גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הדבר הכי חשוב שעשיתי בחיי": מאות התגייסו למטה החטופים

מנהלת מדיה בת 21 שהפכה למנהלת הטיקטור של המטה, עורכי וידאו, צוות משפטי ורפואי ושגרירים לשעבר ● מאות מתנדבים נרתמים לסייע להחזרת החטופים במגוון דרכים ● והמטה הפך למעטפת שמסייעת למשפחות להתמודד עם הסיטואציה הבלתי נתפסת בה הם נמצאים

חמ''ל משפחות החטופים / צילום: תמר מצפי
חמ''ל משפחות החטופים / צילום: תמר מצפי

שקט משתרר בחדר ה"סושיאל" של מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים בתל-אביב. כמה דקות לפני כן החדר המה בעדכונים על הספק הפוסטים היומי, על התגיות שצריך להוסיף לכל פוסט וגם בדיון על השאלה מתי נכון להעלות סיפור עם כתוביות באנגלית לאינסטגרם. אבל קצת אחרי הצהריים ביום ראשון האחרון, שני בני משפחה של חטופים לעזה נכנסו אליו, כדי להקליט וידאו קצר שבו הם מבקשים לשחררם, וכעשרים המתנדבים היושבים סביב שולחן אובאלי - כמעט כולן צעירות - סגרו את המכשירים, נעלו את הדלת, והקשיבו לסיפור בדממה.

השניים מתיישבים מתחת לפלקט שחור שעליו כתוב בלבן ובאדום "מחזירים אותם הביתה עכשיו". השפה הגרפית של המטה אחידה. כעשרים זוגות עיניים מסתכלים על השניים. גל סולומון, בת 21, מנהלת הטיקטוק של הצוות, מצלמת. עד לפני שלושה שבועות, היא ניהלה את תחום הרשתות החברתיות עבור מסעדות וצילמה מנות אוכל. עכשיו, היא שואלת את שרון שרעבי, ששני אחיו יוסי ואלי נחטפו לעזה, אם יוכל לספר קצת על מה שקרה בבארי בשבעה באוקטובר. השקט מוחלט, הנייד שלה מקליט.

משפחתו של האח יוסי - אשתו ושלושת ילדיהם - שרדה רק בגלל שהמחבלים לא הצליחו לדחוס את כולם לאוטו קטן שנסע חזרה לעזה, שרון מספר. משפחתו של אלי, לעומת זאת, נרצחה ביריות - אשתו ליאן, ושתי בנותיהם נויה ויהל. שרון אומר שחייל שהם מכירים שנכנס לבית תיאר להם את מה שמצא בתוכו. "הן מתו במהירות, בלי הרבה כאבים". היד של גל רועדת ודמעות יורדות מעיניה. "הן לא עברו התעללות כמו ששמענו ממקרים אחרים" הם אומרים בהקלה. שרון מפסיק לדבר כדי לדרוש בשלומה של צעירה אחרת שיושבת מולם ובוכה. "זה בסדר, היא הלב שלנו", אומרת האחראית. מסתבר שזה קורה הרבה. "תעזרו לנו להחזיר את אלי ויוסי הביתה", הם אומרים.

"להעלות את המודעות לסיפור האישי של כל אחד ואחת מהחטופים"

על כיסא סמוך למרכז השולחן יושבת פרחי לוי, בת 34, שעובדת ב-ebay בימים כתיקונם. היא מספרת כי קפצה על ההזדמנות להתנדב בצוות הרשתות החברתיות של המטה ברגע ששמעה כי מחפשים מתנדבים. הווידאו שצולם כאן, היא אומרת, ייחתך, ייערך, יחובר לתמונות של החטופים, לקטעי וידאו שלהם, אולי לתמונות מבארי, ואז יעלה לאינטרנט ויופץ ברשתות. "המטרה שלנו היא להעלות כמה שיותר את המודעות לסיפור האישי של כל אחד ואחת מהחטופים, ולמשפחות שלהם שמחכות שיחזרו", היא אומרת, "מכאן אנחנו מפיצים לכולם, בעמודים הרשמיים שלנו, למשפיענים, לגופים ממשלתיים, לחברים. כל מה שאפשר לעשות". "התרגום מוכן", מעדכנת אחת הצעירות, "על מה לעבוד עכשיו?".

הצוות, שנדחס בתוך חדר לא גדול במשרד שנתרם לשם הפעילות בקומה השביעית של מגדלי המוזיאון בתל אביב, הוא רק פן אחד של מכונת העשייה יוצא הדופן של מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים. הארגון קם תוך יממה בלבד על ידי דודי זלמנוביץ (שהשבוע הודיע כי הוא עוזב את המטה), רונן צור וחיים רובינשטיין, לצד תורמים ופעילים אחרים. מאז, הוא מאויש במאות מתנדבים, אולי אפילו אלפים, והרחיב את פעילותו כדי לטפל בכל היבט כמעט שלו נזקקות המשפחות - בין אם מדובר בסיוע אישי ובין אם מדובר בהירתמות למאבק בינלאומי ופנים-ישראלי להשיב את יקיריהן. המטה גם התרחב בתוך מגדלי המוזיאון לקומות נפרדות, לחדר מנוחה למשפחות ולחדר אוכל לפעילים, עד שעבר השבוע למוקד פעילות חדש - מול הקריה בתל-אביב.

חמ''ל משפחות החטופים / צילום: תמר מצפי

נראה שמה שמניע את המטה הזה הוא הכאב של המשפחות, והרצון של כל ישראלי לרתום את היכולת הספציפית שלו כדי לסייע להן. השאלות לגבי מחיר עסקה עתידית, שחרור כל האסירים בישראל או טקטיקות משא ומתן נשארות מחוץ לכניסה. בתוך המטה, המטרות הברורות הן להגביר את המודעות הבינלאומית לחטופים, להשאיר את הנושא בראש סדר היום התקשורתי בישראל, ולסייע למשפחות שמחפשות כל דרך להיאבק, לעשות משהו כדי להחזיר את יקיריהן.

צעירי הטיקטוק לא לבד שם במאבק. שלושה מטרים מהשולחן של פרי יושב שגריר ישראל בצרפת לשעבר, דניאל שק, שכבר פרש משירות החוץ. לצדו יושבים שגרירים אחרים, ובין הקבועים במטה גם שגריר ישראל בגרמניה לשעבר ג'רמי יששכרוף. "אנחנו מנסים לעשות מה שאנחנו יכולים, מה שלרוב אומר לחבר את המשפחות שלהן יש דרכונים זרים עם התקשורת הזרה הרלוונטית, עם הגורמים הפוליטיים, לסייע בפגישות עם שרי החוץ המבקרים, וגם להתראיין על המצב ולדרוש את שחרור החטופים", אומר שק. הוא היה השגריר בפריז כאשר משפחת שליט ניסתה להפעיל לחץ על ארמון האליזה לפעול לשחרורו. "למרבה הצער, למדנו מהר מאוד מהניסיון לגבי סוגיית החטופים והנעדרים בישראל", הוא אומר. משלחות של בני משפחות חטופים בעזה כבר יצאו בתיאום עם המטה לבריסל, לברלין, לפריז, לניו יורק וליעדים נוספים.

המטה הפך למעטפת שמסייעת למשפחות להתמודד 

בנוסף לצוות הדיפלומטי ולצוות הסושיאל, ישנם צוותים ומערכים רבים נוספים הפועלים במסגרת המטה, שצמח כדי להיות מעין מעטפת שמסייעת למשפחות להתמודד עם האירוע חסר התקדים שקרה להם. חברת כנסת לשעבר, שמעדיפה לא להזדהות, מתנדבת בצוות התקשורת ומסייעת להציג את הפעילויות השונות למבקר. "באתי לכאן להתנדב, לא להתראיין", היא אומרת. כשהיא לא כאן, היא מספרת, היא מסייעת בקטיף עגבניות בעוטף. "במהלך היום העבודה הזו מעודדת, ההתנדבות מרגישה טוב". אבל כשהערב יורד והיא חוזרת הביתה המחשבות שלה נתונות לחטופים בעזה ולמשפחות שלהם. "אני חושבת - איך אנשים ממשיכים עם החיים כאילו כלום?".

היא פותחת את הדלת למשרד שבו יושב צוות המקבל פניות מהציבור. בתחילה, אומרות הנשים שמאיישות אותו, הן קיבלו טלפונים רבים עם בקשות להתנדבות ואפילו לתרומות. עכשיו רוצים בעיקר חומרים על החטופים - כלי תקשורת, קהילות יהודיות, גורמי ממשל שרוצים לקדם את הנושא. חבר קונגרס אמריקאי דמוקרטי הציב את תמונות החטופים מחוץ למשרדו, והבטיח שהן לא יירדו עד שכולם ישובו. במשרד ליד יושב צוות לוגיסטיקה, ומנסה לפצח איך לספק "ערכה אחידה" לכל משלחת שיוצאת לסיבוב ראיונות בחו"ל. תמונות, פלקטים, שלטים, חולצות. המקצועיות הרבה אמורה להיתרגם להעברת מסרים טובה יותר, להעלאת המודעות. מתחת, כולם מקווים שהלחץ יישא פרי.

יש גם צוות משפטי שעובד על תיעוד הפשעים וקטלוגם לטובת גורמים בינלאומיים, וגם צוות עזרה משפטית למשפחות עצמן, שעוזר לשחרר כרטיסי אשראי וחשבונות של חטופים. במערך הרפואי, פרופ' חגי לוין, ראש איגוד בריאות הציבור, מספר כי הם עומלים על הכנת תיק רפואי לכל חטוף, כולל כל התרופות הדרושות לו, וכי כבר העבירו רשימות לצלב האדום הבינלאומי. "יש פה מקרה חסר תקדים, אנחנו רוצים לוודא שאנחנו מצדנו עושים את כל מה שאנחנו יכולים". הוא אומר כי הוא מנסה לשדר לצוות חוסן נפשי, וזה גם התפקיד של מערך תמיכה פסיכולוגי שמסייע למשפחות וגם לפעילי המטה עצמם.

"האינטרסים שלנו במטה מתנגשים לפעמים עם אלו של הממשלה"

הלובי של המטה הומה באנשים. שברי שיחות ממחישות את הנעשה שם. נציג של גל הירש אמור לבקר בשתיים ולהיוועד עם הצוות הדיפלומטי, אומר מישהו. אדם אחר המקושר לשגרירות התאילנדית מספר כי הנאום של הירש נגד השגרירים הזרים, שבו נזף בהם, עשה נזק הסברתי למדינת ישראל. השמועות מדברות על כך שקרן פלס תגיע עוד מעט להופיע כדי לעודד את המשפחות, וכי וולף בליצר מ-CNN יגיע בארבע לסדרת ראיונות. מבעד לחלונות, משתקפים הגגות התל-אביביים, ובעיקר אלה של הקריה, שבה מתקבלות ההחלטות האסטרטגיות האמיתיות בנוגע לגורלם של החטופים. "אין מה לעשות", אומר שק, "האינטרסים שלנו במטה מתנגשים לפעמים עם אלו של הממשלה".

בקומה ה-18, בחדר אוכל מאולתר שאליו מזרימות מסעדות מתנדבות קייטרינג בכלי פלסטיק, יושבים שני מתנדבים. הם בצוות חדש יחסית, שנועד להכין את המשפחות למפגש עם התקשורת. זרוע התקשורת של המטה פועלת ללא הפסק, עם חלוקה לתקשורת זרה ולתקשורת הישראלית. הם מחברים בין הצורך בסיפורים לבני המשפחות, שלפעמים רוצים לדבר ולפעמים לא. "כשהם רוצים לדבר, אנחנו רק רוצים להסביר להם מה הולך להיות, שירגישו בנוח, שלא יהססו לא לענות על שאלות שקשות להם רגשית", מספר אחד מהם. גם הם סבורים שהעשייה הזו הופכת לאפיק הצלה נפשי בעבור בני משפחות רבים. "פגשתי מישהי אתמול שאמרה לי, מה עוד אני יכולה לעשות? מה עוד אני יכולה לעשות כדי להיאבק להחזיר את הילדים החטופים שלי מעזה"?

בחזרה בחדר הסושיאל, שני בני המשפחה עוזבים, ופרחי לוי פותחת קובץ גדול שבו שמות החטופים ובני משפחותיהם. יש פורמט עם תמונה אדומה שבה נכתב "השיבו אותם עכשיו" שהם רוצים בסופו של דבר ליצור לכל החטופים. ״אני מרגישה שאני עושה את הדבר הכי חשוב שעשיתי בחיי", היא אומרת, "אני קופצת מהמיטה בבוקר כדי להגיע לכאן. לפגוש את המשפחות כאן, לשמוע לפעמים מהן שאנחנו מחזקים אותם - מחזק אותנו כפליים". בימים שאינה כאן, היא אומרת, היא סובלת מסיוטים. הטבלה גדולה, ויש בה הרבה תיבות ריקות עדיין. מאחורי כל אחת מהן יש סיפורים שקורעים את הלב באלף דרכים שונות, אבל השותפות וההתנדבות ורוח העזרה ההדדית קצת מרפאות אותו.

עוד כתבות

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי