גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקדח באלף שקל: ברוכים הבאים לניסוי הגדול של ישראל

שבוע לתוך הלחימה שינתה הוועדה לביטחון לאומי את הקריטריונים לנשיאת נשק, וברדיו כבר מושמעת ללא הפסקה הפרסומת שמזמינה אזרחים להתחמש ● בהתאמה, מאז 7 באוקטובר קפץ מספר הבקשות לרישיון בכ־225 אלף ● אלא שבחברה שבה האלימות גם כך במגמת עלייה - יותר כלי ירי ברחוב הם כנראה מתכון לאסון: "כשאתה מעביר כוח לאזרחים, חסרים המנגנונים המרסנים"

מטווח ירי. מספר נושאי הנשק עתיד לשלש את עצמו / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich
מטווח ירי. מספר נושאי הנשק עתיד לשלש את עצמו / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

 

"כדי לשמור על ביטחונם של הקטנים לא תתאפשר כניסת בני נוער" קוראות האותיות הצבעוניות על שלט גדול שתלוי בגמ'בורי ברמלה. מתחת לשלט מונח רובה M16. לצדו אמא. מולה שתי ילדות. האחת בוהה ממושכות, מהופנטת. לא ברור אם באם או בנשק שלצדה. בכניסה לקורס הכנה ללידה במרכז הארץ ישנם כבר כמה שבועות שני נשקים ארוכים. אחד ההורים גם נושא אקדח. אישה בחודש התשיעי להריונה מנסה להתעלם ממנו בין נשימה לנשימה. אמרו לה שזה מפריע לאוקסיטוצין להשתחרר. לפעמים זה מצליח. רוב הזמן לא.

WSJ | חמאס היה זקוק לדרך חדשה להעביר כספים מאיראן. הוא מצא אותה בקריפטו
ראיון | "כל עוד לארגוני הטרור יש חמצן כלכלי, והעולם לא נאבק בזה, הם ימשיכו לנשום"
"הרווחתי את מעמדי ביושר. זה שובר שכל פעם מצפים ממני להוכיח נאמנות"

בגינה בעמק יזרעאל אבא מחליף חיתול לתינוק בן חודשים ספורים כשאקדח מציץ ממכנסיו. בצפון הישן של תל אביב, אדם חוצה את מעבר החצייה בשעת לילה כשעל כתפו השמאלית תלוי נשקו. בידו הימנית הוא נושא תיק קטן עם אוזני כלב. "זה של הבת שלי", הוא מפטיר, חצי מתנצל חצי מתגונן. "גם הביתה צריך לחזור לפעמים". ויש נשק גם ליד בית הספר. במכולת. במרפאה השכונתית. ואל המקלט השכן יורד עם נשק. ויש גם נשק במשרד. וכבר קצת שכחנו איך נראו החיים שלנו ללא כלי הנשק, ורק חודש עבר. כולם גם נהיו פתאום מומחים המבדילים בין סוגים שונים של אקדחים.

החרדה העמוקה שהולידו אירועי 7 באוקטובר, עם הזוועות שהתחוללו במהלכם וההבנה שכל אדם יכול להיקלע, בתוך ביתו שלו, לכזו קטסטרופה, מבלי שכוחות הביטחון יבואו לעזרתו, הציפו את הרחובות בכלי נשק. שבוע לתוך הלחימה כבר עברו בכנסת תקנות המקלות באופן משמעותי את הקריטריונים לנשיאת נשק, ועל פי הערכות, בעתיד הקרוב מספר כלי נשק הפרטיים ישלש את עצמו - מ־160 אלף כיום לתוספת של 300 אלף למאגר. נכון להיום, מאז השבת השחורה, הוגשו כ־225 אלף בקשות לרישיון לנשק. ועוד לא דיברנו על כיתות הכוננות ועל החיילים שיחזרו הביתה עם נשק מהצבא. ברדיו כבר קוראים מדי שעה לאנשים לבקש רישיון לנשק במסגרת קמפיין של המשרד לביטחון לאומי המכונה "ישראל מתחמשת".

על פי מחירים שמפורסמים ברשת, מחירי האקדחים בישראל נעים, ככלל, בין כ-1,200 שקל ל-5,000, כתלות בסוג האקדח ובמצבו, קרי אם הוא חדש או משומש. מחירו של אקדח גלוק 19 חדש למשל, ינוע ככלל בין 5,000 ל-3,800 שקל, ואילו משומש ינוע בין ינוע בין 2,300 ל-3,800 שקל. מחירו של אקדח גלוק 43 ינוע ככלל בין 3,800 שקל ל-4,500 שקל, ואילו מחירו של אקדח משומש כזה 3,000 שקל.

אבל האם זה מה שיהפוך את החיים שלנו לבטוחים יותר או דווקא להפך? האם יש דרך לוודא שהם לא ישמשו למטרות הלא נכונות?

"על פי מחקרים, הימצאותו של נשק בבית מעלה את הסיכון לאירועי ירי פי שלושה עד חמישה", אומרת נציגת "האקדח על שולחן המטבח", קואליציה של ארגוני חברה אזרחית הפועלים נגד הקלות במתן רישיונות נשק. לכתבה זו היא חששה להתראיין בשמה, שכן הקואליציה סופגת איומים רבים בשל פעילותה. "עמדתם של אנשי המקצוע, בישראל ובעולם, היא שנשק בידי אזרחים הוא דבר מסוכן. צר לי להגיד, אבל אנחנו בקואליציה כבר צופות את הטבח הבא, כמו בארה"ב".

למי מותר להחזיק נשק

בישראל לאדם מותר להחזיק בנשק בכפוף לקריטריונים הבאים: אם הוא חלק מכוחות הביטחון, חייל או שוטר למשל, חבר בכיתת כוננות, עובד בעבודה המחייבת אחזקת נשק, דוגמת אבטחה, או בעל רישיון לנשק פרטי ממשטרת ישראל. לאורך השנים, לגבי כל אחת מהפונקציות האלה עלתה שורה של שאלות.

כך למשל עלתה השאלה אם חיילים יוכלו לשוב לביתם עם נשק. בעבר התשובה לכך הייתה מובנת מאליה. כיום נשקים רבים נגנבים ומתגלגלים לידיים עוינות, דוגמת ארגוני טרור ופשיעה. דיון אחר עסק בשאלה זו בנוגע למאבטחים, זאת לנוכח מקרי רצח של בנות הזוג שלהם, ילדיהם או אנשים שנקרו בדרכם. וישנה גם שאלת הנשקים הפרטיים, אותם מחזיקים אנשים מי מטעמי ביטחון אישי ומי כתחביב.

ב-1949 כנסת ישראל חוקקה את חוק כלי הירייה שקבע כי אחזקת נשק תלויה ברישיון. בשונה מארה"ב, שם בהתאם לחוקה יש לאזרחים זכות לשאת נשק, בישראל הכלל הוא שהמדינה, ורק היא, מחליטה אם תוכל להחזיק נשק וגם מטילה על כך מגבלות.

תדריך לקבוצה במטווח ירי. קמפיין ''ישראל מתחמשת'' צובר תאוצה / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

השאלה לא הייתה "אם" אלא "מי" - ובהמשך לכך כמה נשקים צריכים להימצא במרחב. כי ברור, למשל, שכלל שלפיו כל הגברים מעל גיל 21 יכולים לשאת נשק מגדיל משמעותית את כלי הנשק במרחב, ביחס לכלל שלפיו רק גברים בקבוצת הגיל הזאת ששירתו ביחידות מיוחדות בצה"ל יכולים לשאת אותו.

לאורך השנים שאלת ה"מי" וה"כמה" הושבה בצורות שונות, והיא נפרטה לשני נדבכים: תנאי סף (כמו גיל ומצב בריאותי) וקריטריונים, המכונים תבחינים. כדי לקבל רישיון לנשק צריך לעמוד בשני הנדבכים הללו.

אין מדינה שתגן על הערבים

ב־1996 פורסמו לראשונה התבחינים המדוברים. הם פורסמו כהנחיות מנהליות של המשרד לביטחון פנים, ובין היתר נכללו בהם מורי דרך מוסמכים בעלי רישיון תקף, שוטרים בהווה או כאלה ששירתו בשירות קבע במשטרה למשך שנתיים לפחות וכן כבאים פעילים שנדרשו לעמוד בתנאים מסוימים.

ב־2014, בעקבות ההסלמה במצב הביטחוני, הורחבו התבחינים. שנה לאחר מכן הם הורחבו שוב, וכללו בין היתר "שירות ביחידה מיוחדת בכוחות הביטחון". ב־2018 הם הורחבו פעם נוספת, וכללו גם לוחמי עבר שעברו טירונות "רובאי 07". הוחלט אז גם לאפשר למאבטחים לשאת נשק לא רק במהלך עבודתם. ההחלטה הזאת, שעברה כהוראת שעה זמנית, עוררה דיון ציבורי והגיעה לבג"ץ. במהלך הדיון בעתירה שהגישה קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" הבהירה נציגת היועץ המשפטי דאז אביחי מנדלבליט שכל הקריטריונים האלה יחוקקו כתקנות עד סוף מושב הקיץ של שנת 2022.

בינתיים הממשלה נפלה. טיוטת התקנות עברה ידיים, וביולי האחרון פרסם המשרד, היום המשרד לביטחון לאומי, טיוטת תקנות להרחבת התבחינים. אלא שאז יצאו לפגרה, ועמה גם הגיעו זוועות אוקטובר. אוזלת ידם של כוחות הביטחון ביממה הראשונה למלחמה והפקרת אנשי הדרום לגורלם הנורא פגשו חרדה כלל־ארצית - והובילה אנשים רבים, אזרחים ואזרחיות נורמטיביים, לבקש לראשונה בחייהם לשאת נשק.

"אנשים רוכשים נשק כשהם חשים שחייהם בסכנה", מסביר פרופ' באדי חסייסי, ראש המכון לקרימינולוגיה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. "כשבדקו מדוע החברה הערבית צברה נשק, אחת התשובות הייתה שהערבים הרגישו שאין מדינה שתגן עליהם. הם אמרו: טוב, מישהו ירה עליי היום, מה אני אעשה? אני אקנה נשק". חסייסי אומר שהנשק לא רק מספק תחושת ביטחון, אלא לפעמים משמש ככלי הגנה. "כבר היו כבר מקרים בישראל שבהם מחבלים נוטרלו בידי עוברי אורח. אם לא היה נשק, המחבל היה ממשיך לקצור אנשים. אזרחים יכולים להיות כוח עזר חשוב מאוד".

פרופ' באדי חסייסי / צילום: Douglas Guthrie

שינוי רגולטורי מרחיק לכת

וכך, אחרי 7 באוקטובר, גבר הביקוש לנשק. בינואר, לאחר הטבח בבית הכנסת בשכונת נווה יעקב בירושלים, הכריז השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שהוא יטפל בנושא הרישיונות. עכשיו היה צריך רק לקחת את טיוטת התקנות מיולי, להסיר מהן קצת אבק אזהרות של ארגוני חברה אזרחית - ולהעביר.

בהתאם לתקנות החדשות, שעברו בדיון אחד מרוכז בכנסת ב־15 באוקטובר, יהיו זכאים לרישיונות נשק גם מי שהשלימו שנה אחת של שירות סדיר כלוחמים, או שנתיים שירות סדיר עבור מי שלא לחם. כך גם ביחס לאזרחים ישראלים מעל גיל 27 שלא שירתו בצה"ל וכן תושבי קבע מעל גיל 45. כל אלה תקפים בתנאי שמבקשי הרישיון מתגוררים, עובדים או לומדים במקומות שהמשטרה קבעה שמצדיקים נשיאת נשק פרטי. אשר לנשים, הותר להן לשאת נשק גם אם השלימו שנה אחת של שירות סדיר או שירות לאומי־אזרחי. "מתוך 100% מחזיקי רישיונות לכלי ירייה הנשים מהוות כיום בין 2% ל־3%", הסביר בוועדה ישראל אבישר, מנהל אגף רישוי ופיקוח כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי. "הייתה פה החלטת שר שמטרתה לייצר הקלה מתקנת. לכן כללנו נשים, כולל כאלה שעשו שירות לאומי".

חלוקת נשקים לעשרות מתנדבים חרדים בעיר אלעד

התקנות האמורות לא הותקנו כהוראת שעה, כלומר כזו המגבילה אותן מראש לתקופה מסוימת, אף שזה היה התנאי שהציבה מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט פלילי) במשרד המשפטים כדי לאשר אותן. הלחץ שהפעילו חברי הכנסת הוביל לקביעת מנגנון קבוע, אף שמדובר בשינוי רגולטורי מרחיק לכת, שעבר כאמור בדיון אחד בלבד. "גם אני נכנסתי לדיון הזה הבוקר בידיעה שאני יוצא מפה עם הוראת שעה. והשאלה שלי לעצמי הייתה לכמה זמן?", אמר יו"ר הוועדה ח"כ צביקה פוגל רגע לפני שנחתם הדיון. "נדמה לי שהצעד הנכון, בסופו של דבר, הוא לתקן את התקנות כהוראת קבע". כך היה.

נדרשים מנגנוני מעקב ודיווח

כדאי להבין מהן ההשלכות הפוטנציאליות של ריבוי הנשקים. הנחת היסוד של כל קרימינולוג מצוי, אומר חסייסי, היא שכשיש יותר נשק - יש יותר אירועי ירי, שהנפגעים מהם האנשים הקרובים ליורה. סכסוכים שהיו מסתיימים בעבר במכות יבשות נגמרים כעת בירי, וירי, בניגוד לאגרוף, הורג. מספיק להסתכל על ארה"ב כדי לראות מה עושות כמויות של נשק, ובישראל, הוא מסביר, יש לנו גם ניסוי מעבדה הום מייד. "לאוכלוסייה הערבית תמיד היה ייצוג יתר בעבירות אלימות. המגמה הזאת נצפתה עוד בשנות השמונים ולאורך שנות התשעים, אבל סך אירועי הרצח לא היו גבוהים במיוחד", הוא מבהיר.

לטענתו, החל מ־2005, כשביישובים הערביים החלו לצבור נשקים, נרשמו גם מקרי ירי רבים. "יותר מ־90% מאירועי הירי בישראל מתרחשים בחברה הערבית. מאז שנכנסו הנשקים, גם הרציחות עלו במאות אחוזים". העלייה הזאת, הוא מדגיש, אינה נגזרת מדמוגרפיה. היא חריגה. המספר, הוא מוסיף, הושלש בתוך כמה שנים. "זה אומר שלנשק יש קורלציה לעבירות ירי. אבל האם זו הסיבה היחידה? לא ברור".

 

חסייסי אומר שהתשובה לשאלה אם הנשק ישרת מטרות שליליות נגזרת משלושה משתנים: הפרופיל של נושא הנשק, המוטיבציה שמאחורי אחזקת הנשק וההקשר שבו ניתן, או במילים אחרות - האם אני חלק מקבוצה שמחויבת לנורמות מסוימות ויש לה אחריות, או שאני זאב בודד? "הרבה צעירים בישראל נושאים נשק צבאי, ועם זאת, אנחנו לא שומעים על חיילים שיורים ברחובות בסופי שבוע. חלק מזה זה הסוציאליזציה: הנשק הוא לא רכוש פרטי שלך, אלא משהו שניתן לך בהקשר רחב יותר, קבוצתי, והוא מפוקח". לדבריו, אם כיתות הכוננות יאמצו מודלים סמי־צבאיים בחסות המשטרה, זה עשוי להפחית את הסיכון שנשקף מהן לציבור.

"אם יזמינו אנשים לאימונים ותדרוכים הם ירגישו חלק מקבוצה. זה שונה מאדם שהולך לבד ומגיש בקשה ולא חייב שום דבר לאף אחד. זה רק הוא, האקדח והמחשבות שלו. צריך להבהיר לאנשים שנשק הוא אחריות גדולה. אם רוצים אותה, אין בעיה. אבל אז צריך לדעת שהיא באה עם דרישות גבוהות".

בהמשך לזה מעלה חסייסי את סוגיית הפיקוח על הנשקים שנושאים אנשים פרטיים. תשובת המשרד לביטחון לאומי לבקשת חופש מידע שהעלתה קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" ביולי האחרון גילתה שאין עליהם פיקוח, משעה שניתן הרישיון. וכך נכתב: "האגף לרישוי ופיקוח כלי ירייה אינו מבצע פיקוח על כלי נשק ועל נושאי נשק פרטיים, אלא רק על על נושאי נשק 'ארגוני'. עוד עולה מתשובת המשרד כי לא מתקבלים כלל דיווחים ממשרד הרווחה. למעשה, הוא אינו סמכות באירוע הזה. יצוין כי סוגיית התיאום הבין משרדי ושילובם של כלל הגורמים הרלוונטיים על מנת למנוע מקרים של אלימות במשפחה והתאבדויות בני נוער, היא הדבר שהכי מטריד את רשות האסדרה. כל זה נעשה ללא היוועצות עימה, כנדרש בחוק.

"אפשר לייצר מנגוני מעקב ודיווח", טוען חסייסי, "כמו לעקוב אחר שינויים בסטטוס הפלילי והרווחתי של האדם, לעקוב אחרי מקרי אלימות במשפחה, לעקוב אחר התפתחויות פסיכיאטריות, לשקול הגשת תסקירי מסוכנות. זה לא אומר שניקח את הנשק מכל מי שרוצה להתגרש, אבל שכן נוכל לשקול את האפשרות הזאת לתקופה מסוימת. נחזיר את הנשק כשהמסוכנות, אם קיימת כזו, תרד".

הדברים של חסייסי עולים בקנה אחד עם המלצות ועדת רונן, הוועדה הציבורית לבדיקת הליך קבלת רישיון לכלי ירייה, שפרסמה את מסקנותיה ביוני 2020. בדוח בן 118 עמודים צוינה נחיצותו של מידע ממשרד הרווחה ומהביטוח הלאומי בנוגע לכל בעל רישיון לנשק. כמו כן, מלאכת הפיקוח הסדירה של המשרד לביטחון לאומי זכתה לביקורת חריפה: "עיקר הליקויים בא לידי ביטוי בתחום הפיקוח והבקרה. תחום זה הוא אחד התפקידים המרכזיים של האגף, ונכון להיום הוא אינו מקצועי, אינו אפקטיבי ונטול יכולות וסמכויות. גם החלוקה בין האחריות המקצועית לאחריות הניהולית אינה תורמת לתפקוד המערך".

מהדוח עלה כי ישנם רק שישה מפקחים מחוזיים מטעם המשרד. לדברי קואליציית "האקדח על שולחן המטבח", גם כשהתווספו עשרות תקנים לאגף לרישוי כלי ירייה בעקבות אירועי 7 באוקטובר, איש מהם לא נווט לתפקידי פיקוח, אלא רק לייעול הליכי מתן הרישיון.

פרט לסוגיית היעדר הפיקוח, היא מוטרדת מאוד מהעובדה שהתקנות יובילו לחימוש אינטיסיבי של המרחב, מבלי שיושמו המלצות ועדת רונן. "אנחנו מבינות את הבהלה שבה נתון הציבור כרגע. ועם זאת, הפתרון הוא באחריות המדינה. היא שצריכה להחזיר לאזרחים את האמון במשטרה ובצבא. מתן נשק לאזרחים ללא בדיקה מעמיקה של ההשלכות המגדריות - למשל, כיצד זה משפיע על אישה שיודעת שבכל רגע אפשר לשלוף עליה אקדח - הוא פתרון מסוכן מאוד". היא מזכירה גם את דוחות מבקר המדינה שבהם צוין במפורש כי מספר גבוה של כלי נשק במרחב האזרחי זולג לארגוני פשיעה.

ומלבד כל אלה עולות שאלות רחבות יותר הנוגעות לקשר שבין המדינה לאזרח. "אפשר להמשיג את הנושא הזה בצורה יותר תיאורטית - המשמעות של חברה חמושה", אומר פרופ' אדם שנער, מומחה למשפט חוקתי באוניברסיטת רייכמן. "אנחנו מעבירים למדינה את הסמכות לשמור על הסדר והביטחון, אבל גם על הזכויות שלנו. כשאנחנו מוסרים כוח למדינה, זה מתוך ציפייה שהכוח יופעל על פי קריטריונים מסוימים. החשש הוא שכשאתה מעביר כוח לאזרחים, ואתה עושה את זה מבלי להעביר איתם את השירות הציבורי, את התקש"יר, את הקוד האתי - אתה מעביר את האלימות בלי המנגנונים המרסנים שלה. ויש גם את החשש שהזכויות שלנו לא יישמרו, או לא יישמרו באופן שוויוני".

פרופ' אדם שנער / צילום: גלעד קוולרצ'יק

שנער טוען שבפעולה הזאת, מתן נשק לאזרחים, ישנו אלמנט של הפרטה, הנוגעת בנימים שהפריעו לשופטי בית המשפט העליון בתיק שעסק בבית הסוהר הפרטי. "המהלך הזה מסיר אחריות מהמדינה. היא יכולה הייתה לומר - נקים תחנות משטרה ונאייש תקנים של שוטרים - אבל במקום זה היא מחמשת אזרחים. זה מחלל את המדינה, כלומר הופך אותה לחלולה יותר".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "עמדת הגורמים המשפטיים היתה כי נכון לאשר את התקנות במתכונת של הוראת שעה, על מנת לבחון את השלכות הרוחב ואת הסיכון הפוטנציאלי שבהרחבת התבחינים לנשיאת נשק לאזרחים. על אף האמור, הוועדה קיימה הצבעה והחליטה לאשר את התקנות כהוראת קבע".

מהמשרד לביטחון לאומי לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה