גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמוטריץ' מתייצב לצד אמסלם בקרב נגד משיכת דבידנדים מהחברות הממשלתיות

החברות הממשלתיות הצליחו לצבור כ־2 מיליארד שקל דיבידנדים לחלוקה, מחצית מהם מהתעשייה האווירית ● מנהלת רשות החברות מעוניינת להעביר את הכסף לקופת המדינה, אך השר הממונה אמסלם מתנגד, וגם שר האוצר סמוטריץ' לא משוכנע בנכונות המהלך

סמוטריץ' מתייצב לצד אמסלם בקרב נגד משיכת דיבידנדים מהחברות הממשלתיות / צילום: רפי קוץ, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת)
סמוטריץ' מתייצב לצד אמסלם בקרב נגד משיכת דיבידנדים מהחברות הממשלתיות / צילום: רפי קוץ, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת)

בזמן שבמשרד האוצר מחפשים מקורות אפשריים למימון הוצאות המלחמה והשיקום, ברשות החברות מתנהל מאבק על כ־2 מיליארד שקל שאמורים להימשך מהחברות הממשלתיות. מדובר בעימות שנמשך זה שנה וחצי בין ראש רשות החברות הממשלתיות מיכל רוזנבוים לבין השר הממונה דוד אמסלם. 

רוזנבוים לאמסלם: "מבחינת השר ועובדי לשכתו, ה-6 וה-8 באוקטובר חד הם"
הפרויקטור האזרחי נכנס לתפקיד, בלי עובדים וללא סמכויות ברורות 

בעוד השר אמסלם מעוניין שהדיבידנדים ינוצלו לטובת קיזוז חובות החברות הממשלתיות, מנהלת רשות החברות רוזנבוים טוענת כי יש להזרים את הכסף לקופת המדינה, שכן צורכי המלחמה דורשים הוצאות אדירות בחזית הביטחונית והאזרחית כאחד. זאת לאחר שמשרד האוצר הכריז על קיצוצים נרחבים וכניסה לגירעונות, כשחלק מהדרך למתן את המצב הוא על־ידי משיכת הדיבידנדים מהחברות הממשלתיות.

בימים כתיקונם מדובר במחלוקת תקציבית ידועה ומקובלת, אך כעת גורמים המעורים בנושא מתריעים כי גם בעיצומה של המלחמה, השר אמסלם עסוק בעיקר בביסוס כוחו הפוליטי מול רשות החברות. עם זאת, פגישה בין אמסלם לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבהירה כי גם האחרון לא משוכנע בנכונות המהלך.

"חלוקת הדיבידנד טרם הושלמה"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן התייחס לפני מספר ימים לסוגיה הטעונה. "ב־2022 הכריזו 11 חברות ממשלתיות על חלוקת דיבידנדים בסך של 1.4 מיליארד שקל והודיעו על כוונתן לחלק 600 מיליון שקל נוספים ב־2023, קרי חלוקת דיבידנד בסך כ־2 מיליארד שקל במצטבר", ציין אנגלמן.

"למרות זאת, בביקורת האמורה עלה כי מתוך סך זה חולקו 85 מיליון שקל בלבד מחברה אחת בלבד. מבדיקת משרד מבקר המדינה עולה כי נכון ליום 8.11.2023 חלוקת הדיבידנד מהחברות הממשלתיות טרם הושלמה, כך שיתרת הדיבידנד עליה הכריזו החברות הממשלתיות העומדת על קרוב ל־2 מיליארד שקל טרם נכנסה לקופת המדינה".

החלק הארי של הדיבידנדים מגיע מהתעשייה האווירית, לה מעל מיליארד שקל בדיבידנד ראוי לחלוקה. אחריה מגיעה חברת תשתיות אנרגיה, המספקת דלק לכלל מדינת ישראל, עם דיבידנד פוטנציאלי של 234 מיליון שקל, ובמקום השלישי חברת רפאל עם 232 מיליון שקל כדיבידנד שניתן למשוך לקופת המדינה. גם נמל אשדוד, נתיבי גז לישראל (נתג"ז) וחברת ערים לפיתוח עירוני יכולות לחלק עשרות מיליוני שקלים למדינה בדיבידנדים. 

 

סמוטריץ' ואמסלם נפגשו, אך לא הושג פתרון

הגורם הראשי שיכול לאשר או לדחות את חלוקת הדיבידנדים מהחברות הממשלתיות, הוא כאמור השר אמסלם. בנוסף לכך, לצורך משיכת הדיבידנד מחברות ממשלתיות בנושאים שתחת שרים אחרים בממשלה, כמו ביטחון או תחבורה - דרוש אישור של השר הרלוונטי. בפועל, בשביל לחסום את העברת הכספים אמסלם ייאלץ לגייס את תמיכת הממשלה.

במטרה למצוא פתרון למצב ולחלוקת הדיבידנדים, וייתכן כי אף במטרה לגייס את שר האוצר למהלך, נפגשו ביום שני אמסלם ושר האוצר סמוטריץ'. אומנם השניים לא הגיעו לשום החלטה או הסכמה, אך ההודעה המשותפת שפורסמה בתום הפגישה מעידה ביתר שאת על התנגדות אמסלם והעובדה שלא נתקל בהתנגדות נחרצת מצידו של שר האוצר.

לדבריהם - החובות של ממשלת ישראל לחברות הממשלתיות כספקיותיה עולים על הדיבידנדים הפוטנציאליים. הצדדים הודיעו כי תתקיים פגישה נוספת, במסגרתה "תתקבל החלטה באשר לקיזוז או משיכה וטיפול בחובות באופן מהיר".

"קלף פוליטי שיתמוך בו במינוי דירקטורים"

יחד עם זאת, גורם המעורה בנושא מסביר כי אין קשר בין החובות התזרימיים של הממשלה לחברות, לבין הרווח הנקי שניתן להמיר לדיבידנדים ראויים לחלוקה עבור הממשלה. מעבר לכך, לטענת הגורם, לרוב החברות הממשלתיות מעדיפות להשאיר את הכסף אצלן.

לטענת הגורם, אמסלם מחזק את האשראי הפוליטי שברשותו בעימות הארוך והמתמשך בנושא המינויים בינו ובין מנהלת הרשות רוזנבוים. "מי שעוצר את חלוקת הדיבידנדים זה אמסלם. מבחינתו, הדיבידנדים הם קלף מיקוח פוליטי, קודם כל מול משרד האוצר, שיכול לתמוך בו במינוי דירקטורים. וכמובן - מול הדרג המקצועי ברשות החברות".

גורם נוסף המעורה בפרטים טען כי "הכלל שרשות החברות קבעה הוא ש־50% מהרווח הנקי צריך להיות מחולק כדיבידנד. גם מדיניות ה־OECD היא לנקוט חלוקת רווחים קבועה".

לדבריו, "החברות הממשלתיות אינן קופת תקציב משרד הביטחון. בנוסף, חלק ניכר מהחברות הממשלתיות הן שונות לגמרי, ואין להן נגיעה לנושאים הביטחוניים. הרעיון לבצע קיזוז כזה חותר תחת עיקרון היסוד של החברות הממשלתיות וכל חברה מסחרית".

בעיניו, הבעיה היא ש"אמסלם תקע במשך זמן רב את הדיבידנדים, משום שרצה שתהיה לו קופה קטנה מול היו"רים והמנכ"לים לסידורי ג'ובים לחברים. אם רוצים שהרווח מהחברות הממשלתיות יממנו את הוצאות הרכש של משרד הביטחון - שיעבירו החלטות ממשלה שזה ייעוד הרווחים, ויסבירו לציבור למה זה לא יכול לשמש למפונים לדוגמה".

מטעם השר אמסלם לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות