גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי העסקים מתלוננים: המעבר לשעון חורף יפגע עוד יותר בפדיונות

מאז תחילת הלחימה נפגע מאוד המסחר בישראל, שפועל בשעות מוגבלות ● כעת חוששים בעלי עסקים כי החל מיום ראשון הבא תיגזל מהם עוד שעה של הכנסות, בשל הנטייה להישאר בבית בשעות החשכה ● משרד הפנים: "הסוגיה נבחנה ע"י אנשי מקצוע, והוחלט לבצע את המעבר"

דיזנגוף סנטר / צילום: Shutterstock
דיזנגוף סנטר / צילום: Shutterstock

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, בסוף השבוע הקרוב ייכנס לתוקפו שעון החורף. לתושבי ישראל אולי תהיה, על הנייר, עוד שעת שינה בלילה שבין שבת לראשון, אבל לכך יתלוו משמעויות כלכליות שמתעצמות בתקופת מלחמה. המסחר, שבמקומות רבים מתנהל בשעות מוגבלות ומסתיים כבר בשעה 18:00, יסתיים ככל הנראה מוקדם יותר - וקיימות גם משמעויות נוספות.

25% הנחה בשכירות ובדמי הניהול: גם מליסרון תעניק הקלות לשוכרים
רשת סאלח דבאח תקבל פיצוי של עשרות אלפי שקלים ממפיצי פייק ניוז

"המסחר בתחתית גם כך, וזה נכון לקמעונאים ולעסקים הקטנים כאחד. אנחנו בנקודה מאוד נמוכה של המשק היום, כתוצאה מהמצב הביטחוני ומורל מאוד ירוד", אומרת תהילה ינאי, מייסדת ומנכ''לית משותפת של חברת המידע העסקי Coface BDI. "החשכה תורמת להגברת האווירה הדיכאונית שקיימת גם כך, ולכך שאנשים פחות רוצים לצאת מהבית.

"לרוב, הפרודוקטיביות בשעות החשכה הרבה יותר נמוכה מאשר בשעות האור, והמעבר יתרום לירידה נוספת במשק שאינו במצב רגיל. אחד הטיעונים בעד המעבר לשעון החורף הוא שזה תורם לחיסכון באנרגיה, מכיוון שבמפעלים מתחילים פעילות בשעה מוקדמת, אבל היום הם בקושי עובדים".

"החשש מגיע עם החושך"

מאז שחלק גדול מהחנויות והעסקים חזרו לעבוד בשבוע שעבר, הפעילות התייצבה מעט. בעלי עסקים מדווחים על עלייה מתונה בתנועת הקונים, ועלייה מתונה עוד יותר בפדיונות. עכשיו יש כאלה החוששים מפגיעה נוספת במשק.

"ברגע שהחושך יורד, אנשים הולכים לבתיהם, וזה מורגש בצורה מובהקת. שעון החורף יקצר להערכתי את שעות הפעילות עוד יותר, וזה יהיה מטורף לעסקים ולכלכלה בכל הארץ. זו טעות חמורה", אומר דן פילץ, מנכ"ל ובעלים משותף של הדיזנגוף סנטר.

"בממד האנושי, אנחנו פוגשים המוני אנשים, גם מלב תל אביב וגם מהעוטף ומהצפון שהתפנו לעיר. לכל אלו הייתה עוד שעה של חופש להסתובב, לצאת ולהיות מחוץ למרחב הביתי. שעון החורף יגביר את סיר הלחץ, שגם כך מבעבע עכשיו. מדובר בטיימינג רע, זה יפגע בעסקים, במסחר, בוול ביאינג של בני האדם.

"בסנטר, בכל יום בשבוע האחרון רואים שיפור. הגענו ל־22־23 אלף מבקרים ביום, אבל אני בטוח ששעון החורף 'יכסח' מחדש, וכמויות הקהל יקטנו. אצלנו זה קל יותר כי הרבה אנשים מגיעים רגלית, אבל ברמה הארצית, במקומות שאליהם צריך להגיע ברכב, קיים פחד גדול יותר".

גם חיים פרנקל, מנכ"ל ובעלים רשת מועדוני הכושר ספייס, רואה את הדברים בצורה דומה. "כשאתה עובר לשעון חורף בזמן שאנשים יותר מפחדים לצאת בחושך, זה פוגע בניסיון להמשיך את החיים. ככל שהחשכה תגיע מוקדם יותר, כך גם החשש. המדינה צריכה להחזיר את תחושת הביטחון האישי, ולנסות להמשיך לשגרה מסוימת של חיים".

מועדוני הכושר, שבימי שגרה פעילים משש בבוקר עד 23:00, פתחו במתכונת מצומצמת בשבוע שעבר, ומנסים להגביר את שעות הפעילות. "עובדים לא רוצים לנסוע בחשכה באוטובוסים או רכבות, וגם ברכב הפרטי יש חשש. הרבה פחות אנשים מגיעים להתאמן. גם עובדי משרדים ירצו לצאת מוקדם יותר. זו תהיה תגובת שרשרת".

"אור הוא מוצר במחסור"

ד"ר דנה טבת, מומחית בהתנהגות צרכנים מבית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, מצביעה על מחקרים שלפיהם בזמן החורף ההתנהגות הצרכנית שלנו היא אחרת. "בעקבות החשכה המוקדמת, אנשים פחות נוטים לבלות עם אחרים מחוץ לבית, בקניות או במסעדות. זה בהחלט מוריד את הפדיון בקמעונאות.

"גם התנהגות הקנייה משתנה: באור היום, הבחירות בסופר מגוונות יותר מאשר אם עורכים קניות אחרי השקיעה. צרכנים מוכנים גם לשלם יותר כסף על מוצרים באור שמש מאשר בחושך. זה מהווה פגיעה בעסקים ובכלכלה, עד כדי כך שישנן מדינות שביטלו את המעבר לשעון החורף לחלוטין.

"בזמן מלחמה יש לכך משמעות עוד יותר גדולה. אנשים חוששים לצאת מהבית בערב בגלל טילים, וזה מהותי ברמת העסקים והכלכלה. גם יום שישי, היחיד שפנוי, הוא יום עבודה קצר - ובניגוד לאירופה וארה"ב יש למשק פחות אפשרות להתבסס על סוף השבוע".

פרופ' יוסי שפיגל, מרצה בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א ונשיא האגודה הישראלית לכלכלה, מסביר כי "אור הוא מוצר במחסור. יותר נעים לקום בבוקר כשיש אור בחוץ, ויותר נעים לחזור מהעבודה הביתה כשיש אור ואפשר לצאת לפעילויות. מה שעושים במדינות מתקדמות זה שעון קיץ, ובחורף מחזירים את השעון. צריך לעשות כך גם בישראל".

מנתוני חברת כרטיסי האשראי ישראכרט עולה כי ישנה ירידה קלה בהוצאות לאחר המעבר לשעון החורף, אולם לא באופן מובהק. עם זאת, אנשים מוציאים פחות בשעות הערב. לשם השוואה, בשנה שעברה, נרשמה ירידה של 10% במחזור בשבוע של הזזת השעון, לעומת השבוע שלפניו.

"יש פה איזשהו פרדוקס", אומרת יפית גריאני, המשנה למנכ"ל וראש חטיבת לקוחות עסקיים בחברה. "המשק הישראלי מצד אחד נשען על עסקים קטנים ובינוניים, עם 60% מהמועסקים ו־55% מהתוצר במשק. אבל החוסן של עסקים קטנים מורכב, הם נכנסו לתוך האירוע המלחמתי בחולשה, בתקופה לא טובה, ונפגעו עוד יותר. כשאין אופק מתי הדברים יחזרו לשגרה חדשה, ובתוך זה משלבים שעון חורף והחשכה תגיע מוקדם יותר, זה מצמצם עוד יותר את שעות הפעילות שלהם".

"השפעה על לוח הטיסות"

אחת הבעיות בדחיית המעבר לשעון החורף הייתה בתכנון והתאמת המערכות הדיגיטליות, שעליהן מסתמכים העסקים ומתנהלים מול מדינות אחרות, שכבר ערוכות לשינוי. לדברי שר הפנים, משה ארבל, "סוגיית הארכת שעון הקיץ נבחנה על ידי גורמי המקצוע, שהמליצו להימנע משינויים בפרק זמן קצר העלולים להשפיע על מערכות המידע והמחשוב, לרבות לוח טיסות, ועל סמך המלצתם הוחלט להשאירו בעינו".

ויש גם מי שדווקא תומך בשעון החורף, בתנאי שמשאירים אותו באופן קבוע. "לקום בחושך זה לא דבר טבעי או בריא, וזה מייצר דכדוך שמוביל לכלכלה פחות טובה. יחד עם זאת, אנשים יוצאים מהעבודה מוקדם יותר, כך ששעון החורף יפחית את שעות העבודה", אומר בן פסטרנק, בעלי קבוצת ה־IT Aman. "אנשים לא יגיעו מוקדם יותר בבוקר, אבל כן ייצאו מוקדם יותר מהמשרד.

"גם העובדה שצריך להתאים בכל פעם את המערכות מול ארה"ב ואירופה מייצרת בלגן שלם. היום אפילו חלק מהמערכות של מיקרוסופט לא תומכות בזה, מכיוון שבמדינות אחרות המעבר פשוט לא קיים. רק אצלנו עדיין עושים זאת משיקולים דתיים, אבל המודל הכלכלי לא יכול להיקבע על ידי המודל החרדי".

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"