גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפנייה לבית המשפט על כל שעל דוחקת את החברה לקצוות

שר המשפטים לוין מקדם תזכיר חוק שיאפשר להשית הגבלות מינהליות על מעורבים בארגוני פשיעה ● חרדים יורקים על נוצרים בירושלים, הדיון בגיוס בני ישיבות והסערה סביב הדרת נשים - כל אלה מתנקזים לאותה נקודה: ככל שכוחו של המשפט עולה, כוחה של החברה מתכווץ

הפגנות בתל אביב נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency
הפגנות בתל אביב נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

מגבלות הכוח. אם יש צורך לתמצת בשתי המילים את הבעיה הכי גדולה של מדינת ישראל בשנת 2023, אז המילים יהיו "מגבלות הכוח". הקואליציה לא מפנימה שיש מגבלות לכוח שלה. זה שהיא זכתה ברוב בבחירות, לא אומר שהיא יכולה לעשות ככל העולה על רוחה. שלטון הרוב הוא אומנם עיקרון בסיסי חשוב, וכנראה הכי חשוב, אבל הוא לא העיקרון היחיד.

ראיון | הסיפור של הפוליטיקאי הצעיר שגרם לאפל להחליף את כבל הטעינה, נגד רצונה
דעה | החברה החרדית צריכה להוביל את המהפכה: מתכנון בזבזני לתכנון קהילתי

המערכת המשפטית לא מפנימה שזה שיש לה את הכוח התאורטי לדון בנבצרות ראש הממשלה, ואת היכולת לבנות קונסטרוקציה משפטית שתפסול חוקי יסוד או להתערב בסוגיות החברתיות הכי רגישות - לא אומר שעליה לקפוץ ראש לסוגיות הללו, מתוך תחושה פטרנליסטית ושיגעון גדלות של "עליונות המשפט".

האופוזיציה לא מפנימה שגם האופוזיציה צריכה לדעת את מגבלות הכוח שלה. גם אם ניתן חוקית למרר את חייהם של חברי הקואליציה ולרדוף אחר כל אחד מהם ומעגלי התומכים שלהם, זה לא אומר שזה מה שנכון ורצוי לעשות. זה לא אומר שאין להתנהלות הזו מחירים כבדים מאוד.

חינוך הוא הפתרון

גם המאבק בפשיעה מתנהל בדומה. ארגוני הפשע מרימים ראש, מספר מקרי הרצח מזנק. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר דרש לחוקק חוק שיאפשר לו להוציא צווי מעצר מינהלי נגד אנשים שיש נגדם ראיות מינהליות על מעורבות בפשעים חמורים או כוונה ליטול חלק בפשעים אלה.

בנקודה הזו התנגדו כל היושבים סביב השולחן במשרד ראש הממשלה. שר הביטחון יואב גלנט התנגד. שר המשפטים יריב לוין התנגד. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה התנגדה, וכך גם השב"כ וגורמים נוספים שנטלו חלק בישיבה.

אגב, למיטב הבנתי, ראש הממשלה עצמו היה היחיד שלא הביע דעה לגופם של הדברים, אולם בסופו של דבר בנימין נתניהו לא העלה את ההצעה לביצוע, וממילא נראה ברור כי גם הוא עצמו מתנגד לה.

לגלובס נודע כי ההצעה שמקודמת בימים אלה מרוככת בהרבה. שר המשפטים יריב לוין מקדם עם הייעוץ המשפטי לממשלה תזכיר חוק שיאפשר לקבוע הרחקות והגבלות מינהליות על אנשים שיש נגדם ראיות מינהליות למעורבות ופעילות בארגוני פשיעה. ההחלטה להוציא את הצו לא תינתן על־ידי בן גביר, כפי שדרש מלכתחילה, ואף לא על־ידי המפכ"ל, כפי שהציע לאחר מכן, אלא על־ידי בית המשפט שיידרש לחתום על הצו המינהלי.

אבל מי שמשלה את עצמו שתיקוני חקיקה יושיעו אותנו, טועה. הציבוריות הישראלית התאהבה בתפיסה הנאיבית כאילו הפתרון לכל בעיה הוא בהכרח משפטי, ורק משפטי.

חרדים תועדו יורקים על נוצרים בסמטאות ירושלים העתידה? נדרש לפתוח נגדם בחקירה פלילית, וצוות חקירה מיוחד יוקדש להילחם בכלים פליליים בתופעה. שום חוק לא יפתור את הבעיה, אם מנהיגי ציבור ספציפיים ימשיכו לקרוץ בחצי עין מול התופעה. מי שיש לו פטיש ביד, כל דבר נדמה לו כמסמר. מי שחושב שהמשפט יכול לפתור הכול, יציע מיד פתרון משפטי, וכמובן תיקוני חקיקה שייתנו כלים נוספים למערכת המשפטית להילחם בתופעה.

ובכן, ברור לכל בר־דעת שהתנגדות תורנית של המנהיגות הרבנית "הליטאית" ושל ראשי עוצמה יהודית, תצמצם לקרוב לאפס את התופעה הזו. חינוך הוא הפתרון האמיתי, לא משפט פלילי. ואם אין חינוך, המשפט הפלילי לא יוכל לנצח עבריינות אידאולוגית קהילתית.

ארגוני הפשיעה לא ימוגרו באמצעות הרחקות מינהליות. איך אני יודע? כי חלק מארגוני הפשיעה הכי רצחניים מתנהלים כיום כאשר ראשי הארגון נמצאים מאחורי סורג ובריח. הם מנהלים את ארגון הפשע מתוך כתלי בית הכלא. אם אין חינוך לקדושת החיים, אם אין חינוך להכרה בלגיטימיות של המדינה ובחיוניות של המשטרה, אם אין חינוך נגד רצח על "כבוד המשפחה" - הבעיה לא תיפתר.

לרוב אינני מסקר הליכים פליליים של פשיעה חמורה. אך לעתים מזדמן לי להיכנס לאולם הדיונים ולראות את השובל המשפחתי שמלווה את הנאשמים בביצוע פשעים מחרידים. הם מגיעים גם לאחר הרשעה וגם לדיון גזר הדין. נשיקות באוויר מופרחות. לראות ולא להאמין. הכלי הפלילי לא באמת יכול לנצח ככה.

חינוך, פתרונות תעסוקתיים, טבעת חנק כלכלית שתעודד את ארגוני הפשיעה למצוא להם מקומות טובים יותר לבצע את פשעיהם - אלה מקצת הפתרונות. החמרת ענישה לבד (כשבתי הכלא גם ככה עמוסים לעייפה, בניגוד לפסק דין בג"ץ) היא כוסות רוח למת.

אין פטור. אז מה?

בג"ץ פסל שוב ושוב את חוק הגיוס. לא ניכנס לכל הפרטים, כי הזמן יכלה והמה לא יכלו. אך ברור שבג"ץ נכשל כאן כישלון חרוץ. במשך עשרות שנים בג"ץ ניסה לכפות את ערך השוויון בעניין הנטל הצבאי, ללא הצלחה. ועדות הוקמו, ממשלות נפלו, חוקים נחקקו - וכלום. אנחנו נמצאים היום בדיוק בנקודת ההתחלה. פסק הדין של בג"ץ לא גרם לגיוס של חרדי אחד. מבחינה חוקית, כיום לאור פסיקת בג"ץ אין פטור לחרדים מגיוס. ואז מה? כלום.

חייבת להיות הכרה והפנמה של מגבלות הכוח. הן של בג"ץ, הן של הקואליציה ובעיקר ראשי המפלגות החרדיות. חוקית, אפשר לפתור את הבעיה ברגע. חוק גיוס חדש שכולל בתוכו פסקת התגברות - ובא לציון בחור ישיבה. אבל באבחת חוק או פסיקה לא משנים סדרי בראשית, ובעיות חברתיות לא נעלמות באופן הזה. מבט מפוכח ובוגר על המציאות, יכול להביא לפתרון שבו אף צד לא מנצח. אבל לפני כן צריך להבין את מגבלות הכוח. חוסר ההבנה מכרסם ודוחק את החברה לקצוות.

הסערה התורנית סביב הדרת נשים היא דוגמה נוספת לחוסר הבנה של מגבלות הכוח. שום דוח של ועדה בין־משרדית בראשות דינה זילבר לא יצליח לשנות את הערכים הדתיים של אחוז גדול מאוד בציבור. מלחמות היהודים שראינו ביום כיפור הן מופת של טיפשות ושכרון כוח. בית המשפט או תיקון חקיקה לא יצליחו לעשות קסמים בסוגיה הנפיצה.

הנזק הכי גדול בתפיסה ש"מלוא כל הארץ משפט" הוא שאנשים מוותרים על הניסיון להגיע להסכמות חברתיות ובונים על פתרון משפטי או חוקי. עצם הצורך להגיע לבית המשפט בנושא כזה הוא כתם על החברה הישראלית. ככל שכוחו של המשפט עולה, כך כוחה של החברה הולך ופוחת. יש רק לקוות ששנת תשפ"ד, תקרב אותנו זה לזה ותרחיק אותנו מבתי המשפט. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי