גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן וקסנר תפסיק לתמוך בהרווארד, שסירבה לגנות גילויי תמיכה בחמאס

לאחר שותפות בת 35 שנה, קרן וקסנר, המפעילה תוכניות הכשרה ופיתוח למגזר הציבורי בישראל, הודיעה לאוניברסיטת הרווארד על הפסקת תרומותיה לאוניברסיטה ● במכתב מטעם הקרן נכתב: "אנחנו המומים ונגעלים לנוכח כישלונה העגום של ההנהלה לנקוט עמדה נחרצת נגד הרצח הברברי של אזרחים חפים מפשע"

אוניברסיטת הרווארד / צילום: Shutterstock
אוניברסיטת הרווארד / צילום: Shutterstock

קרן וקסנר הודיעה היום (ב') לאוניברסיטת הרווארד על הפסקת תרומותיה לאוניברסיטה, לאחר שותפות בת 35 שנה. הסיבה: האוניברסיטה סירבה לגנות מכתב של חלק מארגוני הסטודנטים באוניברסיטה, שהביעו הבנה להתקפות החמאס על ישראל ב-7 באוקטובר.

"להרווארד יש חובה לנקוט עמדה ברורה נגד מתקפה ברברית על ישראל"
עלות מתווה התמיכה למערכת הבנקאית: "כ-3 מיליארד שקל"

קרן וקסנר היא ארגון פילנתרופי יהודי-אמריקאי, אשר מפעיל תוכניות הכשרה ופיתוח של אנשי מקצוע, כדי לחזק את המנהיגות והמצוינות הניהולית במגזר הציבורי בישראל ובקהילות היהודיות בעולם. הקרן נוסדה באוהיו על־ידי אביגיל ולזלי וקסנר, בעלי החברה־האם של חברת ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט. הפילנתרופיה של וקסנר מופנית לשני ערוצים מרכזיים: חינוך ומדע בעיר הולדתו קולומבוס, אוהיו, ופיתוח מנהיגות בישראל ובקהילות יהודיות.

הקרן תומכת בצעירים מן המגזר הציבורי בישראל, אשר לומדים בבית הספר קנדי לממשל ציבורי באוניברסיטת הרווארד. מעבר לתמיכה זו, וקסנר הוא אחד התורמים הבולטים לבית הספר קנדי, ובין היתר, מימן בניין הקרוי על שמו. לקרן ישנם אפילו משרדים בתוך האוניברסיטה. אך על־פי הודעת הקרן מהיום, הקשר בין הגופים נגמר.

במכתב עליו חתומים אביגיל ולסלי וקסנר, נשיאת הקרן הרבה אלקה אברמסון ומנכ"ל הקרן בישראל רענן אביטל, נמסר: "אנחנו המומים ונגעלים לנוכח כישלונה העגום של הנהלת האוניברסיטה לנקוט עמדה ברורה ונחרצת נגד הרצח הברברי של אזרחים חפים מפשע על־ידי טרוריסטים. עמיתינו הישראלים חשים לא רק כנדחקים לשוליים אלא כנזנחים". הם מציגים כדוגמה מוצלחת יותר את דבריו של בן סאס, נשיא אוניברסיטת פלורידה, שאמר: "מה שעשו חמאס הוא מרושע ואין כל תירוץ לטרור".

עוד נמסר כי הקרן בחרה "למקם עמיתים ישראלים בקרן מנהיגי העולם המגלים עניין אמיתי בדעות והשקפות עמיתיהם. אנו רואים שסובלנות זו להשקפות עולם מגוונות דעכה עם הזמן והוצרה באופן ברור. כתוצאה מכך ולאכזבתנו, עמיתי קרן וקסנר חשים בהדרגה דחיקה אל השוליים, וקולם ודעותיהם מושתקים באופן רועם. בית הספר התמהמה בגיבוש אסטרטגיה שתאפשר לסטודנטים הישראלים לקחת חלק בשיח מועיל".

פסקה זו מרמזת כי משתתפי התוכנית מרגישים אי־נוחות בבית הספר לממשל בהרווארד כבר זמן מה, אך המכתב והפסקת הפעילות מגיעים ספציפית על רקע הצהרה קבוצת ארגוני סטודנטים בשם Harvard Palestine Solidarity Groups, שטענה כי ה"המשטר הישראלי הוא האחראי המלא לכל האלימות שהתפתחה". המכתב היה צורב במיוחד, משום שהוא הגיע לאחר שהאוניברסיטה עצמה שמרה על שקט מוחלט בעניין ההתקפות, אך גינתה אירועים אלימים בעבר, כמו הפלישה הרוסית לאוקראינה.

אחרי שקבוצת הסטודנטים פרסמה את הצהרתה, והופעל לחץ על־ידי הנהלת האוניברסיטה, יצאה נשיאת האוניברסיטה קלודין גיי בהצהרה כי היא אישית מגנה את המעשים הנתעבים של החמאס, וכי אף ארגון סטודנטים אינו מדבר בשם האוניברסיטה כולה. היא הוסיפה כי "נרוויח ברגע קשה כל כך מרטוריקה שמטרתה להכיל ולא להלהיט". במספר אוניברסיטאות נוספות הדפוס היה דומה: תגובות של אגודות סטודנטים אשר הטילו את האחריות לאירועים על ישראל, ותגובות רשמיות שהגיעו רק מאוחר יותר, ונראו חלשות מנקודת המבט של ישראל והציבור היהודי בארה"ב.

בכירים רבים במגזר הציבורי ובצבא הם בוגרי קרן וקסנר

זו לא הפעם הראשונה בה וקסנר משתמש בתרומותיו כדי להביע את דעותיו הפוליטיות. הוא היה תורם של המפלגה הרפובליקנית עד שנת 2018, אז הכריז שהוא עוזב אותה בשל אי־הסכמתו עם התנהלותו של הנשיא טראמפ, והודיע על תמיכתו במפלגה הדמוקרטית.

קרן וקסנר עלתה לכותרות בישראל כאשר אהוד ברק קיבל מן הקרן בין השנים 2004-2006, דמי ייעוץ למחקר ב-1.8 מיליון דולר לשנה, וב-2018 נציבות שירות המדינה ביקשה מן הקרן הסברים על התשלומים שקיבל. פעילות הקרן נצבעה אז בצבעים פוליטיים, ובאוגוסט האחרון, השר איתמר בן גביר הנחה את משרדו ואת משטרת ישראל להפסיק את שיתוף-הפעולה עם הקרן.

עם בוגרי תוכנית קרן וקסנר בישראל נמנים, בין היתר, שופט בית המשפט העליון עוזי פוגלמן; רב-אלוף אביב כוכבי; סגן הרמטכ"ל וחבר הכנסת האלוף יאיר גולן; האלופים שי אביטל, נעם תיבון, עמוס ידלין, עמי אילון ואורי גורדין; האלוף ומנכ"ל רפאל ידידיה יערי; פרקליט המדינה משה לדור; מנהל חטיבת התוכניות בערוץ הראשון ומנכ"ל הקרן החדשה לישראל אליעזר יערי; מנכ"ל הקרן החדשה לישראל ומנכ"ל בית התפוצות אבינועם ערמוני; מנכ"ל משרד המשפטים משה שילה; נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במחוז תל אביב והמרכז ומנכ"לית האגודה לזכויות האזרח שרון אברהם-ויס; שרת המדע אורית פרקש-הכהן; מנכ"ל J STREET ישראל נדב תמיר; עודד חרמוני, שותף ואחד ממייסדי ג'יי וונצ'רס ועו"ד אביה אלף.

ארגון 8400: לא נוכל להמשיך בשותפות עם אוניברסיטה שהנהגתה מגלה כשל מוסרי כזה

ארגונים ישראלים נוספים שלחו הודעה לאוניברסיטת הרווארד, ביניהם ארגון 8400 להכשרת בכירים מובילים ממערכת הבריאות וסקטור הביומד בישראל, אשר גם לו יש שיתוף-פעולה עם האוניברסיטה, במסגרתה לומדים תלמידי התוכנית במשך כמה שבועות בהרווארד.

"כשותפים ותיקים של אוניברסיטת הרווארד ובית הספר למינהל עסקים של הרווארד, אנו, 8400 רשת הבריאות, כותבים לכם מכתב זה בעצב עמוק ובכעס רב", כך נפתח המכתב.

"ב-7 באוקטובר, חמאס ביצע אחת ממתקפות הטרור האכזריות ביותר ­נגד אזרחים ישראלים. למעלה מ-1,300 ישראלים - רובם המכריע אזרחים תמימים - נרצחו באכזריות, ולמעלה מ-150 נחטפו כבני ערובה... אוכלוסיית ישראל היא קטנה. בהשוואה לארה"ב, מחיר הדמים פרופורציוני לכך שלמעלה מ-42,600 אמריקאים יירצחו באכזריות, ולמעלה מ-5,300 ייחטפו כבני ערובה!

"הרציחות בוצעו גם באופן ברוטלי ומזוויע וכללו עריפת ראשים, אונס, שריפת אנשים בעודם חיים, גרירת גופות וחלקי גוף ברחובות ועינויים - כל אלה צולמו ותועדו על-ידי החמאס לצורך הצגה פומבית. המעשים בוצעו על-ידי ארגון טרור אשר כמו דאע"ש, הוא מחויב באופן מוצהר להשמדת מדינת ישראל ולטיהור האתני של כל היהודים בעולם.

"זהו הזמן לגינוי מוסרי נחרץ ובהיר של פשעים אלה נגד האנושות. מנהיגות ומנהיגים חייבים להתבטא באופן ברור וחד בימים אלה, להפגין שלילה חסרת פשרות של המעשים הנוראים, לא להיגרר להשוואת 'אירועים בשני הצדדים', לטיעוני 'מה אם' היפותטיים ולהאשמת הצד האחר - כל אלה מסייעים לתדלק את השנאה אשר בבסיס מעשי הזוועה.

"לצערנו, עמדה מוסרית נחרצת כזו נעדרת באופן זועק מתגובת אוניברסיטת הרווארד, אשר מגנה בשפה רפה את הטרור, ובה-בעת מציעה לנקוט גישה של 'הכלה' ו'סובלנות' כלפי דעות המצדיקות את מעשי הזוועה הברבריים והרצח ההמוני, בשם 'חופש הביטוי'. זוהי עמדה נלוזה מוסרית, והיא מהווה כישלון בלתי נסבל של הנהגת האוניברסיטה".

בניגוד לקרן וקסנר, ארגון 8400 לא הודיע עדיין על ביטול השותפות, אלא מסר: "בהיעדר פעולה שכזו, ארגון 8400 לא יוכל להמשיך בשותפות עם אוניברסיטה שהנהגתה מגלה כשל מוסרי שכזה".

על המכתב חתומים מובילי הארגון, המנכ"לית דפנה מורביץ, המייסדים יאיר שינדל ומריוס נכט וכן המובילים מטעם תעשיות הביומד והבריאות: יובל קבילי, רבקה כרמי, אילון תירוש, פיליס גוטליב וסם מועד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"אקזיט? אנחנו בכיוון של הנפקה": חברת השתלים הישראלית שכובשת את ארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב