גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוואות לעסקים ולמשרתי הקבע והפקדת צ'קים גדולים: המערכת הבנקאית מתגייסת

אחרי הביקורת שנמתחה על האוצר בגין הריבית הגבוהה להלוואות בערבויות המדינה, בנק הפועלים מפרסם את הריבית שהוא ייגבה מעסקים שיגיעו אליו במסגרת המסלול • קבוצת הבינלאומי מציעה הלוואות למשרתי קבע ללא ריבית • בנק ישראל פרסם שורת צעדים לקידום התחרות בשוק התשלומים, כולל תהליך כניסת סולקים זרים לישראל

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב
בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

מדינת ישראל נמצאת בעיצומו של השבוע השביעי למלחמת "חרבות ברזל", וסיום הלחימה לא נראה באופק, וכך גם חזרת המשק לפעילות מלאה. בינתיים, הבנקים ממשיכים להציע הטבות לציבור כדי להקל על מצבם הכלכלי של הלקוחות, חלקן מחויבות המציאות, וחלקן עשויות לעלות לא מעט כסף (לדוגמה דחיית תשלומי הלוואות למי שאינו זקוק לכך). במקביל, בנק ישראל פרסם היום (א') שורת צעדים לקידום התחרות בשוק התשלומים, בהם הגדלת הסכום המותר בהפקדת צ'קים דיגיטלית והערכות לקראת הכנסת שחקנים זרים לשוק הסליקה של כרטיסי אשראי. 

הרווחים ייחתכו, הדיבידנדים לא ייעצרו: איך תיראה עונת הדוחות בבנקים? 
בגלל המלחמה: שוק המשכנתאות באוקטובר בשפל של 4 שנים 
בנק ישראל במסר לשר האוצר: הקיצוץ שבוצע בתקציב אינו מספיק 

הפועלים מציע הלוואות בערבות מדינה בריבית פריים

לפני כשבועיים הודיע משרד האוצר כי הוא מקים מסלול חדש תחת הכותרת "חרבות ברזל" בתוך קרן ההלוואות בערבות המדינה, שנועד לתמוך בעסקים ישראלים המתמודדים עם השפעות המלחמה.

המהלך הוא מבורך, אך גם זכה לביקורת חריפה, לאחר שבאוצר קבעו כי ההלוואה שתינתן לעסקים קטנים ובינוניים תהיה בריבית שלא תעלה על מרווח של 1.5% מעל לריבית הפריים, כך שהריבית המקסימלית תהיה 7.75%. אומנם העסק לא יידרש לשלם עמלה לנותן ההלוואה ותשלומי הקרן והריבית יהיו עד לשנה, אך מדובר בריבית גבוהה יחסית. בעיקר ביחס לקרן עליה הודיע בנק ישראל יממה לאחר מכן, לגביה נקבע תנאי לפיו ממוצע הריבית על ההלוואות לאותם עסקים קטנים וזעירים לא יעלה על ריבית פריים (6.25% כיום).

היום הודיע בנק הפועלים, המהווה אחד מהגופים דרכו יינתנו ההלוואות בקרן שהקים האוצר, כי העסקים הזכאים להלוואה מהקרן בערבות המדינה יוכלו לקבל מהבנק הלוואה בריבית פריים בלבד (כאמור 6.25%), כשלעסקים תהיה אפשרות להתחיל לפרוע את ההלוואה רק בעוד 12 חודשים ובפריסה נוחה של עד 60 תשלומים (מתן ההלוואה, סכומה ותנאיה כפוף לאישור הבנק ולתנאי הקרן).

מדובר על-פי תכנית הוועדה המוניטרית בבנק ישראל להקלת האשראי לעסקים קטנים וזעירים - לקוחות עסקיים בעלי מחזור שנתי של עד 50 מיליון שקל אשר חלה ירידה בשיעור של 25% או יותר בפדיון העסק שלהם (והם עומדים בתנאים המקוריים של קרן ההלוואות בערבות המדינה). ניתן להגיש בקשות להלוואה במסגרת הקרן עד סוף דצמבר 2023.

נזכיר כי בשל העיכוב באישור המתווה של המדינה לסיוע לעסקים בדרום ובצפון שנפגעו מהמלחמה, כשהרישום למערכת הסיוע נפתח רק ביום, הודיע בנק הפועלים על הלוואת גישור ללא ריבית בסך 250 אלף שקל לתקופה של עד 3 חודשים לעסקים זכאים בדרום ובצפון ועסקים אשר בעליהם הינם משרתי המילואים.

בנק אוצר החייל בהטבות למשרתי הקבע

בסוף השבוע הודיע הבנק הבינלאומי כי הוא מקים קרן הלוואות ללא ריבית בהיקף של 100 מיליון שקל לסיוע למשרתי הקבע, באמצעות בנק אוצר החייל בו הוא מחזיק.

הקרן תעניק הלוואות ללא ריבית בהיקף של עד 24 אלף שקל למפוני הצפון ולמשרתי הקבע המתגוררים בדרום (עד 30 ק״מ מהגבול). ההלוואות הן לתקופה של שנתיים ללא ריבית והצמדה. בנוסף, משרתי הקבע המתגוררים בשאר אזורי הארץ יוכלו לקבל הלוואה ללא ריבית והצמדה של עד 12 אלף שקל, לתקופה של שנה.

הטבה נוספת לאנשי הקבע עליה הודיע הבנק היא בתחום המשכנתאות, והוא יעניק דחיית תשלומים לתקופה של שלושה חודשים ללא ריבית בגין תקופת הדחייה.

בנק ישראל: העלאת תקרת הפקדת צ'ק בסלולר

לצד הבנקים השונים, גם הרגולטור האחראי עליהם, בנק ישראל - שכבר חייב אותם במתווה הקלה ללקוחות שנפגעו מהמלחמה בדרום ובצפון בפרט ולאזרחי ישראל בכלל - ממשיך בקידום צעדים לנוכח המלחמה.

מחלקת מערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל הודיע היום על העלאת תקרת הפקדת צ'ק בסלולר מ-50 אלף שקל ל-100 אלף שקל. בבנק ישראל הסבירו כי הפקדת צ'ק בסלולר הוא אחד השירותים הדיגיטליים בהם הציבור ממשיך להשתמש כבשגרה, מרחוק, וללא צורך בהגעה לסניף בנק.

"הגדלת תקרת סכום ההפקדה בסלולר מאפשרת לציבור להפקיד צ'קים בסכומים גבוהים אלה, מכל מקום בו זמינה רשת סלולרית או חיבור אינטרנטי. לפי הערכת בנק ישראל, בטווח סכומים אלה מדובר בכ-1.65 מיליון צ'קים בשנה, או ממוצע של כ-137 אלף צ'קים בחודש, שהציבור יוכל להפקיד ללא שינוע פיזי במרחב הפתוח בתקופת המלחמה ולאחר מכן. צעד זה תורם להמשך הפעילות העסקית במשק, להגברת המהירות והנוחות התפעולית בתהליך הפקדת צ'קים אלה, ולהפחתת עלויות", הסבירו בבנק ישראל. 

הקלה על חברות פינטק

בנוסף פועל בנק ישראל על-מנת להכניס שחקנים נוספים לעולם התשלומים, ובבנק המרכזי הסבירו זאת בין היתר מאחר שהם מודעים לכך שבתקופת המלחמה הנוכחית, חברות פינטק הרחיבו את שירותיהן בתחום תשלומים חוצי גבולות על-מנת לאפשר העברות תרומות לארץ באופן יותר מהיר וזול.

לכן, בנק ישראל מעדכן לראשונה על הקצאת קודי זיהוי לחברות פינטק אשר נמצאות בתהליך של חיבור כמשתתפות במערכות התשלומים בישראל. מדובר בחברת משולם פתרונות תשלום; חברת גלובל רמיט שירותי מטבע; וחברת אטמס מטריקס.

"הצעדים שמקדם בנק ישראל לטובת פתיחת גישת שחקנים חוץ-בנקאיים למערכות הליבה של המשק בתחום התשלומים, מאפשרים לחברות פינטק לפעול באופן ישיר ועצמאי יותר, תוך צמצום התלות שלהן בבנקים. הגופים החדשים יגבירו את התחרות, יעזרו לצמצם את הריכוזיות בשוק הפיננסי, יפתחו פתרונות תשלומים מתקדמים וחדשניים, ייעלו תהליכים ושירותים עסקיים, יוזילו עלויות לטובת ציבור הצרכנים ובתי העסק ויגבירו את תחליפיות השחקנים המסורתיים גם בעת משבר", הוסבר.

לצד זאת, בבנק ישראל החלו לקדם את פתיחת המשק לסולקים בעלי רישיון זר, כשהודיעו כי יאפשרו לסולקים בינלאומיים בעלי רישיון שניתן בארה"ב, במדינות האיחוד האירופי או באנגליה, להתחיל בתהליך הצטרפות כמשתתפים במערכת שירותים בכרטיסי חיוב אשר מופעלת על-ידי חברת שבא, בינתיים ללא התחלת פעילות סליקה בפועל. זאת, עוד לפני הגשת בקשה לרישיון שמאפשר מתן שירותי סליקה בישראל.

"מחלקת מערכות תשלומים וסליקה יצאה בצעד זה של פתיחת השוק לגופים בינלאומיים בתחום התשלומים מוקדם יותר מלוחות הזמנים הקבועים בחקיקה הקיימת. פתיחת השוק לסולקים בינלאומיים אלה תגדיל את ההיצע של שירותי תשלום חדשניים, מגוונים ומהירים יותר, ותקדם שירותים פיננסיים נוספים שיתבססו על שירותי התשלום", ציינו בבנק ישראל.

עוד כתבות

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר