גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים למנוע מהילדים להיחשף לסרטוני זוועות? כך תעשו זאת

הרשתות התמלאו בתכנים קשים לצפייה, אך ניתן להימנע מרובם באמצעות שימוש נכון בפיצ'רים שמשפיעים על האלגוריתם ● מסימון אקטיבי של תוכן לא רצוי ועד בקרת הורים מורחבת

איך לשלוט על החשיפה לתוכן ברשתות החברתיות / אילוסטרציה: Shutterstock, Daniel Jedzura
איך לשלוט על החשיפה לתוכן ברשתות החברתיות / אילוסטרציה: Shutterstock, Daniel Jedzura

 

מאז מתקפת הפתע הרצחנית של ארגון הטרור חמאס התמלאו הרשתות החברתיות בתכנים קשים לצפייה. לא מדובר רק בסרטוני הזוועות של הטרוריסטים, אלא גם תכנים אנטישמיים ותכנים המהדהדים את מסרי החמאס, לצד תכנים המערערים על הלגיטימציה של המדינה או כאלו שמתעלמים לחלוטין מהסבל הישראלי.

במוקדם או במאוחר הסרטון של דובר צה"ל יהיה זמין לכולם: איך מתמודדים? 

הסוד במקרה הזה הוא האלגוריתם, שמשאיר את המשתמשים ברשתות - וכך הן מרוויחות. עם זאת, הן מציעות כלים המאפשרים לשלוט טוב יותר בתכנים שאליהם אתם נחשפים - כאן נציג את הבולטים שבהם.

טיקטוק לאותת לאלגוריתם

הרשת החברתית החשובה ביותר כשמדובר בבני נוער היא טיקטוק, משום שהם צורכים בה תכנים בצורה מאסיבית, ואין שליטה אמיתית על התכנים הללו. גם אם הורה יעקוב אחרי הפעילות של הילד שלו, עדיין הוא יוכל לקבל את התכנים מחברים או בשיתופים שעוקפים פיקוח.

ככל שמשתמשים יותר בפלטפורמה, כך פיד ה־For You יותאם יותר לתחומי העניין שלכם. כדי להבין למה תוכן מסוים מוצג בפניכם, ניתן ללחוץ על כפתור השיתוף, ועל האייקון של סימן השאלה "Why this video". בין הסיבות שיעלו: הגבתם או עשיתם לייק לתכנים דומים, זה פופולרי במדינה שלכם, אתם עוקבים אחרי יוצר התוכן הזה ועוד.

פיצ'רים לבקרת תוכן של טיקטוק, אינסטגרם וטוויטר

איך משנים את התוכן הזה? ראשית, אפשר להסיר עוקב מהחשבון שהפיץ את התכנים שאתם לא רוצים לראות. שנית, כשמקבלים סרטון ב־For You שלא רוצים לראות יש ללחוץ עליו לחיצה ארוכה, ולסמן שאתם לא מעוניינים בו. התוכן יוסתר מהפיד, ותעלה הודעה על כך שתראו פחות סרטונים מסוג זה. אם תלחצו על "פרטים" בצד ההודעה, תוכלו לסמן לאלגוריתם אילו האשטאגים הם הבעייתיים - וכך להימנע מתכנים כאלו המתויגים בהם.

בטיקטוק יש פיצ'ר שנקרא "מצב מוגבל", שמגביל את החשיפה לתוכן שעשוי לא להתאים לכולם, כי יש בו נושאים מורכבים או למבוגרים. כדי להפעיל אותו נכנסים לפרופיל החשבון באפליקציה, ובתפריט בוחרים ב"הגדרות ופרטיות", בוחרים ב"תוכן מועדף" ואז ב"מצב מוגבל". למעשה יש להגדיר קוד גישה כדי להפעיל או להשבית את המצב. בנוסף, אפשר לסנן עד 100 מילות מפתח בפיד.

עוד פיצ'ר שטיקטוק מאפשרת הוא להגביל את זמן המסך באפליקציה בכל יום, ובתום הזמן האפליקציה תיחסם עם סיסמה. אפשר גם לקבל תזכורות מהאפליקציה לקחת הפסקה ממנה.

להורים מאפשרת טיקטוק להפעיל את "קישור משפחה", שבו הגדרות הבטיחות מוגדרות ספציפית בהתאם לצרכים. בנוסף לכל הפיצ'רים שהוזכרו לעיל, הורים יכולים להחליט על הגדרות הפרטיות - מי יוכל להגיב למשמש, מי יכול לשלוח הודעות ישירות ועוד.

פייסבוק ואינסטגרם לעבור למצב שקט

לצד ההתחזקות של טיקטוק, הרשתות החברתיות של מטא מהוות את המרחב הפופולרי ביותר ברחבי העולם. מספר המשתמשים הפעילים החודשיים בפייסבוק עומד על 3.05 מיליארד, לפי הדוחות האחרונים של החברה, ולגבי אינסטגרם ההערכות הן שמדובר בכ־1.5-2 מיליארד משתמשים.

בפייסבוק ובאינסטגרם מציעים פיצ'רים שמאפשרים להפסיק לעקוב אחרי מישהו או לא להיות חבר שלו, לחסום אותו, לדווח על תכניו ועוד. עם זאת, יש עוד כמה כלים, שלרובם אפשר להגיע דרך ההגדרות, תחת קטגוריית "העדפות" ולשונית News Feed.

ראשית, הכלי Show More/Show Less מאפשר לשלוט ישירות על התוכן בפיד בפייסבוק, ולאותת לאלגוריתם מה מתאים לכם ומה פחות. שנית, ניתן לקבוע מי יכול להגיב לפוסטים שלכם או אם בכלל אפשר להגיב. שנית, באינסטגרם יש פיצ'ר של Limits, שמסתיר באופן אוטומטי תגובות ובקשות להודעות פרטיות מאנשים שלא עוקבים אחריכם או החלו לעקוב רק לאחרונה.

שלישית, בפייסבוק יש אפשרות ל־Reduce, שמאפשרת לשלוט בסוגי התוכן שיוצג פחות בפיד. כך המשתמשים יכולים להגביר את הרגישות של מסנני התוכן שלהם. בנוסף, בהגדרות אפשר להגדיר את ה־Hidden Words, מה שמאפשר סינון מונחים וביטויים פוגעניים מתוך תגובות ובקשות.

פייסבוק הטמיעה גם כלים שעוזרים לנהל את הזמן שלכם בפלטפורמה, כמו "קחו הפסקה" (Take a Break) שמתריע בפרקי זמן של עד 30 דקות שכדאי לקחת הפסקה ולעשות משהו אחר. בנוסף ישנו "מצב שקט", שמעודד אנשים לקבוע גבולות בריאים לשימוש באינסטגרם, ומראה לעוקבים ולחברים שהפרופיל נמצא במצב הזה.

להורים מוצע להיכנס ל"מרכז המשפחה של מטא", שבו ניתן לצפות בחשבונות ולנהל את הגדרות הפיקוח עליהם, למצוא משאבים חינוכיים ועוד. ההורים יכולים לעקוב כמה זמן המתבגר נמצא באינסטגרם, לראות אחרי אילו חשבונות הוא עוקב, אילו חשבונות עוקבים אחריו ואילו חשבונות הוא חוסם. בנוסף, הם יכולים לעקוב אחרי הגדרות הפרטיות בחשבון שלו.

טוויטר/X לסמן תוכן רגיש

מאז שאילון מאסק רכש את טוויטר והחליט לפטר את העובדים שאחראים על ניהול התוכן בפלטפורמה, נרשמו לא מעט דיווחים על כך שהיא הפכה למערב פרוע. כמה ימים לאחר תחילת המלחמה תקפו באיחוד האירופי את מאסק, על כך שאינו עושה מספיק כדי להסיר דיסאינפורמציה בנושא.

עם זאת, ב־X מציעים כמה פיצ'רים כדי לחסום תכנים שאינכם מעוניינים בהם. ראשית, טוויטר מציע פיד following שאינו מותאם אלגוריתם, וכולל רק את האנשים שאחריהם אתם עוקבים. שנית, ניתן להסיר עוקב מחשבונות שאינכם רוצים לראות יותר.

שלישית, טוויטר נוהגת להציג את האינטראקציות של החברים שלכם עם תכנים, למה הם עשו לייק, הגיבו או שיתפו. דרך ההגדרות אפשר להחליט מה מזה לראות ומה לא. רביעית, גם כאן תוכלו להיכנס להגדרות פרטיות ובטיחות, ללחוץ על Mute and Block, ולהגדיר אילו מילים לא תרצו לראות.

בדומה למתחרות, גם טוויטר מאפשרת לאותת לאלגוריתם שתוכן מסוים פחות מתאים לכם. כשלוחצים על שלוש הנקודות בפינת הציוץ, ניתן לבחור את האפשרות "אינני מעוניין". האפליקציה תשאל אם זה בגלל החשבון שמצייץ או בגלל התוכן, כדי שהאלגוריתם ילמד על העדפותיכם. ניתן גם להשתיק חשבון שאתם עוקבים אחריו - הוא עדיין ברשימת המעקב שלכם, אך לא תראו ציוצים שלו בפיד, ובעל החשבון לא יכול לדעת שבחרתם בכך (בניגוד לחסימה, שבה הצד השני יודע שחסמת אותו).

פיצ'ר חשוב שצריך להכיר במיוחד בעת מלחמה הוא "תוכן רגיש". תחת ההגדרה "Content you see", אפשר לסמן שהאפליקציה תשים מסך אישור לכל תוכן שמוגדר כרגיש - מעירום ועד אלימות ודם.

 

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע