גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדרים שבעיניהם המוות הוא עוד בעיה שצריך לפתור

יזם הביוטק בריאן ג'ונסון רואה בכל מעשה שמאיץ את ההזדקנות, אפילו אכילת עוגייה, "אקט של אלימות", ומתעקש שהמוות אולי אינו בלתי נמנע ● לארי אליסון תרם לפחות 370 מיליון דולר למחקר אנטי־אייג'ינג, והיד עוד נטויה ● דמויות בולטות בעמק הסיליקון מנהלות מרוץ מטורף כדי לחיות לנצח, ולא משנה המחיר ● המרוץ להארכת החיים, פרויקט מיוחד

בריאן ג'ונסון.  בן 46 עם עצמות של בן 30  ולב של בן 37 / צילום: מתוך יוטיוב
בריאן ג'ונסון. בן 46 עם עצמות של בן 30 ולב של בן 37 / צילום: מתוך יוטיוב

 

בתמונה שמוצגת בראיון איתו במגזין "טיים", נראה אדם חיוור־פנים עומד בכניסה למבנה בטון מרשים לצד צעירה חמורת־סבר, שניהם תחת מטרייה שמגנה עליהם מפני קרני השמש, לבושים שחורים, ועל חולצותיהם מתנוססת הסיסמה: "אל תמות".

זו אולי לא בדיוק תמונת השער שהייתם מצפים מקמפיין המעודד אתכם לחיות, אבל בריאן ג'ונסון, יזם הביוטק בן ה־46, פועל בדיוק למטרה הזו: לחיות. או, ליתר דיוק, לנצח את המוות. ולא רק ג'ונסון. אולטרה-עשירים נוספים כמו מייסד אמזון ג'ף בזוס, פיטר ת'יל ממייסדי PayPal ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן מזרימים נהרות של כספים לא רק כדי לחיות שנים נוספות, אלא בעיקר כדי להחזיר את השעון לאחור. מהזרקות של "דם צעיר", הרעבה עצמית, חבישת כובע שיורה אור אינפרא־אדום לתוך הקרקפת, איסוף דגימות צואה - כל אחד ומעיין הנעורים שלו. כשחושבים על זה, אולי רק טבעי שלאחר שכבשו את החלל, האתגר הבא שיעמוד בפני עשירי העולם, הוא הזמן.

 

ג'וקוביץ' חובב תאי לחץ, לברון משלם מיליונים

נראה כי אולימפיאדת ההתחדשות מגיעה מהתחביב (שלא לומר אובססיה) של עשירי העולם לאסוף ולנתח את נתוני הבריאות האישיים שלהם, להפנות את הונם לקידום מחקר, ולהתמכר לאינספור טרנדים ספק בריאותיים, הכול בשאיפה להילחם בהזדקנות.

זה שנים ששחקן הטניס הסרבי נובאק ג'וקוביץ' (35) כולל בשגרה שלו מנוחה בתא לחץ כדי להעשיר את דמו בחמצן. אומרים שלברון ג'יימס, בן 38, מוציא 1.5 מיליון דולר בשנה על גופו. מייסד טוויטר ג'ק דורסי ידוע בהרגלי הבריאות האקסצנטריים שלו, הכוללים ארוחה אחת ביום, מדיטציה לפחות שעתיים ביום, ואמבטיות קרח. כל הללו מתחזקים רמת כושר שרבים היו שמחים לה. אבל בתחום מדעי הבריאות המודרניים, הם חובבנים בהשוואה לבריאן ג'ונסון, עבורו כל מעשה שמאיץ את ההזדקנות - כמו אכילת עוגיה, או שינה של פחות משמונה שעות - הוא "אקט של אלימות". היזם ומשקיע ההון סיכון בילה את חלק הארי של שלוש השנים האחרונות בריצה לאחור. בזמן הזה הסנטי-מיליונר השקיע יותר מ־4 מיליון דולר בפיתוח מערכת להארכת חיים בשם Blueprint, שהוציאה את ניהול גופו למיקור חוץ. כל החלטה הקשורה לגופו נעשית על ידי צוות רופאים, המשתמש בנתונים כדי לפתח משטר בריאות קפדני שמטרתו לצמצם את גילו הביולוגי של ג'ונסון.

לפי הדיווח של "טיים", המערכת הזו כוללת משטר שמתחיל ב־5 בבוקר, נטילת 111 (!) כדורים מדי יום כולל ליקופן, מטפורמין, כורכום, אבץ, חבישת כובע בייסבול שיורה אור אדום לקרקפת שלו, איסוף דגימות צואה, ושינה עם מכשיר זעיר המחובר לאיבר מינו שאמור לעקוב אחר זקפות הלילה שלו.

לפי ג'ונסון, מערכת זו אמורה לגרום לאיבריו בני ה־46 להיראות ולהתנהג כמו איברים בני 18. לשם כך, היא פועלת כדי להביס את "המוח הנבל" שלו, כפי שהוא מכנה אותו - החלק שרוצה לאכול גלידה אחרי ארוחת הערב, לקיים יחסי מין ב־1 בלילה, או לשתות בירה עם חברים. לדברי ג'ונסון, הנתונים שאספו רופאיו מצביעים על כך ש־Blueprint נתנה לו עד כה עצמות של בן 30, ולב של בן 37.

ג'ונסון מתעקש שכל זה קשור למשהו הרבה יותר גדול משמירה על זוהר הנעורים. לפי "טיים", בפנתיאון ההישגים האנושיים הוא מתאר את משטר הדיאטה והפעילות הגופנית האינטנסיבית שלו כנופלים איפשהו בין הרנסנס האיטלקי לבין המצאת החשבון. "רוב האנשים מניחים שהמוות בלתי נמנע. אנחנו רק מנסים להאריך את הזמן שיש לנו לפני שנמות", הוא אומר. עד עכשיו. "אני לא חושב שהייתה תקופה בהיסטוריה שבה הומו סאפיינס יכול היה לומר בפנים ישרות שהמוות אולי אינו בלתי נמנע".

 

אך אנשי מקצוע לא רק ספקנים לגבי היכולת של Blueprint להשיג אלמוות. הם גם לא משוכנעים שהשגרה של ג'ונסון בריאה במיוחד. ד"ר ניר ברזילי, מנהל המכון לחקר ההזדקנות במכללת אלברט איינשטיין לרפואה בניו יורק, פגש את ג'ונסון במאי השנה. ברזילי מספר ל"טיים" שכשג'ונסון הופיע, הרופאים שנכחו היו מודאגים. "הוא נראה חולה. הוא היה חיוור. אני לא יודע מה הוא עשה עם הפנים שלו", אמר ד"ר ברזילי ומוסיף כי הוא נבהל מחוסר השומן של ג'ונסון, הממלא תפקיד חשוב בגוף. "כל הרופאים האלה, כולנו די הסכמנו שהוא לא נראה כל כך טוב".

משכורות פאר, יד חופשית וכמה חתני נובל

ג'ונסון חולק את קיבעון נעורי הנצח עם כמה מהאנשים העשירים והחזקים בעולם. באוקטובר 2020, קבוצה גדולה של מדענים עשתה את דרכה לאחוזה של מיליארדר הטכנולוגיה הרוסי-ישראלי יורי מילנר בגבעות לוס אלטוס שמעל פאלו אלטו. חבושי מסכות הם התאספו באולם לקראת כנס מדעי בן יומיים שידון בשאלה כיצד ניתן להשתמש בביוטכנולוגיה כדי להפוך אנשים לצעירים יותר.

אותו מפגש הוביל להקמת חברת אנטי־אייג'ינג שאפתנית בשם אלטוס לאבס (Altos Labs). הסטארט־אפ ביוטק שוקד על טכנולוגיית תכנות־מחדש ביולוגית, אך לא מתוך שאיפה לאלמותיות כמו זו של ג'ונסון, אלא מתוך חזון מעט צנוע יותר: להדוף את מחלות הזקנה שמובילות אותנו ללא רחם אל הקבר. לפי אתר האינטרנט שלה, מטרת החברה "להחזיר את בריאות התא ואת החוסן באמצעות תכנות התחדשות תאית כדי להפוך את המחלות, הפציעות והמוגבלויות שעלולות להתרחש לאורך החיים".

החברה, שהושקה ב־2022 (בהשקעה של 3 מיליארד דולר), כבר התאגדה בארה"ב ובבריטניה, ויש לה תוכניות להקים מכונים במקומות נוספים כמו אזור המפרץ, סן דייגו, קיימברידג', בריטניה ויפן, לפי MTR (MIT Technology Review). צוות של מדענים וחוקרים בעלי ניסיון במחקרי הזדקנות מוביל את הארגון. לפי דיווח MTR, אלטוס מגייסת צוות חלומות של "מדענים אוניברסיטאיים עם משכורות מפוארות (של מיליון דולר בשנה או יותר) והבטחה ליד חופשית במחקר בלתי מוגבל על איך תאים מזדקנים, וכיצד ניתן להפוך את התהליך הזה". גם כמה חתני פרס נובל נמנים בין החוקרים של אלטוס.

עם המשקיעים הבולטים באלטוס נמנים מלבד מילנר גם המיליארדר פיטר ת'יל וג'ף בזוס, והם לא התחילו שם. ת'יל, שידוע בעיקר בזכות הקמת חברות כמו פלנטיר (PayPal, (Palantir Technologies ובתרומה למועמדים פוליטיים רפובליקאים, התחייב עוד בשנת 2006 לתרום 3.5 מיליון דולר לקרן מתושלח, ארגון ללא מטרות רווח המתמקד בקידום מחקר אנטי־אייג'ינג באמצעים שונים, לרבות הנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית.

ב־2016, סטארט־אפ מעמק הסיליקון בשם יוניטי ביוטכנולוגיה (Unity Biotechnology) גייס 116 מיליון דולר ממשקיעים כולל ת'יל ובזוס כדי ליצור "תרופות טרנספורמטיביות להאט, לעצור או להפוך מחלות הזדקנות", לפי אתר החברה. מילנר, שעשה הון כמשקיע מוקדם בפייסבוק, מממן בשנים האחרונות קרן שמגייסת מענקים לחוקרים שעוסקים באריכות ימים.

נדמה כי השאיפות הריאליות יותר של אלטוס לא ממתנות את הציפיות של עמק הסיליקון. במיקרוקוסמוס שעוצב על ידי טכנולוגיה גדולה, ההזדקנות ממוסגרת כקוד שיש לפרוץ, והמוות - בעיה שיש לפתור. או כמו שאמר ת'יל לאינסיידר לפני מעל עשור: "יש את כל האנשים האלה שאומרים שהמוות הוא טבעי, זה רק חלק מהחיים, ואני חושב ששום דבר לא יכול להיות רחוק יותר מהאמת".

האומנם כל הדברים חייבים למות?

אז לא כולם מקבלים את האקסיומה "כל הדברים חייבים למות", דברי המשורר אלפרד טניסון. בשנת 2003, מייסד ויו"ר ענקית התוכנה אורקל, המיליארדר לארי אליסון, אמר לביוגרף שלו: "המוות מעולם לא היה הגיוני עבורי. איך אדם יכול להיות שם ואז פשוט להיעלם, פשוט לא להיות שם?" (כך דיווחו אינסיידר).

כמעט 40 שנה קודם, ב־1964, סקר הסופר ז'ק שורון את הדעות הפילוסופיות העיקריות לגבי המוות והגיע להבחנה בין שלושה סוגי פחד מפני המוות: מה יקרה אחרי המוות, אירוע המוות, וחידלון הקיום עצמו. מתוכם, הצביע הסופר וחוקר התנטולוגיה (העוסקת באובדן בשכול ואבל) רוברט קסטנבאום, הקטגוריה השלישית של "הפסקת ההיות" (ההכחדה), נראית מהותית יותר לפחד מן המוות. אדם חרד להפוך לאין.

לפי הניו יורקר, אליסון תרם לפחות 370 מיליון דולר למחקר אנטי־אייג'ינג. בשנת 1997, הוא הקים את "הקרן הרפואית של אליסון", אשר "תומכת במחקר ביו־רפואי בסיסי על הזדקנות הרלוונטית להבנת תהליכי התפתחות תוחלת החיים ומחלות ומוגבלות הקשורות לגיל", בהתבסס על אתר האינטרנט שלה.

לפי האינסיידר, עד שהקרן הפסיקה לממן מחקר אנטי־אייג'ינג ב־2013, כ־80% מהמענקים בגובה 430 מיליון דולר שהקרן העניקה לחוקרים הופנו למטרה. מאז הצטרף אליסון לשורת המשקיעים של אלטו לאבס והשקיע במספר חברות בענף, כולל Life Biosciences . ו־Human Longevity. 

לארי אליסון. ''המוות לא היה הגיוני עבורי'' / צילום: Reuters, Robert Galbraith

עוד כמה שנים למי שיוכל להרשות לעצמו

עד שננצח את מלאך המוות ונבטל את המוות כליל, חברות והמיליארדרים שמאחוריהן מגייסות את כל משאביהן כדי להוסיף לנו - או למי שיוכל להרשות לעצמו את הטכנולוגיה - כמה שנים לחיות.

באפריל 2022 הודיע מי שאז היה סטארט־אפ מסתורי בשם Retro Biosciences, שמטרתו לעכב מוות על ידי תכנון פרוטוקולים למניעת מחלות מרובות הקשורות לגיל, כי השיג מימון למשימה שאפתנית: להוסיף 10 שנים ל"תוחלת החיים האנושית הבריא". עד כמעט שנה מאוחר יותר מקור המימון נשאר אנונימי. במרץ השנה התברר כי הכול הגיע מאחד, סם אלטמן.

בשנת 2018, כשאלטמן עוד היה נשיא Y Combinator, השיק האקסלרטור קורס מיוחד לחברות ביוטכנולוגיה, והזמין את מי שיציג "תוכניות אנטי־אייג'ינג רדיקליות" להגיש מועמדות. תוך זמן קצר אלטמן התרחק מהחברה כדי להתמקד בתפקידו ב־OpenAI, אך העניין באנטי־אייג'ינג לא פסק. 

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI. עמד מאחורי סטארט-אפ מסתורי / צילום: ap, Stephen Brashear

על פי דיווח של ה־MTR, בשנת 2021 מייסד OpenAI השקיע 180 מיליון דולר ב־Retro Biosciences. יחד עם ההשקעה של 375 מיליון דולר בסטארט־אפ היתוך גרעיני הליון אנרג'י (Helion Energy), אלטמן העיד בפני MTR כי לקח את כל השווי הנקי הנזיל שלו "ו הכנסתי אותו לשתי החברות האלה". לפי MTR, ההשקעה של אלטמן ברטרו ביוסיינס ב־2021 היא אחת ההשקעות הגדולות ביותר של אדם בסטארט־אפ אנטי־אייג'ינג.

רטרו ביוסיינס, שבסיסה בסן פרנסיסקו, פועלת להצעיר את תאי ה-T של הגוף, החיוניים גם למלחמה בסרטן ובזיהומים. במרץ השנה אלטמן גם אמר ל־MTR שהוא מקווה להשתמש בטיפולי החברה בעצמו מתישהו. הוא אמר שהמשטר הנוכחי שלו לאריכות ימים כולל נטילת תרופת הסוכרת מטפורמין וניסיון "לאכול בריא" ו"לישון מספיק".

לפי MTR, אלטמן מתעניין בשיטות אנטי אייג'ינג מזה שנים. כבר לפני כשמונה שנים החל להתעניין בחקר "דם צעיר", במחקרים (די מזעזעים) שבהם מדענים צירפו עכברים צעירים וזקנים יחדיו כך שיחלקו מערכת דם אחת. המדענים הופתעו לגלות כי נראה היה שהעכברים הוותיקים זכו לעדנה חלקית. "אולי יש כאן סוד שיהיה קל יותר למצוא מכפי שאנחנו חושבים", אמר אז אלטמן.

למקרה שהמוות יתברר כאגוז קשה לפיצוח, פיטר ת'יל ואחרים גידרו את ההימורים שלהם ונרשמו לקרן אלקור Alcor) Life Extension Foundation) להארכת חיים. הקרן מקפיאה גופות ומוחות של מתים מאז 1976, בתקווה שהתקדמות רפואית עתידית תאפשר תחייה וטיפול בסיבת המוות הטבעית או במצבים הקשורים להזדקנות. תמורת כ־200 אלף דולר ותשלומים שנתיים, החברה מאריזונה (מוטו: "חיים מספקים לא חייבים להסתיים") תקפיא את גופתך עד שהמדע יוכל להחיות אותך מחדש, כך דיווח הגארדיאן. לבעלי אמצעים צנועים יותר, אלקור תקפיא את ראשך המת תמורת 80 אלף דולר.

יש מי שחושבים שהשאיפה של עמק הסיליקון לחיות לנצח תועיל בסופו של דבר לאנושות כולה. אחרים חושבים שקודם יש להפנות משאבים כדי לאפשר מה שנחשב ל"חיים מספקים" לאוכלוסייה רחבה יותר.

בין אם יש לנו את הממון הנדרש להקפיא את עצמינו ולחזור ביום מן הימים לחיים, או ברי מזל לחיות בעידן שבו המדע יגבר על המוות ונוכל לחיות לנצח, האם זה יהיה שווה את זה? שגרת החיים של אנשים כמו בריאן ג'ונסון מעלה את השאלה - האם המאמצים לא למות לא שואבים את החיים עצמם. האם חיים כאלה לא מאבדים משהו מהותי באנושיות?

במחזה "אמפיטריון 38" כתב המחזאי הצרפתי ז'אן ז'ירודו דו־שיח בין האלים בני האלמוות. יופיטר מספר למרקוריוס על תחושתו כשהוא עוטה תחפושת של בן תמותה כדי לתנות אהבים עם בת תמותה: "היא אומרת, 'כשהייתי ילדה', או 'כשאזדקן', או 'אף פעם בימי חיי' - וזה כואב לי, מרקורי", אומר יופיטר. "אני חושב שאנחנו מחמיצים משהו - את הכאב של הזמניות, את האינטימיות של התמותה, את אותה עצבות מתוקה שחשים כשרוצים משהו שאי אפשר לאחוז בו".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון