גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2 מיליון דולר ליירוט: המהנדסת של פרויקט החץ מספרת על מאחורי הקלעים

"השאיפה היא להרחיק את האיום הבליסטי כמה שאפשר - אל מחוץ לאטמוספירה", מסבירה אוריאן, מהנדסת בכירה בפרויקט החץ של התעשייה האווירית ששמה המלא אסור לפרסום מסיבות ביטחוניות ● לדבריה, עלות היירוט הגבוהה - 2 מיליון דולר, מתגמדת אל מול הנזק הפוטנציאלי

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון
שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

מספר שבועות לאחר שמערכת חץ 3 נמכרה לגרמניה תמורת 14 מיליארד שקל, היא הופעלה לראשונה בארץ כנגד טילים בליסטיים ששיגרו המורדים החות'ים בתימן. אמש (ג'), היא הופעלה שוב, ויירטה בהצלחה טיל חות'י נוסף מעל ים סוף - עוד בטרם חצה לשטח ישראל.

צפו: מערכת ההגנה המתקדמת ביותר של ישראל בדרך ליירוט טילים מתימן
ראיון | המהנדסת מצוות הפיתוח של כיפת ברזל מסבירה - למה צריך לשמוח כששומעים "בום" גדול

בראיון לגלובס מספרת אוריאן, מהנדסת בתוכנית החץ בתעשייה האווירית שתמונתה ושמה המלא אסורים לפרסום מסיבות ביטחוניות, על היירוט המוצלח שהתבצע מחוץ לאטמוספירה, מסבירה איך מערכות החץ משתלבות במעטפת הגנה הכוללת, ומשתפת כי עסקת הענק עם גרמניה הביאה "גאוות יחידה".

על בסיס מה בונים מערכות הגנה - תרחישים או אמצעים שידוע כי יש לאויב?
"זה משתנה לפי סוג הפרויקט והיעד", מסבירה אוריאן שמוסיפה כי זה יכול להגיע ממחלקת המו"פ (מחקר ופיתוח) של התעשייה האווירית או אפילו מרעיון של עובד בודד. "אם זה רעיון שעובד אז אפשר לחשוב, ואנחנו זורמים. לצד זאת, יש זיהוי של צורך. דרישה מבצעית שבעקבותיה אנחנו נענים לאתגר".

חץ 2 וחץ 3 מהוות את השכבות העליונות של מערך ההגנה האווירית הישראלי, מעל כיפת ברזל (טווח של כ־40 ק"מ) וקלע דוד (טווח של כ־300 ק"מ). הן מיועדות לכסות טווחים גדולים בהרבה, של כ־2,000 ק"מ ואף קצת יותר.

ברשות החות'ים נמצאים טילי "טופאן", שמהווים גרסת המשך לטילי השיהאב מתוצרת טהרן. הטופאן אמנם יכול לשאת ראש נפץ שמגיע לטון, אבל כדי שיגיע לישראל נדרשו החות'ים בהכרח להפחית את המשקל משמעותית.

עלות זניחה ביחס לפוטנציאל הנזק

מה ההבדל בין חץ 2 ל־3?
"חץ 2 מיירט בתוך האטמוספירה וחץ 3 מחוץ לאטמוספירה", מציינת אוריאן. "שניהם מיועדים לטילים בליסטיים, לאיומים רחוקים שההבדל הוא בגובה מהקרקע. השאיפה היא ליירט את הטילים כמה שיותר רחוק מישראל. יירוט מחוץ לאטמוספירה מרחיק את האיום כמה שיותר מהמדינה".

חץ 2 נכנס לשירות בשנת 2000 וחץ 3 ב־2017. במערכת חץ 2, ראש הקרב של החץ נושא מנגנון הפעלה של חומר נפץ נייד, ומטרתו להשמיד את טיל המטרה באמצעות אותו מטען. בחץ 3 לעומת זאת, האנרגיה הקינטית לבדה גדולה מספיק בכדי להשמיד את המטרה. למיירט עצמו יכולת גבוהה מאוד של תמרון ושינויי כיוון, והוא בעל חיישנים אלקטרו־אופטיים מתקדמים.

אחת הסוגיות בהגנה האווירית, במיוחד בסיטואציה שבה שרויה ישראל שמתמודדת עם איומים מכמה חזיתות, היא כלכלת חימושים. לא בהכרח מבחינת שמירת אמצעים לטווח ארוך בשל חוסר, כפי שנוהגים בארגון הטרור חמאס, אלא בהוצאות הבלתי המבוטלות. בעת שבה עלות יירוט כיפת ברזל עומד על כ־30 אלף דולר ויירוט קלע דוד כ־700 אלף דולר, בחץ 2 ובחץ 3 מדובר על כ־1.5 מיליון דולר ועל כ־2 מיליון דולר בהתאמה.

 

למרות ההוצאות הבלתי מבוטלות, עמדתה של המהנדסת מהתעשייה האווירית היא שהיירוט שווה הרבה יותר מפגיעה. "מה שמעניין זה כמה זה חוסך אם האיום לא היה מיורט והיה פוגע במלון באילת. לא רק ההוצאות של כמה זה עולה, אלא גם נזק כספי, נפשי, מוראלי, כמה אנשים היו נפגעים פיזית ונפשית".

"מעטפת ההגנה לא מסתכמת בטיל"

בתעשייה האווירית ובכלל החברות הביטחוניות עוסקים כל הזמן בשדרוגים. במקרה של חץ 2 וחץ 3 אין מדובר בגרסאות B2 או B3 אלא במערכות חדשות לגמרי שאמורות להחליף אותן - חץ 4 וחץ 5 בהתאמה.

פיתוח חץ 4 החל לפני כשנתיים וחצי והוא מתבצע, כפי שהתרחש בכל מערכות החץ, בשיתוף פעולה עם ארה"ב. חץ 4 יהיה טיל מיירט עם יכולות משודרגות ומיועד לתת מענה למגוון איומים עתידיים. חץ 5 מפותחת מתקציבי פיתוח של התעשייה האווירית, ולגביה עדיין לא התקבלו החלטות במשרד הביטחון הישראלי ובארה"ב.

"מעטפת הגנה לא מתבססת רק על טיל, אלא יש גם מסביב, מכ"מים שאנחנו גם מייצרים, יש שו"ב (שליטה ובקרה), יש את המיירט עצמו ומשגר", מציינת אוריאן על מערכות ההגנה האווירית.

מהם חץ 4 ו־5?
"אנחנו כל הזמן משדרגים את המערכות שלנו לאיומים חדשים בזירה, וזהו סוג של שדרוג. הכל בשיתוף פעולה עם משרד הביטחון, מנהלת חומה, הסוכנות להגנה מפני טילים האמריקאית ומערך ההגנה של משרד הביטחון", מסבירה המהנדסת.

בשבוע שעבר סגרה התעשייה האווירית עסקה משמעותית למכירת מערכת הגנה אווירית תמורת 1.2 מיליארד דולר, והשבוע נודע שמדובר במכירת מערכת ברק MX לאזרבייג'ן. "ברק MX וחץ הן למטרות שונות, ליעדים שונות ולדרכים שונות. עוד מעטפת הגנה שאנחנו נותנים".

"מוקפת בנשים מוכשרות אחת־אחת"

אוריאן היא מהנדסת בולטת בתעשייה האווירית, אבל בנוגע לסביבה הגברית בתעשיות הביטחוניות - חשוב לה לציין כי היא לא דמות חריגה בנוף. "כשהייתי בהריון, היו עוד ארבע מהנדסות הריוניות. עכשיו יש עוד חמש", היא משתפת. "אני מוקפת בנשים מוכשרות אחת־אחת. בחברה מקבלים את זה יפה, לא מרגישים רע שנשים יוצאות לחופשת לידה. אומרים שזה מדהים שאנחנו במקום כזה שמאפשר לנשים לנהל משק בית, לגדל את הבית וגם לעשות דברים חשובים".

לאחרונה, מצאה את עצמה אוריאן בסיטואציה שנמצאות בה יולדות רבות: דילמה בין הצורך להיות עם התינוק לבין הצורך להיות במשימה חשובה של מקום העבודה בחו"ל, שדורשת את נוכחותה.

המהנדסת והתעשייה האווירית מצאו פתרון בכך שהתינוק יצא כחלק מהמשלחת לכנס. "הוא היה איתי, זה היה נפלא והייתי יכולה לשלב את המשפחה. ככלל, יש גמישות כדי שנוכל להיות אמהות פול־טיים וגם מהנדסות פול־טיים. כשילדתי את הילד הראשון שלי, אמרתי שאני מגדלת את הילדים ולא רוצה מטפלת. אני ממש מצליחה לעמוד בזה. בגלל שאנחנו מערכת ביטחונית, כשאני יוצאת מהמפעל אז אני באמת בבית. יש את ההפרדה".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס