גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלגוריתם ומשחק המחשב שיעזרו לפרמדיקים לנהל אירועים רבי נפגעים

עומר פרי ממכללת אפקה חקר כיצד זירות לחוצות מאוד משפיעות על היכולות הקוגניטיביות ועלולות להוביל לאובדן מידע חיוני לפרמדיקים ● בעקבות הממצאים הוא פיתח כלי בינה מלאכותית שיוכלו לשפר את תהליך קבלת ההחלטות

מסך ממשחק המחשב שנועד לסימולציה של אירוע רב נפגעים
מסך ממשחק המחשב שנועד לסימולציה של אירוע רב נפגעים

ב־7 באוקטובר, אמבולנסים עם פרמדיקים של מד"א הגיעו ליישובי העוטף כשהם היו עדיין זירת קרב, וחמאס לא ריחם על אנשי הרפואה. הטרוריסטים חיבלו במכוון באמבולנסים, ירו בהם, ניקבו את גלגליהם ומנעו מהם להעניק סיוע רפואי לפצועים. נהג אמבולנס אחד נרצח בדרך לאופקים. בסך־הכול נהרגו בקרבות שלושה אנשי מד"א. 

בעלי אייפון? בפיקוד העורף קוראים לכם בדחיפות לעדכן גרסה לאפליקציה
הכלים בסמארטפון שיכולים להציל את חייכם

בתוך הכאוס הזה, היה על אנשי מד"א להבין כמה פצועים ישנם בזירה, להבין במי אפשר לטפל במקום ואת מי חייבים לפנות במהירות האפשרית, לכמה אמבולנסים נוספים לקרוא, לכוון את הפצועים הקשים ביותר לאמבולנסים שצפויים לצאת ראשונים, וכל זה במצב של מחסור במשאבים. כל שנייה הייתה קריטית לחיי הפצועים.

פרמדיקים עוברים הכשרה מקיפה לאירועים מהסוג הזה, הכוללת סימולציות שבהן עליהם לתפקד ממש כמו בשטח. אבל למרות ההכשרה והניסיון, ברגע האמת אי־אפשר לצפות מהמוח לתפקד כאילו הוא בשגרה, אומר עומר פרי, חבר סגל בבית הספר להנדסה תעשייה וניהול באפקה המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב ודוקטורנט במחלקה למדיניות וניהול מערכות בריאות תחת הפקולטה למדעי הבריאות והפקולטה לניהול באוניברסיטת בן גוריון.

"זו סביבה עם סכנה, לחץ ואי־ודאות, ובמקום הזה בני אדם פוגשים מהר יותר את המגבלות הקוגניטיביות שלהם", הוא מסביר. מחקריו מוקדשים לאופן שבו ניתן להקל על פרמדיקים, ובעיקר על מנהלי האירוע, לקבל החלטות בזמן אמת באירוע רב נפגעים.

"המון מידע נופל בין הכיסאות"

לדברי פרי, הלחץ העצום בזירה משפיע, לדוגמה, על היכולת של הפרמדיקים מנהלי האירוע לבצע פעולות פשוטות בחשבון בזמן אמת וכן על מספר הפרטים שהם יכולים לזכור במקביל.

"במחקרים שלנו, שערכנו במסגרת תרגילים של מד"א, מצאנו הבדלים בין האופן שבו אדם חושב ברגיעה לבין האופן שבו הוא חושב אפילו רק בסימולציה של אירוע רב־נפגעים, וזה לא משום שהאנשים הללו אינם חכמים או לא מתורגלים, או שלא קיבלו הכשרה נכונה, אלא כך המוח עובד. המחקר שלנו הראה שבאירועים כאלה יש פערי מידע אדירים, המון מידע שנופל בין הכיסאות".

 

מחקר נוסף מאותה סדרה הראה שהניסיון שצברו פרמדיקים לאורך הקריירה שלהם כן שיפר את אופן התגובה שלהם במישורים מסוימים. "אנחנו רואים שכאשר פרמדיק עם פחות ניסיון בניהול פינוי נכנס לזירה, הוא בעיקר מגיב לגירויים שהוא מקבל. למשל, אם מישהו יאמר לו, 'פה יש שלושה פצועים ושם ארבעה', הוא יסכם את הכמות.

"אבל פרמדיק מנוסה יותר ינסה עוד בדרך לזירה לקבל כמה שיותר מידע. הוא ינסה להבין מה קורה באירוע, וכמה נפגעים יש, ומה מצבם. כשהוא יגיע לאירוע הוא כבר יודע לחלק אותו לזירות, לשלוח אנשים לספור את הפצועים בכל זירה. הוא גם יודע, למשל, לתחום אותם בזמן ולומר, 'קחו לכם דקה לספור. אם אחרי דקה אתם לא בטוחים, תנו לי קירוב סביר'. המפקדים הללו כמעט לא נמצאים במצב של תגובה לגירוי בלבד. הם מנהלים את האירוע".

לדברי פרי, "אצל פרמדיק פחות מנוסה, המוח עובר ממצב של סיסטם 1, חשיבה תגובתית, למצב של סיסטם 2, חשיבה פרו־אקטיבית ואנליטית, רק אחרי אמצע האירוע בערך".

"לפנות כמה שיותר מקום במוח"

המחקרים שנעשו במהלך הסימולציות הראו שהמפקדים המנוסים שהשתמשו בצורת החשיבה הפרו־אקטיבית הצליחו לנהל את האירוע טוב יותר, והדבר התבטא בהבדלים בהצלת חיים ובמצבם הרפואי של הפצועים.

"אז המשימה הראשונה שלנו היא קודם כול לעשות הכשרה שמלמדת את הפרמדיקים הצעירים לעבור לחשיבה יותר אנליטית ופרו־אקטיבית. אנחנו מלמדים אותם קודם כול את השיטות הללו, לנתח מראש את הזירה וכל הזמן לחשוב צעד אחד קדימה. עצם זה שהם רואים בסימולציה שכניסה מהירה לסוג כזה של חשיבה היא בעלת ערך בפינוי מהיר יותר של הפצועים והצלת חיים, זה כבר כשלעצמו מעודד את המפקדים הפחות מנוסים לשאוף להשתמש בצורת החשיבה הזאת בזמן אמת".

עומר פרי / צילום: מיכל הוכמן

פרי ואנשי הצוות מפתחים כעת משחקי מחשב לתרגול צורות החשיבה השונות באירועים רבי נפגעים. אבל הם רוצים לעשות יותר מזה.

"אנחנו רוצים לספק למנהלי האירוע מערכת שעוזרת להם בכך שהיא מכוונת אותם לחשיבה פרו־אקטיבית, והיא מאפשרת להם לתעד בקלות את הנתונים בזירה, גם אלה שנדמה לנו - היושבים ברוגע בבית - שקל להחזיק בזיכרון. המטרה היא לפנות למפקדי האירוע כמה שיותר מקום במוח, לעשות את החשיבה האנליטית שלהם".

באמת אפשרי ליצור אלגוריתם שיתאים לזירות השונות, שכל אחת מהן מפתיעה בדרכה, ויקל על המפקדים במקום לעכב אותם?
"כל הזירות שונות, אבל המשימה היא בדרךכלל אותה משימה. אנחנו צריכים זרם של אמבולנסים מוכנים לפעילות וזרם של מפונים בסדר אופטימלי. האלגוריתם שלנו כבר מוכן לסדר זרם של מטופלים והוא רק מכוון את מפקד האירוע לגבי איזה מידע הוא צריך לאסוף כדי לייצר את הסדר הזה. המטרה היא לנצל את זמן הנסיעה כדי להכין אותו לאופן שבו הוא ייזום חיפוש של המידע שהוא צריך. האלגוריתם כמובן גמיש וניתן להריץ אותו מחדש בכל פעם שמתקבל מידע חדש".

עד היום עבד פרי על האלגוריתם בתנאי מעבדה. "אנחנו בשלבי סיום פיתוח האלגוריתמים, בוחנים את הביצועים ועושים התאמות", הוא אומר. "המטרה בשלב הבא היא לבחון את השילוב של האלגוריתמים בסימולציות ואת היכולת של מפקד אירוע רב נפגעים לעשות בהם שימוש בשלבים שונים של ניהול האירוע.

"בחלק של ההכשרה, התחלנו לבחון את ההשפעה של הסימולטור על תהליכי קבלת החלטה של פרמדיקים על המשתנים שמגדירים את איכות ניהול האירוע. המטרה היא להמשיך להביא עוד פרמדיקים לבחון את הסימולטור, לעשות התאמות ולהביא להטמעתו בתהליך הכשרת פרמדיקים כמפקדי אירועים".

בימים אלה, פרי עצמו במילואים. "אני כל־כך רוצה לחזור לעבוד על הפיתוח הזה, אבל זה מה יש".

השותפים למחקר מאוניברסיטת בן גוריון: מנחים - פרופ' יובל ביתן, פרופ' אבישי גולדברג. שותף למחקר - ד"ר אלי יפה.

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"