גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף התיירות מאשימים: מתווה האוצר לא רלוונטי למציאות, המדינה מפקירה אותנו

מאז פרוץ המלחמה נרשמה ירידה של 80% בכמות הטיסות ועצירה כמעט מוחלטת של התיירות הנכנסת ● בענף מוטרדים לא רק מאובדן ההכנסות אלא גם מאובדן עובדים מקצועיים, ומבקשים מהמדינה עזרה בשימורם ● ההערכות האופטימיות מדברות על חזרה לשגרה רק באביב

אולם הנכנסים לנתב''ג. ''מנגנון הפיצוי שנקבע מעוות'', אומרת סמנכ''לית אשת טורס / צילום: טלי בוגדנובסקי
אולם הנכנסים לנתב''ג. ''מנגנון הפיצוי שנקבע מעוות'', אומרת סמנכ''לית אשת טורס / צילום: טלי בוגדנובסקי

מאז מתקפת הפתע האכזרית של ארגון הטרור חמאס נגד מדינת ישראל, אין כמעט תיירות נכנסת לישראל. חברות התעופה הזרות ביטלו בזו אחר זו את טיסותיהן לארץ, ולמעט חברות התעופה הישראליות שפועלות, יש פחות מעשר חברות הפעילות כאן בצורה כזו או אחרת (ביניהן פליי דובאי, איתיחאד ובולגריה אייר) - ירידה של 80% לעומת ימי שגרה.

הפעם האחרונה שבענף התיירות חוו מצב דומה הייתה בתקופת הקורונה, והיא לא הייתה כל־כך מזמן. למודי ניסיון מהעבר, בענף לסיוע מטעם המדינה, אך לדבריהם ההצעה של האוצר אינה מספקת. 

"מה שלקח 25 שנה לבנות, קל להרוס": המומחית שבטוחה - כך אפשר לשקם את כלכלת ישראל 
"תתפטר או תתעורר": הקמפיין נגד השר סמוטריץ' והסערה 
כנס החירום של פורום איגודי המשק: "המתווה של שר האוצר מנותק מהמציאות"
איזה פיצוי יקבל עסק שאיבד מחזור של מיליון וחצי שקל? עדיף שלא תשאלו

לפי המתווה הקיים, שאינו מבחין בין ענפים, עסק ברמת הפגיעה הגבוה ביותר - כלומר מושבת בפועל מאז פרוץ המלחמה - זכאי להחזר של 18% מההוצאות הקבועות שלו. המענק השני יינתן לעסקים בגין השתתפות בשכר העובדים, כשהחישוב הוא שיעור הפגיעה בהכנסות כפול 60% מהוצאות השכר של העסק.

"אם עד סוף החודש לא ייצא מתווה הגיוני מול האוצר, אנחנו צפויים לאבד כ־70% מהעובדים בענף", מתריע בשיחה עם גלובס יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל. לפי הלשכה, המאגדת בתוכה 250 חברות נסיעות העוסקים בתיירות נכנסת וכ־2,000 עובדים, מדובר בענף שבו כל עובד מכניס בממוצע למדינה 1.1 מיליון דולר בשנה.

"אנחנו כרגע עם אפס הכנסות, כי אין תיירות ואין טיסות", מציין פתאל. "משרד האוצר אמר בוועדת הכספים שמי שאין לו הכנסות, שיוציא את העובדים לחל"ת. אם אנחנו נצא לסבב כזה עכשיו, אף אחד לא יחזור לעבוד בענף. מדובר בכוח־אדם מקצועי, שרק להכשיר אותו אחר כך זה תהליך של 3-4 שנים. אלה אנשים שיש להם קשרים קריטיים בחו"ל ומבינים את השפה, עם חיבורים לגורמים רלוונטיים". 

יוסי פתאל, מנכ''ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל / צילום: איל יצהר

קריטריון הנורמליות

פתאל מזכיר כי בימי הקורונה, "כשכולם יצאו לחל"ת מאוד נדיב, אנחנו לא השתמשנו בזה. המדינה בזמנו שימרה איתנו את כוח־האדם - הם כיסו 70% ממשכורות העובדים, ואנחנו את ה־30% הנותרים. כעת, מתווה האוצר שהוצג בוועדה מציע 60% לשימור עובדים, אבל לא נוכל להחזיק עובדים ככה. צריך 80%".

מבחינת האוצר, ההבדל ברור: להבדיל מתקופת הקורונה, שבה המדינה קראה לעסקים לנעול את השערים ולעובדים להישאר בבית - כעת האינטרס המשקי הוא שכל מי שיכול להמשיך לעבוד, יעשה זאת. גם עבור אלה שמקום עבודתם מושבת, באוצר לא מעוניינים לסבסד את דמי החל"ת כמו בתקופת הקורונה - בין היתר מטעמי עלות תקציבית.

"למרות שבחודשים הקרובים לא תהיה לנו אגורה, אנחנו מבקשים מהמדינה לעזור לנו להעסיק ולשמר את העובדים. הרי הממשלה כבר הכירה בזה שאנחנו חיוניים לכלכלה", אומר פתאל, "והתיירות הנכנסת היא קריטית בשיקום של מערב הנגב. אנחנו ממפים את כל עסקי התיירות שם, נעזור להם לבנות את עצמם מחדש, וזה מה שיחזיר את המקום לחיים.

"אנחנו אלה שהחזרנו את החיים למדינה אחרי הקורונה, תיירים זה קריטריון הנורמליות של מדינה. ערים כמו ירושלים, טבריה, נצרת, עכו וצפת ללא תיירים, לא ישובו לפעילות כלכלית".

בשלב זה ברוב החברות לא מבצעים בענף סבבי פיטורים או הוצאה לחל"ת, ובעיקר מנצלים את ימי החופשה של העובדים. בוועדת הכלכלה האשים פתאל כי "היעדר תוכנית חירום (לשעת משבר) נעשית בכוונת מכוון. אל תשאירו אותנו לבד מול הבירוקרטיה אחרי המלחמה".

"שלפו פתרון מהמותן"

לא רק אנשי התיירות הנכנסת נמצאים בבעיה, אלא גם עובדי התיירות היוצאת. חברת אשת טורס הוותיקה, למשל, היא מהמעסיקים הפרטיים הגדולים באשקלון, ו־90% מפעילותה מתקיימת בעיר. "אנחנו מרגישים שהמדינה מפקירה אותנו", אומרת שירלי כהן־עורקבי, סמנכ"לית החברה.

"המנגנון המעוות שנקבע, ולפיו רק חברות עם מחזור של עד 400 מיליון שקל יקבלו פיצוי, מתעלם ממציאות של חברות כמונו, שנפגעות פעמיים: הן כתוצאה מעצירה מוחלטת של ענף התיירות, והן כתוצאה מהשבתת המוקד באשקלון שהינו מרכז הפעילות שלנו".

ההערכות האופטימיות מדברות על חזרה לשגרה של הענף רק באביב 2024, ולדבריה, "שולי רווח נמוכים בענף הופכים את רף ההכנסות של 400 מיליון שקל ללא רלוונטי בכלל. סיטונאי תיירות מהווים למעשה מסלקה לספקים בארץ ובחו"ל, כמו מלונות, חברות תעופה, חברות אוטובוסים ועוד. המחזור האמיתי של חברה כזו הוא רק כ־10%-15%, כלומר כ־40-60 מיליון שקל. כרגע הכול נעצר". בחברה הוחלט להוציא 100 עובדים לחל"ת.

קובי קרני, מהתאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל, אומר לגלובס כי הירידה במספר היוצאים מישראל הגיעה ל־70%. "הבעיה הקשה ביותר היא שאנחנו לא יודעים למה להיערך. האם אנחנו נערכים לחודש, חודשיים או שלושה חודשים?

"התוכנית שהציגו היא ממש בדיחה, מי שהכינו אותה אלה חובבנים בניהול עסקים. אין ייחודיות למגזרים שונים, בטח לא למגזרים שלנו. משפים אותנו לא בהתאם למה שאנחנו צריכים, זו הצעה שלא מאפשרת להחזיק עובדים.

"זה נראה כאילו הם שלפו את הפתרון מהמותן, ולא ישבו עם אנשי מקצוע. אף פרמטר לא מתאים לשוק שלנו. הענף יצטרך לשלוח עובדים הביתה, וחבל. לפחות שייתנו לנו לשמור עליהם לחודשיים־שלושה, אולי המצב ישתפר".

יוני וקסמן, משנה ליו"ר בחברת התיירות אופיר טורס, פועל הן בתחום התיירות הנכנסת והן בתיירות היוצאת. הוא מבקש להסיק מסקנות מתקופת הקורונה: "אז, כשענף התיירות נפגע, עובדים רבים נפלטו לענפים אחרים. גם עכשיו כשנחזור לעבוד, לא יהיה מי שיטפל בלקוחות.

"אחרי סבב מלחמה ענף התיירות הנכנסת הוא הראשון שנפגע, ולוקח הרבה מאוד זמן להחזיר את האמון של התיירים לחופשה בארץ. אנחנו מצפים מהמדינה שתעזור גם בתקציבי השיווק ותקציבי שימור עובדים, כדי שאחרי המלחמה נוכל להחזיר לה כסף באמצעות התיירים שיגיעו".

"הנחינו על ניוד עובדים"

במשרד האוצר מבינים כי לכל ענף יש ייחודיות משלו, אך לדבריהם המתווה המוצע אמור לספק מענה לכל המשק. במשרד מדגישים כי בראש מעיינם נמצאים כעת העובדים עצמם ולא המשרות, וכי המטרה היא לתת למשק לפעול. החשש של האוצר הוא שמעסיקים ישלמו לעובדים כדי לשבת בבית, במקום שייצאו לעבוד.

ממשרד התיירות נמסר בתגובה כי "המשרד נמצא בקשר רציף עם התעשייה, ומקבל עדכון שוטף על הצרכים השונים. כצעד מיידי, שר התיירות חיים כץ הנחה את גורמי המקצוע לפעול לניוד עובדים בין מלונות לטובת שימור כוח העבודה בענף.

"כמו כן, ישולם תגמול לסוכני התיירות הנכנסת על פעולות שיווק שביצעו להבאת תיירים לישראל עד לפרוץ המלחמה. למשרד יש כלים לסייע לתעשייה ולהביא להתאוששות ולחזרה לשגרה".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?