גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה בחמאס מוציאה את האוויר מיחסי ישראל עם אמריקה הלטינית

נשיא קולומביה מצטרף אל משטרי שמאל רדיקליים אחרים ביבשת בהתקפות מרות על ישראל "הנאצית" ועל "אלה החושבים את עצמם לעם הנבחר" ● בעיניו, עזה היא גטו ורשה פלוס אושוויץ ● ישראל מגיבה באמברגו, והגנרלים של קולומביה חוששים לגורל מטוסי ה"כפיר"

גוסטבו פטרו, נשיא קולומביה / צילום: Reuters, VANNESSA JIMENEZ
גוסטבו פטרו, נשיא קולומביה / צילום: Reuters, VANNESSA JIMENEZ

לא חלפה אלא שעה קלה מן הדיווחים הראשונים על פלישת חמאס לעוטף עזה, בשבעה באוקטובר, וחשבון הטוויטר של גוסטבו התמלא פעילות אינטנסיבית. תחילה הופיעו ריטווטים, אחר כך הופיעו הערות מקוריות, לבסוף הופיעו מגילות ארוכות של גינויים מצמררים ושל השוואות היסטוריות נואלות.

אסף אוני, פרשנות | לא רק הצהרות תמיכה: ביידן הגיע כדי לקדם את מודל הביטחון העתידי של אירופה
יואב קרני, פרשנות| נשיא במצור מתייצב נגד הסקרים - ונגד קואליציה חמאסית רב-יבשתית

הריטווטים היו של מהפכנים מרקסיסטיים קנאים, שיצקו חדשות סנסציוניות על הצלחות מסחררות של חמאס, כמו "שחרור כל האסירים בכלא אשקלון", "הריסת כל הטנקים של ישראל" ו"בריחת מתיישבים מבוהלים" (אשר לוותה בווידאו משכנע של חסידים רוקדים בשמחת תורה). 

הפעילות בחשבונו של קומפאניירו גוסטבו הייתה יכולה להיות אינטרמצו מעורר חיוך בשעות הבלתי מחויכות ביותר, חוץ מזה ששם משפחתו של גוסטבו הוא פטרו (Petro), והוא נשיא הרפובליקה של קולומביה, הארץ השלישית בגודל אוכלוסייתה באמריקה הלטינית (רק ברזיל ומקסיקו גדולות ממנה), המבורכת בהיסטוריה ארוכה של יחסים הדוקים עם ישראל. 

פטרו הוא הנשיא השמאלי הראשון של קולומביה. לא שמאלי במובן שישראלים ממקמים את בני גנץ ואת יאיר לפיד משמאל לאיתמר בן גביר, אלא שמאלי במובן שבו מהפכנים שמאליים מיקמו זה את זה ב־200 השנה האחרונות.

פטרו היה לפנים חבר בצבא גרילה מרקסיסטי־לניניסטי, אשר רוב הדמוקרטיות המערביות חשבו לארגון טרור. הוא הקיז את דמה של קולומביה במשך שנים, ועסק לא רק ברציחות פוליטיות אלא גם בהברחת סמים קשים, בייחוד לארה"ב, מפני שסוף סוף צריך להתפרנס ממשהו.

"אלה המאמינים שהם גזע עליון״

פטרו עלה לשלטון לפני שנתיים בבחירות לגיטימיות, שעוררו תקווה כלשהי שהוא יתעשת וינסה את כוחו בבניית הסכמות רחבות. התקווה פחתה והלכה, כשהעמיד את עצמו לצד הדיקטטורה השמאלית בוונצואלה. פטרו הפך לנושא הדגל של השמאל הרדיקלי ביבשת ידועת תהפוכות, שברבע המאה האחרונה חזרה ונטתה שמאלה יותר ממה שנטתה ימינה. 

אהדתו לעניין הפלסטיני לא הייתה סוד, אבל ממדיה לא היו ידועים. היא נחשפה בן לילה בתצוגה של שנאה, של טינה, של בוז ושל חוסר חמלה. הנסיבות העניקו לו את ההזדמנות להיות המנחם הראשון של ישראל בעצרת האו"ם, שבאוזניה הוזמן לנאום בשבעה באוקטובר. אבל הנשיא פטרו העדיף לתקוף את "צביעותו של המערב", המגנה את פלישת רוסיה לאוקראינה, אבל אינו מגנה את פלישת ישראל לפלסטין. 

מכאן ואילך ההידרדרות הייתה סוחפת. עד מהרה היא חצתה את הגשר שכל פולמיקה בת ימינו נוהגת לחצות אם היא מתארכת: באו היטלר והנאצים. מי אינם משווים את אויביהם לנאצים.

הנאצים במשוואה של פטרו הם הישראלים. הוא הודיע כי הם הקימו את היטלר לתחייה. הוא השווה את עזה תחילה עם גטו ורשה, אחר כך עם אושוויץ. הוא אפילו הציג, זה לצד זה, צילומים של עזה ושל הגטו "לאחר ההתקוממות היהודית והסוציאליסטית" נגד הנאצים. כן, היהודית והסוציאליסטית.

פטרו אמנם מכחיש בכל תוקף שהוא אנטישמי, ובעל הטור הזה אינו חושב כל ביקורת על ישראל לאנטישמיות, אפילו לא ביקורת חריפה. אבל קצת קשה להתחמק מלהעניק איפיון כזה לנשיא קולומביה, כאשר הוא מצייץ את התנגדותו ל"אלה המאמינים שהם העם הנבחר וגזע עליון, מה שמוביל לטבח עמים אחרים".

מה שהתחיל בגטו ורשה עלה כמעט מייד מדרגה, והפך לאושוויץ. "ישראל מחוללת אושוויץ בעזה כפי שחוללה אושוויץ בקולומביה". כך ממש. זה היה רמז לפעילותם, המזעזעת כשלעצמה, של סוחרי נשק ישראליים בקולומביה בסוף המאה שעברה. הוא הפליג והודיע, כי אילו היה חי בגרמניה הנאצית לפני 90 שנה היה לוחם להגן על היהודים מפני היטלר, ואילו חי בפלשתינה ב־1948 היה לוחם להגן על הפלסטינים מפני הציונים. המשוואה הברורה: הישראלים היו מאז ומעולם יורשי הנאצים.

״האם לקחת את תרופותיך?״

כמה מציוציו של פטרו עוררו רושם פתולוגי. יריב פוליטי אחד ממפלגת מרכז, שהוא רקטור של אוניברסיטה ידועה בקולומביה, ייעץ לו "קצת שפיות". מצייץ אחר שאל אותו, "סניור, האם לקחת את תרופותיך?". 

זה הזמן שבו הכול היו יכולים להיעזר בתרופות, כדי לשמור על איפוק. שגריר ישראל בבוגוטה, גלי דגן, קרא לנשיא לגנות את התקפות חמאס, ואחר כך גם גינה את השימוש שלו בהשוואות שואה. פטרו ושר החוץ שלו לא יכלו להאמין למשמע אוזניהם. הם קראו לשגריר להתנצל על העלבתו של נשיא הרפובליקה - ולעזוב את קולומביה. הם לא הוציאו הוראת גירוש, לפחות לא עד יום ד' בבוקר. הוא צייץ אחר כך שהוא מוכן "להשעות את היחסים עם המדינה ההיא". 

ישראל, עם או בלי תרופות, מיהרה להטיל סנקציות על קולומביה. היא הודיעה שהיא מפסיקה את קשרי הסחר, שעל פי עיתוני קולומביה עמדו בשנה שעברה על 1.3 מיליארד דולר. ישראל וקולומביה חתמו על הסכם סחר חופשי בדיוק לפני עשר שנים, והוא נכנס לתוקפו לפני שלוש שנים ויותר.

הודעת ישראל עוררה דאגה בקולומביה. העיתון המקומי 'אל אראלדו' (El Heraldo) ייחס לשר אוצר לשעבר את ההערכה, שבזכות ההסכם נרשמה עלייה של 230% ביצוא הקולומביאני לישראל, הכולל בייחוד חומרי גלם אבל גם מוצרים מוגמרים, כמו מדחפים למטוסים. ישראל לעומת זאת היא ממקורות הנשק והטכנולוגיה העיקריים של צבא קולומביה ושל כוחות הביטחון שלה.

לפי העיתון הקולומביאני 'אל טיימפו', מפקדי צבא קולומביה ביקשו פגישת חירום כדי לדון באמברגו הפתאומי. כותרת באתר של העיתון, על רקע צילום של מטוסי 'כפיר' הכריזה: "יש משמעויות להשעיית הסיוע הישראלי". ישראל מכרה את הכפירים, וגם מתחזקת אותם.

התרברבויות הסרק על ירח הדבש

התנהגותו של הנשיא פטרו מתיישבת עם נטייתו של השמאל הרדיקלי באמריקה הלטינית. שלוש ארצות בשליטת השמאל הזה ניתקו את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל ב־15 השנה האחרונות: ונצואלה, בוליביה וניקרגואה, על רקע סיבובים קודמים בעזה. שתיים מהן הן דיקטטורות ברוטליות. משטרי שמאל אחרים הביעו סלידה מישראל. ראשון להם הוא זה של הנשיא המרקסיסטי הזקן בברזיל, לולה דא־סילבא, שבנשיאותו הקודמת, לפני 20 שנה, ניהל פלירט עם איראן של אחמדיניג'אד.

עלייתו של השמאל הרדיקלי ביבשת היא חידוש של רבע המאה האחרונה. הוא התעצב בצלמה של ברית המועצות ואחר כך של קובה. מהיותו לטינו־אמריקאי הוא גם ספג קיתונות של פופוליזם מהפרוניסטים של ארגנטינה ומאוגו צ'אווס של ונצואלה. שנאה עמוקה לארה"ב איפיינה אותו תמיד.

לפני עלייתו, ישראל נהנתה מיחסים טובים כמעט עם כל אמריקה הלטינית. כיום, עוד לפני המלחמה, היא מוצאת את עצמה בפינה. לא עמדו במבחן הזמן התרברבויות הסרק על ירח הדבש עם אמריקה הלטינית, לאחר שארצות אחדות העבירו את שגרירויותיהן לירושלים, או הבטיחו להעביר.

יש לישראל עוד איזה דאגה או שתיים בימים האלה. לשיטתו של יאיר לפיד (בנאומו האחרון בכנסת), "אז שאמריקה הלטינית לא תאהב את זה". אבל אין זה מן הנמנע שהדיפלומטיה הישראלית זקוקה לתובנות מעמיקות מזו. קשה מאוד להתאפק לנוכח הפקרות לשונית ומוסרית, אבל אולי אין מנוס מלבלוע גלולת הרגעה, אפילו גלולה מרה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר