גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך פוגעת ירידה בטיסות לחו"ל בזמן המלחמה בתוצאות חברות התקשורת

בזק, פרטנר וסלקום פירטו בדוחות את השפעות המלחמה - בעיקר ירידה בהכנסות משירותי נדידה בחו"ל ומכירת מכשירי סלולר ● פרטנר: "הירידה ברווח משירותי נדידה בכל חודש לחימה - כ–10 מיליון שקל" ● גורם בשוק: "יש ירידה בנטישת לקוחות, כמו בקורונה"

טסים ושבים בנתב''ג. דלפקי חברות תעופה ריקים בגלל ביטולים / צילום: טלי בוגדנובסקי
טסים ושבים בנתב''ג. דלפקי חברות תעופה ריקים בגלל ביטולים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בדומה לחלק גדול מהמניות שנסחרות בבורסה המקומית, גם המניות של שלוש חברות התקשורת המקומיות - בזק , סלקום  ופרטנר  - הגיבו בירידות חדות לתחילת המלחמה בדרום. אולם בזמן שמדד ת"א 125 רשם בתקופה זו ירידה של מעל 6%, שלוש מניות התקשורת החלו להתאושש כעבור זמן מה. נכון להיום, מניית פרטנר חזרה כמעט למחיר שלפני המלחמה, סלקום ירדה ב־1.8% בלבד, ובבזק הירידה היא של 5.4%. עדיין, מתחילת השנה הן מציגות תשואת חסר בולטת של עשרות אחוזים (בעיקר פרטנר וסלקום שצנחו בכ־40%), לנוכח חוסר האטרקטיביות שמוצאים בהן המשקיעים ביחס לאלטרנטיבות בשוק.

שלוש החברות פרסמו בשבוע שעבר דוחות כספיים לסיכום הרבעון השלישי, שהסתיים לפני המלחמה, ופירטו בהם את השפעותיה על עסקיהן. לפחות בשלב זה נראה שהללו אינן מהותיות. ההשפעה המרכזית היא הירידה בהכנסות משירותי נדידה (רומינג) - הכנסות שמתקבלות בחברות מרוכשי חבילות סלולר לחו"ל או תיירים בארץ. בפרטנר למשל נכתב בדוחות כי "בהנחה שהפגיעה כתוצאה מהמלחמה תהיה דומה לזו שנמדדה עד כה, אזי הירידה ברווח החברה (לפני מס) משירותי נדידה, בשל כל חודש לחימה, מוערכת בכ־10 מיליון שקל". עם זאת בפרטנר הדגישו שאין בשלב זה השפעה מהותית על יכולתה לעמוד בפירעון התחייבויות, ירידות ערך נכסים ועוד.

בבזק לא נקבו במספרים ספציפיים אך ציינו גם הם את הירידה בפעילות הנדידה כגורם שלילי, לצד נוספים ובהם קיטון במכירת מכשירים סלולריים, ירידה בקצב הפריסה וההתקנות של סיבים בטווח הקצר ועוד. מצד שני, הם מציינים השפעות חיוביות ובהן גידול בביקושים במגזר המוסדי והעסקי לפרויקטים ושירותי חיבור מרחוק, ירידה בנטישת לקוחות בטווח הקצר ועוד. סלקום הזכירה גם היא את הירידה בשירותי נדידה וכן את הסגירה הזמנית של קניונים ומרכזי מסחר בחלק מהאזורים בארץ, שהובילה לירידה במכירות ציוד קצה.

 

גורם בשוק שמכיר את החברות מציין כי "שלוש חברות התקשורת נפגעו בעיקר מהירידה בשירותי הנדידה; הפסיקו את הטיסות, אנשים חזרו מחו"ל, ולכן מן הסתם החבילות האלה הן שנפגעות. נוסף על כך, בשבועיים הראשונים ואולי קצת יותר מכך, הייתה פגיעה במכירות ציוד הקצה, אבל גם בזק וגם סלקום כבר רואות חזרה מהירה יחסית לשגרה. בזק כבר ברמה של 90% ממה שהייתה לפני המלחמה במכירות ציוד ולא צופה פגיעה משמעותית", לדבריו, "וסלקום גם חוזרת לקצבים שהיו טרום המלחמה ולא חוזה פגיעה משמעותית".

עוד אומר הגורם כי "בזק חברה מאוד מבוזרת וזה היתרון שלה. היא צופה גם השפעות חיוביות כמו גידול בפרויקטים של חיבור מרחוק, על רקע מעבר לעבודה מהבית. יש גם ירידה בנטישת הלקוחות: כמו בתקופת הקורונה, אנשים לא מתעסקים עכשיו במעבר בין חברות תקשורת, ובדומה לקורונה יש עלייה בשימוש בטלפוניה הקווית".

עם זאת, בהוראת הממשלה שלוש החברות עצרו חיובי תשלומים לאזרחים המפונים. בזק ציינה במצגת שלה כאחת ההשפעות השליליות את אי־חיוב תשלומים מתושבים שפונו, וצפי להסרות/הקפאות קווים עסקיים בתחומים אשר נפגעים מהמלחמה.

מכיוון שתקשורת היא שירות חיוני, שלוש החברות ממשיכות לעבוד. לדברי הגורם בשוק, "יש להן כמובן אנשים שגויסו למילואים, וזה מוריד הוצאות שכר כי הם מקבלים כסף מהמדינה. בבזק דיברו על המשך פריסות סיבים, אך יש אזורים במדינה שאליהם אי אפשר כרגע להגיע. בהקשר של פגיעה בתשתיות, יש פה ושם, אבל לא משהו מהותי מבחינת השיקום בהמשך".

"החברות הראו סטגנציה יחסית בהכנסות"

כאמור שלוש החברות פרסמו את הדוחות לרבעון השלישי בשבוע שעבר. בזק הציגה צמיחה של 0.1% בהכנסות לכ־2.27 מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה הסתכם ב־297 מיליון שקל, ירידה של 1.7% לעומת הרבעון המקביל. פרטנר רשמה ירידה של 7% בהכנסות ל־829 מיליון שקל, אך הרווח הנקי שלה גדל ב־9.8% ל־56 מיליון שקל. בסלקום, ההכנסות צמחו ב־0.9% לכ־1.13 מיליארד שקל והרווח עלה ב־29% ל־53 מיליון שקל.

בשלוש החברות נרשמה עלייה ב־EBITDA המתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות): בבזק הוא עלה ב־2.9% ברבעון ל־974 מיליון שקל, בפרטנר העלייה הייתה של 2.5% ל־283 מיליון שקל ובסלקום - של 8.4% ל־337 מיליון שקל.

אותו גורם בשוק מציין ששלוש החברות נמצאות היום בסך־הכול במצב טוב, לאחר שהפחיתו בשנים האחרונות באופן עקבי את היקפי החוב שלהן. "הדוחות שפורסמו בשבוע שעבר עוד לא הושפעו מהמלחמה, והחברות הראו בהם סטגנציה יחסית בהכנסות. נותר לראות אם השפעות המלחמה יובילו לירידה בהכנסות בדוחות הרבעון הרביעי", הוא אומר.

להערכתו, ה־ARPU (הכנסה חודשית ממוצעת ממנוי) יהיה בירידה בטווח הקצר, בשל הירידה בהכנסות משירותי נדידה, אך בטווח הארוך הנתון צפוי לחזור לצמוח, בשל המשך המעבר לדור החמישי בסלולר שמעלה את מחיר החבילה ללקוח. "עברנו כבר את שיא מלחמות המחירים האגרסיביות בסלולר והיום התחרות היא יותר על ערך החבילה. ככל שיהיו יותר טלפונים שתומכים בדור החמישי, המחיר יהיה יקר יותר וישפיע לחיוב על ה־ARPU של החברות בטווח הבינוני", אמר.

בבית ההשקעות אי.בי.אי התייחסו לדוחות הכספיים, וביחס לסלקום כתב מנהל מחלקת המחקר, לירן לובלין, כי זו המשיכה לייצר מזומנים ולהקטין את היקף החוב, שירד ב־110 מיליון שקל מתחילת השנה. גורם חיובי נוסף לדבריו בדוחות סלקום הוא העלייה ב־ARPU ובמצבת המנויים. מנגד, מכירות ציוד הקצה ממשיכות להיות נמוכות (עוד לפני הפגיעה מהמלחמה) ורשמו ירידה בשיעור הרווח כתוצאה מתמהיל מכירות פחות רווחי.

בסך־הכול לדברי לובלין הדוח טוב, אך קשיי הנזילות של בעלת השליטה, דסק"ש, ימשיכו להכביד מסחרית על המניה. המלצתו למניית סלקום היא "תשואת יתר" וזו גם ההמלצה שלו למניית פרטנר. על דוחות פרטנר כתב לובלין כי אלו היו טובים, עם שיפור ב־ARPU ובייחוד בתזרים. הוא הזכיר את הירידה במניה מתחילת השנה, כשלהערכתו "הפוטנציאל להרעה מהותית בפעילות הוא מוגבל, ובמחיר הנוכחי המניה מציגה יחס סיכון־סיכוי אטרקטיבי לטווח הבינוני".

הפסד של כ־200 מיליון שקל לרוכשי פרטנר

בזק נמצאת בשליטת בי קומיניקיישנס של קרן סרצ'לייט ודוד פורר, ושווי השוק שלה הוא 13.6 מיליארד שקל, אחרי שנחלשה ב־15% מתחילת השנה, ירידה מתונה יותר ביחס לחברות האחרות בסקטור, ככל הנראה משום שהיא מבוזרת וגדולה יותר ובניגוד לאחרות גם חזרה לחלק דיבידנד.

פרטנר, שמנייתה איבדה 41% מתחילת השנה, נסחרת בשווי 2.8 מיליארד שקל והיא נמצאת בשליטת קבוצת משקיעים הכוללת את המנכ"ל אבי גבאי, שלמה רודב, מורי ארקין והפניקס. קבוצת המשקיעים השלימה את רכישת השליטה בחברה באפריל 2022 לאחר שרכשה 27% ממניות החברה, שקודם לכן הוחזקו על־ידי נאמן מטעם חברת האצ'יסון מהונג קונג, בתמורה לכ־960 מיליון שקל. נכון להיום, שווי ההחזקה שלהם מגיע לכ־748 מיליון שקל, כלומר הפסד "על הנייר" של יותר מ־200 מיליון שקל.

סלקום, שבשליטת דסק"ש של מגה אור ואלקו, נסחרת בשווי של 1.9 מיליארד שקל אחרי ירידה של 37% במחיר המניה מתחילת השנה.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה