גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במוקדם או במאוחר הסרטון של דובר צה"ל יהיה זמין לכולם: איך מתמודדים?

סרטון ההסברה המציג את הזוועות שביצע חמאס ב–7 באוקטובר כבר הוקרן לעיתונאים זרים ולחברי הכנסת ● איל פרוכטר, יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה, אומר: "החשש הוא שיצפו בו בני נוער, או אנשים שאינם מנוסים בלהגן על נפשם" ● מה עושים אם זה בכל זאת קורה?

דובר צה''ל בהקרנת סרטון ההסברה / צילום: דובר צה''ל
דובר צה''ל בהקרנת סרטון ההסברה / צילום: דובר צה''ל

הסרט שנערך על ידי מחלקת דובר צה"ל, אשר מציג תיעוד קרוב וגרפי של מעשיהם האכזריים של מחבלי החמאס ב-7 באוקטובר, רובו מתוך סרטונים שצילמו המחבלים בעצמם, הפך לשיחת היום.

תחילה הוצג הסרט בן 45 הדקות לעיתונאים זרים, ואחר כך לחברי הכנסת, שחלקם לא יכלו להכילו ויצאו מן האולם, ואחרים נזקקו לטיפול נפשי.

הצגת הסרט נעשית בימים אלה באופן מבוקר על ידי דובר צה"ל גם לקבוצות נוספות, ובין היתר הוקרן לקבוצה של בכירים בהוליווד, באירוע שתואם על ידי גל גדות, בהנחייתו של הבמאי זוכה האוסקר גיא נתיב, ובהמשך מתוכננות הקרנות לאנשי הייטק ולדיפלומטים זרים.

ביום ה' רעשו הרשתות החברתיות כאשר נודע לכאורה כי הסרטון כבר דלף. מפיצי ההודעה טענו כי הסרט מתחיל במגן דוד כחול, ובמילים For the next 45 minutes, אבל בדובר צה"ל טענו כי מדובר בפייק ניוז.

בהקרנות של דובר צה"ל חל איסור לצלם את הסרטון, אך יחד עם התרחבות המעגלים שלהם הוקרן הסרט באופן רשמי, עולה חשש ממשי שהוא ידלוף בחלקו או בשלמותו. לכך יש השלכות שליליות מבחינת ביטחון שדה, אבל גם מבחינת בריאות הנפש של הצופים.

המועצה הלאומית לפוסט טראומה, שהוקמה על ידי רופאים מומחים בתחום כדי להמליץ למשרד הבריאות לגבי טיפול בטראומה, הוציאה מכתב לציבור, ובו אזהרה חמורה מפני צפייה בסרטון.

 

"הבדל גדול בין מילה כתובה לחשיפה ויזואלית"

פרופ' איל פרוכטר, יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה, כולנו כבר שמענו תיאורים וחלקנו גם צפינו בתמונות או בסרטונים של המעשים שעשו מחבלי חמאס. האם הסרטון הזה יכול להיות יותר נורא ממה שכבר משתולל לנו בדמיון?
"לא שמענו הכול. גם אם אומרים לנו אנסו ושרפו, המוח לא כל כך בקלות מדמיין את זה. ההבדל בין המילה הכתובה ובין חשיפה ישירה לתיעוד הוא גדול, ויש גם הבדל גדול בין ויזואליה לשמע. הוויזואליה ידועה כחזקה הרבה יותר ביצירת טראומה משנית. אנשים שערכו את הסרטונים כבר נמצאים היום בטיפול".

פרופ' איל פרוכטר / צילום: אתר משרד הבריאות

אולי צריך להשמיד את הסרטון?
"יש לו ערך הסברתי, בעיקר מול אנשים שמכחישים את המעשים. אני פחות חושש לבגירים בתפקיד שרואים אותו במסגרת תפקידם, ותוך מודעות למה שהם עומדים לראות.

"כשאנשים נחשפים לזוועה עם מטרה, ובמסגרת תפקידם, זהו גורם שמתווך ועוזר להתמודד עם הטראומה. החשש הוא שיצפו בו בני נוער, או אנשים שלא כל כך מנוסים בלהגן על הנפש שלהם, או אנשים שכבר ממילא נמצאים במצב של פוסט טראומה, וזה יכול להחריף את מצבם. רבים מהם כבר נמצאים במצב גרוע מזה שהיו לפני האירועים".

"ברגע שהסרטון ידלוף כולנו ניחשף לפרטים"

לדברי פרוכטר, "מובן שיש גם שיקול של פרטיות. המצולמים ששרדו או בני המשפחה של אלה שלא שרדו, אולי לא רוצים שיקיריהם ייראו ברגע הנורא שלהם.

"גם אם הם מוכנים לוותר על הפרטיות למטרות מודיעין או הסברה נקודתית, אולי הם לא רוצים שהסרט יופץ לכל האוכלוסייה הישראלית, או לכל העולם, והתמונות הללו עלולות גם להגיע בסוף בחזרה אליהם. ברגע שהסרטון ידלוף לציבור, כולנו ניחשף לפרטים ממנו, זה כבר לא בשליטתנו, אם כי החכמים בינינו ישתדלו להימנע מזה ככל האפשר".

אם מישהו חייב לצפות בסרט במסגרת תפקידו, או כי הוא רוצה להשתמש בו למטרות הסברה, האם יש לו דרך להגן על עצמו?
"קודם כל ברור מה לא צריך לעשות. בניגוד למה שאחת מחברות הכנסת סיפרה שהיא עשתה, לא כדאי לקחת קלונקס לפני הצפייה. זה רק פוגע ביכולת של המוח להתמודד, להתגונן ולעבד את הדברים.

"אם הילד שלכם נחשף, כדאי לדבר איתו על כך, כי הדבר הכי גרוע הוא התחושה שנוסף על עצם הזוועה, גם צריך לשמור את זה בסוד, ולהישאר עם זה לבד. כמובן, לא צריך לדבר עם הנוער על כל פרט ופרט גם אם ראו מה שראו, אלא על מה שהם מרגישים צורך להוציא".

אם שולחים למישהו בחו"ל את הסרטון כהסברה, בעצם מעניקים לו טראומה?
"לאו דווקא, כי זה לא אצלם. כולנו רואים אלימות גרפית במדיה מעת לעת, אבל ההבדל כאן הוא המחשבה שזה יכול היה להיות אנחנו, ושזה עדיין יכול להיות אנחנו. אנשים שחיים בחו"ל ואין להם קשר לישראל, לא בהכרח יחוו זאת כך. כשנסעתי עם בית החולים ההומניטרי של צה"ל לטפל בנפגעי הטייפון בפיליפינים, גם אני הצלחתי להרחיק את עצמי רגשית מהאירועים.

"אנחנו עושים עם המוח כל מיני תרגילים. זה קרה רחוק, המקום לא דומה לבית שלי, האנשים הללו לא בדיוק דומים לי. אותו הדין לגבי סרטי שואה - זה דומה לנו אולי, אבל זה כבר נגמר. סרטים של האירועים הקרובים הללו, יזעזעו אותנו יותר.

"אני ממליץ בתקופה זו בכלל לא לצפות בחדשות. אף אחד לא מקבל תועלת מהצפייה שלנו בזה. כולנו היינו מאוד קרובים לאירועים, וזה מספיק. העצה המקצועית שלי להתמודדות עם התקופה הזו היא, ככל האפשר, לשמור על שגרה כמה שיותר נורמלית".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר