גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה טרפה את הקלפים לשוכרים ולמשכירים. מתי ניתן להפר את החוזה?

מאז ה־7 באוקטובר השתנתה המציאות עליה התבססו חוזים רבים בתחום המקרקעין, אך ברוב המקרים השינוי לא מצדיק את ביטול המחויבות החוזית ● באילו נסיבות עשוי בית המשפט לשנות את התמונה?

באר שבע / צילום: Shutterstock
באר שבע / צילום: Shutterstock

מצב המלחמה המתמשך מביא למצבים לא צפויים עמם מתמודדים בעלי דירות ושוכרים. חוק השכירות קובע פטור מחובת תשלום דמי השכירות אם נמנע מהשוכר להשתמש בנכס למטרת השכירות בשל נסיבות הקשורות בנכס. הפטור מתשלום יחול רק אם בזמן כריתת החוזה לא ידע השוכר על הנסיבות או שלא היה עליו לראותן מראש.

הלקח ממלחמת לבנון השנייה: כך אפשר לשמור על מקלטים שמישים 
הענפים שנפגעו מהמלחמה: עסקים קטנים, בנייה וחקלאות 

במקביל קובע חוק החוזים הגנה המכונה "הגנת הסיכול", לפיה במקרה של "כוח עליון" המונע אפשרות לקיים את החוזה, מי שמפר את ההסכם פטור מאחריות. עד היום סבבי לחימה לא נחשבו לכוח עליון, אלא למקרים צפויים במציאות הישראלית. אלא שהתפיסה של בתי המשפט השתנתה עם השנים, והמיקוד עבר לבחינת ההשלכות של הפרת החוזה.

החוק אינו נותן מענה ברור לכל סוגיה שעולה: כך לדוגמה אין הגדרה בחוק איזה מצב נחשב לכזה שלא מאפשר להשתמש בדירה, ואם לא ניתן להשתמש בדירה - האם בעלי הדירה הם שצריכים לשאת בפגיעה באופן מלא?

משרד המשפטים עובד בימים אלו על חוק שיסדיר את הסיטואציות שעולות מהשטח. בינתיים, גלובס מביא ארבעה מקרים אמיתיים, ואת עצתם של עורכי דין המתמחים בתחום הנדל"ן לבעלי הדירה ולשוכרים.

השוכרות עברו להורים בגלל מתקפת הטילים

שוכרת הייתה אמורה להיכנס לדירת שותפים בעיר בדרום הארץ. השותפים ביקשו מבעל הדירה לא לשלם על נובמבר כי הם לא חוזרים כרגע לעיר, נוכח העובדה שפתיחת שנת הלימודים האקדמית נדחתה ל־5 בדצמבר וייתכן שתידחה עוד.

עורכי הדין ליאור רלוי ואילנה פסטרנק ממחלקת הנדל"ן במשרד גורניצקי מסבירים כי מכיוון שהדירה נמצאת בעיר שהמדינה לא החליטה לפנותה, לא קיימת מניעה לשימוש בדירה או בדרכי הגישה אליה, ונראה כי סעיפי הסיכול שבחוק לא יחולו על המקרה - כלומר השוכרות לא תהיינה זכאיות להימנע מתשלום דמי השכירות.

עורכי הדין מסבירים כי אחד התנאים להפרת הסכם בשל סעיף הסיכול הוא שקיום החוזה באותן הנסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים. "לדעתנו, ובמיוחד לנוכח הגישה המצמצמת הניכרת בפסיקה, נראה כי בתי המשפט ייטו שלא להחיל את סעיפי הסיכול בסיטואציות מעין אלו", הם אומרים.

עם זאת, בעל בית שלא רוצה להיכנס להליכים משפטיים מול שותפים או שחושש להישאר ללא שוכרים אם המלחמה תתארך, יכול לעשות איתם משא ומתן ולוותר על חלק מהתשלום.

עו״ד ליאור רלוי, פירמת גורניצקי GNY / צילום: יונתן בלום

משכיר בית ביישוב שפונה זכאי לפיצוי?

לדברי עורכי הדין רלוי ופסטרנק, לפי תקנות מס רכוש לא יהיה פיצוי. "התקנות מתייחסות לקבלת דיור חלופי לדירת מגורים. החוק מתייחס גם לפיצוי לעסק. אם הניזוק יצליח להוכיח שמדובר בעסק שנכנס להגדרה הזו הוא עשוי להצליח לקבל פיצוי".

שכרה בית בקיבוץ שפונה כדי לגור ליד המכללה

הורים כבר שילמו עבור חדר בקיבוץ הסמוך למכללה בצפון. האם ניתן לבטל את התשלומים? כאן נשאלת השאלה אם מדובר בקיבוץ שהמדינה הכריזה על פינויו כחלק מפינוי כל היישובים בטווח של עד 5 ק"מ מגבול הצפון (או הדרום), או ביישוב שהתפנה עצמאית.

עוה"ד רלוי ופסטרנק מסבירים שנקודת המוצא היא ש"חוזים יש לקיים" ולכן בהנחה שהסכם השכירות הנוכחי לא מתייחס למקרה של "כוח עליון", החוק מקנה לשוכרת פטור מתשלום דמי שכירות במקרה שנמנע ממנה מלהשתמש בנכס למטרת השכירות בשל נסיבות הקשורות בנכס.

לדבריהם, "בהתאם לפסיקה, נסיבות כלליות של מלחמה או מצב ביטחוני אינן מספקות לעניין זה. יחד עם זאת, היות שבמקרה זה מדובר ביישוב שפונה על פי צו, ניתן לטעון שקיימת מניעה משפטית לשימוש במושכר. אולם, טענה מעין זו נדחתה בעבר בפסקי דין שונים בהקשר של צווי הסגירה שנתנו בתקופת מגפת הקורונה".

בנוסף, הם מציינים כי התנאי הקיים בחוק החוזים הוא כי השוכר לא ידע על קיום הנסיבות שבגינן לא ניתן לקיים את החוזה, ולא היה עליו לדעת עליהן.

"תנאי זה פורש בעבר בפסיקה בצמצום רב, ואף נקבע כי סכנה של פרוץ מלחמה הינה תמיד צפויה", הם אומרים.

עם זאת עורכי הדין מציינים כי בעשורים האחרונים נראו ניצנים בפסיקה לריכוך ההלכה, ונקבע כי יש לבחון בכל מקרה את השפעתו של אירוע חריג, כמו פרוץ מלחמה, על מהות היחסים החוזיים. לעמדתם, לאור היקפה הדרמטי והמשמעותי של מלחמת חרבות ברזל, אפשר שבתי המשפט ייטו להרחיב את סעיפי הסיכול לעניין זה.

השוכר שנכנס לדירה ויצא מיד למילואים

שוכר דירה הוזעק למילואים עם פתיחת המתקפה ב־7 לאוקטובר. חפציו כבר נמצאים בדירה והוא אף ביקר בה פעמיים, אולם כעת נמצא במילואים. הוריו ביקשו בשמו לעכב את תשלום שכר הדירה בנימוק שהמשכורת שלו מתעכבת.

עו"ד יעל הפלר, שותפה במחלקת הנדל"ן במשרד ארנון, תדמור־לוי, מסבירה כי במקרה זה חוקק חוק חדש במהירות, הדוחה תשלומים ב־30 ימים לאוכלוסיות רבות ובהן המשרתים בסדיר או במילואים. לדברי עו"ד הפלר קיימת אפשרות להארכת החוק.

חיילי מילואים בדרך להתייצב / צילום: Reuters, FADI AMUN

השוכר לא יהיה פטור מתשלום דמי שכירות בתקופה שבה נמנע ממנו לעשות שימוש בדירה בשל המילואים במהלך המלחמה. הסעיף בחוק, המאפשר לא לשלם אם לא ניתן להשתמש בנכס, פורש לרוב כמניעה פיזית לעשות שימוש בנכס, ובמקרה הנוכחי אין מניעה שכזו, מסבירה עו"ד הפלר.

לדבריה, "השוכר אף העביר לשם את חפציו ושהה בדירה לפחות פעמיים, ולכן על פניו נראה כי הפרת ההסכם לא מוגנת. לא ברור מה המניעה לתשלום דמי השכירות והאם היא קשורה למלחמה, ובכל מקרה ההסכם לא סוכל וניתן לקיימו. מובן שאין בכך כדי למנוע מבעלת הבית ללכת לקראת השוכר לאור התקופה המיוחדת, אם זה רצונה".

שכרו בית ללא מרחב מוגן קרוב

משפחה שכרה וילה שאליה הייתה אמורה להיכנס בקרוב לפי החוזה. בווילה אין ממ"ד ואין מקלט קרוב. לאור המלחמה ומתקפת הטילים החליטה המשפחה שלא לעבור לבית עם תחילת החוזה. הם ביקשו לבטל את החוזה או לפחות לא לשלם על החודש הראשון כי בעת הזו הם לא מתכוונים לעבור לבית. מה האפשרויות העומדות שבפניהם?

עו"ד הפלר מסבירה כי המצב המשפטי הקיים כיום מעמיד למשפחה שתי הגנות אפשריות שיש לבחון אם חלות במקרה זה. הראשונה, לפי חוק השכירות והשאילה, המקנה לשוכר פטור מתשלום דמי השכירות במקרה שנמנע ממנו להשתמש בנכס למטרת השכירות "מחמת נסיבות הקשורות במושכר".

אולם, לא ניתן לומר בוודאות שהסעיף חל במקרה זה. ראשית, משום שבפועל ניתן לעשות שימוש בווילה. המניעה לשימוש פורשה על ידי בתי המשפט ברוב המקרים כמניעה פיזית.

שנית, משום שהחוק קובע בנוסף, כי הפטור מתשלום דמי שכירות יחול רק אם בעת כריתת החוזה השוכר לא ידע על הנסיבות האמורות ולא היה עליו לדעת אותן.

במקרה הנוכחי, ניתן היה לבדוק ולדעת בעת ההתקשרות בהסכם, כי אין בווילה ממ"ד או מרחב מוגן בקרבתה.

ההגנה האפשרית השנייה מסבירה הפלר, היא עילת הסיכול, המאפשרת להשתחרר מחוזה במקרה של אירוע בלתי צפוי ולא ניתן לקיים את החוזה.

עו''ד יעל הפלר, משרד ארנון, תדמור־לוי / צילום: יורם רשף

לאורך השנים בתי המשפט פירשו מאוד בצמצום אפשרות לצאת מחוזה עקב אירוע בלתי צפוי. לימים הגישה השתנתה ובתי המשפט בוחנים לא אם עצם האירוע המדובר היה צפוי, אלא אם ניתן היה לצפות את ההשלכות המעשיות של האירוע.

לעמדתה, אם המקרה יגיע לביהמ"ש, קשה להניח שיקבע כי לא ניתן היה לקיימו. "בנסיבות אלו, בהן לא בטוח שאותה משפחה תוכל ליהנות מהגנת הדין, הייתי מציעה להם לפנות למשכיר שלהם ולנסות להגיע איתו להסכמה באופן שבו הנזק הכלכלי יתחלק בין הצדדים ולא ייפול רק על כתפי צד אחד", אומרת עו"ד הפלר.

"יחד עם זאת, ייתכן שבתי משפט אשר מקרים דומים יובאו בפניהם, יתייחסו להעדר מרחב מוגן בעת מלחמה כמניעה. היות שבדירות רבות בישראל אין מרחב מוגן, קביעה כזו עשויה להיות בעלת השלכות גורפות ולא פשוטות, שכן היא תטיל את מלוא הנזק לפתחם של בעלי הדירות, אומרת עו"ד הפלר".

שכרו דירה בבניין שהמקלט בו אינו תקין

לדברי עו"ד הפלר, במקרה של נכס שהושכר ואמצעי המיגון בו אינו תקין "נדרש קודם להבין האם מדובר במקלט שניתן להשמישו בקלות יחסית - ניקוי, סידור, התקנת או תיקון תאורה - כאשר השוכר יכול לדרוש מבעל הדירה לבצע פעולות אלו.

מתנדבים מסדרים מקלט מוזנח בצפון / צילום: JNF UK

"ככל שלא ניתן להשמיש את המקלט בתוך פרק זמן סביר, אנחנו ניצבים שוב בפני בחינת הוראות החוק המאפשרות לשוכר שלא לשלם דמי שכירות בנסיבות מסוימות: על פי הפטור הקיים בחוק החוזים - אין מניעה פיזית לשימוש בדירה עצמה. על פי דיני הסיכול - נראה שניתן עדיין לקיים את ההסכם ועל כן אין כאן סיכול.

"עם זאת, יש מקום לבוא בדרישות לבעל הדירה, אשר באחריותו, ביחד עם יתר בעלי הדירות בבניין, כי המקלט יהיה ראוי לשימוש. על כן, גם בנסיבות אלו הייתי מציעה לשוכר לפנות לבעל הדירה במטרה להגיע להסכמה לגבי תשלום דמי השכירות בתקופת המלחמה".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות