גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדחתו וחזרתו של סם אלטמן: כל המרוויחים והמפסידים בסערת OpenAI

בשישה ימים עברה OpenAI "מהפך" ● לחץ המשקיעים והגיבוי של מיקרוסופט לאלטמן עשו את שלהם, וחברת הבינה המלאכותית החזירה את המנכ"ל המודח לתפקידו ● המחיר: החלפת הדירקטוריון ● גלובס צולל למשמעויות ולשאלה אם כעת תשנה החברה את פניה?

סם אלטמן / צילום: Reuters, Meir Chaimowitz
סם אלטמן / צילום: Reuters, Meir Chaimowitz

בשבוע האחרון חווה עולם ההייטק דרמה בהילוך מהיר. חברת הבינה המלאכותית OpenAI הודיעה ב־17 בנובמבר, יום שישי האחרון, על הדחת מנכ"ל החברה ואחד ממקימיה, סם אלטמן. המהלך המפתיע הזה הוביל לשרשרת אירועים דרמטית, שכללה את הצטרפות אלטמן למיקרוסופט, מינוי של מחליף זמני לו בחברת הבינה המלאכותית, איומים של משקיעים ועובדים בחברה שיעזבו, ולבסוף - להודעה כי אלטמן יוחזר לתפקידו כמנכ"ל. אך סאגת אלטמן לא מסתיימת בדיוק באותה נקודה, אלא בהחלטה נוספת כי דירקטוריון החברה, זה שהביא להדחתו, יוחלף כמעט כליל. מה הייתה בדיוק השתלשלות האירועים, איך זה ישפיע על החברה, ומיהם המרוויחים והמפסידים ממנה? גלובס עושה סדר.

מה הן נקודות המפתח בהשתלשלות האירועים?

ביום שישי האחרון כאמור הודיע דירקטוריון OpenAI על הדחתו של אלטמן, אולי הדמות המזוהה ביותר עם מהפכת הבינה המלאכותית, והמייסד והמנכ"ל של החברה. הודעה זו הפתיעה את תעשיית הטק כולה, כולל את עובדי החברה, המשקיעים שלה, ואת אלטמן עצמו. מי שהודיע לו על פיטוריו, אגב, היה לא אחר מאשר איליה סוצקבר, המדען הראשי של החברה ואחד המייסדים שלה.

כמה שעות לאחר מכן הודיע גרג ברוקמן, גם הוא מייסד שותף ומי שכיהן כנשיא הדירקטוריון, על התפטרותו כאות מחאה על ההדחה. משקיעי החברה, בהן קרנות ענק כמו סקויה קפיטל, אנדסון הורוביץ, ת'רייב קפיטל וטייגר גלובל, הפעילו לחץ רב כדי להחזיר את אלטמן לחברה. במקביל, הדירקטוריון מינה את אמט שיר, מייסד טוויץ', למנכ"ל זמני.

בתוך שרשרת האירועים, הודיעה מיקרוסופט, המשקיעה העיקרית ב־OpenAI, שמחזיקה ב־49% ממניות החברה, כי היא שוכרת את אלטמן וברוקמן לשורותיה. כתוצאה מכך, נודע כי כמה משקיעים שקלו למשוך את השקעתם מ־OpenAI.

הסערה המתחוללת מחוץ לחברה החלה לחלחל גם לתוכה - יותר מ־700 מעובדי OpenAI, כ־95 אחוז מעובדי החברה, חתמו על מכתב הדורש שחברי הדירקטוריון יתפטרו - ואם לא הם יעברו למיזם החדש של אלטמן במיקרוסופט. לפי דיווחים, גם סוצקבר, המדען הראשי בחברה ומי שנחשב לזה שהוביל את ההדחה, חתום על המכתב. במקביל הוא אף פרסם התנצלות בחשבון הטוויטר שלו על שלקח חלק בהדחת אלטמן. לבסוף, אלטמן ממונה בשנית לתפקיד המנכ"ל, והדירקטוריון הקיים עד כה מתפרק, כשהחברה מקימה דירקטוריון חדש - גדול יותר ועם נציגיויות של משקיעים, שלא נכחו בו קודם לכן.

כיצד היה בנוי הדירקטוריון הקודם של החברה?

טרם הדחת אלטמן מנה הדירקטוריון שישה אנשים, בהם שלושה מהמייסדים: אלטמן עצמו, ברוקמן שכיהן גם כנשיא הדירקטוריון, וסוצקבר. בנוסף אליהם מנה הדירקטוריון עוד שלושה גורמים חיצוניים בלתי תלויים - הלן טונר, מנהלת אסטרטגיה במרכז לאבטחה וטכנולוגיות באוניברסיטאת ג'ורג'טאון, אדם דאנג'לו, מנכ"ל חברת Quora, וטאשה מקולי, יזמית ומדענית בכירה.

כיוון ש־OpenAI הקומה במקור כחברה ללא מטרות רווח, הדירקטוריון שלה שיקף חזון אידאליסטי. זאת, בין היתר בשל העובדה כי ארגונים שמגדירים את עצמם ללא מטרות רווח מטבעם מעניקים עדיפות לשירות לטובת הציבור על פני מיקסום רווח - מה שמסביר את העובדה שלכל משקיעי החברה, גם לקרנות הגדולות וגם למשקיעה העיקרית מיקרוסופט, לא היו מושבים בדירקטוריון. בנוסף, המבנה הייחודי של הדירקטוריון הוא זה שאיפשר לו לבצע מהלך כמו הדחת אלטמן ללא התייעצות עם משקיעי החברה.

כיצד יראה הדירקטוריון החדש?

לאחר ההודעה על חזרתו של אלטמן לתפקיד המנכ"ל, נודע גם כי הדירקטוריון הקודם יפוטר ברובו וייבנה אחד חדש. מי שאמור לנהל את הדירקטורון החדש הוא ברט טיילור, לשעבר מנכ"ל ומייסד שותף של חברת Salesforce. אליו מצטרף גם לארי סאמרס, מי שהיה נשיא אוניברסיטת הרווארד ולשעבר שר האוצר של ארה"ב. אדם דאנג'לו, שהיה חבר בדירקטוריון בגלגולו הקודם, יישאר בו. לפי פרסומים, הדירקטוריון החדש ימנה תשעה חברים, מתוכם לחברת מיקרוסופט יהיה לכל הפחות מושב אחד.

איליה סוצקבר, הלן טונר וטאשה מקולי, שלושת חברי הדירקטוריון הקודם, לא ייקחו חלק בדירקטוריון החדש. אלטמן עצמו רוצה גם הוא מושב בדירקטוריון, כך לפי אתר דה ורג'. נכון לעתה, טרם ידוע אם לחלק מהקרנות המשקיעות בחברה יהיו נציגים בצוות הדירקטוריון המורחב החדש.

מה יעלה בגורלו של סוצקבר כעת?

נדמה כי סוצקבר הוא אחד המפסידים הגדולים בפרשה הזו. בדיווחים הראשונים נטען כי הוא היה בין חברי הדירקטוריון שדחפו להדחתו של אלטמן. נשיא החברה ברוקמן כתב בציוץ כי סוצקבר היה גם זה שהודיע לאלטמן על הדחתו. כעת, הוא משלם על המהלך במקום שהחזיק בדירקטוריון החברה. לעת עתה, לא יודע על כוונות כלשהן להוציא את סוצקבר מהחברה, שנחשב לכוח מרכזי בה.

מה היה תפקידה של מיקרוסופוט באירועים?

במקביל, נדמה כי מיקרוסופט היא המרוויחה הגדולה בסיפור הנוכחי. תחילה הודיעה החברה כי תגייס את אלטמן וברוקמן לשורותיה, וכן גם את כל עובדי החברה שיעזבו - מה שאומר שהיא למעשה הייתה מרוויחה את ההון האנושי של OpenAI, "בחינם". כעת, לאחר שאלטמן מונה שנית, היא מקבלת מושב אחד לפחות בדירקטוריון החדש של החברה.

האם כעת החברה תשנה את ייעודה?

כאמור, המבנה הראשוני של הדירקטוריון היה מיועד לשמר את אופייה של החברה כמי שמונעת ממניעים אידיאליסטיים, ולא ממניעי רווח. אולם במצב הנוכחי, נדמה כי היוצרות מתהפכות. הדירקטוריון החדש שיקום בעקבות האירועים, שעוד לא ברור מי יהיו כל חבריו, יכיל בתוכו כבר את הכוחות הפיננסים שמאחורי החברה (כגון מיקרוסופט), ואולי גם נציגים מהקרנות המשקיעות.

האם OpenAI תשנה את פניה?

לא פעם ולא פעמיים התבטאו בכירים ב־OpenAI לגבי החשש שלהם מעוצמת הטכנולוגיה שהם מפתחים. אך עצם המשך פיתוח הטכנולוגיה מצריך אותו תזרים בלתי נגמר של מזומנים, במיליארדי דולרים. פרשת הדחתו של אלטמן על ידי הדירקטוריון הבלתי תלוי של החברה עימתה את המשקיעים עם אותה בעייתיות במבנה הנוכחי. כעת נדמה כי מודל השליטה האידיאליסטי שהיה קיים עד כה כבר לא יהיה תקף, לפחות לא במלואו, ב־OpenAI.

עוד כתבות

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": תקציבי הביטחון בעולם מזנקים ואלה חלק מהמניות שעשויות להרוויח מכך

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם בשמונה שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים שהסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: פנטהאוז נמכר ב־3.8 מיליון שקל

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר עם מרפסת בשטח של 83 מ"ר ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי סיירת גבעתי נפלו בלחימה בעזה

נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה