גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס גלעד מעריך: זה מה שחמאס מנסה להשיג בעסקת החטופים

האלוף במיל' עמוס גלעד מעריך בשיחה עם גלובס כי המעורבות הקטארית תמנע מחמאס לעשות לישראל תרגילים, אך שארגון הטרור בהחלט ינסה למשוך את הפסקת האש לתקופה ארוכה כדי לעצור את המומנטום הצבאי של צה"ל ● ומה ישראל צריכה לעשות מול חיזבאללה?

אלוף במיל' עמוס גלעד / צילום: שלומי יוסף
אלוף במיל' עמוס גלעד / צילום: שלומי יוסף

"קודם כל, מטרת העל כרגע היא לשחרר את החטופים", כך אומר לגלובס האלוף (במיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ולאסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים. "זו טרגדיה אנושית ומדינת ישראל אחראית לכישלון הזה. לכן, יש לנו מחויבות מוסרית, ואם החטופים לא ישוחררו זה לדיראון עולם. רצועת עזה הפכה לחמאסטן - ישות שמשלבת ארגון טרור רצחני יחד עם ממשל אזרחי, שמחזיק את רוב האוכלוסייה בתנאי עוני מחפירים, ללא מוצא ותקווה, בגלל מעשי הזוועה שלו. חמאס חייב להפסיק להתקיים".

ראיון | הבכיר שחושף: כבר בשנת 2019 היו התרעות על חטיפה של חמאס
ראיון | הבכיר שמסביר: זה מה שחמאס השיג בעסקה, וכך צריכה לנהוג ישראל
ראיון | הוא היה בעמדות בכירות והתריע מפני המצב הביטחוני. לא הקשיבו לו

לדעתו של גלעד, "ליעד האסטרטגי הזה של מיטוט שלטון החמאס יש תמיכה גם של ארה"ב, של העולם, ואני אומר בזהירות שגם העולם הערבי מעוניין בסתר ליבו שחמאס יפסיק להתקיים כאן, מכיוון שהאסלאם הרדיקלי הוא איום על המדינות הסוניות המתונות, וחמאס משתייך באופן מעשי לציר האיראני. אז זו גם פגיעה בציר האיראני וזה גם יסלול את הדרך לכונן מחדש את ציר השלום, להשלים את השלום עם סעודיה ולהקים ברית של מדינות מול האיראנים ושותפיהם. העולם הערבי המתון הרי מבין שאיראן היא מדינת טרור שקוראת להשמדת מדינת ישראל, תומכת בארגונים הללו, והיא מדינת סף גרעינית שמחפשת לעורר אי־יציבות באזור. לכן, היעד של סילוק החמאס הוא חיוני".

עד כמה העסקה הזו 'בטוחה' ועד כמה היא עלולה לפגוע בהמשך הלחימה?
"שאלה טובה, כי אתה לא יודע מה יקרה אחרי ארבעת הימים האלה, ואפילו תוך כדי, אבל העובדה היא שבעסקה הזו, בשחרור הזה של ילדים ונשים, הממשלה נתנה את האישור על בסיס המלצה של כל גורמי הביטחון - צה"ל, שב"כ, מוסד, אמ"ן ועוד".

מבחינה צבאית, לא יהיה קשה להתניע את המהלך הצבאי מחדש אחרי שהכל נעצר לתקופה ממושכת יחסית?
"זה בהחלט מאתגר", עונה גלעד. "אבל יחד עם זאת, אם יש הפסקת אש אתה יכול לאסוף יותר מודיעין מהשבויים שבידינו. נפלו לידינו הרבה מאוד מסמכים של חמאס. יש לנו מודיעין עשיר מאוד, והעובדה היא שחמאס אולי עוד לא סולק לגמרי מהצפון ומהמרכז של רצועת עזה, אבל בוודאי שהארגון לא דומה בעוצמתו למה שהוא היה קודם לכן, והוא יותר ויותר מתרכז בדרום הרצועה. צריך לזכור שלשטח הזה בדרום הרצועה נמלטה כל האוכלוסייה העזתית. אבל גם זה, בריחת החמאס דרומה, מאפשר לך להכין בקור רוח, תוכניות שהולמות את המצב הנוכחי, כי נקודת המוצא היא שונה ממה שהייתה לפני השבעה באוקטובר, כשהיינו מעבר לגבול. עכשיו אנחנו כבר בתוך השטח".

כחלק מהעסקה, הממשלה הסכימה לכך שצה"ל לא יטוס עם כטב"מים ומטוסים מעל הרצועה. האם זה באמת פוגע ביכולת שלנו לדעת מה קורה שם?
"עד כה, אגף המודיעין מראה יכולות מרשימות ביותר. התקיפות בעזה מוכוונות על־ידי מודיעין מאוד מדויק ואיכותי, ויש לנו היום מודיעין הרבה יותר מתוחכם ומקצועי מאשר בתקופתי באמ"ן. אז בסופו של דבר, למרות שזו מגבלה מסוימת, הצבא וגופי המודיעין יצליחו להתגבר עליה".

איך דואגים, גם צבאית וגם מדינית, שהחמאס לא ירמה אותנו בעסקה?
"יש לנו כמה אמצעים לעשות את זה. קודם כל יש לנו מודיעין מצוין, וזה האמצעי הראשון. המודיעין צריך בעצם כל הזמן לבדוק שהם לא משקרים ושהם ממלאים את ההתחייבות. העניין השני הוא שהם נתנו התחייבות בראש ובראשונה לקטאר, שהיא מדינה שנותנת להם חסות, כאשר ההנהגה העליונה שלהם נמצאת במדינה. הם צריכים את קטאר והיא מחוברת חזק מאוד לארה"ב וגם לישראל. לכן, יש פה גם מימד של לחץ מדיני כדי שהעסקה תקוים".

בהקשר זה, האם אתה מאמין לחמאס כשהם אומרים שהם לא יודעים איפה חלק מהחטופים כרגע?
"אני אף פעם לא מאמין להם. החמאס שולט בעזה; נניח שהם לא יודעים, אבל הם יכולים לדעת אם הם רוצים. מי ששולט בעזה, שהוא הגורם הבכיר, החזק והמשמעותי בעזה הוא חמאס, ולכן אם הם יפעילו לחץ על הג'יהאד האסלאמי או על משפחות שאולי מחזיקות בחטופים - הם יכולים להביא אותם. לכן, אם אתה שואל אותי, אני לא מאמין להם. אף פעם לא מאמין בהם ולהם, אבל אני מעריך שבסבירות גבוהה הם יכולים להביא את כל בני ובנות הערובה החטופים".

מה האינטרס של חמאס בעסקה? האם הוא רק רוצה לקבל ארבעה ימי הפוגה כדי להתארגן ולהתרענן, או שיש כאן משהו אחר?
"אני לא יודע כמה ימי הפוגה הם מתכננים. הם הרי יכולים לחלק את החטופים והחטופות ל-20 או 30 ימים, ובכך למשוך כמה שיותר את הזמן כדי לעצור את המומנטום של ההתקדמות הצבאית של מכונת המלחמה של צה"ל, ואז לנסות להישאר בעזה.

תראה, מבחינת חמאס הוא רוצה להישאר בעזה, לשרוד כדי לכונן מחדש את חמאסטן ולהמשיך לנסות לרצוח אותנו. הוא כנראה הופתע מעוצמת התגובה שלנו אחרי השביעי באוקטובר, אבל כרגע הוא מבין את הכיוון שלנו ולכן הוא ינסה למשוך זמן ככל שהוא יכול".

מה צריך לעשות באמת אם הם ינסו לסחוב אותנו איזה חודש כשבכל יום הם מציעים לשחרר חטוף אחד או שתיים בתמורה להפוגה יומית? אנחנו צריכים להסכים עם זה?
"מה שאתה מעלה זה אכן דילמה. אני מעדיף להסתפק בכך שנראה מה קורה בימים הקרובים כשנשחרר את הילדים והאימהות, ואחר כך אם יקרה מה שאתה אומר צריך לעשות הערכת מצב ולבחון את זה מכל ההיבטים. אבל אני ממליץ כל הזמן - מטרת העל היא לשחרר את החטופים. זה לא דומה לשום דבר שחווינו בעבר. אלה אזרחי ישראל, ילדים, ילדות, נשים, חיילים וחיילות. כולם נחטפו כשהמדינה קרסה בשביעי באוקטובר ולא מילאה את חובתה הבסיסית".

אחרי שההפוגה תסתיים, מה צריכות להיות הפעולות הבאות של צה"ל?
"אני לא חושב שנכון לדבר על טקטיקה צבאית בתקשורת, גם בגלל שהאויב קורא את מה שנאמר כאן. מה שכן, מבחינה אסטרטגית, יש כמה מרכזי כובד של הנהגת חמאס שאליהם נצטרך להגיע. צריך להבין שהנהגת חמאס עדיין קיימת, וביום שהיא לא תהיה קיימת יהיה שינוי מהותי, כחלק מתחילת השינוי העמוק שאנחנו רוצים להשיג ברצועה".

מה לגבי שאלת "היום שאחרי" ברצועת עזה, מה חשוב לנו לשקול בעניין הזה?
"שאלת היום שאחרי היא מאוד חשובה. לדעתי, כרגע, אין לנו אסטרטגיה של 'היום שאחרי'. קודם כל, הרעיון שצה"ל ימשיך להחזיק בתוך רצועת עזה הוא לא נכון ולא ישים. אין לזה תוקף ואם נישאר, נהיה חייבים למלא את אחריותנו, בין אם אנחנו רוצים או לא, כלפי האוכלוסייה הפלסטינית. מעבר לזה, צריך לחשוב מי יכול להיכנס לשם כחלק מבניית הציר האסטרטגי מחדש - ציר השלום עם מצרים, ירדן, האמירויות, מרוקו, ובתקווה שיתרחב לסעודיה - שזה מאוד חשוב. זה בעצם יצור ציר של שלום ויציבות בהנהגת ארה"ב, מול ציר הרשע בהנהגת איראן, רוסיה, ובתמיכה מסוימת של סין. כל הנושאים האלה הם נושאים אסטרטגיים מהותיים, ומופיעים בחזון מאוד ברור שהנשיא ביידן כתב בטור שפרסם לאחרונה ב'וושינגטון פוסט'.

אסטרטגיית 'היום שאחרי' צריכה להיות בד־בבד עם הסכמה של ארה"ב. לדעתי, אנחנו גם חייבים להם, בגלל שהם התייצבו לצדנו ביום הקשה ביותר בתולדות המדינה ומאז מזרימים לפה אמצעים ונשק, אמל"ח בהיקפים גדולים מאוד, ועוזרים לישראל מבחינה מדינית. ואני חושב שזה גם חשוב לישראל ברמת הביטחון הלאומי, שאנחנו נהיה חלק מציר של מדינות מתונות בהובלת ארה"ב נגד הרשע מטהרן.

אסור לנו להתפתות לרעיונות הזויים ולפגוע בשלום עם ירדן ומצרים. כל הרעיונות ההזויים האלה שקוראים לשלוח את הפלסטינים למצרים ולירדן, זה פשוט איום על הסכמי השלום שאין להם חלופה למדינת ישראל. זה שמשרד שמתקרא משרד המודיעין של ישראל הוציא נייר איוולת שקורא לדחוף את הפלסטינים למצרים, זה פשוט איום על השלום. איום על ההסכמות בין ישראל למצרים, איום על הביטחון הלאומי של ישראל. זה פשוט, חטא היוהרה וטיפשות".

חיזבאללה הודיע שאם ישראל לא תתקוף אותו הוא מצטרף להפוגה. האם אתה מאמין לו והאם אתה חושב שאולי כדאי שאנחנו דווקא ננצל את ההפוגה בדרום כדי לטפל באיום מצפון?
"בעיניי, עדיף שיהיה שקט בכל הגדרות. שקט גם מאפשר לך להתכונן למערכה הבאה, ובסופו של דבר גם בלבנון, למעשה, יש שני כישלונות של סינוואר. ראשית, הוא ציפה שמעשי הזוועה שהוא הנחה עליהם כפקודה למחבלים ישברו אותנו ויפוררו אותנו - זה לא קרה; ושנית, הוא ציפה שייפתח עימות רב זירתי - גם זה לא קרה. למרות שאנחנו מותקפים גם מתימן וגם מלבנון, זה לא משהו שדומה לעימות כולל שיביא לפגיעה קשה מאוד בישראל. גם בעימות מול חיזבאללה, הפסקת אש יכולה לשרת אותנו באיסוף מודיעין, בהתארגנות ובהפקת לקחים".

מה לגבי הטווח הארוך מול לבנון? הרי תושבים רבים אומרים שלא יחזרו כל עוד כוח רדואן על הגבול.
"אני מבין אותם. אדם שגר בבית הצפוני של מטולה לא רוצה שהשכן שלו, במרכאות, מכוח רדואן, יחזיק סכין כדי לשחוט אותו, על בסיס מה שקרה בדרום. נצטרך לפתור שם את הנושא, לפחות בדרום לבנון, במציאת פתרון שתואם את הרוח ואת התוכן של החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, כך שלא תהיה להם נוכחות מדרום לליטני. את זה צריך לעשות באמצעים צבאיים, או באיום ברור שננקוט באמצעים צבאיים, כך שלא יהיה להם כדאי לעשות את זה. ללבנון יש הרבה מה להפסיד אם העימות יתרחב".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא