הלאה" הוא מוטו שעובר כחוט השני בספרו של דייסון.

 

מוניטין של איש עסקים לוחמני ומצליח

שואב האבק הראשון הדו־ציקלוני ללא שקיות (דגם DC01) נמכר תחילה דרך קטלוגים בדואר. הוא הפך לבסט סלר, למרות מאפייניו הלא קונבנציונליים: צבעו צהוב בוהק; יש לו מיכל אבק עשוי מפלסטיק שקוף במקום השקית המוסתרת; ומחירו יקר פי כמה משואב אבק בסיסי. מומחים אמרו לדייסון לוותר על המאפיינים האלה. אחרי שסוכני מכירות ראו כיצד השואב של דייסון אוסף אבק ושערות ששואבים אחרים הותירו מאחור - המכירות זינקו. האינסטינקטים של הממציא לגבי אילו מאפיינים חדשים יגברו על מאפיינים מיושנים התגלו כנכונים. החושים שלו היו יותר חדים וטובים משל מפתחי מוצר ומעצבים תעשייתיים מנוסים.

לאחר שנחל הצלחה בבריטניה, דייסון רצה למכור את ההמצאה שלו במדינות אחרות. באמריקה, הוא הסתבך עם Amway, חברה שהוא סבר שמפרה את הפטנטים שלו. הלקח שלמד מכישלונו להגן על זכויות המריצה שהמציא, חיזק את דייסון, אשתו ושותפתו העסקית דירדרה הינדמארש. דייסון תבע את Amway ואחרי חמש שנים של ליטיגציה יקרה, זכה בהסדר שהיטיב עמו. הניצחון חיזק את המוניטין של איש העסקים כלוחמני ומצליח.

המכשולים הרבים שעמדו בדרך ליעד

רוב הספר החדש מתמקד בהמצאות, קידום, ייצור ומכירת מוצרים של דייסון. בין ההמצאות החשובות הרבות שהוא מתאר, בפירוט ובתשוקה רבה: שואבי אבק בכוח סוללה בלבד, מייבשי שיער ומייבשי ידיים. כל בעיה שדייסון נתקל בה, הוא חיפש פתרון משנה פרדיגמות. מייבש הידיים החדשני Airblade, למשל, מבוסס על "דפים" של אוויר, הנושב במהירות 600 קמ"ש ומייבש ידיים רטובות תוך 10 שניות. היתרון של ה־Airblade: הוא יותר היגייני ויעיל מבחינת אנרגיה ממייבשי הידיים החמים האיטיים ששלטו פעם בשירותים ציבוריים.

פיתוח מוצר כמו ה־Airblade הצריך מחקר על מנועים הפועלים במהירות גבוהה ועל המכניקה של זרימת האוויר. כך, ידע שהושג בפיתוח מוצר אחד הניע פיתוח מוצרים נוספים. אחד מהם הוא המאוורר נטול הכנפיים שדייסון כינה Air Multiplier, המנצל את היחס הפיזיקלי בין מהירות האוויר והלחץ ("משוואת ברנולי"), בדומה לכנף מטוס. שלא כמו מאווררים קונבנציונליים, אין מגן רשת בחזית ה־Airblade כדי להגן על האצבעות. דייסון אוהב להכניס את ידו לתוך המכשיר כדי לשכנע לקוחות פוטנציאליים שהפלא המסתורי הזה בטוח לשימוש.

סיפורים על מכשירי חשמל וגדג'טים מניעים קדימה את הנרטיב של דייסון. אלא שבמקביל לתיאור תהליך ההמצאה, דייסון מספר גם על המסעות המפרכים שלו להשיג הון פרטי, מתקני ייצור מתאימים, רישיונות בנייה, עובדים מוכשרים ומיומנים ותמיכה מוראלית מצד ממשלת בריטניה. הוא חושף את המכשולים הרבים שעמדו בדרכו, הפיננסיים, הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים. אלו טרפדו את ניסיונותיו להרחיב את הייצור שלו בבריטניה. האתגר הזה, הוא מסביר בספרו, הניע אותו להעביר את רוב העסק שלו לסינגפור, שם נמצאים משרדי החברה של דייסון כיום.

היכן מוצאים את המהנדסים מבריקים

רעיון נוסף השזור לאורך ספרו של דייסון הוא טענתו שצריך להנחיל לימודי מדע בבתי הספר הבריטיים. באין לימודים כאלה, נמנע מהמדינה ומהאזרחים הבסיס להצלחה עתידית. דייסון בקושי הצליח לאתר מהנדסים צעירים ומבריקים שיאיישו את המעבדות ובתי החרושת שלו בבריטניה, אבל מצא מהם בשפע באסיה.

חוויות כאלה הובילו את המולטי מיליארדר ג'יימס דייסון להיות מעורב בחינוך. הוא גם לוביסט המנסה להשפיע על תכני הלימודים בתי הספר הבריטיים, והוא גם ייסד מוסד להשכלה גבוהה משלו. ב־2002, ייסד את קרן ג'יימס דייסון "כדי לאתגר את התפיסות השגויות לגבי הנדסה וכדי להיאבק במחסור במהנדסים בבריטניה". ב־2011, הקרן הגיעה גם לארה"ב, וב־2016 ליפן. ב־2017, בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת וורוויק, הממציא חסר המנוח ייסד את מכון דייסון להנדסה וטכנולוגיה. הסטודנטים רוכשים שם תואר בהנדסה, ובמקביל עובדים כמהנדסים זוטרים במחלקות המחקר, העיצוב והפיתוח של חברת דייסון.

העובדה שלג'יימס דייסון אין תואר בהנדסה לא מעידה על כך שבריטניה לא יכולה להוציא מתוכה מהנדסים יוצאי דופן. היא בהחלט הולידה כמה בימי המהפכה התעשייתית, התקופה הוויקטוריאנית ומלחמת העולם השנייה. ההישג יוצא הדופן של דייסון מאשר את טענתו שמערכת החינוך המערבית לא מגשימה את מלוא הפוטנציאל שלה.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר