גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור שמותגים יכולים ללמוד מאפל, גוגל ופורד על התנהלות בזמן אסון

מציאות מעורערת, הנחות יסוד מאיימות ומשאבים מידלדלים הם מנת חלקם של מותגים רבים בזמן מלחמה ● הפתרון מתחיל בחיבור יצירתי בין הצעות הערך הקיימות למצב המנטלי של הצרכנים, וממשיך בתרגום מיידי לשטח

הוריקן הארווי / צילום: יוטיוב
הוריקן הארווי / צילום: יוטיוב

הכותבים הם מנכ"לי חברת המיתוג קטי תנדה

יותר מחודש לאחר האסון שפקד את ישראל, המשק עדיין נמצא בשעתו השחורה, שהיא אף קשה יותר מתקופת הקורונה. עסקים נעצרו, והמשמעות היא הפסד עד כדי קריסה של ארגונים. הזרקור מופנה לקטסטרופה ביישובי הדרום שאיבדו הכול, והסיוע מצד גורמים אזרחיים וממשלתיים מתעדף אותם. ואולם גם עסקים בשאר חלקי הארץ ספגו מהלומה, שחלקה מוגדר כמהלומת אל־חזור. 

הדילמה של מנהלי השיווק: איך נכון לקדם מותגים בזמן מלחמה
לסובב את גלגלי המשק: הפתרונות של מנהלי השיווק לפעילות בזמן מלחמה 
נובמבר הגיע: כך מתכננות החברות הגדולות במשק לקיים את ימי הקניות

אפשר להשוות את השבת השחורה של ישראל לאסון התאומים בניו יורק ב־2001. בקטסטרופה של ה־11 בספטמבר התגובה המיידית הייתה הלם, קושי להכיל את המציאות והצדעה מכל עבר לנופלים, לניצולים, לגיבורים. עם הזמן החיים זעקו לחזור למסלולם, למרות שהיה מדובר במסלול שונה. המותגים שהפכו לרלוונטיים הם אלה שסיפרו סיפור שהתמקם מחדש בתודעה ופתחו דיאלוג מסחרי עם הציבור. 

כך, לדוגמה, מיקרוסופט התאימה את הנרטיב שלה לטובת עולם טכנולוגי יותר בטוח, וכזה שמאפשר חיבוריות עולמית טובה יותר. את מוצריה ושירותיה היא "צבעה" ככלים שמסייעים בידי ארגונים להתאים את עצמם לתנאי השטח המשתנים, אשר ממוקדים בבטיחות. 

גם אפל מיקדה את המאמצים השיווקיים בתקשורת בתוך עולם שפתאום נחווה כרחוק ומנותק יותר. ברור שהחברה שמרה על הדנ"א שמבשר חדשנות ויצירתיות, אבל האלמנט התקשורתי שמקרב בין אנשים עבר לקדמת הבמה למשך תקופה לא מבוטלת. 

המותג פורד תמיד קידש ערכים אמריקאים, אולם בעקבות אסון התאומים העמיק את האחיזה שלו בעוצמתה של המשפחה האמריקאית ובחשיבות הלכידות מעל לכל. לעומתו, המותג ג'יפ, שתמיד שלח זרועות למרחבי האאוטדור האמריקאים, הדגיש בעקבות המשבר את יצר האסקפיזם ויתרונות השקט שהטבע מציע. 

לשלב חמלה וסובלנות

במקרה קיצון אחר, הוריקן הארווי ב־2017, Airbnb יצאה במהלך "בתים פתוחים", שאירחו ללא תמורה את נפגעי ההוריקן, והזמינו אותם לשתף את חוויותיהם. באופן הזה הפך המותג מעסק של סאבלט לזירת תוכן קהילתית מלכדת ומאפשרת התאוששות, כאשר ערך הוונטילציה והדיאלוג עברו לקדמת הבמה. 

מהלך ''בתים פתוחים'' של airbnb כלל אירוח של מפונים / צילום: יוטיוב

גם לאחר הוריקנים קטסטרופליים דוגמת סאנדי וקתרינה, מלחמת אוקראינה שעדיין מתרחשת, פעילויות טרור ואירועי רצח המוניים ברחבי תבל, ניתן לזהות מבעד לענני הקרב והיגון מותגים שמצליחים להושיט יד ולהיות רלוונטיים ולגיטימיים. למעשה - להיות אלה שיודעים להפגין קשב לרגשות ולצרכי הציבור, בבחינת "אנחנו רואים אתכם". 

בתוך הערכים שכיכבו באסטרטגיות החדשות היו גם חמלה ואמפטיה, סובלנות והכלה של תרבויות, קהילתיות, יצירתיות וחדשנות, אזרחות גלובאלית, השכלה ולימודי טווח ארוך, ביטוי עצמי, אחריות חברתית או תאגידית, חיבוריות דיגיטלית משופרת, מוכנות למשבר ועוד. שום מותג מצליח לא נטש את שדה הבית שלו, ולא "בגד" בלקוחותיו, אבל אלה שיצאו מהמשבר שינו סדרי עדיפויות, וקידמו ערכים שהם תואמי מציאות ורלוונטיים לציבור. 

לפתוח "שולחן מלחמה"

המציאות תחייב גם את המשק הישראלי לחזור לתפקוד מלא בתוך שגרה חדשה. אלה שישרדו, ואף ישגשגו, יהיו אלה שיעדכנו את הסיפור שלהם. אסטרטגיית הפילנתרופיה והתמיכה חשובה, אבל לא תתאפשר לאורך זמן. גם התעלמות והתעקשות על אסטרטגיה ישנה לא יעבדו, אלא יגררו התעלמות של הצרכנים. 

אז מה כן אפשר לעשות? זו העת לפתוח "שולחן מלחמה" ולהפעיל אסטרטגיה תואמת מצב, שבה חומר העבודה העיקרי הוא עמימות - או שהיא מכריעה את הביזנס, או שהופכים אותה לבת ברית, ורותמים אותה להגדרה מחדש של סיפור המותג.

עמימות מוגדרת על־פי פסיכולוגים חברתיים כמצב שבו רב הבלתי צפוי על הצפוי. זהו מצב שמובילי מערכות, בהם מנהלי שיווק, לא אוהבים. כלכלה, ובעיקר פיננסים, בנויים על נוסחאות ניבוי מתמטיות וסטטיסטיות ועל ניתוח מגמות שוק.

במצב משבר, אין טעם להשתמש בכלים של שגרה, אלא בהשלכות של עמימות על תודעה צרכנית. הפחד מהלא נודע גורם לנו לרצות לאגור מים ומזון, לפצות את עצמנו, לדאוג יותר לצרכים בסיסיים, אבל גם לרצות לברוח מנטלית למחוזות הפנטזיה (ספרים, סרטים, סדרות).

לצד החרדה, יש גם צורך להשתייך באופן יותר אקטיבי לקהילה, ומשם מגיעה מוטיבציה מוגברת לתרום, להתנדב, להתחשב יתר על הרגיל, לצפות באופן מוגבר בחדשות וכדומה.

הדוגמאות הללו מעידות על שינוי סולם העדיפויות והערכים, ועל כך ניתן ללמוד ממחקרים, בעיקר איכותניים - קבוצות מיקוד, ראיונות עומק וניתוח תוכן חדשותי. לאחר עיבוד ממצאי המחקר, יש לייצר ניתוח אסטרטגי ולגבש תוכנית תואמת מצב שמהווה פתרון כזה או אחר לכאב.

TOMS נולד מעולם של רעב ומלחמות. Warby Parker נולד מתוך עולם של עוני ונזקקות. בשני המקרים, האימפקט יצירתי ולא סתמי. בשני המקרים, המשבר העמוק הוא שחקן ראשי, והמוצר משרת אותו: נעליים במקרה של TOMS, משקפיים במקרה של Warby Parker.

לשנות את הסיפור

מלחמת "חרבות ברזל" תהפוך את כל המשק על ראשו, ורק מי שיידע להשתמש באופן יצירתי בעמימות ובהשלכות שלה, יקום על רגליו. במקום לנסות לחזור אחורה, על הארגון להיפתח לשאלה: מה אני יודע להציע שהעולם באמת צריך ממני? לא די בתובנות, צריך גם לפתח נרטיב תואם מציאות, הקשוב לצוק העיתים הצרכני, הרגשי והאמוציונלי, ולבנות תוכנית עבודה לתרגומו המיידי לשטח.

המציאות המעורערת, הנחות היסוד המאיימות, הכאוס והמשאבים המידלדלים יהפכו לחומר העבודה העיקרי בניתוח האסטרטגי שעל כל ארגון לבצע, כמו גם סדרי העדיפויות החדשים של קהלי היעד. במקום קלישאות, יש להציע ערכים שהציבור נזקק להם. הסיבה ברורה: כולנו נצטרך לחזור לבחור ולבצע העדפות.

מה ששונה בעבודה במשבר, לעומת ימי שגרה, הוא חיבור יצירתי בין הצעות ערך לבין צרכים ומשאלות שנוצרו עקב המצב. החיבור חייב להיות ייחודי, וכזה שמבליט את סגולות הארגון. ה־person finder של גוגל, שנולד מחיבור חכם בין אלגוריתם החיפוש לבין העובדה שאנשים לא הצליחו לאתר את היקרים להם אחרי רעידת אדמה, הוא דוגמה לכך. זהו סיוע פרקטי מעורר תקווה, שהיה אך טבעי שיגיע מגוגל.

סיפור המותג החדש צריך להיות משכנע ולהרשות לאנשים לחזור לצרוך - ודווקא מהחברה שלכם. את הנרטיב חשוב לתרגם לתוכנית פעולה ממשית ומפורטת בשטח. בנוסף, הצרכנים זקוקים ללגיטימציה לכך שקנייה היא לא רק אקט אנוכי, אלא גם משנעת מחדש את גלגלי הכלכלה וחשובה מתמיד דווקא כעת.

החזרה לשגרה העסקית אינה פריבילגיה: אתם זקוקים לזה, הציבור זקוק לזה, הכלכלה הישראלית זקוקה לזה, וכמובן שכל חגורת המלחמה זקוקה לתזרים מזומנים, שיגיע רק אם המשק יחזור לפעולה. יש מה ללמוד ממותגי העולם לאור אסונות קודמים, כיצד לבצע היערכות מחדש ולחבר את הצעות הערך הקיימות עם מצב מנטלי וצרכני חדש.

כדי שלא תהיו אלה שנפלטים מהמגרש העסקי, חשוב להבין שדרגות החופש רבות ושהעולם כן מחכה לכם. הכוונה ב"דרגות החופש" מזכירה את הקלישאה "חכה ולא דגים": לא כל חברה מסוגלת להכניס יד לכיס, זה גם קצר מועד ולא כלכלי, זה הופך גנרי, נשחק ואפילו מתנשא. תחזרו לשולחן, תקשיבו לציבור בכלי מחקר, ותעזו לשנות את הסיפור.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים