גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן 42 עם "קו פתוח" לחמאס: האיש שמאחורי העסקה להשבת החטופים

קטאר, אחת המממנות העיקריות של ארגון הטרור חמאס, ממצבת את עצמה כמתווכת העיקרית לשחרור החטופים בעזה ● בראש המערך עומד ככל הנראה ראש ממשלת קטאר ושר החוץ שלה, מוחמד אל ת'אני ● המדינה מגדירה את עצמה בתור "היחידים שיכולים לדבר גם עם חמאס וגם עם ישראל"

ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok
ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

ראש ממשלת קטאר, מוחמד בין עבדולרחמן בין ג'אסים אל ת'אני, התייצב בסוף אוקטובר מול מצלמות התקשורת כדי להתייחס למצב בעזה ולעדכן על מאמצי התיווך של קטאר. היום המאמצים צפויים לשאת פרי, כאשר הערב הממשלה צפויה לאשר את תנאי העסקה. לפי דיווחים, התנאים המסתמנים הם: שחרור של לפחות 50 חטופים בפעימות, בדגש על ילדים ואימהות; על כל חטוף ישראלי, ישוחררו שלושה מחבלים; הפסקת אש של ארבעה ימים; ישראל תאריך את ימי הפסקת האש - בתמורה לחטופים נוספים; שחרור אסירות ופעילי טרור מהכלא הישראלי; הכנסת כמות משמעותית של דלק וציוד.

בדרך לעסקת חטופים? זה מה שיקרה מרגע הסיכום עם חמאס
המומחה שמסביר: זה האיש שמקבל החלטות בעניין החטופים וכדאי להיזהר ממנו
"כשאנחנו רצים לקטאר בנושא החטופים, אנחנו מבזים את בעלת מנוף הלחץ האמיתי מול חמאס"
"אנחנו יכולים לדבר עם שני הצדדים": קטאר חשפה - כך מתנהלים המגעים להחזרת החטופים

המדינה המפרצית, אחת המממנות העיקריות של חמאס, מנסה מאז תחילת הלחימה למצב את עצמה כ"מתווכת הוגנת", השמה את הנושאים ההומניטריים - שחרור כל החטופים הישראלים ומנגד העברת סיוע לעזה - במרכז פעילותה. היא עושה זאת בין היתר כדי להדוף ביקורת על המעורבות שלה במעשי הזוועה של חמאס, שעשויה להיתרגם לעונשים כלכליים, ולהמחיש שוב את חשיבותה בעולם הערבי, אחרי ניסיונות תיווך מוצלחים בעבר.

במסיבת העיתונאים בסוף אוקטובר, לצד שר החוץ הטורקי, ראש הממשלה הקטארי גינה בחריפות את המתקפה הישראלית על עזה, ולא את מעשי הטבח של חמאס. הוא הביע תקווה כי "בקרוב" ישוחררו החטופים הישראלים המוחזקים בעזה, אך לא סיפק פרטים נוספים על המגעים המתנהלים מאחורי הקלעים, בתיווך קטאר. "מספר הילדים שנהרגים בעזה גדול ממספר הילדים שנהרגים באוקראינה, אבל לא ראינו תגובה דומה לכך מצד העולם", התלונן. "קטאר מגנה את מדיניות העונש הקולקטיבי (נגד עזה)", הוסיף.

אבל במקביל לכך, דווקא הסימנים מהצד הישראלי היו מעודדים יותר. "אני שמח לבשר שקטאר הופכת לצד משמעותי בניסיון להגיע לפתרונות הומניטריים", כתב ראש המל"ל צחי הנגבי באנגלית ברשת החברתית X, "המאמצים הדיפלומטיים של קטאר הם מכריעים בנקודת הזמן הנוכחית", הוסיף.

ראש הממשלה, שר החוץ ובן למשפחת המלוכה

מבין כל הנושאים והנותנים והבכירים הקטארים, נראה כי מעמדו של ראש הממשלה הוא הרם ביותר, בין היתר משום שהוא מכהן במקביל כשר החוץ. בן 42, ראש הממשלה מוחמד אל ת'אני הוא בן למשפחת המלוכה המקומית, השולטת במדינה. קטאר היא אחת המדינות העשירות ביותר בעולם, בחישוב לפי אוכלוסייה.

הוא בעל תואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת קטאר, לפי הפרסומים הרשמיים של בית המלוכה, ומכהן בתפקיד ראש הממשלה בחצי השנה האחרונה. הוא נחשב למי ש"צמח מלמטה", וכיהן בין היתר כמנהל חברת הכרייה הקטארית, שלה עסקים ענפים ברחבי העולם. הוא קיבל עליו את תפקיד ראש הממשלה בנוסף לתפקיד שר החוץ, אותו הוא ממלא מאז 2016. הוא גם עומד בראש הקרן הקטארית לפיתוח, התורמת מאות מיליוני דולרים למטרות הומניטריות ברחבי העולם, בשיתוף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי וארגוני או"ם.

אריאל אדמוני, דוקטורנט המתמחה בקטאר באוניברסיטת בר-אילן, אומר לגלובס כי לפי ניסיונות תיווך קודמים, הקרדיט שניתן לראש הממשלה והדינמיקה של קבלת ההחלטות בשלטון הקטארי, "ייתכן מאוד" כי ראש הממשלה מוחמד אל ת'אני מעורב ישירות במשא־והמתן בין הצדדים. "בגישה הקטארית מעגל שותפי הסוד וקובעי המדיניות הינו מצומצם, ומוגבל לאנשי אמונו של האמיר. גם בפגישות חשאיות מוקדם יותר השנה, דוגמת פגישה קטארית עם מנהיג הטליבאן, דווח על הימצאותם בחדר של ראש הממשלה וראש שירותי המודיעין".

משחק כפול

משרד החוץ הקטארי נחשב למנופח ביחס לאמירויות ואפילו למדינות אחרות, כחלק מהמדיניות של המדינה המפרצית הקטנה לנסות ולצבור כוח על ידי תיווך בינלאומי. היא תיווכה בין יתר בעסקאות לשחרור חטופים שנלקחו על ידי דאעש, חטופים שהוחזקו על ידי אל קאעדה, באחרונה היתה מעורבת בשחרור ילדים אוקראינים שנחטפו על ידי הכוחות הרוסיים וכן היתה הגורם המתווך בעסקה שבו שוחררו אמריקאים שהוחזקו באיראן תמורת הפשרת שישה מיליארד אירו בכספים איראניים שהוחזקו בארה"ב.

לפי מומחים וכן לפי עדותה שלה, קטאר מובילה את הניסיון הזה מתוך מטרה להיות בעלת השפעה רבה יותר מאשר הנתונים הגיאוגרפיים מאפשרים לה, וזו אחת הסיבות שהיא גם הקימה את רשת אל ג'זירה, המשמשת כדי להטות את דעת הקהל בעולם הערבי בהתאם לאינטרסים של משפחת המלוכה הקטארית. המשחק הכפול הקטארי הוביל לקשרים טובים גם עם ישראל (ראש המוסד ובכירים אחרים ביקרו בה בעבר, ונציגות סמי-רשמית פעלה בדוחא) וגם עם ארה"ב (המפעילה את אחד מהבסיסים הגדולים ביותר שלה במפרץ הפרסי בשטח האמירות). במקביל, היא העבירה מיליארדי דולרים לחמאס בשנים האחרונות, בתיאום מלא עם ישראל כפי שהבהירה בעבר, ומארחת את בכירי חמאס במלונות הפאר בדוחא.

"אנחנו יודעים שיש להם קו פתוח לחמאס", אמר בסוף אוקטובר דובר משרד ההגנה האמריקאי בתדרוך לעיתונאים. "אנחנו היחידים שיכולים לדבר גם עם חמאס וגם עם ישראל", אמר לתקשורת המערבית מג'יד אל אנסארי, "יועץ מיוחד" של שר החוץ. במהלך גביע העולם בכדורגל שהתקיים בה, למשל, העניקה קטאר לישראלים אישור כניסה מיוחד.

ההשקעה הרבה שלה בספורט, בארגונים לא ממשלתיים, וגם בחברות אירופיות הם חלק ממדיניות "הכוח הרך" של האמירות, כלומר צבירת השפעה גלובלית באמצעים חוץ מנשק וביטחון. היא עושה זאת בין היתר על ידי רשות ההשקעות של קטאר, שראש הממשלה מוחמד אל ת'אני עמד גם בראשה מ-2018 ועד שמונה לתפקיד השנה. הרשות מנהלת כחצי טריליון דולר, שנובעים מכספי הנפט והגז הרבים שנכנסים למדינה.

באירוע הנוכחי, גם האמיר עצמו, תמים בן חמד אל ת'אני, דן באופן אישי בנושא החטופים עם קנצלר גרמניה אולף שולץ במהלך ביקור במדינה, וראש הממשלה נפגש אישית עם שר החוץ האמריקאי בלינקן. לאחר מכן הודה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במלים חמות למדינה המפרצית, וגם שר החוץ בלינקן שיבח את תפקידה לאחר שחרור שתי חטופות בעלות אזרחות אמריקאית. גם שר החוץ הישראלי אלי כהן הודה למדינה וכתב "אני מלא תקווה שבהתחשב במורכבות של האתגרים, קטאר בהדרגה תקח על עצמה תפקיד בונה ואפקטיבי". לאחר כמה דקות מחק כהן את הציוץ.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"