גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא הקרקע הכי מבוקשת בישראל סיבכה את חנן מור

שני נכסים קטנים יחסית הם שהתחילו את כדור השלג בקבוצת מור, אבל הלוואת הענק שלקחה החברה לצורך רכישת הקרקע בשדה דב היא הבעיה הגדולה ביותר שלה ● הבקשה של בנק לאומי לכינוס נכסים עלולה לגרום לאפקט דומינו, שלא יעצור רק בחברה אחת

חנן מור. חברת הבנייה צברה חובות של כמעט 3 מיליארד שקל / צילום: אייל טואג
חנן מור. חברת הבנייה צברה חובות של כמעט 3 מיליארד שקל / צילום: אייל טואג

רקע: כבר תקופה ארוכה מרחפת מעל קבוצת חנן מור  עננה כלכלית, שהביאה אותה לכמה מימושים במהלך השנה במטרה לייצב את המערכת ולהפחית בנטל החובות.

המהלכים הללו הצליחו חלקית, ולפרקים נראה היה שהקבוצה מתייצבת, אבל המומחים המשיכו להזהיר: הטלטלה האמיתית תגיע, וככל הנראה היא תגיע מכיוון הפרויקט היקר בשדה דב.

ניתוח גלובס | רצה למכור דירות בת"א ב־8 מיליון שקל: הגורמים שהובילו לנפילה של חנן מור
מומחים מעריכים: זה מה שיכול להוציא את ענף הבנייה מהמשבר

בסופו של דבר דווקא שני נכסים אחרים של החברה, קטנים בהרבה, עשויים להיות אלו שיחלו את הצניחה, וכובד משקלו של הפרויקט בשדה דב עלול לגרום לצניחה הזו להיות מהירה מאוד - עד כדי כך שלא רק קבוצת חנן מור תיפגע ממנה.

האם יש ממה לחשוש, ומי בעיקר צריך להיות בין החוששים? שלוש הערות לסוגיה המורכבת.

הבור של שדה דב: הבקשה של בנק לאומי לכינוס נכסים לקרקעות בבעלות חברת חנן מור ברמת גן ובחיפה הייתה מפתיעה יחסית, גם משום שנעשתה באמצע מלחמה וגם משום שאיש לא חשב שדווקא הפרויקטים הללו יכניסו את הקבוצה לצרות "הגדולות".

מאז תחילת העלאות הריבית במשק, וביתר שאת בחודשים האחרונים, כל העיניים הופנו לפרויקט הגרנדיוזי בשדה דב שבצפון תל אביב, משום שהוא היווה את הנטל הכבד ביותר עבור החברה.

גם היום, כשהמיקוד הוא כביכול בשני פרויקטים אחרים, שדה דב הוא ה"בור" הגדול ביותר של החברה, וכנראה ההתמודדות הכי מאתגרת שלה בזמנים אלו.

פרויקט שדה דב של קבוצת חנן מור כולל 458 יחידות דיור - מהן 79 המיועדות לשכירות ארוכת טווח, שטחי מסחר ובית מלון. לפי התכנון ייבנו בו ארבעה בניינים בסך הכול - אחד בן 39 קומות עם 299 דירות, אחד בן 16 קומות עם 70 דירות, אחד בן תשע קומות ו־80 יחידות דיור ועוד אחד בן תשע קומות, שבו יהיו 80 יחידות דיור ו־79 חדרי מלון.

את הקרקע, ששווקה במכרז מטעם רשות מקרקעי ישראל, רכשה החברה בדצמבר 2021, במה שנחשב למכרז היוקרתי ביותר ששווק עד היום. החברה, באמצעות חברה־בת, זכתה במתחם אחד מתוך ארבעה מתחמים תמורת סכום של 1.457 מיליארד שקל, לא כולל הוצאות פיתוח.

אך הבעיה לא הייתה רק הכסף, אלא גם הריבית. החברה נטלה בעת הזכייה הלוואה בסך של 1.269 מיליארד שקל, שהם 87% מסכום הרכישה הכולל. את ההלוואה העניק לחנן מור קונסורציום (שותפות) של בנקים, בהם בנק לאומי שכעת מנהל הליכים נגד החברה בגין נכסים בחיפה וברמת גן, ובנק דיסקונט.

ההלוואה ניטלה בתנאי ריבית של פריים + 1%, שבאותה תקופה של ריבית אפסית במשק, הייתה נמוכה. אלא שמאז החל בנק ישראל להעלות את הריבית, וכעת ניצבת החברה עם הלוואה של כמעט 1.3 מיליארד שקל, ועם ריבית שנתית של 7.25% אשר מתבטאת בתשלומים של כ־92 מיליון שקל בשנה.

ההערכות של החברה מדברות על חמש שנות הקמה של הפרויקט, משמע היא תשלם בזמן זה כ־460 מיליון שקל, רק תשלומי ריבית.

פרויקט שדה דב של חנן מור / הדמיה: סטודיו 84

בדיוק מסיבה זו תפחו עלויות הפרויקט בצורה משמעותית: אם בסוף 2021 צפתה החברה עלויות כוללות של קצת יותר משני מיליארד שקל, בסוף 2022 הן עלו בכ־500 מיליון שקל. בהתאם, הרווח היזמי הצפוי ירד מ־26% ב־2021, ל־19% ב־2022 - כך על פי הדוחות המסכמים של החברה לאותן שנים.

וזה עוד לא הכול. המספרים הללו אינם משקפים את ירידת המחירים בענף שהתרחשה במקביל, גם היא ברובה בשל העלאת הריבית התכופה במשק (עלתה בכ־4% בתוך שנה).

אם בסוף 2021 העריכה החברה כי הדירות יימכרו במחיר של 82 אלף שקל למ"ר כולל מע"מ, ובסוף 2022 ירדה ההערכה הזו ל־73.9 אלף שקל למ"ר, בסוף המחצית הראשונה של 2023 התעדכן המספר כבר ל־63.8 אלף שקל למ"ר - ירידה של 22%.

בהתאם לכך, היקף המכירות הצפוי מהפרויקט עמד בסוף יוני האחרון על 2.281 מיליארד שקל, לעומת 2.646 מיליארד שקל בסוף 2022. רק חצי שנה הפרש, ועדכון מטה של כ־365 מיליון שקל.

מאמצי המימוש: מתחילת השנה, כשהבינה שהיא נמצאת בבעיה גדולה, החלה קבוצת חנן מור במהלכים לשיפור מצבה הפיננסי, בדרך של מימוש נכסים, גם אם במחיר הפסד - העיקר להכניס מזומנים לקופה.

כבר בדוח המסכם לרבעון הראשון של השנה ציינה זאת החברה: "נכון למועד אישור הדוחות הכספיים, לטובת תכנון תזרים המזומנים החזוי של החברה, עדכנה ההנהלה את תוכנית העבודה לשנים 2023 ו־2024 ובמסגרתה תפעל החברה למימוש נדל"ן להשקעה תוך זיהוי נכסים פוטנציאליים למימוש, אשר ההנהלה תפעל לממש בעיתוי ובמחיר שיאפשר לקבוצה גמישות מיטבית ותוך מקסום הפוטנציאל הגלום בהם".

החברה אף פירטה מה הם הנכסים שתרצה למכור: קרקע של החברה בעיר חריש שעליה תכננה החברה להקים את קניון "מור בעיר 2"; הנכסים המסחריים בפרויקטים "אור ים" באור עקיבא, וחריש STREET; נכסי המסחר בפרויקטים בשכונת נרקיסים ראשל"צ ובשכונת מורשת במודיעין.

 

לאורך השנה מכרה החברה שני נכסים במודיעין, נכס אחד בנס ציונה ונכס נוסף בראשון לציון - כולם תמורת 188 מיליון שקל. כמה ימים לפני פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" הודיעה החברה על מכירת שני נכסים נוספים, אחד בחריש לשופרסל נדל"ן תמורת 180 מיליון שקל, ואחד ברמת גן - אותו פרויקט שנמצא במוקד מהלכיו של בנק לאומי נגד החברה - לחברת עמרם אברהם תמורת 165 מיליון שקל (לפי החברה, שווי הנכס בספרים הוא כ­־209 מיליון שקל). לפי שעה שתי העסקאות הללו טרם הושלמו.

בשורה התחתונה, מאמצי המימוש של החברה לעת עתה הם בבחינת טיפה בים. 188 מיליון שקל בוודאי לא יוכלו לסייע לטווח הרחוק, וגם תוספת של 345 מיליון שקל משתי העסקאות האחרונות לא יביאו לשינוי הדרמטי הנדרש במצבה הכלכלי. נראה שגם החברה עצמה יודעת זאת, ולכן דוחפת לאחרונה למימוש המהלך שקידמה בשלושת החודשים האחרונים: מכירת קרקעות בפרויקט שדה דב, ואולי אף מכירת כלל הקרקעות בו, לקבוצת רכישה. לגלובס נודע כי המהלך עדיין נמצא "על השולחן", אם כי במקרה של מינוי כונס נכסים לחברה - סיכוי גבוה שהוא ירד לטמיון.

האחרות שקנו ביוקר: קבוצת חנן מור לא הייתה החברה היחידה שזכתה באותו מכרז מפורסם בשדה דב בקרקעות בסכומי ענק: חברת אביסרור זכתה במגרש אחד להקמת 406 יחידות דיור, תמורת כ־1.1 מיליארד שקל, לא כולל הוצאות פיתוח; חברת ג.ז מדף 35 של ישראל־קנדה זכתה במגרש עבור 480 יחידות דיור תמורת 1.25 מיליארד שקל, לא כולל הוצאות פיתוח. המגרש הרביעי, עבור 280 יחידות דיור, שווק גם הוא במחיר גבוה, כ־633 מיליון שקל, המשקף מחיר קרקע ליח"ד דומה לזה שנקבע במגרשים האחרים, אך כאן רכשו אותו שלוש קבוצות יחד - משולם לוינשטין הנדסה וקבלנות, אלייד נדל"ן ומבנה נדל"ן, כך שהסיכון עבורן נמוך יותר.

נכון לעכשיו ישראל־קנדה היא היחידה במתחם שהחלה בשיווק יחידות הדיור, ועושה זאת ברמת מחירים מרשימה למדי - 7.2 מיליון שקל בממוצע לכל יחידת דיור לפי דוחות החברה. עד כה מכרה החברה 102 דירות בפרויקט, בסכום כולל של 758 מיליון שקל.

לא המכרז הבעייתי היחיד: מכרז נוסף שהזכייה בו התבררה עם הזמן כנטל כלכלי לא פשוט הוא המכרז לקרקע ששווקה בשני מכרזים בשכונת נווה גן ברמת השרון במהלך שנת 2021: מדובר על מכרזים ל־1,389 יחידות דיור, שב־736 מהן זכו חברות בת של ישראל־קנדה, בסכום כולל של כ־1.48 מיליארד שקל.

צמח המרמן זכתה גם היא בכמה מגרשים בשכונה, לבניית 299 יחידות דיור, בסכום כולל של כ־505 מיליון שקל, וצמח המרמן וישראל־קנדה יחד זכו במגרש נוסף עבור 170 יחידות דיור, תמורת כ־361 מיליון שקל. כל הסכומים הללו אינם כוללים הוצאות פיתוח. 

נציין כי צמח המרמן הספיקה למכור בפרויקט זה את רוב הדירות שלה - 83% מהדירות בשלב א' של הפרויקט ועוד 73% מהדירות בשלב ב', כך שמרבית הכנסותיה מהפרויקט כבר מובטחות. במחצית הראשונה של 2023 מכרה החברה 139 יחידות דיור, בשני השלבים יחד.

גם חברת אביסרור, שזכתה באחת הקרקעות בשדה דב, זכתה גם במכרז בנווה גן, תמורת סכום "צנוע" של 182 מיליון שקל.

אין זה אומר שמי מהחברות שצוינו כאן ייקלעו למצב כלכלי דומה לזה של קבוצת חנן מור, אלא שכל אחת מהן מתמודדת היום, כמו חנן מור, עם מעמסה אדירה מבחינת תשלומי החובות בגין הריבית הגבוהה במשק, וזו בהחלט צפויה להמשיך ולהקשות על תפקודן השוטף של חברות אלו בעתיד הקרוב, ודאי כל עוד הריבית נותרת ברמתה כיום ולא יורדת.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?