גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיואל חשין

מהמגזר הציבורי למגזר העסקי: זמן למהפכה עליה תמיד חלמנו

ימי המלחמה הדגימו באופן נחרץ לכולנו עד כמה נכשל מנגנון המדינה הריבונית, ולעומתו כמה אפקטיביים המגזר העסקי והחברה האזרחית ● כעת בשלה השעה לשנות את יחסי הכוחות וליצור מנגנון ששומר על ביטחון האזרחים וחוסך עשרות מיליארדים בשנה

מרכז איסוף התרומות של ''אחים לנשק'' בגני התערוכה בתל אביב / צילום: צילם: אבי וינרב
מרכז איסוף התרומות של ''אחים לנשק'' בגני התערוכה בתל אביב / צילום: צילם: אבי וינרב

הכותב הוא יו״ר 2B

אין קונצנזוס גדול כיום בחברה הישראלית מאשר ההבנה שכאשר המלחמה הזו תסתיים נצטרך לבנות כאן מחדש רבים מתחומי החיים. אומנם תפקודה של הממשלה בעשרת החודשים מאז שהושבעה הוא תצוגת תכלית מפוארת של אוזלת-יד, חוסר תפקוד וזלזול, והיא אינה מסוגלת לספק לאזרחי המדינה את הרווחה, את הביטחון ואת החירות, שהם עומדים בבסיס ההצדקה לקיומה.

מומחית הביטחון שמאמינה: "יש סיכוי סביר שלאחר המלחמה עזה תהפוך לסומליה" 
"תתפטר או תתעורר": הקמפיין נגד השר סמוטריץ' והסערה 
איך מתאוששים מטראומה לאומית? הפסיכולוג הבכיר שגדל בנחל עוז מייעץ 
הכלים בסמארטפון שיכולים להציל את חייכם 

עם זאת, ההיחלשות המנגנון הריבוני על שלל זרועותיו החלה עוד קודם, והיא ניכרת בעשורים האחרונים בכל מדינות המערב. חלקה טבעית, וחלקה תוצאה של מהלכים מכוונים, בדמות תהליכי הפרטה מואצים ובניית מנגנונים שמעבירים את הכוח ואפשרויות פעולה מהמנגנון הריבוני למגזר העסקי ולחברה האזרחית. 

כמובן, גם במגזר הציבורי, הריבוני, ישנם אנשים טובים - אף אם הממשלה הזו טרחה למנות לתפקידים משמעותיים דווקא כמה מהפחות טובים שבהם. הבעיה אינה באנשים, אלא במנגנון, שחלק גדול ממנו מנופח, לא אפקטיבי ובמקרים מסוימים גם מושחת. מנגנון שאין בו שיתוף-פעולה, אין בו עבודה על סמך תוצאות, וכל-כולו מוקדש להעמקת הקיטוב בין מחנות, רק כדי להצדיק את קיומן של המפלגות. 

כרוניקה של כישלון ידוע מראש

מכאן ניתן ללמוד שעל אף חדלות האישים שמפגינה הממשלה, מדובר בסופו של דבר בכרוניקה של כישלון שיכול היה להיות ידוע מראש. יותר משיש בו אשמים - ויש בו אשמים - הוא ביטוי לתהליכים טבעיים מתמשכים: אימפריות קמות, אימפריות נופלות, ומנגנונים שהיו טובים לשעתם, מתחלפים במנגנונים חדשים ומעודכנים יותר.

"מנא מנא תקל ופרסין", נבואת דניאל למלך בלשצאר, אינה מדברת רק על סוף מלכותו שלו, אלא על סוף מלכותה של בבל. כמו אז כך היום, ה-7 באוקטובר ייחרט בהיסטוריה לא רק כסמל לסיום השלטון של בנימין נתניהו, כי אם של השיטה כולה, שראשיתה בעקרונות המדינה הריבונית, כפי שנחצבו לפני 300 שנה על-ידי הובס לוק מונטסקייה ואחרים.

כעת אנו מצויים בנקודת זמן היסטורית המעניקה לנו את היכולת - ואת החובה, על-מנת למנוע את האסונות הבאים - לבחון את התכליות האמיתיות שלנו כבני אדם, ולברור את האמצעים להגיע לכך. התכליות בעיניי ברורות ולא השתנו מימי המהפכה הצרפתית: חירות, שוויון ואחווה. האמצעי הישן - מנגנון המדינה הריבונית - כבר אינו מגשים אותן. לא חירות, לא שוויון ולא אחווה - כי אם שיעבוד, חוסר שוויון, ואיבה.

על מי אם לא עלינו, אומת הסטרט-אפ והאימפקט, אומת הייעוד, המלאכה לתקן? המכה הקשה שספגנו מהדהדת עוד יותר את הציווי המקודד בנשמה של כל יהודי ויזם: "לך מארצך וממולדתך אל הארץ אשר אראך": לברוא ארץ חדשה, עולם חדש, תודעה חדשה, להתחיל בבנייה של הקומה השנייה בחזון הציוני: תיקון פנימי ותיקון עולם.

גלגל ההצלה של מדינת ישראל

לשם כך אין כל צורך להמציא את הגלגל: הוא כבר כאן, גלגל ההצלה של מדינת ישראל, שבא לידי ביטוי ברוח ההתנדבות המפעמת בעם הזה. שם, בעצם הימים הללו, אנו רואים את התשוקה, את ההתלהבות, את העוצמה וגם את האפקטיביות, במטות האזרחיים, בקבוצות הוואטסאפ, המרטיטות כל לב בשטח, משיבות את האמונה ברוח האדם.

כל העוצמה האזרחית הזו, שמקורה במגזר החברתי ובמגזר העסקי, לא נולדה יש מאין: במהלך העשורים שבהם נחלש המנגנון הריבוני והתפרק אט-אט מאחריותו ומיכולתו לספק את צורכי האזרחים, התחזק הסקטור הפרטי - בדמות העסקים, היזמות החברתית והיזמות האזרחית - והתחמש באחריות ולצדה ביכולות משמעותיות.

זה התחיל במגזר החברתי, בדמות אינספור ארגונים חברתיים שקמו לאחר שמדינת הרווחה החלה להתפרק: ארגונים שמקדמים זכויות אדם בסיסיות, זכויות חברתיות, ובעצם הימים הללו אנו רואים שגם זכויות הקשורות בביטחון.

בשלב מתקדם יותר הבנו שהמודל הפילנתרופי שנדרש בתחילת הדרך להתפתחות הארגונים החברתיים, חייב לספק מקום למודלים המשחררים את התלות בפילנתרופיה: עסקים חברתיים, אחריות תאגידית ובהמשך קפיטליזם קשוב והשקעות אימפקט.

כמובן, עוד ארוכה הדרך עד שהסקטור הפרטי בכלל, והמגזר העסקי בפרט, יפנימו את גודל השעה ויבינו שתכליתם בעולם היא אינה למקסם רווחים - גישה שגרמה ועדיין גורמת לנזקים אדירים, ואנו רואים גם בימים הללו גופים עסקיים המנצלים את המצב לעשיית רווחים והעלאת מחירים חזירית - אלא להגשים את הייעוד שלהם כל תאגיד וייעודו הייחודי, בקידום הרווחה והחירות בעולם. 

להתחיל במלאכת התיקון

עם זאת המלחמה, שמדגימה שוב את משמעות העובדה שחלק ניכר מהכישרון שהיה במגזר הציבורי עבר למגזר העסקי ולארגונים החברתיים, מראה לנו כי גם הרוח הציונית, האמונה ברוח האדם ואהבת האדם נמצאות כאן. לצדם, ישנה תשוקה אמיתית ונכונות להתחיל במלאכת התיקון.

בשונה מהמגזר הציבורי, המסוכסך ומפולג על רקע פוליטי, תרבותי, דתי, לאומי ועדתי - בעולם העסקים יגור זאב עם כבש, ונמר עם גדי ירבץ. בעולם האזרחי והעסקי, גיוון הוא עיקרון בסיסי המניב ערך כלכלי, ולצדו מתחייבים אפקטיביות, מדידה והערכה.

לא לשווא, האנשים שנגד עמדותיהם אנו מפגינים ברחובות בנושאים פוליטיים, הם אותם אנשים שאיתם אנו עובדים כתף לכתף בנושאים כלכליים וחברתיים. ניתן ללמוד מכך עד כמה הקיטוב אינו עניין אישי-מהותי, אלא משהו מלאכותי, הניזון ממנגנון שמשתמש בקיטוב על-מנת להצדיק את קיומו.

אין זה מקרי, אם כך, שרבים מהאנשים המוכשרים ביותר שיש למדינה הזו להציע מתרחקים מהשירות הציבורי ונשארים בסקטור הפרטי, והתוצאות מדברות בעד עצמן. האם מישהו היה מעלה על דעתו שקבוצת וואטסאפ של כמה עשרות או מאות אנשים תהיה יעילה יותר ממשרד ממשלתי? שמשתמשת אחת בטוויטר, אלה קינן, עם פחות מעשרת אלפים עוקבים לפני תחילת המלחמה, תצליח להגיע להישגים משמעותיים עשרות מונים משרת ההסברה בכבודה ובעצמה, שבינתיים עשתה את הצעד הראשון המוצלח שלה והתפטרה מתפקידה? 

חיסכון של עשרות מיליארדים

זוהי המציאות, בישראל הנוכחית, והיא מוכיחה את נחיצות השינוי. מבלי לרדת לרזולוציות מוגזמות, שעוד ידובר בהן במאמרים הבאים, ניתן בנקל לוותר על משרדי ממשלה רבים, ולהעביר את הכסף לאותם ארגונים ומיזמים שהוכיחו אפקטיביות רבה בימים הללו.

בשלב הבא יהיה עלינו למפות את הייעוד של כל העסקים והתאגידים בישראל - מבריאות הציבור, דרך הזנת המונים ועד אספקת מגורים וחוסן - ולדאוג לכך שהגשמת הייעוד תבוא לידי ביטוי לא רק במסגרת הקיים של אחריות תאגידית (ירצו יתרמו, לא ירצו לא יתרמו), אלא כחלק יסודי ומבני מפעולתם וכרוך בהזדמנויות העסקיות שלהם. 

מהלך כזה יביא להתייעלות וחיסכון של עשרות מיליארדים לכל הפחות, יסייע לנו להעתיק את מרכז הכובד של התאגידים ממקסום רווחים להגשמת ייעוד, ישנה את יחסי הכוחות בין השדה הציבורי לפרטי ואולי גם את אופן גביית המסים, על-מנת שאלה יהיו אפקטיביים יותר ויחולקו באופן צודק.

חשבו, למשל, על האפשרות שבמקום לממן את משרדי הממשלה שכשלו בשבועיים האחרונים, היינו מעבירים את המסים ישירות לכל ההתארגנויות האזרחיות המדהימות, כמו "אחים לנשק", "מעוז" ואחרים. אין ספק שהכסף שלנו היה יותר אפקטיבי.

התהליך הזה דורש זמן, כמובן, אבל הוא הכרחי. רבים מהקולגות שלי ואני פועלים במרחב העסקי זה שנים רבות מתוך הפנמה שאין דרך אחרת. מבינים שמאות שנים לאחר שהמודל המדיני עודכן בפעם האחרונה באופן ממשי, בימי המהפכה הצרפתית, יש לנו הזדמנות נדירה לייצר מודל חדש, שיביא לבניית עולם שיש בו חירות, שוויון ואחווה לכולנו.

עוד כתבות

לפי האקדמיה ללשון, מה המילה העברית לג'יבריש? / צילום: Shutterstock

לפי האקדמיה ללשון, מה המילה העברית לג'יבריש?

מה מונה מניין השטרות, מי כיהן כנשיא ארה"ב בתקופת בועת הדוט.קום ומהם שמותיהם של רוחות הרפאים במשחק הווידאו פקמן? ● הטריוויה השבועית

מפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Jan Woitas

הסקנדל שמאיים על המפעל הגרמני והקשר הישראלי

פיטורים של 50 אלף עובדים נוספים, סגירת מפעלים ומכירת מותגים ● בצעדים אלה הנהלת פולקסווגן תנסה לשכנע את הדירקטוריון לנקוט כדי לאושש את החברה ● העובדים מצידם, שגם מיוצגים בדירקטוריון, יעשו הכל כדי למנוע זאת

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: יח''צ

מה יקרה למחירי המכוניות: המסמך שחושף מגבלות סיניות חדשות

ממשלת סין מהדקת פיקוח על שיטות התמחור והתחרות של יצואניות הרכב הסיניות בעולם ● וגם: המותגים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

מפגין איראני מחזיק בתמונה של מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Francisco Seco

החשש בישראל: איראן תנסה להוציא פיגועים נגד ישראל בחו"ל

הערכות המצב בדרג המדיני ובמערכת הביטחון מצביעות על חשש משיתוף פעולה בין כוח קודס לחמאס חו"ל לצורך ביצוע פיגועים ● נתניהו מאשר: הערכת המצב הראשונה עם צמרת מערכת הביטחון - 3 שעות וחצי אחרי תחילת הטבח ● צה"ל אישר רשמית: הושלם טיהור התשתיות התת-קרקעיות של חיזבאללה ברכס עלי טאהר ● לשכת ראש הממשלה אישרה את שחרורם של חמישה אזרחים לבנונים • דיווח: כלי השיט, טייסות הקרב ויחידות ההגנה האווירית של צבא ארה"ב יישארו באזור לפחות עד לשנה הבאה ● עדכונים שוטפים

אביאל קיסליאנסקי, מייסד משותף ומנכ''ל מאגוס / צילום: דפנה טל

מייסד חברת המכ"מים שלא משך משכורת שנה והיום מוכר ב-70 מדינות

"כשקנו לי מחשב ראשון בכיתה ה', הסתערתי עליו ולימדתי את עצמי לתכנת. פיתחתי תוכנת מסחר לאופציות פוט וקול בבורסה, ואבא שלי השתמש בה" ● שיחה קצרה עם אביאל קיסליאנסקי, מייסד משותף ומנכ"ל מאגוס, שמפתחת מערכות מכ"ם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עסקת בזק בירושלים: בכמה נמכר קוטג' של 6 חדרים לאדם הראשון שראה אותו?

בשכונת גבעת משואה בירושלים, נמכר קוטג' בן שישה חדרים בשטח בנוי של 130 מ"ר, תמורת 4.8 מיליון שקל ● "הקוטג' נמכר מאוד מהר - הבן אדם הראשון שראה את הנכס הוא זה שרכש אותו" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מנחם בגין / צילום: יעקב סער, אוסף התמונות הלאומי

אמרות הכנף שאתם אומרים לא נכון

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הרבה ציטטות השתרשו בשיח הישראלי, אבל חלקן הן שיבוש של מה שנאמר במקור

פולקסווגן / צילום: Shutterstock

העובדים התקפלו: פולקסווגן יוצאת למהלך ההתייעלות הגדול בהיסטוריה של החברה

דירקטוריון פולקסווגן, בתוכו מיוצגים גם עובדי החברה באופן שווה, אישר את תוכנית ההנהלה לפיטורים של עד 50 אלף עובדים ● בהודעה משותפת, האיגוד ומועצת העובדים הדגישו כי ההחלטה מנעה הסלמה ואיום על מודל הניהול המשותף של החברה ● "שום סגירה של מפעל היא לא עסק גמור", אמרו ● הרווחים הכוללים של החברה בשנה שעברה הראו ירידה של 53% לעומת השנה הקודמת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

טראמפ מאיים על הפד: אם הריבית לא תרד, אפסיק הסכמי סחר

לאחר פרסום נתוני התעסוקה החזקים טראמפ פרסם פוסט ברשת החברתית שלו Truth Social בו דרש מהפד להוריד את הריבית ● טראמפ איים כי אם הפד לא יוריד את הריבית, הוא ישקול "להפסיק לסחור" עם מדינות שיש להן עודפי מסחר מול ארה"ב

חיסכונות / צילום: Shutterstock

קיבלתם סכום חד־פעמי גדול. כמה מס תשלמו עליו?

מה הסיבה שמטא החליטה לבטל את גל הפיטורים הקרוב? ● וגם: חברת הדיפנס־טק הישראלית eyesAtop שינתה את שמה ל-AITAN. מה הסיבה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

טיל שנושא לוויינים רוסיים ולוויין איראני משוגר לחלל משטח רוסיה, 2025 / צילום: ap, Ivan Timoshenko

הפרופ' שמצא פתרון לשאלה שהעולם מתחבט בה כבר 60 שנה

החשש מפני נשק גרעיני המוסתר בחלל אינו תרחיש מדע בדיוני: לוויין רוסי אחד כבר חשוד, והאמנה הבינלאומית לא קבעה דרכים אפקטיביות לאכוף את כלליה ● מאמר שפרסם לאחרונה פרופ' ארג דנגוליאן מ־MIT מציע שיטה לזיהוי האיום, אך מומחים חלוקים בשאלה עד כמה הרעיון ישים ● האם דווקא מעבדה בישראל תוכל לסייע?

עצים ביער נורדמרקה, מצפון לאוסלו. ניטעו לטובת החזון / צילום: Shutterstock

מה היו כותבים גדולי היוצרים לו ידעו שלא יקבלו על כך מחיאות כפיים

במשך מאה שנה נאספות באוסלו יצירות גנוזות של מובילי היוצרים בעולם, שייחשפו רק בפני הדורות הבאים ● ממרגרט אטווד ועד לורי אנדרסון, הכותבים מוותרים על הקהל, הביקורת ומספרי המכירות לטובת משהו שכמעט נעלם מהתרבות המודרנית ● מה קורה לאמנות כשהיא משתחררת מההווה, ואיך נראית ההשראה כשכל מה שנשאר ממנה הוא אמונה טהורה במחר

הירגזי. שינוי גנטי מובהק / צילום: Shutterstock

האבולוציה עברה למצב טורבו: מה עושה העיר לבעלי החיים שבה

המקור של הירגזי ארוך וחזק יותר, כנפי הסנוניות התקצרו לטובת תמרון מוגבר, והמיתוס על העש שנמשך לאור נמחק ● בתוך עשרות שנים בודדות, הרף עין במונחים אבולוציוניים, בעלי חיים שהתבססו בערים משתנים כדי להתאים את עצמם אליה

רולינג סטונס בגרנדייל / צילום: Reuters, Roberto Finizio/NurPhoto

האנשים שמוכיחים שבעולם המוזיקה היום אפשר לעשות הרבה מאוד כסף גם בגיל 80

כוכבים ותיקים כמו ניל יאנג, ווילי נלסון ובוב דילן עדיין עובדים במרץ, משחררים אלבומים חדשים ועושים סיבובי הופעות ● המאזינים המבוגרים יודעים שאולי זה צ'אנס אחרון לראות אותם על הבמה, והצעירים? הם הולכים עם האלגוריתם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות חדות; רובינהוד זינקה ב-15%, טסלה ב-7%

נאסד"ק עלה ב-1.4% ● מתחזקות ההערכות כי הפדרל ריזרב עשוי להותיר את הריבית ללא שינוי החודש ● מחירי הנפט עלו והברנט חוצה את רף ה-97 דולר לחבית ● הביטקוין מעל 80 אלף דולר, מניות הקריפטו זינקו ● הין היפני התחזק בכ־2% מול הדולר ● לפני דוח התעסוקה מחר, מספר דורשי האבטלה החדשים בארה״ב עלה מעט בשבוע

דירה בהנחה

"למי שצריך דירה עכשיו אני ממליץ לוותר על הגרלות הדיור"

טל זכריה, שמנהל אתר ודף פייסבוק של מעקב אחרי הגרלות דירה בהנחה, מצא שברבות מההגרלות של השנים האחרונות הפרויקטים רחוקים מהיתר ● רק 37% מהדירות שהוגרלו בשנים האחרונות קיבלו היתר בנייה מלא

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Jeffrey McWhorter

13 מיליארד דולר: אנבידיה הודיעה על הרכישה השנייה בגודלה בתולדותיה

יצרנית השבבים מודיעה רשמית על רכישת Hugging Face, אחת הפלטפורמות החשובות בעולם להפצה ולפיתוח של מודלי בינה מלאכותית ● בחברה מבטיחים כי היא תישאר פתוחה גם למודלים ולחומרה של המתחרות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ בלם את המינויים במח"ש; שר המשפטים תקף: "מוסד כושל"

בג”ץ הקפיא את הליכי המינוי לפי חוק מח"ש החדש, שאמור להעביר את המחלקה לאחריותו הישירה של שר המשפטים ● ההחלטה התקבלה בדעת רוב על רקע תקופת הבחירות ולאחר שהיועמ"שית הצטרפה לעותרים ● יריב לוין: "שופטי המיעוט הפוליטי בעליון מנסים להגן על המוסד הכושל של מח"ש"

אילוסטרציה: Shutterstock

הוא השקיע עם קלוד, עקף את S&P 500, סחף עשרות מיליונים - ואז נסגר

מיזם "הפורטפוליו של קלוד" הצליח לרתק את וול סטריט עד שהושבת במפתיע ללא הסברים ● כעת, מנהלי השקעות מזהירים מפני הריצה העיוורת אחר מודלי שפה, משווים את השימוש בהם לנשק קטלני בידיים לא מקצועיות, ומבהירים: ה־AI אמנם פה כדי להישאר, אבל דרכים מהירות להתעשר עלולות להסתיים בהפסדי עתק

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' נסים אוטמזגין / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית בירושלים

היא המדינה הזקנה בעולם וזו לא הצרה היחידה שלה

שיחה עם פרופ' נסים אוטמזגין מהאוניברסיטה העברית ● על כלכלת יפן המדשדשת ומדיניות הריבית שלה, ההתערבות האמריקאית והאינטרסים, ומה ישראל יכולה ללמוד