גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה מלמדת: זה מה שקורה בבורסה לאחר יום של ירידות חדות

על רקע המגמה השלילית מתחילת המלחמה: מה ניתן ללמוד מההיסטוריה על היום שאחרי נפילה חדה במדד ת"א 35, וכיצד ניתן לנצל זאת להשגת רווח מהיר ● וגם: איזו תשואה הייתם מקבלים לו נכנסתם לשוק בנפילות הגדולות ומכרתם למחרת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ב־8 באוקטובר, למחרת מתקפת חמאס על ישובי עוטף עזה ותוצאותיה המחרידות, צלל מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35, בשיעור של 6.5%. הפחד השתלט על המשקיעים ואת עוצמת הפאניקה ניתן היה לראות גם בכך שמתוך 125 החברות הגדולות בבורסה, רק שתי מניות (דואליות) - טבע וקמטק - עלו באותו היום.

ניתוח גלובס | כבר לא מניה בטוחה: המשקיעים הזרים בורחים מהבנקים
גורם בחשב הכללי: תחזית הגירעון שהציג בנק ישראל אופטימית מדי

אלא שבאופן מפתיע לכאורה, ביום שלמחרת תיקן המדד כלפי מעלה ב־1%. אותה תמונה חזרה על עצמה גם בתחילת השבוע השני למלחמה, כשביום ראשון ננעל מדד ת"א 35 בנפילה של 3.6% ולמחרת עם עלייה חדה של 2.5%. מנגד, בתחילת השבוע השלישי נרשמו יומיים רצופים של ירידות משמעותיות.

אז האם ניתן לדבר על דפוס שנוטה לחזור על עצמו לעיתים קרובות, וכיצד ניתן לנצלו לטובת התשואה בתיק ההשקעות?

"אחרי נפילות חדות מגיע בדרך כלל תיקון ביום העוקב", אומר לגלובס בכיר לשעבר בקבוצת מנורה מבטחים. "סוחרי יום יכולים לנצל את הפחד כדי לחטוף לעצמם רווחים קטנים ומהירים, אבל דפוס שכזה לא מתאים לרוב המשקיעים".

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, מסביר את הסיבה לתופעה: "אירועים קיצוניים מייצרים הזדמנויות. השווקים הפיננסיים מושפעים משני כוחות מנוגדים - פחד ותאוות בצע, שמעצימים ומגזימים את תגובת המשקיעים. הפחד גורם למכירת יתר ("אובר שוטינג"), ומצד שני סוחרים בשוק יודעים שיום אחרי ירידות חדות הרבה פעמים מגיעות עליות. לכן, הם מנסים לנצל את זה ו'לתפוס את התחתית' כהשקעה לטווח קצר. אף אחד לא יודע כמובן מראש איפה אותה תחתית נמצאת, והניסיונות למצוא אותה מייצרים 'שיני מסור' של עליות וירידות חדות בשווקים באירועים משבריים".

היית ממליץ לציבור הרחב לאמץ אסטרטגיה כזו?
זבז'ינסקי: "משקיעים לטווח ארוך לא צריכים לנסות לתזמן את השוק. בנקודות כאלה, כשהאווירה כה קודרת והפסימיות מסביב כה גדולה, הפחד הרבה פעמים מביא את השוק לשווי כלכלי שהוא מתחת לשווי המוצדק בגלל אותו אירוע, אך פעמים רבות נדע את זה רק בדיעבד. צריך לתת לשוק את הזמן כדי לתקן".

143 ימים של ירידה מעל 3% בכ־30 שנה

מבדיקת גלובס לנתוני העבר עולה שביום שאחרי נפילות חדות של יותר מ־3% במדד ת"א 35, הסיכוי לעליות בבורסת ת"א עומד על כמעט 57% (לעומת סיכוי לעליות של 52% בכל יום נתון, ועוד כ־2% שהמדד יישאר ללא שינוי). במדד הדגל של וול סטריט, S&P 500, מדובר על עליות של כמעט 58% בימים שלאחר ירידה חדה (לעומת סיכוי לעליות של 53% ביום רגיל). "מנתחים טכניים וגם סוחרי יום מחפשים בדיוק את הזמנים האלה, את היתרון הסטטיסטי הקטן שיאפשר להם להרוויח", אומר הבכיר לשעבר ממנורה.

מאז השקתו ב־1992 ועד היום, מדד ת"א 35 (שבעבר נקרא ת"א 25, או המעו"ף) איבד יותר מ־3% ב־143 ימי מסחר (1.9% מכלל הימים). באופן תאורטי, אם הייתם קונים את המדד בסוף יום הירידות הללו ומוכרים אותו בסופו של יום המסחר העוקב, הייתם נהנים מתשואה כוללת של 36%. אם הייתם מבצעים זאת בכל אחת מ־104 הפעמים שהדבר התרחש באותה תקופה במדד S&P 500 (שהיוו 1.3% מכלל ימי המסחר) הייתם נהנים מתשואה מצטברת של כמעט 65%.

 

בדומה למה שהתרחש בשבועיים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל", כך גם בעבר אפשר למצוא מקרים שבהם יום לאחר נפילה חדה במדדי הבורסה הם זינקו ביום המחרת, כאשר מלחמות ומשברים כלכליים מהווים חלק נכבד מהטריגר לאותם מקרים.

כאמור זה לא קורה תמיד, ואחרי יום של נפילות יכול להגיע עוד יום של ירידות חדות. מאז הושק המדד המוביל, ב־15 מקרים הוא נפל ביותר מ־3% במשך יומיים רצופים (ב־S&P 500 אירוע כזה התרחש 10 פעמים).

הנפילה היומית הגדולה ביותר שהתרחשה בבורסה בת"א ב־30 השנים האחרונות התרחשה ב־21 באוגוסט 1994, שלושה ימים לפני חתימת הסכם עקרונות בין ישראל ואש"ף (לימים - הרשות הפלסטינית) שנועד לאפשר ממשל עצמי בשטחי יהודה ושומרון. באותו יום הבורסה המקומית נפלה ב־9.66%, כאשר ביום המחרת היא קיזזה מקצת מהירידות עם עלייה של 1.9%.

הנפילה השנייה בגובהה בת"א (9.4%) התרחשה באוקטובר 1997 לאחר שמדד המניות של הונג קונג נפל, וגרר אחריו את הדאו ג'ונס האמריקאי לצלילה של 7.2%. במקרה הזה, יום לאחר הירידה החדה תיקנה הבורסה בת"א עם קפיצה של 7.4%. כשבנימין נתניהו, אז שר האוצר, התפטר מתפקידו ב־7 באוגוסט 2005, ימים ספורים לפני ביצוע תוכנית ההתנתקות בעזה, הבורסה בת"א צנחה ב־5.2%, אבל למחרת עלתה ב־3%.

דוגמאות בולטות נוספות הן מתקופת התפוצצות בועת מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, "הדוט.קום", באפריל 2000 (ירידה של4.3% ועלייה של 3% למחרת) פרוץ האינתיפאדה השנייה בסוף שנת 2000 (ירידה של 8% ותיקון של 2.8% למחרת), פרוץ מלחמת לבנון השנייה וכמובן - במהלך משבר האשראי העולמי ב־2008 ומגפת הקורונה ב־2020. למחרת רצח ראש ממשלת ישראל יצחק רבין, ב־5 בנובמבר 1995, ירד המדד ב־2.75% וביום העוקב הוא תיקן ב־1.16% כלפי מעלה.

התיקונים כלפי מעלה שנרשמו בארה"ב אפילו מרשימים יותר. בתקופת הקורונה זה קרה פעמיים - ביום שאחרי הנפילות הגדולות הזינוק היה גדול במיוחד: למחרת היום עם הנפילה החדה ביותר, של 12% ביום אחד, מדד S&P 500 זינק ב־6%. למחרת נפילה של 9.5% הוא זינק ב־9.3%. וגם במשבר האשראי העולמי ב־2008, למחרת יום הנפילה החד ביותר, של 9%, הבורסה קפצה ב־4.25%.

"יום לאחר ההסלמה - חדשות טובות יותר"

ממה נובע הזינוק ביום למחרת? לדברי זבז'ינסקי, "זה מאפיין כללי של אירועי אי ודאות גדולים, גם פיננסיים, ולא רק בישראל. רואים ימים עם תנודות חדות לשני הכיוונים, כשהפחד לוקח את השוק לנקודות קיצון. השינוי יכול לקרות גם כתוצאה מכך שביום מסוים יש הסלמה ובזה שלמחרת חדשות מעט טובות יותר".

ומה באשר למלחמה הנוכחית, שמאז פרצה איבד המדד המוביל מעל ל־12% מערכו?

"השוק הגיע לאירוע הנוכחי עם הניסיון שיש לו, וההנחה שבסיכוי גדול יכולה להיות כאן הזדמנות, אך גם בהבנה שמדובר באירוע שונה ממה שהכרנו בעבר", אומר זבז'ינסקי. "למרות השוני ממבצעים צבאיים כמו צוק איתן, עופרת יצוקה או אף מלחמת לבנון השנייה, צריך עדיין לזכור שהאירועים האלה לא השפיעו לאורך זמן על הכלכלה והשווקים הפיננסיים.

"אז האירוע הנוכחי, סביר להניח שהוא אמנם גדול ויהיה ממושך יותר, אבל בתרחישים הסבירים ביותר גם הוא יהיה תחום בזמן ועם השפעות כלכליות שהמשק יהיה מסוגל להתמודד איתן. צריך גם לזכור שהשוק המקומי נכנס לאירוע כשהוא זול יחסית לעולם".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35