גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפעמים זכות הציבור לא לדעת, בעיקר כשמדובר בעסקת החטופים

השיח בתקשורת סביב השבת החטופים הופך לבעיה אסטרטגית ● האם המטרה היא ליצור לחץ על האויב או על הצד שלנו? האם זה מקרב אותנו לעסקה או רק משרת את החמאס?

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ''ל הרצי הלוי בהערכת מצב ביטחונית בקריה בתל אביב / צילום: קובי גדעון, לע''מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ''ל הרצי הלוי בהערכת מצב ביטחונית בקריה בתל אביב / צילום: קובי גדעון, לע''מ

אחת מזכויות האדם הבסיסיות שהוכרו על ידי האו"ם לפני 75 שנה קובעת כי "כל אדם זכאי לחירות הדעה והביטוי, לרבות החירות להחזיק בדעות ללא כל הפרעה, ולבקש ידיעות ודעות, ולקבלן ולמסרן בכל הדרכים". בקצרה ניתן לקרוא לכך "זכות הציבור לדעת". 

WSJ | חלפני הכספים הגדולים של חמאס נחשפו: כך עבדה השיטה
ראיון | המומחה שמסביר: זה האיש שמקבל החלטות בעניין החטופים וכדאי להיזהר ממנו

בג"ץ התייחס לפני 40 שנה לזכות זו בהקשר של כלי התקשורת, וכתב כי הם "ממלאים תפקיד בעל חשיבות ראשונה במעלה. הם המאפשרים פרסום משמעותי ברבים של מידע, על כל תחומי החיים, מה שהופך אותו לנחלת הכול, והם כלי מרכזי להסברת תורות והשקפות ולוויכוח הציבורי הפתוח עליהם". 

למיטב ידיעתי, הראשון שטבע את המונח "זכות הציבור לא לדעת" היה עו"ד חיים פאל במאמר שכתב לכתב העת "הפרקליט" לפני למעלה משלושים שנה. בית המשפט העליון אימץ את הביטוי בכמה פסקי דין במרוצת השנים, בהתייחסו למתח שבין זכות הציבור לדעת לבין זכויות וערכים סותרים כמו הזכות לפרטיות. 

סיבות שונות ובראשן המצאת הרשתות החברתיות הפכו את הביטוי "זכות הציבור לא לדעת" לכמעט אות מתה. כל ידיעה עלי אדמות, מזיקה ופוגענית ככל שתהא, תמצא את מקומה בדרך זו או אחרת באחד מכלי התקשורת.

אם הנייר סובל את הכול, אזי הרשת החברתית מוכנה לסבול גם את המעט שבמעט שנייר העיתונות לא מוכן לסבול. וברגע שהדברים פורסמו ברשת החברתית, הם באופן אבסורדי מוצאים את דרכם חזרה לכלי התקשורת שמלכתחילה סירבו לפרסמם.

דוגמה טובה לכך היא הפרסומים במערכת הבחירות ב־2019 אודות הטענות של אישה בשם נאוה רון ג'ייקובס להטרדה מינית מצידו של יו"ר כחול לבן בני גנץ. בכלי התקשורת סירבו לפרסם את הטענות בשל מופרכותן, אולם לאחר שכבר פורסמו ברשת החברתית, פורסמו בכלי התקשורת שמלכתחילה ראו בכך ידיעה שאיננה עולה בקנה אחד עם ערכי העיתונות.

כל בדל הדלפה מהודהד

מתחילת המלחמה לא הבעתי דעה פומבית כלשהי על נכונות החתימה על עסקה בנוגע ל־239 החטופים שבידי החמאס. התנגדתי מאוד ל"עסקת שליט" ולעסקאות ומשאים־ומתנים דומים. אבל הסיטואציה הנוכחית לא דומה לכל אותם משאים־ומתנים ועסקאות ברבות השנים.

לא מדובר רק בכמות הבלתי נתפסת של חטופים, אלא בעובדה שהם כוללים גברים נשים, קשישים וטף. בני אדם שהופקרו לגורלם אצל שטני החמאס על ידי מדינת ישראל שהייתה אמורה לספק להם ביטחון.

מצד שני, המחיר שדורש החמאס הוא בעל משמעויות מרחיקות לכת והרות גורל מכל היבט שהוא. לפעמים עדיף פשוט לשתוק, ולשמוח שלא אנחנו אלה שצריכים לקבל את ההחלטה.

למרות זאת השיח בכלי התקשורת וברשתות החברתיות על העסקה המתרקמת לא פסק לרגע. כל בדל הדלפה אינטרסנטית זוכה לסיקור ולהדהוד אצלנו. החמאס נוקט אסטרטגיה אכזרית ושטנית, ומפעיל כל לוחמה פסיכולוגית אפשרית כדי לשבור אותנו מבפנים. בכל הנוגע לסרטונים של החטופים, התקשורת הישראלית מגלה אחריות ולא משתפת פעולה עם הפצתם. התקשורת מהבחינה הזאת מקפידה על "זכות הציבור לא לדעת".

יש לכך חשיבות רבה מאוד, אך מוגבלת למדי לאור העובדה שהכול נגיש ברשתות החברתיות. אבל בכל מה שקשור לעצם המשא־ומתן, צר לי אך ההפקרות חוגגת.

אי אפשר לבוא בטענה כלשהי למשפחות החטופים שמנסות כל פעולה עלי אדמות כדי להביא לשחרור יקירהן מציפורני החיה העזתית. זו זכותן וזו חובתן. אך השיח הציבורי בנושא הזה פגום לחלוטין.

כאשר, לצורך הדוגמה, ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי מתראיין שוב ושוב ואומר שיש צורך לתת הכול, כולל שחרור כל האסירים הביטחוניים בישראל, לצורך החזרת החטופים - איזה אינטרס ישראלי הוא בדיוק משרת בדברים הללו? האם האמירה הזו יוצרת את הלחץ על האויב או על הצד שלנו? האם היא בכלל מקרבת אותנו לעסקה או רק מעלה את סינוואר שבמנהרה לצמרות העצים?

אבל פרי איננו לבד. בזה אחר זה עולים ומתראיינים בכירים לשעבר ומלהגים את עצמם לדעת באותו כיוון. הלחץ מופעל שוב ושוב על הממשלה. בבוקר יום חמישי שמעתי את חברת הכנסת אפרת רייטן נואמת בצעדת משפחות החטופים וקוראת להם לצרף את חברי הקואליציה לצורך הפעלת לחץ על הממשלה, וכך יתאפשר לשחרר את כל החטופים הביתה.

אין טענה מטופשת מזו ומזיקה מזו, אבל מה שעומד ביסודה זו המחשבה כאילו לממשלה פשוט לא אכפת מגורל החטופים. לא מפתיע כלל לראות שככל שגובר הלחץ על הממשלה, כך אנו שומעים על הקשחת העמדות והדרישות של החמאס.

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא חף מבעיות, וזה האנדרסטייטמנט של האנדרסטייטמנט. מיד לאחר המלחמה הוא יצטרך ללכת הביתה. אם יבין זאת לבד, מוטב. אם לא, הציבור יראה לו את הדרך. אבל נרצה או לא נרצה - כרגע הוא ראש הממשלה. בני גנץ וגדי איזנקוט הצטרפו לממשלה ולקבינט המלחמה. הטענה היא שגם לגלנט, גנץ, איזנקוט ורון דרמר לא אכפת? למה צריך להפעיל עליהם לחץ תקשורתי? אפרת רייטן חושבת שגנץ ואיזנקוט לא מספיק רוצים את השחרור של החטופים? שהם רואים את נתניהו אפתי לגורלם והם שותקים ממניעים פוליטיים? השיח הזה הוא פיגוע אסטרטגי וחושף אותנו לסחיטה של החמאס.

אסור לשחק לידי החמאס

נתניהו הוא האחראי הראשי למחדל הנוראי שנקרא "עסקת שליט" שהעצים את כוחו של החמאס, ששחרר מחבלים עם דם על הידיים, שהביא את סינוואר מהכלא הישראלי להנהגת חמאס, וגרר למוות של יהודים וישראלים רבים על ידי מחבלים משוחררים, ועורר את תאוות המחבלים לפעולות דומות לצורך שחרור יתר המחבלים הכלואים. 

נתניהו לא היה צריך להיכנע ללחץ הפוליטי וללחץ התקשורתי. אבל זו לא סיבה לחזור שוב על אותו לחץ מסוכן ומזיק. הלחצים הללו לא מקדמים דבר מלבד את האינטרסים של החמאס במשא־ומתן. חמאס רואה את החולשה ומנצל אותה באמצעות סרטון אכזרי של החיילת החטופה נועה מרציאנו הי"ד. עבורו כל האמצעים כשרים.

כעת מדברים על שחרור של עשרות חטופים בלבד. המשמעות לכך ברורה. חמאס יסחט אותנו על כל צעד ושעל. הדבר דומה לאדם שנסחט באיומים שישחררו תמונות אינטימיות שלו. הסחיטה לא נפסקת אחרי התשלום הראשון אלא רק הולכת ומחריפה. רף הדרישות של החמאס רק יעלה באמצעות טפטופי עסקאות. חמאס רואה את הלחץ שמופעל על הממשלה, ומשחק בצורה לא אנושית אך גאונית עם "קלפי המיקוח" האנושיים שיש לו. היכולת של החמאס לנצח אותנו צבאית איננה קיימת. הוא הרג מעל 1,200 ממיטב אנשינו וחיילינו, אך כוחו הצבאי מוגבל. מטרת החמאס היא לשבור אותנו מבפנים. אל תשחקו לידיים שלו. לפעמים גם לשתוק זו אופציה. זכות הציבור לא לדעת.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך