גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משתמשת בתואר להפיץ שקרים": כך התנערו באוניברסיטה העברית מהפרופסורית שיצאה נגד ישראל

חברי סגל מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית חתמו על מכתב המביע סלידה מעמיתתם, פרופ' נדירה שלהוב-קיבקוריאן, שחתמה על עצומה שלפיה ישראל מבצעת רצח עם ● פרופ' יואב דותן מספר לגלובס מה עמד מאחורי המהלך וסוקר את גבולות חופש הביטוי האקדמי

האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock
האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock

לאחרונה חתמו חברי סגל מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית על מכתב המביע סלידה מעצומה שעליה חתמה חברתם, פרופ' נדירה שלהוב-קיבקוריאן, שלפיו ישראל מבצעת השמדת עם בעזה. קודם לכן קראו לה רקטור האוניברסיטה תמיר שפר והנשיא אשר כהן לשקול לעזוב את האוניברסיטה. "אנחנו מצטערים ומתביישים על כך שהאוניברסיטה העברית כוללת חברת סגל כמוך", כתבו.

כתבי האישום על הסתה ברשת נערמים, ולא בטוח שזה יפחית טרור
תיקים תקועים ועומס מצטבר: למה מערכת המשפט עדיין פועלת במתכונת חירום?
"ביזוי כבוד המת ושירי הלל למחבלים": כך נאבקת הפרקליטות בהסתה הגוברת ברשת

מי שהוביל את העצומה מהפקולטה למשפטים הוא פרופ' יואב דותן, ראש הקתדרה למשפט ציבורי. בשיחה עם גלובס הוא מסביר על היוזמה לצאת נגד חברתם לפקולטה ועל ההבדל בין חופש ביטוי אקדמי ופוליטי, ומה הוא חושב על מה שקורה באוניברסיטאות בעולם.

פרופ' יואב דותן, ראש הקתדרה למשפט ציבורי / צילום: אוריה תדמור

"המהלך היה חשוב ברמה המוסרית והעקרונית. אני לא רוצה שיזהו אותי כמישהו ששותק נוכח הדברים שהיא עושה. אני לא יודע אם יינקטו נגדה צעדים. אז שלכל הפחות יהיה ברור שהרוב המוחלט מתנגדים למה שהיא עושה. זה המינימום שאנחנו יכולים לעשות", אומר פרופ' דותן.

"אני ופרופ' ברק מדינה יזמנו את העצומה. היא נחתמה על ידי 35 חברי סגל מכהנים בפקולטה למשפטים, 80% ממי שמלמדים חתמו. העצומה שלנו היא אינדיקציה טובה למקום שבו ציבור אנשי האקדמיה עומד היום. כל מי שמנסה לזהות את האקדמיה הישראלית עם משהו אחר יבין שלפחות 80% חושב כמונו".

במכתב שכתבו לחברתם לפקולטה, האשימו אותה המרצים בתיאור שקרי של אירועי ה-7 באוקטובר, לאחר שמעשיה של ישראל אופיינו כרצח עם תוך העלמת אזכור מכוון למעשי הזוועה שנעשו בישראלים על ידי אלפי פלסטינים בהובלת החמאס. "העצומה גם שוללת במשתמע את קיומה של מדינת ישראל ומצדיקה במשתמע את הטבח, בקביעה שמעשיה הנוכחיים של ישראל הם ביטוי ל-75 שנים של כיבוש קולוניאלי מיישב בפלסטין. אף זו קביעה שקרית בעליל", כתבו המרצים.

שתי סכנות עיקריות שנובעות מהעצומה

הם הבהירו כי יש סכנה בעצומה שלה שותפה שלהוב-קיבקוריאן משני טעמים: העצומה עלולה לגרום לאנשים להאמין שישראל מבצעת רצח עם, והיא עלולה לגרום לעוינות ולמתח בין יהודים וערבים, בשל זיהוי שגוי בין העמדות שמביעה העצומה ובין עמדות הציבור הערבי בכללו.

פרופ' דותן מסביר את ההבדל בין חופש ביטוי לחופש ביטוי אקדמי. "חופש הביטוי האקדמי והפוליטי זה לא אותו הדבר. מצד אחד, חופש הביטוי האקדמי הוא רחב יותר. מצד שני, חופש הביטוי האקדמי הוא גם צר, כי אסור לו לכלול שקרים. בחופש ביטוי כללי מותר לשקר בגבולות מסוימים. במלים אחרות, גם אם אני מאמין שתופעה מתרחשת, אבל אין לי ראיות מוצקות שעומדות במבחנים מדעיים, אסור לי להציג אותה כממצא מדעי ויכולים לנקוט נגדי סנקציה".

"משתמשת בתואר שלה כדי להפיץ שקרים"

לדבריו, "פרופ' שלהוב-קיבקוריאן לא עומדת בסטנדרטים אקדמיים מינימליים, של טענות מבוססות ומוכחות. במלים אחרות, היא במשך שנים מפיצה שקרים, טענות שאין להן שום בסיס, ומשתמשת בתואר האקדמי להפיץ שקרים על צה"ל וישראל.

"אנחנו הבענו את חופש הביטוי שלנו. אם היינו שותקים היו מפרשים את דעתנו. היא מזמן עברה את הגבולות. היא מפיצה שקרים בוטים ועושה שימוש לרעה בחופש האקדמי שלה. זו צביעות מוסרית ממדרגה ראשונה ברמה הכי בסיסית".

העצומה הזאת היא מהלך לא שגרתי של האוניברסיטה העברית?
"יש חברי סגל שחותמים כל יומיים על עצומות. בייחוד לאור המהפכה המשפטית. גם אני חתמתי על חלק. ויש כאלו שכמעט אף פעם לא חותמים על עצומות וחלק מהם חתמו על העצומה. לא היה מעולם מצב ש-80% מחברי הסגל חתמו על עצומה מהסוג הזה של מאבק פוליטי על דמותה של אקדמיה. אני לא חושב שאי פעם היה משהו קרוב לזה. חתמו על העצומה אנשים עם דעות פוליטית שונות מהקצה אל הקצה ויש מגוון דעות רחב".

מספר מרצים בפקולטה בכל זאת לא חתמו על המכתב. דותן מתייחס לכך. "יש כאלו שלא חותמים על עצומות ויש כאלו שחשבו שהרקטור פגע בחופש הביטוי שלה. אני לא חושב שיש מישהו בפקולטה שתומך בעמדות שלה. הייתה יוזמה, לא מהפקולטה, לחתום על עצומה לתמוך בחופש הביטוי שלה. אני לא יודע אם היא הופצה. אולי שניים היו בעד זה".

"מהלך של פיטורים הוא מורכב וסבוך"

כאמור, רקטור האוניברסיטה גינה בתוקף את החתימה שלה על העצומה, וקרא לה להתפטר. "זה לא בסמכותי", אומר דותן, "אבל פיטורים הוא מהלך שמעורר שאלות ומאוד מורכב וסבוך. אני מניח שהאוניברסיטה לא תרצה לבצע צעד שעשוי להיתפס כפוליטי".

על המכתב של הרקטור אומר דותן, "אמרו לה בשפה אחרת - אם מדינת ישראל מבצעת פשעי מלחמה, ואת שוללת את הלגיטימיות שלה, אז את לוקחת שכר מהמשטר הדכאני. אם אנחנו דכאנים למה את לוקחת מאתנו משכורת? איך זה מסתדר? זו שחיתות. הרקטור לא אמר לה את זה במילים אלו. זה התרגום שלי".

מה אתה חושב על מה שקורה באוניברסיטאות בעולם?
"האווירה באקדמיה בחו"ל היא בעייתית. אני לא בטוח שמה שאנחנו קוראים מבטא באמת את מה שהולך. במילים אחרות, ראיתי ש'האקונומיסט' בדק את העמדות של הציבור בארה"ב ואירופה לגבי ישראל, ואין הלימה בין מה שקורה ברשתות. המצב של ישראל הרבה פחות גרוע.

"אני כן חושב שיש באקדמיה בעולם זרמים מאוד בעייתיים. אם אתה שייך למיעוט מסוים אז מתייחסים אחרת. לא משנה מה כתבת. בתקופה הנוכחית מדינת ישראל נופלת בצד הלא נכון. זאת התפתחות שפוגעת בה, למרות שאינה קשורה למה שאנחנו עושים. החדשות הטובות הן שהעמדות בקהילה הכללית באירופה ובארה"ב, במיוחד בקהילה העסקית, המדעית, הטכנולוגית והרשויות הפוליטיות - לא זהות לאלו שבאקדמיה".

עוד כתבות

הסרט Wise Guy / צילום: HBO באדיבות yes דוקו

היוצר של "הסופרנוס" יושב על ספת הפסיכולוג ומספק זהב טהור

הדוקו לכבוד 25 שנה ל"הסופרנוס" חושף עוד טפח מהסדרה שהמעריצים מעולם לא הפסיקו לדבר עליה ולא התאוששו מהסוף שלה ● איתה התפוגג לו החלום האמריקאי ותפיסות על גבריות "של פעם"

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אינטל אישרה שלא תמכור את השליטה, ומניית מובילאיי מזנקת במסחר

מניית מובילאיי מטפסת לאחר שאינטל הבהירה סופית כי אין בכוונתה למכור את השליטה בה ● הדיווח שפורסם לפני יותר משבוע לפיו אינטל תמכור "נתח משמעותי" ממניותיה במובילאיי הוביל לירידות חזקות במניית חברת מוצרי הרכב הישראלית, שהשילה מתחילת החודש כ-15% משוויה

מתקפת הביפרים: בעיתונות הבריטית מדווחים על "סצינות שלקוחות מסרט אימה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חשש שארה"ב תגביל יצוא נשק לישראל, הפיצוצים בלבנון בכותרות הראשיות בבריטניה והחלטת האו"ם שמסמלת את ירידת כוחה של ארה"ב  ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של חברת אייר פראנס בנמל התעופה שארל דה גול שבצרפת / צילום: Shutterstock, Ilona Ignatova

חברת התעופה אייר פראנס תחדש את הטיסות לישראל החל ממחר

חברת התעופה אייר פראנס תחדש את הטיסות לישראל החל ממחר ● דלתא איירליינס הקפיאה את פעילותה בישראל עד סוף 2024 ● לופטהנזה מבטלת את הטיסות לישראל עד ה-24 בספטמבר ● אילו עוד חברות כבר הודיעו על ביטולים בעקבות ההסלמה הביטחונית?

צילומים: רפי קוץ, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המינוי, ועונשו: הלקח שאפשר ללמוד מההסתבכות של משה כחלון

הבעיה בפרשה של יונט התחילה כבר במינוי של כחלון ● הלהט"בים מרגישים מופקרים על ידי המשטרה ● וארגנטינה יכולה ללמד את ישראל על יעד הגירעון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית אישרה לנתניהו ייצוג נפרד בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית

היועצת המשפטית לממשלה כתבה לנתניהו, כי ועדה ממלכתית היא הכלי הייעודי והייחודי ההולם לחקר ה-7 באוקטובר ● במקביל הודיעה היועמ"שית לבג"ץ כי היא מתנגדת לבקשת בן גביר לייצוג נפרד בעתירה נגד קידום רפ"ק מאיר סויסה

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביטולי הטיסות מטלטלים את ענף התעופה, אבל המכה הגדולה לנוסעים היא האי-ודאות

החברות הבינלאומיות ממשיכות להתנדנד, וחוסר היציבות הפך לנורמה בענף התעופה הישראלי ● את הוואקום ממלאות השחקניות המקומיות, ובראשן אל על, שנותרו כאלטרנטיבה מרכזית עבור לקוחות שדורשים ודאות ● התוצאה: הישראלים משלמים ביוקר על ההיצע הנמוך

ארוחת בוקר בארץ קדם / צילום: גליה בן חיים

בייגל ירושלמי וגבינות מהמשק: ארוחת בוקר מפנקת במקום לא צפוי

יקב משפחתי שמגיש קברנה בחצר הבית, פסל נודע שמושך מבקרים מהעולם, מסלול בין פריחת חצבים וגן אירועים שהוא גם מסעדה ● יום בעגור וגבעת ישעיהו ● חגית אברון תופרת יום

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE

לסין יש מערכת יירוט חדשה בלייזר, והיא רוצה למכור אותה במזרח התיכון

רוסיה משקיעה סכומים חסרי־תקדים של עשרות מיליארדי דולרים במלחמה נגד אוקראינה ● ארמניה במסע רכש של טילים ורכיבים למטוסים מהודו ● סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם ● וגם: הצוללת הנורבגית הבלתי־מאוישת שהשלימה בחינה פורצת דרך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב

הבנק המרכזי האמריקאי בחר להוריד את הריבית בחדות לרמה של 5% ושלח מסר ברור: הדאגה עוברת מהאינפלציה לשוק התעסוקה ● היו"ר פאוול הסביר מדוע נקט בצעד החריג וניסה להפיג את החששות מההאטה ● האם המאבק בהעלאת המחירים מאחורינו, ומה צפוי בשתי הפגישות שנותרו לפד עד סוף השנה?

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

התחתן בשנית וביקש להשתמש בעוברים מאשתו המנוחה. מה קבע ביהמ"ש?

אלמן ואשתו השנייה ביקשו להשתמש בעוברים מוקפאים מאשתו המנוחה - 20 שנה לאחר פטירתה ● האם תקנות הפריה חוץ-גופית מפלות גברים, ומדוע בית המשפט לענייני משפחה דחה את הבקשה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בירידות; השבוע ירד מדד ת"א 35 ב-3%, הבנקים ב-3.5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש ב-0.5% ל-3.77 שקלים לדולר ● אפיטומי מדיקל ירדה ב-23% ● בארה"ב כלכלנים צופים תנודתיות גבוהה בשווקים לאחר הורדת ריבית הפד ● בסין נמשכת ההאטה הכלכלית, והתחזית השנתית צומצמה ● הריבית בבריטניה נותרה לא שינוי

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

מספר ההזמנות בעליאקספרס גדול פי שלושה מזה של המתחרים שיין וטימו

כחמישית מהישראלים קנו באוגוסט לפחות פעם אחת באתר הקניות הסיני עלי אקספרס ● בניגוד למגמה הכללית, מועדוני הצרכנות רושמים עלייה בהזמנות ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מכשירי אייפון 16 בהשקת אפל / צילום: Associated Press, Juliana Yamada

כמה יעלה אייפון 16 החדש, ומתי הוא יגיע לישראל?

אפל השיקה השבוע את דגמי האייפון החדשים, הכוללים כפתור מצלמה חדש, מסך גדול יותר למוצרי הפרו ועוד ● החברה הראשונה בישראל שמפרסמת את המחירים שלה השנה היא פלאפון, ובדומה לשמועות – המחירים דומים לשנה שעברה

אסרה נומאני / צילום: תמונה פרטית

המוסלמית שלמדה מקרוב את הברית המסוכנת של האסלאמיסטים והשמאל הרדיקלי: "זה עוד יתפוצץ"

היא גדלה בבית מוסלמי שמרני וסיקרה את פקיסטן עבור הוול סטריט ג'ורנל. אבל רק כשחברה הטוב, העיתונאי דניאל פרל, הוצא להורג, היא התחילה לחקור לעומקו את האיום האסלאמיסטי ● אסרה נומאני ספגה מאז בעצמה איומים על חייה, לאחר שגוללה בספרה את החיבור בין האסלאם הקיצוני לשמאל הרדיקלי: "לפי ההיגיון שלהם, אם ישראל היא המדכאת, חמאס חייב להיות המדוכא"

שטרות של 200 שקל / צילום: Shutterstock

שבועיים לאחר הפרסום בגלובס: רה"מ הנחה לבחון ביטול שטרות 200 שקל

לפי גורמים המעורים בנושא, ישנה תמיכה נרחבת של גורמי המקצוע במהלך, שעשוי לסייע למלחמה בהון השחור ולגביית מסים נוספת של מעל 20 מיליארד שקל בשנה ● לצד תמיכת גורמי המקצוע, ישנה גם ביקורת - בין היתר, סביב האפשרות של פגיעה בפרטיות שהכסף המזומן מאפשר

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הסדר החוב שמקדמת אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בשוק ההון צפוי לגלח עשרות אחוזים מהתחייבויותיה, עיקרן למשקיעים בקרן הנדל"ן וולת'סטון אותה שיווקה, אשר נחקרת ברשות ני"ע ● נטו פיננסים חייבת לסוכניה 5 מיליון שקל, וחלקם החלו לאחרונה להתקשר מול הגופים המנהלים את כספי הלקוחות - ללא תיווכה

מכוניות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

היערכות הנמלים למלחמה כוללת: רציפים לנמל המפרץ ועיקוף מוזר ליבואני הרכב

חברת נמלי ישראל ממליצה לשרי התחבורה והאוצר על שורת צעדים לנוכח התרחבות הלחימה, ובהם הענקת רציפים לנמל המפרץ ● בנוסף, הומלץ לקדם צו יבוא לנמל אילת באופן שיחייב פריקת רכבים בו, למרות שאוניות יצטרכו להגיע לים התיכון ולעבור במפרץ סואץ פעמיים

לנדרובר דיסקאברי 5 / צילום: יח''צ

המחיר גבוה, אך לרכב הזה יש יכולות שטח מהוללות

הבן האמצעי במשפחת הלנדרובר ממזג היטב נוחות נסיעה ותא נוסעים יוקרתי עם יכולות השטח המהוללות שלו ● מחירו ומחיר הסולר מטילים עליו צל ● מבחן דרכים