גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלים הדיגיטליים להורדת מפלס הלחץ הנפשי ולייצר מרווח נשימה

מאז פרוץ המלחמה חווים ישראלים רבים תחושות חוסר ביטחון וחוסר ודאות ● לצד טיפול פסיכולוגי מקצועי, יש כמה כלים זמינים המציעים סיוע ראשוני והפחתת מתחים

צילום: Unsplash
צילום: Unsplash

מאז השבת השחורה שבה ביצע של ארגון הטרור חמאס מתקפה ברוטלית ומזעזעת, ישראלים רבים מרגישים חוסר ביטחון וחוסר ודאות, ונמצאים ברמת לחץ גבוהה. לצד האפשרות לפנות לטיפול פסיכולוגי מקצועי, יש כמה כלים טכנולוגיים ודיגיטליים שכדאי להכיר.

בדיקה טכנולוגית | הכלים בסמארטפון שיכולים להציל את חייכם
בדיקה טכנולוגית | כולנו שגרירים: כך תהפכו לפעילי הסברה ברשתות

חלקם מציעים סיוע נפשי ראשוני מציל חיים, אחרים מרגיעים בזמן התקף פאניקה בשל המצב הביטחוני, והמטרה של כולם היא להוריד את מפלס הלחץ ולהביא להירגעות עד כמה שניתן במצב המורכב הנוכחי.

יש עם מי לדבר כלים לסיוע ראשוני

יש לא מעט כלים המאפשרים קבלת סיוע נפשי ראשוני. אחד המוכרים מביניהם הוא ער"ן, עמותה המעניקה בהתנדבות עזרה ראשונה נפשית בטלפון ובאינטרנט, בכל שעות היממה. לער"ן יש 1,600 מתנדבים, הזמינים גם בווטאסאפ (טלפון לחיילים ובני משפחותיהם: 1201 שלוחה 5 או *2201).

גם ארגון נט"ל, הפועל מעל 25 שנה, מעניק סיוע נפשי לנפגעי טראומה על רקע טרור ומלחמה. באתר העמותה קוראים לחיילים ולמשוחררים לפנות אליהם למספר 1-800-363-363, או בצ'אט באתר.

לצד הפעילות הקבועה של שני הארגונים האלו, מטפלים בישראל הבינו מהר מאוד שמדובר באירוע בסדר גודל אחר, והחליטו להציע מענה נוסף. מטה בריאות הנפש במחאה בישראל ומטה ההייטק במחאה פנו לחברת TalkSpace (ישראלית שפועלת בארה"ב) וזו התחייבה לשתף פעולה בהתנדבות בחצי שנה הקרובה, ולהעמיד שירות סיוע נפשי ראשוני: נכנסים לאתר www.talkspace.com/israel-support, ממלאים טופס, ותוך כמה שעות מתקבל מענה.

דרך האפליקציה אפשר לקיים שיחות וידיאו מוצפנות, ולקבל סיוע נפשי ראשוני. "הקמנו מסגרת שבה אנשים יכולים לקבל סיוע נפשי ראשוני, אך לא מדובר בטיפול", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית ד"ר הדס שהרבני סיידון. "אנחנו מאפשרים עד ארבעה מפגשים עם מטפל - משמע, אם מישהו החליט שהוא צריך יותר משיחה אחת, נשמרת רציפות, ואפשר לתת מענה כמו שצריך. הבנו שאדם שיוצר קשר עם מוקד, לא יצטרף בכל פעם לקבל מענה מאדם אחר".

במערך הזה רשומים יותר מ־1,000 מטפלים שצריכים לעבור בדיקה ובחינה להתאמה, וכרגע יש כבר 200 מטפלים פעילים שפגשו מטופלים. מאז השבוע השני של המלחמה, כ־800 מטופלים קיבלו מענה בשירות הזה. השירות הוא בהתנדבות מלאה של כל הצדדים.

ד"ר שהרבני סיידון היא גם ראש עוטף לב, מערך סיוע נפשי מבית החמ"ל האזרחי. בסוף השבוע הקרוב יוקם מערך סיוע נפשי - אתר שבו ניתן יהיה למצוא מידע על כלים למענה נפשי, לצד טופס לבקשת עזרה. "אם צריך, נגיע גם לאנשים הביתה", היא מסכמת.

שעונים חכמים ניטור מדדים חשובים

אם ברשותכם שעון חכם, תוכלו להיעזר בו על מנת לעקוב אחרי מדדים רפואיים שונים, ולקבל תמונה טובה על הבריאות שלכם. כך, לדוגמה, השעון החכם של ענקית הטכנולוגיה אפל מנטר מדדים כמו דפיקות לב ועוד, אך הם גם מציעים כלים פרקטיים. למשל, המכשיר יציע לכם מעת לעת לבצע נשימות לפי תדירות מסוימת ואורך הפעולה, מה שיכול להרגיע במיוחד ביום לחוץ או מטריד בשל רצף הדיווחים והידיעות.

באחרונה הטמיעה אפל פיצ'ר שמאפשר לדווח על המצב הנפשי ומצב הרוח באפליקציה. הפיצ'ר למעשה מבצע מעקב אחרי התיעוד הידני שלכן, ומציע תרשימים אינטראקטיביים עם תובנות לגבי מצב התודעה של המשתמש, איך השתנה לאורך זמן, ואיזה גורמים עשויים להשפיע עליו לטובה, כמו פעילות גופנית, שינה או מיינדפולנס.

שעון חכם של אפל עם אפליקציית מיינדפולנס

אוזניות ואפליקציה ביטול רעשים מלחיצים

עבור לא מעט אנשים, שמיעת אזעקות לאורך זמן, שלא לדבר על יירוטים או נפילות - שמתאפיינים בבומים חזקים - היא חוויה מלחיצה ומבהילה. מה שיכול לסייע להם אלה אוזניות מבטלות רעשים. ברגע ששומעים אזעקה רצים למרחב המוגן, ואחרי שנמצאים במצב בטוח אפשר לשים את האוזניות מבטלות הרעשים, ולהמתין 10 דקות כהמלצת פיקוד העורף.

ניתן גם לשנות את הצליל באפליקציית פיקוד העורף. כידוע, האפליקציה מתריעה בעת אזעקה, ומשמיעה סאונד מאוד מרתיע שעלול להגביר את רמות הלחץ. תחת ההגדרות באפליקציה, אפשר לשנות את הצליל למילים "צבע אדום".

מיזם דיגיטלי חיזוק החוסן המנטלי

מיזם דיגיטלי חדש, שפועל תחת הסלוגן "מכניסים אוויר לפיד", מנגיש כלים פשוטים למבוגרים, הורים, חיילים וילדים שמתמודדים עם חרדה ולחץ. בעמודים ייעודיים באינסטגרם ובטיקטוק בשם linshom עולים סרטונים ואנימציות, המבוססים על ייעוץ של פסיכולוגיות קליניות.

שחקנים ושחקניות מבית ליסין והבימה נרתמו לצלם את הסרטונים ולהנגיש שיטות להרגעת חרדה, או לתת הסברים כיצד לתווך מצב מלחמה לילדים ולהגיב נכון לשאלות שלהם.

מיזם linshom באינסטגרם

מאחורי היוזמה עומדות אורי סלומון, סטודנטית לפיזיקה וכימיה באוניברסיטת בן גוריון, רחל קוטין, מנהלת שיווק ומדיה מערד, ותמר שכטר, מוזיקאית ומחנכת בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה. המיזם נהגה ומלווה על ידי גדי עברון, והפסיכולוגית שיאל אהרון־סלומון, ונתמך בימים אלה על ידי עמותת בוגרי 8200 ו"יוזמות - מערך התנדבות אזרחי" שהקימו בוגרי היחידה.

אפליקציות מוזיקה דמיון מודרך ומיינדפולנס

אפליקציות מוזיקה כמו ספוטיפיי, אפל מיוזק ויוטיוב מציעות סרטונים, קובצי אודיו ועוד, שיכולים לסייע בהירגעות ולתת מרווח נשימה. בחיפוש לפי מילות מפתח כמו דמיון מודרך, מיינדפולנס או מוזיקה למדיטציה, תקבלו הדרכות וסאונד באורכים שונים ובהתאמה למצבים שונים.

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד השבוע ריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם