גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף התיירות מאשימים: מתווה האוצר לא רלוונטי למציאות, המדינה מפקירה אותנו

מאז פרוץ המלחמה נרשמה ירידה של 80% בכמות הטיסות ועצירה כמעט מוחלטת של התיירות הנכנסת ● בענף מוטרדים לא רק מאובדן ההכנסות אלא גם מאובדן עובדים מקצועיים, ומבקשים מהמדינה עזרה בשימורם ● ההערכות האופטימיות מדברות על חזרה לשגרה רק באביב

אולם הנכנסים לנתב''ג. ''מנגנון הפיצוי שנקבע מעוות'', אומרת סמנכ''לית אשת טורס / צילום: טלי בוגדנובסקי
אולם הנכנסים לנתב''ג. ''מנגנון הפיצוי שנקבע מעוות'', אומרת סמנכ''לית אשת טורס / צילום: טלי בוגדנובסקי

מאז מתקפת הפתע האכזרית של ארגון הטרור חמאס נגד מדינת ישראל, אין כמעט תיירות נכנסת לישראל. חברות התעופה הזרות ביטלו בזו אחר זו את טיסותיהן לארץ, ולמעט חברות התעופה הישראליות שפועלות, יש פחות מעשר חברות הפעילות כאן בצורה כזו או אחרת (ביניהן פליי דובאי, איתיחאד ובולגריה אייר) - ירידה של 80% לעומת ימי שגרה.

הפעם האחרונה שבענף התיירות חוו מצב דומה הייתה בתקופת הקורונה, והיא לא הייתה כל־כך מזמן. למודי ניסיון מהעבר, בענף לסיוע מטעם המדינה, אך לדבריהם ההצעה של האוצר אינה מספקת. 

"מה שלקח 25 שנה לבנות, קל להרוס": המומחית שבטוחה - כך אפשר לשקם את כלכלת ישראל 
"תתפטר או תתעורר": הקמפיין נגד השר סמוטריץ' והסערה 
כנס החירום של פורום איגודי המשק: "המתווה של שר האוצר מנותק מהמציאות"
איזה פיצוי יקבל עסק שאיבד מחזור של מיליון וחצי שקל? עדיף שלא תשאלו

לפי המתווה הקיים, שאינו מבחין בין ענפים, עסק ברמת הפגיעה הגבוה ביותר - כלומר מושבת בפועל מאז פרוץ המלחמה - זכאי להחזר של 18% מההוצאות הקבועות שלו. המענק השני יינתן לעסקים בגין השתתפות בשכר העובדים, כשהחישוב הוא שיעור הפגיעה בהכנסות כפול 60% מהוצאות השכר של העסק.

"אם עד סוף החודש לא ייצא מתווה הגיוני מול האוצר, אנחנו צפויים לאבד כ־70% מהעובדים בענף", מתריע בשיחה עם גלובס יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל. לפי הלשכה, המאגדת בתוכה 250 חברות נסיעות העוסקים בתיירות נכנסת וכ־2,000 עובדים, מדובר בענף שבו כל עובד מכניס בממוצע למדינה 1.1 מיליון דולר בשנה.

"אנחנו כרגע עם אפס הכנסות, כי אין תיירות ואין טיסות", מציין פתאל. "משרד האוצר אמר בוועדת הכספים שמי שאין לו הכנסות, שיוציא את העובדים לחל"ת. אם אנחנו נצא לסבב כזה עכשיו, אף אחד לא יחזור לעבוד בענף. מדובר בכוח־אדם מקצועי, שרק להכשיר אותו אחר כך זה תהליך של 3-4 שנים. אלה אנשים שיש להם קשרים קריטיים בחו"ל ומבינים את השפה, עם חיבורים לגורמים רלוונטיים". 

יוסי פתאל, מנכ''ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל / צילום: איל יצהר

קריטריון הנורמליות

פתאל מזכיר כי בימי הקורונה, "כשכולם יצאו לחל"ת מאוד נדיב, אנחנו לא השתמשנו בזה. המדינה בזמנו שימרה איתנו את כוח־האדם - הם כיסו 70% ממשכורות העובדים, ואנחנו את ה־30% הנותרים. כעת, מתווה האוצר שהוצג בוועדה מציע 60% לשימור עובדים, אבל לא נוכל להחזיק עובדים ככה. צריך 80%".

מבחינת האוצר, ההבדל ברור: להבדיל מתקופת הקורונה, שבה המדינה קראה לעסקים לנעול את השערים ולעובדים להישאר בבית - כעת האינטרס המשקי הוא שכל מי שיכול להמשיך לעבוד, יעשה זאת. גם עבור אלה שמקום עבודתם מושבת, באוצר לא מעוניינים לסבסד את דמי החל"ת כמו בתקופת הקורונה - בין היתר מטעמי עלות תקציבית.

"למרות שבחודשים הקרובים לא תהיה לנו אגורה, אנחנו מבקשים מהמדינה לעזור לנו להעסיק ולשמר את העובדים. הרי הממשלה כבר הכירה בזה שאנחנו חיוניים לכלכלה", אומר פתאל, "והתיירות הנכנסת היא קריטית בשיקום של מערב הנגב. אנחנו ממפים את כל עסקי התיירות שם, נעזור להם לבנות את עצמם מחדש, וזה מה שיחזיר את המקום לחיים.

"אנחנו אלה שהחזרנו את החיים למדינה אחרי הקורונה, תיירים זה קריטריון הנורמליות של מדינה. ערים כמו ירושלים, טבריה, נצרת, עכו וצפת ללא תיירים, לא ישובו לפעילות כלכלית".

בשלב זה ברוב החברות לא מבצעים בענף סבבי פיטורים או הוצאה לחל"ת, ובעיקר מנצלים את ימי החופשה של העובדים. בוועדת הכלכלה האשים פתאל כי "היעדר תוכנית חירום (לשעת משבר) נעשית בכוונת מכוון. אל תשאירו אותנו לבד מול הבירוקרטיה אחרי המלחמה".

"שלפו פתרון מהמותן"

לא רק אנשי התיירות הנכנסת נמצאים בבעיה, אלא גם עובדי התיירות היוצאת. חברת אשת טורס הוותיקה, למשל, היא מהמעסיקים הפרטיים הגדולים באשקלון, ו־90% מפעילותה מתקיימת בעיר. "אנחנו מרגישים שהמדינה מפקירה אותנו", אומרת שירלי כהן־עורקבי, סמנכ"לית החברה.

"המנגנון המעוות שנקבע, ולפיו רק חברות עם מחזור של עד 400 מיליון שקל יקבלו פיצוי, מתעלם ממציאות של חברות כמונו, שנפגעות פעמיים: הן כתוצאה מעצירה מוחלטת של ענף התיירות, והן כתוצאה מהשבתת המוקד באשקלון שהינו מרכז הפעילות שלנו".

ההערכות האופטימיות מדברות על חזרה לשגרה של הענף רק באביב 2024, ולדבריה, "שולי רווח נמוכים בענף הופכים את רף ההכנסות של 400 מיליון שקל ללא רלוונטי בכלל. סיטונאי תיירות מהווים למעשה מסלקה לספקים בארץ ובחו"ל, כמו מלונות, חברות תעופה, חברות אוטובוסים ועוד. המחזור האמיתי של חברה כזו הוא רק כ־10%-15%, כלומר כ־40-60 מיליון שקל. כרגע הכול נעצר". בחברה הוחלט להוציא 100 עובדים לחל"ת.

קובי קרני, מהתאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות בישראל, אומר לגלובס כי הירידה במספר היוצאים מישראל הגיעה ל־70%. "הבעיה הקשה ביותר היא שאנחנו לא יודעים למה להיערך. האם אנחנו נערכים לחודש, חודשיים או שלושה חודשים?

"התוכנית שהציגו היא ממש בדיחה, מי שהכינו אותה אלה חובבנים בניהול עסקים. אין ייחודיות למגזרים שונים, בטח לא למגזרים שלנו. משפים אותנו לא בהתאם למה שאנחנו צריכים, זו הצעה שלא מאפשרת להחזיק עובדים.

"זה נראה כאילו הם שלפו את הפתרון מהמותן, ולא ישבו עם אנשי מקצוע. אף פרמטר לא מתאים לשוק שלנו. הענף יצטרך לשלוח עובדים הביתה, וחבל. לפחות שייתנו לנו לשמור עליהם לחודשיים־שלושה, אולי המצב ישתפר".

יוני וקסמן, משנה ליו"ר בחברת התיירות אופיר טורס, פועל הן בתחום התיירות הנכנסת והן בתיירות היוצאת. הוא מבקש להסיק מסקנות מתקופת הקורונה: "אז, כשענף התיירות נפגע, עובדים רבים נפלטו לענפים אחרים. גם עכשיו כשנחזור לעבוד, לא יהיה מי שיטפל בלקוחות.

"אחרי סבב מלחמה ענף התיירות הנכנסת הוא הראשון שנפגע, ולוקח הרבה מאוד זמן להחזיר את האמון של התיירים לחופשה בארץ. אנחנו מצפים מהמדינה שתעזור גם בתקציבי השיווק ותקציבי שימור עובדים, כדי שאחרי המלחמה נוכל להחזיר לה כסף באמצעות התיירים שיגיעו".

"הנחינו על ניוד עובדים"

במשרד האוצר מבינים כי לכל ענף יש ייחודיות משלו, אך לדבריהם המתווה המוצע אמור לספק מענה לכל המשק. במשרד מדגישים כי בראש מעיינם נמצאים כעת העובדים עצמם ולא המשרות, וכי המטרה היא לתת למשק לפעול. החשש של האוצר הוא שמעסיקים ישלמו לעובדים כדי לשבת בבית, במקום שייצאו לעבוד.

ממשרד התיירות נמסר בתגובה כי "המשרד נמצא בקשר רציף עם התעשייה, ומקבל עדכון שוטף על הצרכים השונים. כצעד מיידי, שר התיירות חיים כץ הנחה את גורמי המקצוע לפעול לניוד עובדים בין מלונות לטובת שימור כוח העבודה בענף.

"כמו כן, ישולם תגמול לסוכני התיירות הנכנסת על פעולות שיווק שביצעו להבאת תיירים לישראל עד לפרוץ המלחמה. למשרד יש כלים לסייע לתעשייה ולהביא להתאוששות ולחזרה לשגרה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק