גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

״זה כשלון קולוסאלי, בפעם הראשונה אי פעם, כוח פלסטיני כובש ישוב יהודי״

"חמאס התכוננה הרבה זמן למבצע הזה, ואנחנו רק בראשית הדרך", מעריך ד"ר עידו זלקוביץ', מומחה לפוליטיקה הפלסטינית ● "רואים למידה של חמאס ממערכות אחרות, ואחד הדברים הבולטים הוא שימוש ברחפנים וצילום אונליין כמו במלחמה בין רוסיה לאוקראינה", הוסיף

פגיעה מירי רקטה באשקלון / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg
פגיעה מירי רקטה באשקלון / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

"יש פה כשלון מודיעיני קולוסאלי בכל הנוגע לחוסר המידע המקדים לגבי הכוונות של חמאס", אומר ד"ר עידו זלקוביץ', מומחה לפוליטיקה הפלסטינית במכללה האקדמית עמק יזרעאל ואוניברסיטת חיפה. "החזרה להטרדות על הגדר בתקופה האחרונה היו כנראה חלק מהמבצע ופגעו בגדר, ובחנו את מערכי ההגנה של ישראל". זלקוביץ' מדגיש שלא כל מי שהשתתף במתקפה ידע בדיוק מתי יוצאים לדרך, אבל בכל זאת "עשרות אם לא מאות של מחבלים לקחו בה חלק, וזה עבר מתחת לרדאר הישראלי. זו נורת אזהרה".

עמוס גלעד: "כישלון מודיעיני ברור, יכול להיות שהגיע הזמן להפיל את חמאס בעזה" 
בכיר במכון למחקרי ביטחון: "חמאס תיכנן זאת זמן רב, עקפו אותנו בסיבוב" 
סיקור שוטף | מתקפה משולבת של חמאס על ישראל: עשרות מחבלים חדרו לעוטף, לפחות 100 הרוגים ישראלים 

ראש הממשלה נתניהו הצהיר הבוקר (ש') שישראל נמצאת במלחמה של ממש, וחזר על הצהרתו בסרטון מה"בור" של המטה הכללי בקריה. ואכן, נראה שמדובר באירוע לחימה שצפוי להיות ארוך וקשה במיוחד: "חמאס התכוננה הרבה זמן למבצע הזה, ואנחנו רק בראשית הדרך", מציין זלקוביץ'.

"סינוואר, דף ואנשי הזרוע הצבאית הבינו מה המשמעות של להוציא פיגוע כזה, בין אם הוא יצליח כמו שקרה ובין אם לא. הם מנסים לייצר הישג מדיני ופוליטי דרך לחימה, והיום אחת הסוגיות שמעסיקות את השיח הפלסטיני אלו האסירים, ולכן מטרת המבצע הייתה גם לחטוף חיילים ומסתבר שגם אזרחים. אפילו ילדות וזקנות, דברים שנוגדים כל אמת מידה של מוסר לחימה ומשפט בינ"ל. זה הקושי בלהתמודד עם ארגון טרור", הוסיף. לא רק אנשי ארגוני הטרור חצו את הגדר במהלך שבת, אלא גם "אספסוף" כדברי זלקוביץ', שהגיע לשדוד ולבזוז את ישובי העוטף בזמן שהתושבים נמלטו או התחבאו.

בכל הנוגע לטקטיקות שהפכו את המתקפה לקטלנית כל כך, זלקוביץ' מציין ש"רואים למידה של חמאס ממערכות אחרות, ואחד הדברים הבולטים הוא שימוש ברחפנים וצילום אונליין כמו במלחמה בין רוסיה לאוקראינה, איראן מספקת להם את הידע הצבאי על השימוש בכטב"מים כאלה, ושולחים עזתים ללמוד הנדסה ואווירונאוטיקה באוניברסיטאות באלג'יריה ובאסיה". התוצאה היא ש"בפעם ראשונה אי פעם כוח פלסטיני מצליח לכבוש ישוב יהודי. אפילו ב-1948, כל מי שכבש ישובים יהודיים היו צבאות ערביים סדירים. כעת, מחובתה של ישראל להעביר את הלחימה כמה שיותר מהר לשטח אויב".

סכנה לאירוע רב זירתי

האם המלחמה מול חמאס תישאר מולם, או שתהפוך לאירוע רחב יותר? החשודה המיידית היא כמובן איראן, שפועלת בעזרת שלוחותיה ברחבי המזרח התיכון כדי לפגוע בישראל. במקביל, הסכם הנורמליזציה המסתמן מול ערב הסעודית, והרעיון של תוכנית גרעין סעודית, מגבירים את הלחץ על איראן. לטענת זלקוביץ', חמאס לא בהכרח מתואמת באופן ישיר עם איראן, אך הפעולה הזאת היא בהחלט באינטרסים שלה. הוא מצטט את הודעת משרד החוץ האיראני, שאמר ש"האירוע הוא נקודת מפנה בהיסטוריה של הסכסוך, וזה הישג גדול להתנגדות".

"אחד הדברים שמוחמד דף ישמח שיקרה, זה ליצור אירוע רב זירתי. ברגע שניכנס לאירוע כזה, יהיו יותר כלים להפעיל לחץ על ישראל להגיע להפסקת אש. זה חלק מהסיכונים שהוא לקח על עצמו.

"הוא כמובן מקווה ליצור שיתוף פעולה עם השלוחות של איראן, כמו חיזבאללה והגא"פ, אבל עוד לא יודעים אם יש יד איראנית שמתכננת מאחורי הקלעים את המהלכים. אני גם לא חושב שהוא נועד לתקוע טריז מול הסעודים".

עם זאת, ברמה הפלסטינית הרצון להרחיב את המלחמה מעבר לרצועת עזה הוא גלוי וברור. "חמאס מדברים לכלל הציבוריות הפלסטינית, וקוראים לפלסטינים ולערבים-ישראלים לתקוף. מה שחמאס היו רוצים, כחלק מתפיסת אחדות הזירות, זה לרתק כוחות ישראלים בגדה ולערער את תחושת הבטחון כמו שהיה באירועי 'שומר החומות'. אפשר לראות ברשתות החברתיות איך הם מלעיטים את הציבור בניסיון לצייר תמונת ניצחון, ולתת למתקפה נופך יותר ויותר אגדי. אחרי הירי על ירושלים, פרסמו סרטוני וידאו של חרדים בורחים מתפילה בכותל וכתבו 'המתנחלים בורחים'. זה עוד שלב בדרך להאחדת הזירות: הגדה המערבית, מזרח ירושלים וערביי ישראל".

כלכלת עזה: משבר הומניטרי שיוצר תלות בארגוני הטרור

אז מה כן האינטרס של חמאס? לדברי זלקוביץ', ישנה "ביקורת חריפה על חמאס בחודשים האחרונים, על רקע בעיות כלכליות ברצועת עזה. ישראל דווקא שחררה לחמאס חבל הצלה בדמות אשרות לפועלים. כעת, חמאס רוצים את התדמית של מי שמובילה את המאבק בישראל, אחרי שישראל התמקדה בגא"פ בשני המבצעים האחרונים. ההישג האסטרטגי שהם שואפים אליו הוא עסקת אסירים, ולכן הדגש היה על לקיחת אנשים בשבי. אבל הם אולי עשו פה חישוב לא נכון, כי כמו שזה נראה - פניה של ישראל למערכה כוללת, ועסקת חילופי שבויים ואסירים לא על הפרק. ובינתיים, יש כ-170 הרוגים עד עכשיו ו-1,000 פצועים בעזה, וישראל עדיין תוקפת בהילוך ראשון".

המצב הכלכלי בעזה עגום למדי, וזלקוביץ' מתאר אותו כ"משבר הומניטרי שמתמשך כבר שנים. מקומות שונים בעזה לא זוכים ליותר מ-4 עד 8 שעות חשמל ביום. מערכת המים והביוב במצב קטטוני. כל פעם שיש מטח של גשם, מחנות הפליטים הופכים לוונציה - רק בלי הרומנטיקה".

הדבר מתבטא גם באפשרויות המוגבלות שישנן לתושבי עזה עצמם: "מי שכוחו במותניו חולם להגר, וצעירים נעים החוצה בדרכים לא דרכים. המשכורות מאוד נמוכות, ואחת הדרכים להגיע למשכורת סבירה היא להצטרף לממסד או לאחת מתנועות הטרור - וכך יוצרים יחסי תלות בין התושבים לארגונים".

זלקוביץ' מסביר שלאחרונה נשמעו מחאות של תושבי עזה נגד חמאס בכל הנוגע למצב הכלכלי, ו"מבצעים מהסוג הזה עוזרים לחמאס להצדיק את הקיום של עצמו כמי שנלחם בישראל ומגן על עזה. מעבר לתגובה על המדיניות הישראלית באל-אקצא, שזה סיפור שהם תמיד יכולים לספר לעצמם, חמאס רוצים להרים את קרנם מול הרשות הפלסטינית".

פחד מהשלכות? "הצבא הישראלי פחדן"

נראה שבעקבות הכרזות המלחמה וגיוס המילואים ההמוני, פניה של ישראל אכן למלחמה כוללת. האם חמאס לא חוששים מההשלכות של מהלך כזה? לדברי זלקוביץ' "הם למדו אותנו. מאז 2014, ישראל הקפידה לא להיכנס לרצועת עזה. גם ב-2012 הייתה רק כניסה קרקעית מוגבלת. רואים את הצבא הישראלי כפחדן, שמתגונן מאחורי בטונדות ותוקף רק מהאוויר, כי מפחדים להיכנס לרצועה ולהתעמת איתם. התעוזה של הנוחבה, כוח הקומנדו של חמאס, נובעת משחיקה מתמדת בהרתעה הישראלית".

לגבי ההשלכות עתה, זלקוביץ' מניח ש"בתוכנית הקרב מוחמד דף וחבריו לקחו בחשבון שישראל, תגיב והם ערוכים לכך. הם רוצים להפוך את ההפצצות מהאוויר כדי להפוך את התוקף והמותקף בתודעה. יש מכונת מדיה משומנת שמשמשת אותם לצבור תמיכה בדעת הקהל הערבית והמערבית כאחד. הפצצות אגרסיביות מהאוויר ישרתו אותם, אבל עצם ההכרזה על מלחמה טורפת את הקלפים לכולם. אי אפשר באמת לדעת מה תעשה עכשיו מדינת ישראל. גם אם הם התכוננו לפלישה קרקעית, הם כנראה לא התכוננו לסדר גודל שהם הולכים לחוות. יש הרבה נעלמים במשוואה הזאת, אך לכולם ברור שזו רק שריקת הפתיחה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"