גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח ממלחמת לבנון השנייה: כך אפשר לשמור על מקלטים שמישים

חוגים, פעילויות לבני נוער, מועדונים לגיל הזהב ואפילו תיאטרון: המקלטים הציבוריים הדו־תכליתיים עם פעילות קבועה הם אלה שמגיעים במצב טוב לתקופת מלחמה ● אלה שעומדים ריקים עלולים לסבול מהזנחה

מקלט ציבורי בנתיבות / צילום: איל יצהר
מקלט ציבורי בנתיבות / צילום: איל יצהר

מלחמת לבנון השנייה תפסה את העורף הישראלי בקיץ 2006 בחוסר מוכנות משווע. אחד המראות הנפוצים והשכיחים בתחילתה היה גילוי המקלטים המוזנחים ברחבי הצפון, שנראה היה כי לא נפתחו שנים ארוכות ובוודאי לא היו מוכנים לשימוש - ברגע שבו האזרחים היו זקוקים להם יותר מכול.

"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?
●  ממ"ד מהמדינה: השקיעו מיליונים ורבים עדיין ללא מיגון  

עם תום המלחמה, ובין היתר בעקבות דוח מבקר המדינה דאז, מיכה לינדנשטראוס ז"ל, חל שינוי תפיסתי בכל הנוגע לשימוש במקלטים הציבוריים, שהגיע בעיקר מכיוון פיקוד העורף וחלחל גם אל הרשויות המקומיות. אחד המהלכים שננקטו מאז הוא עידוד הפיכת מקלטים ל"דו־תכליתיים" - שימוש למטרות ציבור בשגרה, ושימוש כמחסה זמין בשעת חירום - כדי להבטיח את כשירותם בכל עת, ולטווח הארוך.

ביישובים שליד הגבול זמן ההתרעה הקצר אינו מאפשר כמעט שימוש במקלטים הציבוריים, אולם במקומות שבהם זמן ההתרעה עומד על 90 שניות יש רבים שיכולים להספיק להגיע מהבית, או עוברים ושבים שנמצאים ברחוב.

"במקלטים דו־תכליתיים הכול נראה אחרת"

נכון להיום ישנם כ־12 אלף מקלטים ציבוריים בישראל, ופיקוד העורף מבצע בהם ביקורת אחת לשלוש שנים. מקלטים דו־תכליתיים מופעלים על ידי הרשות המקומית הרלוונטית ופיקוד העורף. את ההחלטה בדבר הפעילות שתתבצע בהם מקבלת הרשות.

במקלטים בהם נעשה שימוש יום־יומי ניתן אכן לראות רמת תחזוקה גבוהה יותר, אך במקלטים שסגורים באופן רגיל לציבור המצב בדרך כלל שונה, והאזרחים מדווחים על גרוטאות, נזילות וריח לא טוב.

"אנחנו מעודדים את הרשויות להפוך את המקלטים הציבוריים בתחומן לדו־תכליתיים", אומר רמ"ח מיגון בפיקוד העורף, אל"מ ד"ר יניב וולפר. "זה עוזר מאוד, כי במקלטים כאלו יש אינטרנט, יש מים, לפעמים יש מקרר. הכול נראה אחרת: אם יש דליפה בחורף, אם יש תקלה, מתקנים מיד ולא מגלים אותה בהפתעה, כשפותחים את המקלט וזקוקים לו באופן מיידי. המקלט זוכה לתחזוקה שוטפת, החשמל בו פועל, זה מקלט חי. כך, כשמגיעה שעת חירום כמו זו שאנחנו נמצאים בה היום, המקלט עומד לרשות התושבים והם יכולים להשתמש בו מיד".

"בתל אביב יש 235 מקלטים ציבוריים תקינים, רובם בחצרות של בתי ספר, חלקם בגינות ציבוריות וחלקם ברחוב. בכולם יש ווי פי, תאורה, מים זורמים ומיכל מים", אומר שי גטניו, מנהל מחלקת מיגון בעיריית תל אביב. "186 מהם משמשים בשגרה את הקהילה, כל מיני ארגונים כמו בתי ספר, עמותות, בתי כנסת (יש 11), 35 אמנים שדרך אגף התרבות מקבלים מקלטים. אבל בחירום כולם לטובת הציבור.

כניסה למקלט בתל אביב. מתוך 235 מקלטים, 186 משמשים גם בשיגרה / צילום: עיריית קריית אונו

איך היית מגדיר את מצבם הפיזי? כי התושבים התלוננו שבחלקם יש ריח רע או ציוד.
"מתחילת הסבב קיבלנו מעל 3,000 קריאות שירות, וכרגע אנחנו על 20 קריאות שירות בלבד, ברובן על מזגן שלא מקרר מספיק ודברים אלה. עשינו ניקיון מסיבי של יותר מ־80 מקלטים לבקשת התושבים. יש ונדליזם והשחתה פה ושם אבל בכללי המקלטים ראויים לשימוש".

בעיר רמת גן קיימים כ־140 מקלטים ציבוריים, מהם 50 מוגדרים דו־תכליתיים. "חלק מהמקלטים נמצאים בשימוש אגפי העירייה ומוסדות החינוך לטובת תושבי העיר", נמסר מהעירייה. "כמה מהם משמשים כמקום מפגש ופעילות לבני נוער ברמת גן, ובעירייה הגיעו להסכם עם כמה אומנים, המשתמשים באופן קבוע במקלט ציבורי ליצירה ובתמורה מחויבים להתנדב בקהילה.

"באגף הביטחון והאכיפה של עיריית רמת גן מזהים יתרונות רבים לשימוש יום־יומי במקלטים הציבוריים, המסייע גם בשעת חירום. המקלטים הללו נמצאים תחת פיקוח קבוע של העירייה ומתוחזקים תדיר".

עם זאת, ברור שחלוקת המקלטים לארגונים ולעמותות דורשת התארגנות ומעקב גם מצד העיריות, ולא כולן מסוגלות לכך.

אחת לשנה מתבצעת בשיתוף הרשויות ו"המועצה לישראל יפה" תחרות "המקלט והמיגון במרחב האזרחי בישראל יפה" המעודדת את הרשויות לשמור על המקלטים ולטפח אותם. התחרות האחרונה התקיימה בחודש שעבר, ואחת הזוכות הייתה עיריית קריית אונו.

בעיר ישנם כיום 15 מקלטים ציבוריים שעליהם אחראית הרשות המקומית, וכולם דו־תכליתיים. "במקלטים האלה מצב חירום אף פעם לא יכול לתפוס אותך לא מוכן", אומרת סמדר סוויסה, מנהלת מחלקת חירום בקריית אונו. "אם יש נזילה מהמזגן, אם יש סתימה בשירותים, הכול מתוקן בשוטף וכך המקלטים נותרים תקינים".

"אחת לשנה נערכת במקלטים בדיקה של המטפים, של תיקי העזרה הראשונה שהעירייה מספקת, של מכלי המים, של פתחי המילוט או מאווררי הסינון במקלט", ממשיכה סוויסה. "אנחנו מוודאים שגומיות האיטום של הדלת לא התייבשו או נסדקו, וזה היתרון הגדול ביותר. אלו מקלטים שבעקבות השימוש הקבוע כיף להיות בהם, הם צבועים, הם מנוקים אחת לשבוע לפחות. מבחן התוצאה הוא בימים האלה: אין תלונות מתושבים על דלת שלא נסגרת, על כך שאין תאורת חירום. הכול קיים".

מה מותר במקלט: ספורט, בית כנסת, מועדון נוער

סוויסה: "יש לנו גם ארבעה מקלטים מתוך ה־15 שהפכנו למונגשים, כולל שירותים מונגשים. באחד מהם אפילו ישנה תושבת העיר, אישה סיעודית, לצד המטפלת הצמודה שלה".

גם גטניו מספר כי למקלט ביד אליהו יורדים אנשים לישון בלילה עם הילדים. וחוזרים בבוקר הביתה.

על פי הגדרת אתר פיקוד העורף, מקלט דו־תכליתי הוא "מקלט שמעבר לתכליתו העיקרית - מתן מחסה לאוכלוסייה בחירום - משמש בשגרה לשימושים שוטפים, כמו בית כנסת או מועדון נוער". כדי להגדיר מקלט כדו־תכליתי יש לקבל את אישור הרשות המקומית ופיקוד העורף, לאחר הסכמת רוב הדיירים או החלטת הוועד הנבחר במקרה שמדובר במקלט בבניין משותף.

מקלט בקריית אונו. לעיריות חזקות קל יותר לתחזק באופן שותף את המקלטים / צילום: עיריית קריית אונו

הבקשה לאישור צריכה לכלול בין היתר תכנון עקרוני של המקלט בהתאם לשימוש המבוקש ומילוי טופס התחייבות לשימוש דו־תכליתי במקלט.

את הפעילות במקלט יאשר פיקוד העורף עצמו. באתר הפיקוד מצוינות הפעילויות המותרות במסגרת זו: פעילויות תרבות, תפילה, פעילות ספורטיבית, משחקים לילדים, משרד לוועד הבית, מועדון לנוער, למבוגרים ולקשישים, חדר קריאה ועיון, חניית אופניים ועגלות ילדים.

פיקוד העורף אף מגדיר במדויק את דרך השימוש במקלט, כדי להבטיח שיישמר הייעוד המרכזי שלו - מתן מחסה בשעת חירום: "המקלט לא ישמש לאחסון, והציוד שיוכנס אליו לא יתפוס יותר מחמישית (20%) משטח המקלט או לחלופין, הציוד לא יהיה קבוע וניתן יהיה לפנות אותו בתוך 4 שעות ממתן הנחיה על ידי פיקוד העורף או הרשות המקומית.

"נוסף על כך, אין לאחסן חומרים דליקים, רעילים או נפיצים; וחל איסור לפגוע במקלט או במרכיבי המיגון שבו (קירות, דלת, חלון וכדומה) לצורך התאמתו לשימוש דו־תכליתי".

מקלט בתל אביב שלא פתוח מחוץ לשעות חירום / צילום: תמונה פרטית

פיקוד העורף מגדיר גם את הפעולות המחייבות שיש לבצע כדי להכשיר את המקלט לשני השימושים שלו: התקנת תאורה מרשת התאורה הכללית, ותאורת חירום למקרה של הפסקת חשמל; תליית שלט "מקלט" בכניסה אליו; ציוד חובה שיש להחזיק בו במקלט "על פי כל תקנה או הוראה של פיקוד העורף".

לדברי גטניו, "בתל אביב יש מערכת פתיחה מרחוק כלומר כמעט כולם נפתחים בלחיצת כפתור. יש בקרה שלנו וטיפול שוטף, אבל יש פערי מיגון, גם בדרום וגם בצפון העיר, כלומר המקלטים לא מכסים את כל התושבים בעיר.

"העירייה כבר הכשירה מקלטים תת קרקעיים שלנו שיכולים לשמש את התושבים. זה 1.4 קמ"ר של מענה לתושבים, כמו חניון הבימה. אי אפשר לשבת שם שבועיים אבל אפשר לרדת לשם אם תפסה אותך אזעקה כשירדת מהאוטובוס. הם פתוחים 24/7.

"יש לנו עוד 44 יחידות שונות כמו גני ילדים שיש בהם ממ"ד ופתחנו אותם, ומקומות קהילתיים כמו סוזן דלל ונווה אליעזר שגם אותם פתחנו. השבוע פתחתי מקווה שלא שייך לעירייה אבל הוא תחת הרבנות ונפתח לכל הציבור כי יש שם מקלט קטן".

איך אנשים יודעים לאן להגיע?
"ה־GIS העירוני מתעדכן ברמה היומיומית, ודוחפים את זה גם בקבוצת הווטסאפ העירונית. אתה יכול להקליד את הכתובת שלך ולראות מה הכי קרוב אליך. מתקשרים את זה גם בפייסבוק, יש לנו תרגום לערבית ולרוסית.

"נכון שיש מקומות שבהם אנחנו לא מצליחים להגיע לפתרון ויש עדיין פערי מיגון: כפר שלם, עזרה והארגזים. בצפון נאות אפקה א'. צריך לעשות הפרדה בין מרחב מוגן תקני לבין הכי מוגן שיש. יש בלבול חזק אצל אנשים. עיריית תך אביב מחפשת את המוגן התקני. לזה אנחנו מחויבים".

יש לכם הערכה כמה אנשים יורדים אליהם בשעת חירום?
"רוב האנשים יעדיפו ממ"דים או קומתיים מאשר לרדת מקלט ציבורי, אבל זה משתנה ממקום למקום. בצפון תל אביב בשיכון דן יש הרבה בניינים חדשים שיש בהם ממ"דים אז המקלט הציבורי די שומם. לעומת זאת במקלט בוויטל 2 בפלורנטין יש 80־90 איש כל אזעקה שיש".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח