גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע מכונן במעמד ישראל באמריקה: הפגנת שרירים חסרת תקדים של אויביה

במשך שנים, המחנה הפרו–ישראלי בארה"ב עשה חיל, מפני שלא היה לו משקל–נגד פוליטי, אלקטורלי וכספי ● בימים אלו אנו צופים באירועים שעשויים לחולל שינוי היסטורי בכל מה שהכרנו ביחסים בין המדינות: נשיא אמריקאי עשוי להפסיד בבחירות מפני שתמך בישראל

ההפגנה נגד ישראל מול הבית הלבן / צילום: ap, Jose Luis Magana
ההפגנה נגד ישראל מול הבית הלבן / צילום: ap, Jose Luis Magana

המילים "מזל" ו"ישראל" אינן מתחברות בימים האלה. חלק חשוב של חוסר המזל בימי הסתיו הקודרים קשור בנסיבות הפוליטיות בארה"ב: קיטוב ימין-שמאל, קרע מעמיק בין ליברלים מתונים לשמאל רדיקלי בתוך מפלגתו של הנשיא ביידן, קשיי התנהלות איומים בקונגרס והתחלתה של שנת הבחירות (השבוע).

ישראל מוצאת את עצמה שוקעת בביצות מפלגתיות, שמהן היא בדרך כלל רשאית להתעלם: עדיפויות רפובליקאיות בענייני תקצוב כלליים מכבידות על הקצאת כספים ספציפית לישראל; והקרע הקיים במפלגה הדמוקרטית מעמיק ומתרחב סביב היחס לישראל ולפלסטינים.

כשארץ קטנה מסתמכת על עזרתה של ארץ גדולה אין לה ברירה אלא להביא בחשבון את משוואת הכוחות הפנימית בארץ הגדולה. מה שמתרחש עכשיו לא התרחש מעולם בהיסטוריה המורכבת של יחסי ישראל-ארה"ב. בפעם הראשונה מתהווה והולך גוש אנטי-ישראלי גדול בדעת הקהל האמריקאית.

מי מתעניינים בענייני חוץ

הבה נקדיש רגע אחד של מחשבה לתופעה הזו. מחקרים וסקרים של עשרות שנים חוזרים ומראים, כי רוב עצום של האמריקאים אינם מתעניינים בענייני חוץ. זה אינו מייחד את האמריקאים, אבל זה חשוב מאוד מפני שלארה"ב יש הכוח להשפיע על העולם יותר מכל ארץ זולתה. היא מפנה משאבים ותשומת לב לעולם החיצון, היא מחזיקה כוחות צבא בכל רחבי העולם, היא חוזרת ומתערבת במישרים או בעקיפים בסכסוכים בארצות רחוקות; היא עושה כן זה 75 שנה.

איך היא מצליחה לעשות את זה אף כי רוב אזרחיה אינם מתעניינים, ולעתים קרובות גם אינם מעוניינים? בעיקר מפני שחוסר העניין שלהם אינו לובש אופי מאורגן. אמריקאים מתארגנים פוליטית כדי לקדם שורה של עניינים פנימיים, בעד-ונגד, מהפלות מלאכותיות, עבור דרך בעלות על כלי נשק פרטיים, המשך בהגירה, במסים, בתשתית, במערכת הלימודים בבתי הספר… וכן הלאה וכן הלאה.

אמריקאים אינם מתארגנים בהמוניהם לטובת ענייני חוץ. אלה המתארגנים מייצגים בדרך כלל קבוצות מיעוט, שענייני החוץ נוגעים להן רגשית או רעיונית. זה מעניק לקבוצות אוכלוסייה קטנות, או קטנטנות, השפעה מפליגה על ענייני החוץ שלשמם הן מתארגנות.

היהודים לא היו הראשונים, ולא היו היחידים. שדולות יווניות וארמניות הפליאו עשות; במידה פחותה גם שדולות של עמים מזרח-אירופיים קטנים.

אבל השדולה הישראלית היטיבה מכולן, בייחוד מאז תחילת שנות ה-80, כאשר התחוור מלוא הפוטנציאל הפוליטי והאלקטורלי שלה.

הסקרים חזרו והראו, שלרוב גדול של האמריקאים אין מושג מה קורה במזרח התיכון, וגם אם יש להם מושג הוא אינו מקבל ביטוי קונקרטי. אומנם ברבע האחרון של המאה ה-20 התחיל להתארגן הימין הנוצרי, שהתמיכה בישראל על סדר יומו, אבל עדיין עניין לנו בפלחים דמוגרפיים קטנים.

היהודים הם פחות מ-2% של האוכלוסייה. בניגוד למיתוס המקובל, ספק אם "הקול היהודי" הכריע אי פעם בחירות לנשיאות. אולי ב-1960, כאשר ג'ון קנדי גבר על ריצ'רד ניקסון בהפרש זעיר. אולי. אבל יהודים הצביעו כמעט תמיד, ברוב גדול עד גדול מאוד, לטובת מועמדים דמוקרטיים לנשיאות. זה לא מנע את תבוסותיהם של חלק מן הדמוקרטים ההם, לא פעם בהפרשים פנומנליים (כמו בבחירות של 1972 ושל 1984, שבהן שני שלישים של היהודים ויותר הצביעו לטובת מועמדים שקיבלו 40% ופחות מן הקולות).

"הקול היהודי" מילא תפקיד מסוים במרוצים פוליטיים מקומיים, כמו בחירות לקונגרס, או כהונות מדינתיות ועירוניות. אבל מקור השפעתם הגדול ביותר נגע לנכונותם של יהודים בעלי אמצעים להעמיד את אמצעיהם לרשות מועמדים פוליטיים, בדרך כלל דמוקרטים. עצם הזכרת "הכסף היהודי" מעוררת אי-נוחות אצל יהודים, אבל שתדלנים פרו-ישראלים בכירים הודו בתפקיד הכסף בגלוי ובגאווה עוד לפני 40 שנה.

היכולת הכספית הזו גרמה תסכול ניכר אצל מתנגדי ישראל, והם ניסו בשנות ה-80 לתעל את תסכולם לערוצים משפטיים. הם טענו שהשדולה הפרו-ישראלית הפרה חוקי מימון בחירות. זה לא הסתייע. אף כי חזרו וניסו, הם לא השכילו ליצור משקל-נגד לאייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית ששמה ושריריה הלכו לפניה. הם חרקו שיניים.

כיכרות, רכבות וגשרים

מכאן נובעת החשיבות ההיסטורית הדרמטית של מה שמתרחש עכשיו. עינינו חוזות בהתארגנות מסיבית, מחוף אל חוף, שבמרכזה עומדת איבה עמוקה לישראל. ההפגנות רבות המשתתפים מדברות בעדן, בייחוד זו של יום שבת בחזית הבית הלבן. היה קשה להאמין למראה המפגינים ולמשמע קריאותיהם. אפילו דגל חיזבאללה נראה שם. קריאות לחיסול ישראל בקעו מגרונותיהם. הכתובות "מוות לישראל" הופיעו על קירות בתים סמוכים.

על זה צריך להוסיף את הג'סטות הדרמטיות של השתלטות על תחנות רכבת מרכזיות (ניו יורק ופילדלפיה) ועל גשרים (כמו זה המחבר את ברוקלין עם מנהטן). התופעות האלה הן שוות-ערך פוליטיות של זוועות חמאס בעוטף-עזה. מי ידעו שהפוטנציאל הזה קיים? מי ידעו שהאנרגיה העצומה הזו מוכנה להתפרץ? מי ידעו על יכולת הגיוס והשלהוב?

אל נכון, כל זה הופיע על המכ"ם של פדרציות יהודיות (המאגדות ארגונים יהודיים בזירה המקומית) ושל אגודות "הילל" (המאגדות סטודנטים יהודיים במוסדות להשכלה גבוהה). אבל עובדה היא שהרחוב נפל בידי המערכה המכנה את עצמה "הפסקת אש עכשיו", זו המשתדלת לעורר את הרושם של סדר יום לגיטימי, אבל במרכז עומד החזון של "בין הים לנהר".

נגד "ג'ו של הג'נוסייד"

בתוך המפלגה הדמוקרטית מתרחש משהו שמעטים הקדימו לחזות: התקוממות של מאות אלפי מצביעים ערבים-אמריקאים במדינת מישיגן (במעלה המערב התיכון של ארה"ב, שדטרויט היא הגדולה בעריה). דוברים בולטים של הקהילה הערבית מאיימים עכשיו שלא יתמכו בג'ו ביידן בבחירות לנשיאות, מפני שהוא מעודד ומממן את ה"ג'נוסייד" בעזה.

שלטים בהפגנת שבת בחזית הבית הלבן דרשו מ"ג'ו של הג'נוסייד" (Genocide Joe) להפסיק את מימון ישראל. "ג'ו של הג'נוסייד"? זה בערך כמו "ישראל של האפרטהייד". תהיה העמדת הפנים מאומצת כאשר תהיה, זיהוי ישראל עם אפרטהייד שקול כנגד דרישה לחיסולה. זיהוי ביידן עם ג'נוסייד שקול כנגד קריאה להשליך אותו מן הבית הלבן.

למרבה התדהמה, מפגינה אחת נשאה את השלט "התעורר-נא, ג'ו הישנוני" (Sleepy Joe), תואר בוז שהמציא בשבילו דונלד טראמפ במערכת הבחירות של 2020. האומנם הערבים של מישיגן יצביעו לטובת טראמפ, זה המאיים לגרש מוסלמים, או לא להרשות את כניסתם? כאן יש רמז של ניהיליזם, המתיישב היטב עם המגמה המשוערת של הציר מוסקבה-טהראן-עזה: עצם מיטוטו של הסטאטוס-קוו הוא היעד, כמעט בלי קשר למה שיחליף אותו. יהודים וידידי ישראל אינם מורגלים בהפגנות שרירים קולקטיביות כאלה מצד יריבים.

אכן, ביש מזל הוא שיש קהילה ערבית כה גדולה דווקא במדינה מתנדנדת, שמבלי לנצח בה קשה מאוד להיבחר לנשיא. ביידן ניצח במישיגן בהפרש של 150 אלף קולות מתוך 5.5 מיליון. ב-2016, טראמפ ניצח בה בהפרש של 11 אלף ופחות.

עצם האפשרות שנשיא אמריקאי יפסיד בנסיונו לחזור ולהיבחר בין השאר בגלל תמיכתו בישראל צריכה להדיר שינה מעינינו. אם זה יקרה, זה יהיה מאורע מכונן בתולדות יחסיה של ישראל עם ארה"ב. 12 החודשים הבאים בחיי ישראל עומדים להיות עמוסי חרדות. הנה כי כן יש עוד סיבה אחת לחרדה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"