גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצירת דיבידנדים וחשיפה לנדל"ן: הבכיר לשעבר בבנק ישראל מסביר מה כדאי לעשות עכשיו

אחרי שהפיקוח על הבנקים העביר לבנקים מסר לפיו הוא בוחן את חלוקת הדיבידנדים בגין הרבעון השלישי בשל המצב הביטחוני, המפקח הקודם יאיר אבידן חוזר למסר דומה שהעביר בעצמו בקורונה • "הערכה סובייקטיבית - ככל שיחלקו דיבידנד זה יהיה בשיעורים נמוכים" • לדעתו על בנק ישראל לבחון מחדש את המגבלה על מימון נדל"ן ותשתיות כדי לאפשר את שיקום המשק

יאיר אבידן, לשעבר המפקח על הבנקים / צילום: אייל טואג
יאיר אבידן, לשעבר המפקח על הבנקים / צילום: אייל טואג

בימים האחרונים החלו בבנק ישראל להעביר לבנקים מסר לפיו עליהם לבחון את מדיניות חלוקת הדיבידנד שלהם בגין רווחי הרבעון השלישי של השנה, כאשר במערכת הבנקאית היו אף שטענו שקיבלו מסר לעצור לחלוטין את חלוקת הדיבידנד. זאת, בשל המצב הביטחוני שמוסיף קושי למשקי הבית שכבר כורעים תחת נטל עליית הריבית, הירידה הצפויה בפעילות הבנקים ואולי גם בשל הנראות הציבורית של חלוקת דיבידנדים בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

בעקבות המלחמה: בנק ישראל בוחן את עצירת חלוקת הדיבידנדים בבנקים 
צבי סטפק, פרשנות | המומחה שמעריך: זה מה שתעלה לישראל המלחמה

מסרים כאלו הועברו בימים האחרונים לראשי הבנקים, וחודדו בשיחת זום שנערכה ביום שני בין המפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי לבין בכירים בבנקים. כידוע, בנק ישראל אינו מורה לבנקים לעצור חלוקת דיבידנד או אף לצמצם אותו, אך הוא בהחלט יכול להעביר להם מסר בנושא, כפי שקרה בתקופת הקורונה, אז בעקבות שיחות דומות עצרו הבנקים לחלוטין את חלוקת הדיבידנדים בשנת 2020 וחזרו לשתף את בעלי המניות ברווחיהם רק בקיץ 2021. 

מי שהיה אחראי אז להעברת המסר למערכת הבנקאית היה יאיר אבידן, המפקח על הבנקים באותה תקופה. "בתקופת הקורונה הייתה לשאלת הדיבידנדים משמעות בשני ממדים. פעם אחת ברמת אי הוודאות - כשלא היה ברור לאיזה עומק המשבר ייכנס והאם הוא יביא להפסדים לבנקים, ופעם שנייה באשר לחשיבות של הבנקים ולהון שלהם כדי לתמוך ביציאה מהמשבר ובליווי שלו", אומר אבידן בשיחה עם גלובס. 

"כרגע אם אני מסתכל על האנלוגיה, מעבר לזה שאנחנו באירוע מקומי ולא כלל עולמי כמו בקורונה, ישנה אי ודאות לאן וכיצד יתפתח המשבר. בנוסף, צריך לזכור שיש הבדל אם זה תרחיש מקומי בעזה שיכול להתפתח לתרחיש צפוני, או שחלילה יש תרחיש בו מעורבות מדינות אחרות, לאו דווקא אלה השכנות לנו", הוא מוסיף. 

האם גם כעת יש מקום למסר דומה מצד הפיקוח על הבנקים?
"אינני יודע מהו המסר שהועבר לבנקים בנוגע לחלוקת דיבידנד. בתקופה מורכבת זו, עם אי הוודאות הקיימת, יש בהחלט מקום לשקול בגישה שמרנית את ניהול ההון ובתוך זה את מדיניות חלוקת הדיבידנד. עם זאת, יש הבדל בין ציפייה שלא לחלק דיבידנד לבין ציפייה לניהול הון שמרני. כלומר יש הבדל בין לא לחלק כלל כציפייה לבין לשקול את מדיניות הדיבידנד ולנקוט גישה שמרנית - לדוגמה הפחתת שיעור חלוקת הדיבידנד ברבעון הקרוב בהשוואה למדיניות ולנוהג ברבעונים האחרונים". 

נזכיר כי באופן היסטורי במרבית הבנקים מדיניות חלוקת הדיבידנד היא 40% מהרווח, כשבדיסקונט היא עמדה עד לרבעון הראשון השנה על 20% (ועלתה ל-30% ומהרבעון הבא אמורה לטפס ל-40%) ובבינלאומי על 50%. כאשר הוא רמז להם שהם יכולים לחזור לחלק דיבידנדים, הזהיר הפיקוח על הבנקים תחת אבידן כי מבחינתו חלוקה בסכום הגבוה מ-30% מרווחי שנת 2020 אינה נחשבת כתכנון הון זהיר ושמרני. 

כעת הוא אומר כי גישה שמרנית מצריכה לכל הפחות שהבנקים יבחנו את מדיניות ניהול ההון והדיבידנד שלהם. 

"הפיקוח על הבנקים בהחלט יכול להעביר לבנקים מסרים וציפיות בתקופה רגישה זו בדבר אופן ניהול ההון על מנת שזה יעשה בצורה קפדנית וכי חלוקת דיבידנד בתקופה כזו אינה בהכרח גישה שמרנית. ההערכה הסובייקטיבית שלי, מאי ידיעה לגבי המסר שהועבר, אם הועבר, לגבי הרבעון השלישי היא שככל שיחלקו דיבידנד זה יהיה בשיעורים נמוכים מאלה שנהגו עד כה", אומר אבידן. 

לצד זאת, במבט חיובי, הוא מציין כי קיימת משמעות וערך לבחון את היקף חלוקת הדיבידנד ברמה השנתית ופחות ברמה של הרבעון הנוכחי. "אני מניח שרמת הוודאות תעלה כשיתברר מול איזה תרחיש המדינה והמשק מתמודדים", מציין המפקח לשעבר.

"המערכת הבנקאית תצטרך לתמוך בהקמת תשתיות ובבנייה"

בשבוע שעבר, כאשר הודיע נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון כי ריבית בנק ישראל נותרת ללא שינוי, הוא שב כמה פעמים וציין עד כמה המערכת הבנקאית בישראל איתנה, וכמה הכלכלה הישראלית יציבה. אבידן מסביר כי יהיה צורך ביציבות הזו וביכולותיה של המערכת הבנקאית להתגייס לשיקום המשק וגם מעלה צעדים נוספים שעל הפיקוח על הבנקים לנקוט. 

"בהסתכלות צופה פני עתיד, כמעט בכל תרחיש שלא יהיה, המערכת הבנקאית תצטרך לתמוך בהקמת תשתיות ובבנייה, ואני מעריך שזה יהיה בעלות של מיליארדי שקלים רבים. בהיבט זה, ככל שהחשיפה של המערכת הבנקאית לבינוי, נדל״ן ותשתיות תעלה, יהיה מקום שהפיקוח על הבנקים יבחן את אפקטיביות מגבלת החשיפה לנדל״ן על מנת לאפשר את תמיכת הבנקים בקימום המשק, חשיפה לגביה חלק מהבנקים עלולים להתקרב למגבלה של 20% (מתוך תיק האשראי, ר"ו)". 

בימים אלו הפעילות בענף הנדל"ן והתשתיות הישראלית כמעט משותקת בעקבות המלחמה, בין היתר לאחר שנעצרה כניסת פועלים פלסטיניים לישראל לאחר מתקפת חמאס הרצחנית ב-7 באוקטובר.

אבידן מוסיף כי קיימת חשיבות לתמיכת המדינה בכל אותם עסקים שהיו פעילים לפני המלחמה ונפגעו כתוצאה ממנה, לצד סיוע וליווי של המערכת הבנקאית. ככל שכך, זה יאפשר צמצום הפגיעה בעסקים וחזרה יותר מהירה לשגרת עסקים כרגיל, ובתרחיש זה, הפגיעה במערכת הבנקאית תצומצם, כאשר, המערכת הבנקאית יציבה וערוכה לטיפול גם בתרחישים שאינם תרחישי תוכנית עבודה".

גידול בהוצאות להפסדי אשראי

הפגישה בין המפקח על הבנקים לראשי המערכת בנושא הדיבידנדים מגיעה זמן קצר לאחר שפגישה עם החשבונאים שנערכה לפני כמה ימים הבהירו בפיקוח על הבנקים כי הם מצפים שהבנקים יגדילו את ההפרשות להפסדי אשראי, אותן כריות ביטחון שיאפשרו לבנקים להתמודד עם לווים שלא יוכלו לעמוד בהחזרי ההלוואות שנטלו. בנק לאומי כבר הודיע כי יפריש לאחר השיחה ברבעון הנוכחי בין 800 מיליון שקל ל-1.1 מיליארד שקל, ויתכן כי גם בנקים נוספים ידווחו בימים הקרובים עם הפרשות גדולות. 

"הדוחות של הרבעון השלישי ברמה של ההפרשות להפסדי אשראי ישקפו שיעור גבוה יותר בהשוואה לשיעורי ההפרשה ברבעונים האחרונים", אומר אבידן. "ככל ומצב הלוחמה ימשך והיקף הפגיעה יעלה, נצפה להמשך גידול בשיעור ההפרשות הפרטניות (בשונה מהקבוצתיות) בגין לווים ספציפיים לגביהם תהיה הרעה. עם זאת, סביר להניח שרוב ההפרשות להפסדי אשראי ברבעון השלישי יהיו הפרשות קבוצתיות ולא לתאגידים שכשלו או לווים פרטיים", הוא מציין. 

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"