גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתב האישום של האלוף לשעבר: "הייתה אי מוכנות קיצונית של הצבא. זה ביזיון אחד גדול"

האלוף לשעבר יצחק בריק נחשב במידה רבה נביא הזעם של מלחמת "חרבות ברזל". בראיון לגלובס הוא טוען כי הייתה "אי מוכנות קיצונית" של הצבא למלחמה, וכי בעבר רמטכ"לים סירבו לתקן ליקויים שעליהם הצביע ● "זה ביזיון אחד גדול", הוא אומר ״אני מצטער שצדקתי״ ● קריסת הקונספציות, פרויקט מיוחד

אחד הבתים ההרוסים בקיבוץ בארי לאחר טבח החמאס / צילום: ap, Baz Ratner
אחד הבתים ההרוסים בקיבוץ בארי לאחר טבח החמאס / צילום: ap, Baz Ratner

לאורך שנים התריע האלוף במיל' יצחק בריק - לשעבר נציב קבילות החיילים, מפקד המכללות הצבאיות ובוגר ארבע מלחמות ישראל - לגבי חוסר מוכנותו של צה"ל למלחמה. מי שהיום נתפס כנביא הזעם של מלחמת "חרבות ברזל", השמיע בעבר אמירות כמו "המלחמה הבאה תהיה בעורף, אנשים יצטרכו להגן על הבית שלהם. הצבא לא יהיה שם" - שהפכו בימים האחרונים למציאות מצמררת.

"אני מאוד מצטער שצדקתי", הוא אומר בראיון לגלובס. "אני מרגיש רע מאוד. מה שקרה בעזה, זה מטלטל. ספרנו 1,300 הרוגים, זה יותר ממלחמת ששת הימים, שבה כבשנו את כל סיני. נשחטו ילדים, נשים וגברים. דאעש נכנס לנו למדינה. אני לא טופח לעצמי על השכם. אני מצטער שכל מה שניבאתי קרה, ועוד יותר אני מצטער על כך שלא הכינו את הצבא למלחמה הזאת".

עמוס ידלין: זה התרחיש הכי מסוכן של המלחמה, וכך יש להיערך אליו
מומחה השבויים שמסביר - זה מה שחמאס צפוי לעשות עכשיו

הדוח והדימוי

את הגישה הביקורתית שלו כלפי צה"ל החל בריק לפתח כנציב קבילות החיילים, תפקיד שמילא בשנים 2008-2018. "שיניתי את תפיסת הפעולה של הנציב", הוא מספר. "החלטתי לא לטפל רק בפרט, אלא להיכנס לשטח.

"במשך עשר שנים עברתי בין 1,600 יחידות: ים, אוויר, יבשה, קרבי, לוגיסטי, טכנולוגי. כשהגעתי לשם, שוחחתי עם החיילים והמפקדים. הבנתי שאנחנו נמצאים במצב מאוד קשה, ושאם לא מטפלים במערכים כוללים, אי אפשר גם לטפל בפרט".

באופן הזה הוא החליט ללמוד ולתחקר למשל את מצבן של התצפיתניות בצבא. "אני מגיע ורואה שואה. מערך קריסה. תצפיתניות שלא יכולות לקום מהכיסא כי אין מי שיחליף אותן, אז הן סובלות מדלקות בשלפוחית השתן. אין להן איפה לישון כמו שצריך, כי אין מזגנים במקומות הכי חמים במדינת ישראל. הן לא מתפקדות. סביב 2015 אמר לי סגן הרמטכ"ל: 'אני מתבייש שזה המצב. אתה הצלת אותנו'. לא הצלתי אותם, הצלתי את הצבא".

הכשלים שבהם נתקל כנציב סוכמו לכדי "דוח בריק", שהשורה התחתונה שלו הייתה אי מוכנות קיצונית של הצבא למלחמה. בריק טוען שהראה אותו "לכל העולם ואשתו", אך הרמטכ"ל דאז גדי אייזנקוט "נלחם בדוח, כי הוא לא רצה שיקלקלו לו את הדימוי. הוא טען שהצבא קפץ 30 שנה קדימה, ואני מראה לכל המדינה שהצבא זז 40 שנה אחורה".

לפי בריק, הרמטכ"ל שהגיע אחריו, אביב כוכבי, פעל לתיקון הליקויים במשך חצי שנה, אבל אחר כך נסוג. לדבריו, הסיבה לכך היא ש"כדי לתת פתרונות לבעיות כל כך כבדות - נדרשות כמה שנים. ואז התוצאה כבר לא אצלך, הבעיה היא אצלך".

לפני כשנה הוציא בריק תחת ידיו עוד דוח מקיף, שכתב בשיתוף עם מומחים מאוניברסיטת רייכמן. דוח זה אומץ לדבריו בידי שר הביטחון יואב גלנט, אך זה היה כנראה מעט מדי ומאוחר מדי.

אם לחזור לנבואות הזעם שלך - מהיכן נבעה ההכרה בכך שאזרחים בישראל יצטרכו להגן על בתיהם, שעלול לקרות טבח?
"הבנתי מה הולך לקרות, כי הצבא קטנטן. עד שהגיע הגדוד הראשון ליישובים בעזה, חלפו שש-שבע שעות. לצבא אין רזרבות. הצבא הסדיר נמצא בשומרון, ולא מתאמן. כך גם במילואים. והנה מתפוצץ הסיפור בעזה. כדי להביא לשם גדוד, צריך לשחרר אותו ממקום אחר".

לפי הקונספציה שבריק משרטט, "מחליטים לפני 20 שנה שאין צורך יותר בצבא גדול, כי המלחמות הגדולות נגמרו. אומרים שצריך 'צוות קטן, טכנולוגי וקטלני'". דאגתו העיקרית כעת היא מכך שהצבא הקטן לא יוכל להתמודד עם מלחמה כלל-אזורית, שככל הנראה תגיע בשלב זה או אחר.

למה הכוונה במלחמה כלל-אזורית?
"למשל כעת - הידרדרות בעזה יכולה להוביל לפיצוץ ביהודה ושומרון, שיתגלגל אל העורף ישראלי. אלפי פורעים ערבים שינסו גם להיכנס לבתים. ואז נכנסות לתמונה גם מיליציות פרו-איראניות - סוריה, תימן ועיראק. מתחילה מלחמה שאין לנו צבא בגודל מתאים להתמודד אתה".

"הטכנולוגיה לא יושמה"

למרות הכשלים בצה"ל, שלגביהם הוא מתריע במשך שנים, אפילו בריק מצא את עצמו מופתע מכישלון המודיעין בחרבות ברזל. "זה ביזיון אחד גדול", הוא אומר. "הרי אנחנו יודעים לזהות את המשאית השמינית בטור שנוסע מעיראק לסוריה. איך ייתכן שיש מבצע שעובדים עליו בעזה במשך שנה, אלפי אנשים יודעים עליו, ורק צה"ל לא יודע? אין לי הסבר לזה. אולי זו שאננות, זחיחות".

לכאורה, צה"ל הוא בחזית הטכנולוגיה.
"יש טכנולוגיה, הבעיה שרובה לא יושמה ולא הוטמעה. יחידות המילואים לא התאמנו, לכן טכנולוגיה שעלתה מיליארדים לא מוכרת להם. כוכבי הקים את הגדודים הרב ממדיים, אלה גדודים שמסוגלים לצפות מעבר לגבעה עם רחפנים - רעיון נהדר. הרעיון הזה הביא מיליארדי שקלים בהשקעה בציוד ובטכנולוגיה. אבל לא אימנו את היחידות".

כישראלים אנחנו גם מאוד גאים במערכת "כיפת ברזל", שאפילו נמכרת למדינות ברחבי העולם. לכאורה זו עוד עדות לעליונות של ישראל.
"כיפת ברזל לא תיתן תשובה במלחמה האזורית הבאה. כיפת ברזל מצוינת נגד הטילים של החמאס. היא לא תהיה ריאלית לטילים הבליסטיים הגדולים שיעופו מעל האטמוספרה, ושמגיעים למרחקים של 200-300 קילומטר".

מכלול הנסיבות הזה מוביל את בריק למסקנה ברורה בנוגע לאופן שבו יש להיערך לקראת איומים מהסוג שחווינו בשבת: כל יישוב יצטרך לדעת להגן על עצמו. "הרי מה היה בקיבוץ ניר עם, שאליו המחבלים לא הצליחו לחדור? הרבש"צית (ענבל ליברמן בת ה-25, ה"ו) קיבלה החלטה לחמש את כיתת הכוננות, ולהציב אותה בעמדות. היא עשתה שינוי, והצילה עשרות אנשים.

"בשאר היישובים היו כיתות כוננות, אבל כיתה של שמונה אנשים לא מסוגלת לעצור מאות מחבלים שרצים מולה. בשביל זה דרושה פלוגה, עם הרבה מאוד כלי נשק. נדרשים לפחות 40 כלי נשק, ו-40 אנשים שיודעים לירות. הם צריכים לעשות מטווח פעמיים בשנה, לעבור אימון פעם בשנה, ובאופן הזה הם יוכלו לעצור התפרעויות של המונים".

זה לא אבסורד שישראל, מדינה חזקה וריבונית, צריכה להגיד לאזרחיה: רק אתם תוכלו להגן על עצמכם?
"זה בדיוק האבסורד שאנחנו נמצאים בו. הצבא נתן לציבור תחושה שהוא יגן עליו. בצפון יש לחיזבאללה אנשי קומונדו שהם בעשרות מונים יותר מקצועיים וטובים מהחמאסניקים שחדרו לתוך היישובים. כל התוכנית שלהם היא לעבור את הגבול ולהשתלט על היישובים".

"כאוס מוחלט"

מה בנוגע להסכם שהתגבש בין ארה"ב, ישראל וסעודיה? אחת ממטרותיו היא לייצר ציר חזק מול איראן.
"הלוואי שיהיה שלום עם סעודיה. בינתיים המלחמה הזו מרחיקה את השלום, ואני לא רואה אותו מגיע בקרוב. אני כן רואה יותר קרוב את המלחמה האזורית. ככל שנעמיק את הכניסה לתוך עזה, יש סיכוי שזה יפוצץ את האזור".

בחודשים האחרונים היה עוד גורם שהחליש את צה"ל: המהפכה המשפטית. היא קרעה את העם, ואת צבא העם. אתה קושר בין הדברים?
"המהפכה המשפטית גרמה לכאוס מוחלט, גם בתוך הצבא. המפקדים הבכירים לא התפנו להכין את הצבא למלחמה הכי קשה שתהיה מאז קום המדינה - מלחמה אזורית. הם עסקו בשגרה, ביום-יום, בכיבוי שריפות. זה גרם לבעיית לכידות ובעיה בערבות ההדדית, ברוח הלחימה, במוטיבציה. הפוליטיקה נכנסה לתוך הצבא. תארי לעצמך מה השיח הזה עושה ללכידות שם".

מדובר צה"ל לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה גדולה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רואים בצפון פריפריה, אלא מרכז מהפכת ה-AI"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"