גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דירות עם ממ"ד יהיו שוות יותר כסף?

מלחמת "חרבות ברזל" פגעה קשות בתחושת הביטחון של רבים מאזרחי ישראל, וכבר ישנם דיווחים על ביקושי שיא לממ"דים ולמרחבי מיגון אחרים ● האם זה יוביל לעליית ערכן של דירות ממוגנות, מה הרווח הישיר מבניית ממ"ד - ומה לגבי העלות? ● "מחיר הקמת ממ"ד בהכרח יעלה"

פרויקט תמ''א ברחוב צה''ל, קרית אונו / צילום: תמר מצפי
פרויקט תמ''א ברחוב צה''ל, קרית אונו / צילום: תמר מצפי

כמעט חודש אל תוך מלחמת "חרבות ברזל" שפרצה ב־7 באוקטובר במתקפה הנוראה מעזה, ודבר אחד ודאי: המאורעות הקשים פגעו קשות בתחושת הביטחון של כולנו, לא רק באזורים שהותקפו אלא כמעט בכל מקום בישראל.

מבחינה נד"לנית טהורה ההשפעה ברורה: הביקוש לממ"דים ולמרחבים מוגנים אחרים ילך ויעלה בתקופה הקרובה. האם המשמעות היא שבעתיד הנראה לעין דירות עם ממ"ד יתייקרו לעומת דירות ללא ממ"ד? גלובס עם שלוש הערות בנושא.

"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?
דעה| במקרה של ממ"דים, אולי הרוב לא צריך לקבוע

1המחירים עשויים לעלות - אך לא בגלל תוספת המיגון

"הממ"ד הוכיח שוב את יעילותו הרבה בהגנה נגד טילים, ובמלחמה הזאת, לצערנו, גם בהגנה מסוימת נגד חדירת מחבלים ושריפות", אומר שמאי המקרקעין שמוליק כהן מחברת SK שמאות. "לכן זה אך מובן שכל מי שמחפש היום דירה, בכל אזורי הארץ, בין אם זו משפחה של מפונים מהדרום או מהצפון, שוכרים או רוכשים חדשים - כולם יציבו את הממ"ד כשיקול מרכזי בבחירת דירה. מניסיון העבר גם כמה חודשים אחרי המלחמה או המבצע, דירה עם ממ"ד תהיה יקרה יותר מדירה ללא ממ"ד.

"אבל, יש לזכור שלרוב דירה עם ממ"ד שנבנתה אחרי 1991 היא גם חדשה יותר, עם מעלית, עם לובי ועוד, כך שלא רק הממ"ד מעלה את ערכה לעומת דירה ללא ממ"ד באותו שטח. אלו גם ה'תנאים הנלווים' שמעלים את איכות המגורים.

"בטווח הארוך יותר נראה כמובן עלייה בביקוש לדירות עם ממ"ד, אבל לא בטוח שזה יעלה את מחירן - ודאי שלא בשוק הדירות החדשות, משום שיזמים היום מתקשים למכור דירות לאור עליית הריבית והירידה בביקוש.

שמוליק כהן, שמאי מקרקעין / צילום: תמונה פרטית

"ייתכן שבשוק דירות יד שנייה בעלים של דירה עם ממ"ד באזור מבוקש יוכל לקבל מחיר גבוה יותר מדירה ללא ממ"ד, אבל גם במקרה זה אני לא חושב שזה יהיה ביטוי לעליית מחירים בגלל הממ"ד עצמו, אלא יותר יכולת של המוכר להתפשר פחות".

גם שמאית המקרקעין ז'נט אמיר טוענת שלממ"ד עצמו לא צפויה להיות השפעה על המחיר: "תוספת ממ"ד לבית קיים תקפיץ את השווי שלו, כמובן, אבל רק לפי השווי של מטר מרובע בנוי", היא מעריכה. "תוספת הממ"ד עצמה לא ממש רלוונטית לענייני התמחור, כי כל תוספת בנייה למגורים מחייבת ממ"ד. עוד הרבה לפני המלחמה, השוק כבר הטמיע את העובדה הזו.

"במילים אחרות, הממ"ד בפני עצמו לא מעלה את הערך, כי זו זכות שכבר הייתה קיימת. תוספת השטח היא שמעלה את המחיר".

כהן מעריך כי המרוויחים הגדולים עשויים להיות בעלי הבתים צמודי הקרקע, שייהנו מפטור מהיתר בבניית ממ"ד בעקבות יוזמת הממשלה, אך סבור כי תוספת המיגון לדירה לא היא הסיבה לכך: "הרווח הוא בעיקר בגלל שמדובר על הרחבת הנכס ולאו דווקא בגלל ההגנה שהוא יספק בעתיד", הוא מבהיר

כהן מציין שלהערכתו המגמה של העלאת מחיר דירות ישנות ללא ממ"ד המיועדות להתחדשות עירונית תימשך, שכן היא משקפת את הפוטנציאל של הדירה בעתיד ולא את מצבה הנוכחי - וגם בעלי דירות אלו עשויים ליהנות מרווחים יפים.

2הרווח מבניית ממ"ד גדול יותר באזורים היקרים

שאלה נוספת שעל הפרק היא הרווח מבניית ממ"ד - עלות בנייתו מול השווי של התוספת לאחר שיהיה מוכן. נכון להיום, ההערכות הן כי עלות ממ"ד למטר רבוע היא כ־11 אלף שקל בדירה בבניין, וכ־13 אלף שקל למ"ר בבית צמוד קרקע.

כיום נהוג לקבוע שטח ממ"ד סטנדרטי על 12 מ"ר, ולכן העלות נעה בין 132 אלף שקל ל־156 אלף שקל. מרכז המחקר והמידע של הכנסת קבע בעבודה שביצע באוגוסט 2021 את העלות הממוצעת של ממ"ד על 140 אלף שקל.

אולם בעוד שהעלות כמעט קבועה בכל הארץ, המחיר למ"ר משתנה ובעלי הדירה עשויים לגרוף רווח נאה מכך.

"גם אם עלות הקמת ממ"ד מגיעה ל־200 אלף שקל במקומות מסוימים, הוא יכול לתרום לשווי הנכס כ־500 אלף שקל", אומר שמאי כהן.

שמאית אמיר ממחישה זאת לפרטים: "תוספת של ממ"ד בצפון תל אביב נניח, בשכונות שבהן המחיר הממוצע למ"ר הוא 65 אלף שקל, לא דומה לתוספת ממ"ד בעוטף עזה, נניח. באותה שכונה בצפון תל אביב השווי של הממ"ד יהיה 780 אלף שקל לאחר שייבנה, ואילו באשקלון מדובר על מחירים נמוכים משמעותית, אפילו פחות מעלות הממ"ד עצמו".

על פי אתר מדלן, המחיר הממוצע למ"ר באשקלון, למשל, הוא 16,300 שקל, כך ששווי ממ"ד הוא פחות מ־205 אלף שקל, ובשדרות, שם המחיר הממוצע למ"ר לפי מדלן הוא 9,400 שקל, השווי יהיה כ־118 אלף שקל, נמוך מעלות בנייתו.

אמיר מעריכה כי עלויות בניית הממ"דים עשויות לעלות בעקבות המלחמה: "אני מתארת לעצמי שעכשיו בניית ממ"ד תעלה יותר, כי אנשים ינצלו את המצב: יהיה יותר ביקוש, ובהכרח המחיר המבוקש יעלה, אלא אם כן המדינה תחליט לסבסד חלק מהעלויות. ממ"ד דורש גם חומרי בנייה מיוחדים, כמו בטון מזוין, ולא מן הנמנע שמחיריהם יעלו בעקבות המלחמה ובעקבות הביקוש לממ"דים".

ז'נט אמיר, שמאית מקרקעין / צילום: יפעת יוגב

3ההקלות עשויות "להקל" גם בעלויות?

עם פרוץ המלחמה החלה המדינה, באמצעות מטה התכנון הלאומי, בקידום תוכניות שיקלו על בניית ממ"דים, בניסיון לעודד את הציבור לבנות בעצמו כמה שיותר ממ"דים, ולסגור את פערי המיגון הקיימים.

בין היתר ניתן פטור מהיתר בנייה בבתים צמודי קרקע ובמבנים שבהם עד שתי קומות. בימים אלו עמלים במטה התכנון הלאומי על אישור הרחבה של תמ"א 40, שתספק למעשה מסלול מהיר להקמת ממ"דים בכל הארץ.

האם המהלכים הללו יכולים להפחית גם בעלויות? באתר פיקוד העורף מצוין כי "ההקלות החדשות מאפשרות לצמצם את משך הזמן הנדרש לקבלת היתר בנייה לממ"ד, מ־9־12 חודשים ל־4־6 חודשים בממוצע. החיסכון בזמן מתבטא גם בהפחתה בעלויות הרישוי, בהיקף משוער של כ־15%, שמשמעותה חיסכון של כ־5,000 שקל בממוצע".

אמיר: "מדובר בהקלות שמקצרות בירוקרטיה, אבל כלכלית אני לא בטוחה שזה יחסוך הרבה כסף. העניין המשמעותי הוא דווקא הזמן שעובר עד שפיקוד העורף מעניק אישור לממ"ד שנבנה, שלב שיכול להימשך גם חודשים. במציאות הנוכחית, בטח עם ריבית גבוהה, ובוודאי כשאנחנו רוצים לזרז את התהליכים, זה צוואר בקבוק שחשוב לטפל בו והוא יכול להיפתר רק אם יתגברו את פיקוד העורף בכוח אדם נוסף כדי לטפל בכל הפניות שיגיעו אליו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר