גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים מעריכים: זה מה שיכול להוציא את ענף הבנייה מהמשבר

בעשר השנים האחרונות, מספר חברות הבנייה הולך ומצטמצם, ומוערך שרק השנה צפויות להימחק 6% מהחברות בתחום ● עבודות השיקום והתשתיות שיידרשו בעקבות המלחמה צפויות להכניס לענף מיליארדי שקלים רבים ● מנכ"ל משותף ב־CofaceBdi: "אם יהיו לפתע תקציבים, זה יכול אפילו להוציא את הענף מהמשבר"

עבודות בנייה באשקלון ב־2021 / צילום: Shutterstock
עבודות בנייה באשקלון ב־2021 / צילום: Shutterstock

רקע: בישראל פעלו בשנה שעברה כ־5,700 חברות בתחום הקבלנות, לעומת כ־6,700 חברות שפעלו בו ב־2015. כלומר, מספר החברות שנגרע מכלל חברות הבנייה והתשתיות הגיע לכ־1,000. בפועל מספר החברות שחדלו מלפעול הגיע לכ־3,600, אך במקום חלק מהן קמו חברות אחרות.

בדיקת גלובס | הבנק מציע להקפיא את המשכנתה בגלל המצב? זה יכול לעלות לכם ביוקר
"איוולת שאין כדוגמתה": הוויכוח סביב הקמת יישוב חדש בעוטף עזה
הגנה ללא ממ"ד: התחליפים שמציעים בשוק למיגון דירות

המלחמה המתגבשת נגד החמאס, עשויה לחלץ את ענף הקבלנות והתשתיות מהמצב הקשה שבו הוא נמצא כיום, ואולי אף לעצור את תהליך הצמצום שלו, שבא לידי ביטוי בירידה מתמדת במספר החברות הפועלות בתחומי הבנייה והתשתיות. כך לדוגמה, השנה לבד צופה חברת המידע העסקי CofaceBdi, מחיקה של 6% ממספר החברות הפועלות בענף.

מצב הענף: "הענף הגיע למלחמה במצב לא טוב", אומר ניר ינושבסקי, סמנכ"ל בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ. "יש ירידה בביקוש לדירות, ירידת מחירים, ירידה בהתחלות בנייה, ומחסור כרוני בעובדים. קבלני הביצוע סובלים בשנים האחרונות מקשיים תזרימיים, וקיים קושי לטפל באשראי מול הבנקים.

 

"אחת הבעיות היא שהענף מוחרג מחוק מוסר תשלומים, וכך אתה מוצא רשויות מקומיות וממשלתיות שמשלמות בשוטף פלוס 90, ולפעמים גם שנתיים מאוחר יותר, ומשפטים שאתה מנהל אורכים 10 שנים. כל זה בא על חשבון הקבלן".

השנה הקשה: על פי CofaceBdi 2023 היא שנה רעה נוספת לענף, שתאופיין בגידול ברמת הסיכון ובאי הוודאות בענף. רק השנה צפויים להפסיק פעילות 680 קבלנים, גידול נוסף בקצב נפילת קבלנים שהחל עוד לפני שבע שנים, ובסך הכול צפויה ירידה נטו של 6% במספר הקבלנים, שאמור להסתכם בכ־5,400. החברה מצאה עוד כי הענף כיום מסוכן יותר וכי יש גידול של 37% במספר הקבלנים שנקלעו לקשיים במחצית הראשונה של השנה.

"המלחמה פגשה את ענף הבנייה באחד מהרגעים הבעייתיים שלו, מבחינת סיכון, אי ודאות, וגם מבחינת החוסר הפיננסי של חלק גדול מהחברות", אומר אייל ינאי, מנכ"ל משותף ב־CofaceBdi. "זה נבע מהירידה הגדולה בביקוש, עלויות משתנות, שנבעו מהעלאות הריבית, ומעלויות במדד התשומות".

 

ינושבסקי מפרט: "חמש השנים האחרונות היו קשות במיוחד עבור הקבלנים. החל מהקורונה, דרך המלחמה באוקראינה, וכלה ברעידת האדמה הגדולה בטורקיה. כל האירועים האלה גרמו לעליות מחירים, לקשיים בלוגיסטיקה וליבוא חומרים. אם אתה מוסיף על זה את חוסר היציבות השלטונית ואת המצב שנוצר עד למלחמה, של סכנה למלחמת אחים - המצב של הענף היה חמור במיוחד".

המלחמה: אבל אז החלה המלחמה, ולפתע נוצרה בעיה נוספת, בצורה של סגירת אתרי בנייה על ידי ראשי עירייה, שככל הנראה נכנעו לחששות של תושבים. ינושבסקי מדבר על נזקים אדירים שנגרמו לענף כתוצאה מהצעד הזה, שבעטיו הוגשה עתירה לבג"ץ על ידי התאחדות הקבלנים וכמה חברות יזמיות. לדבריו, "כל יום כזה ללא עבודה, עולה לי עשרות אלפי שקלים, כי אני מחויב לשלם לכסף לעובדים ולגורמים אחרים. אני מבין את ראשי העיר שפועלים כך, אבל זו אינה הדרך הנכונה".

בכיר בחברת נדל"ן אמר לגלובס: "אנחנו משלמים כספים להשכרת ציוד מכני הנדסי כבד, לרבות עגורנים, זה עשרות אלפי שקלים לחודש כשמדובר בעגורן, ובאתרים מסוימים יש לנו עשרות עגורנים. אלה מכפלות של הרבה כסף".

עופר שגיב, מנכ"ל חברת מיטל הנדסה מסר לגלובס: "למעלה מ־80 אלף עובדים פלסטינים שהועסקו בשוק אינם כאן כעת מטבע הדברים, ולהערכתי הם גם לא יחזרו חודשים ארוכים. זה מחסור בכוח אדם שאנחנו לא מוכנים אליו. העסקת עובדים זרים מקפיצה את עלויות השכר לקבלנים בעשרות אחוזים. גם העובדים הסינים הקיימים מבקשים לפתוח חוזים ודורשים תגמול גבוה בהרבה.

"כל אלה יביאו לזינוק בתקורות של הקבלנים ובהוצאות הבנייה הכוללות, אך הם לא ישתקפו כראוי במדד תשומות הבנייה ומשכך הפיצוי על זה לא יהיה הולם. ומנגד, תשלומי הריבית בגין הליווי הבנקאי שאנחנו נאלצים לשלם לא עוצרים לרגע. אם המדינה לא תיכנס במלוא העוצמה לאירוע, מאות חברות וקבלנים קטנים ובינוניים עלולים לקרוס. זו לא קלישאה, זו המציאות לצערי. בשלב המיידי היא צריכה להביא למעלה מ־100 אלף עובדים זרים לעבודה".

בימים האחרונים נראה שבממשלה הבינו את הבעיה, אך בעת כתיבת הכתבה - עדיין יש מספר רשויות מקומיות שהעבודה באתרי הבנייה טרם שבה לסדרה.

לצד זאת, יש עבודות שכן מתבצעות: יותר ויותר כספים מוקצים לטיפול במפונים, וגם לעבודות ביטחוניות. "בימים הללו פועלים מאות קבלנים קטנים ובינוניים בעבודות מיגון. משקמים ומשמשים מקלטים, מפנים מהם פסולת, מבצעים עבודות חשמל וצבע, בהתאם להנחיות מגורמי הביטחון. כמו כן מתקנים ומשפצים גדרות", אומר ינושבסקי.

ניר ינושבסקי, התאחדות הקבלנים / צילום: אלון רון

העבודות הללו, ה"קטנות" לכאורה, יימשכו גם אחרי המלחמה, כי ברור שההפקרות במקלטים הציבוריים, אך במיוחד אלה שנמצאים בבתים משותפים ישנים, שדייריהם הפקירו והזניחו אותם במשך שנים - לא תוכל להימשך בעתיד.

הבנייה שאחרי המלחמה: בעת הדפסת הכתבה, לא ידוע עדיין לאן בדיוק תפנה המלחמה, ואולם כבר עכשיו ברור שהיא תדרוש לאחריה עבודות שיקום ובנייה משמעותיות, הן בתחום המגורים והן בתחום התשתיות. מבחינת מגורים ההערכה ברמ"י מדברת על כ־1,300 מבנים שנפגעו. זו כמות גדולה, אך כשמדובר בצמודי קרקע המשימה לא נראית חריגה בקושי שלה וביכולת של הענף להתמודד איתה.

"אנחנו בהתאחדות התחלנו לדבר על זה כבר ביום השלישי ללחימה, כשהחלו להתברר ממדי ההרס בעוטף עזה. רואים שיש התעוררות ממשלתית גם בעניין זה, ויהיה צורך להתארגן בצורה מיוחדת לשיקום ולבנייה מחדש של המבנים ההרוסים בקיבוצים", אומר ינושבסקי.

תחנת המשטרה השרופה בשדרות לאחר שמחבלים נתפסו בתוכה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ואולם, הוא מדגיש, הדברים צריכים להיעשות אחרת מהפרקטיקה הנהוגה כיום. ההליכים צריכים להיות בקצב ובאופן שלא מוכר לנו. ללא מכרזים וטפסי 4, אלא בפיקוח מהיר ומיידי, שיאפשר בנייה מהירה ויעילה. "מצדי שיכריזו על עוטף עזה כעל אזור אקס טריטוריאלי מבחינת נוהלי התכנון והבנייה. אסור למדינה להיכנס לכל התהליכים המוכרים של עיכובים", הוא אומר.

עוד הוא מעיר כי בידי הקבלנים צבר דירות לא מאוכלסות, שחלקן מכורות, אך ללא טופס 4 וחלקן לא מכורות, שניתן לאכלס בהן באופן זמני את המפונים. לדבריו, "יש בתים שטרם קיבלו טופס 4, אבל הם כשירים למגורים. אני מכיר מגדל כזה שניתן להכניס לתוכו קיבוץ שלם. זה מחייב את הממשלה לחשוב מחוץ לקופסה, גם בעניין זה".

התקציבים: לא ניתן להעריך כרגע את מלוא התקציבים שצריכים להיות מוקצים לטובת עבודות השיקום והתשתיות, בעקבות המלחמה, ולא רק בגלל העובדה, שהמלחמה נראית כרחוקה ממיצוי ומסיום. ואולם ברור שמדובר במיליארדי שקלים רבים.

"אם אנחנו מדברים על מצב שבו לפתע יש תקציבים ויש פרויקטים גם בדיור וגם בתשתיות, זה יכול אפילו להוציא את הענף מהמשבר", אומר ינאי. "לענף יש את האפשרויות לעמוד במשימות שהממשלה תציב בפניו, אבל כמובן שהוא יצטרך להתגבר על מספר נושאים, כמו העובדים הזרים, עובדים מהשטחים ועוד".

אייל ינאי, מנכ''ל משותף  CopaceBdi / צילום: תמר מצפי

ינושבסקי אומר שהמדינה חייבת להיערך ליום שאחרי כבר עכשיו. "הייתי מגדיר את הענף כפצוע בינוני. שליש מהעובדים נעלמו. הכוונה לעובדים מעזה ומהשטחים, ועוד עובדים זרים שעזבו. 80% מהעובדים בעבודות הרטובות - כבר אינם, וזו בעיה חמורה מאוד, שאנחנו מנסים לגבש לה פתרון בהתאחדות. אני מבין שמנסים לגבש דרכים להביא עובדים חדשים, אבל גם זה צריך להיעשות במהירות".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס