גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוטיב האנטישמי מהאסלאם הקדום שהתגלגל למסגדים דווקא עכשיו

לאחרונה נשמע ממסגדים טקסט המופיע באמנת חמאס, חדית' האבנים והעצים. לפי האמירה המיוחסת לנביא מוחמד, "לא תגיע השעה עד שיילחמו המוסלמים ביהודים, ויהרגו אותם המוסלמים" ● גם אם זה תיאור של יום הדין, חזרה עליו מתכוונת להמריץ לעשייה אנטי־יהודית

מסגד אלאקצא. לשיטת חמאס, קיומה של ישראל הוא גזל של אדמת וקף / צילום: Shutterstock
מסגד אלאקצא. לשיטת חמאס, קיומה של ישראל הוא גזל של אדמת וקף / צילום: Shutterstock

הכותב מלמד בחוג לערבית ואסלאם באוניברסיטת ת"א. היה בכיר בשב"כ עד 2005.

לפני כשבוע וחצי התעורר דיון סוער ברשתות החברתיות, ובליבו הטקסט שנטען כי קראו לאחרונה המואזינים במסגדים, והוא חדית' האבנים והעצים. החדית' מציג אמירה המיוחסת לנביא מוחמד, וזו לשונו:" לא תגיע השעה (יום הדין) עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים, ויהרגו אותם המוסלמים, ועד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ואז יאמרו האבנים והעצים:' הו מוסלמי, הו עבד אללה, יש יהודי המתחבא מאחורי, בוא והרגהו".

למה מצרים הפכה לשחקנית משנה בלבד בעסקת החטופים
הכסף והקשרים שהפכו את קטר למתווכת בין ישראל לחמאס

לפי מסורת האסלאם, מימרה זו נחשבת מהימנה ומצויה בחלק מאוספי החדית' הקאנוניים, שקובצו במאה התשיעית, יותר מ־200 שנה לאחר פטירת הנביא. חדית' קאנוני הוא זה ששרשרת המסירה שלו (החוזרת עד למי שנטען ששמע זאת ישירות מהנביא) נחשבת מהימנה; כלומר מרכיביה היו מוסלמים נאמנים, והעבירו את המימרה במשך דורות עד שהועלתה על הכתב.

המחקר המערבי של החדית' מטיל ספק רב אם כל או רוב ספרות זו אכן נאמרה מפי הנביא. הגישה הרווחת היא שחדית'ים רבים הומצאו כדי לעגן תפיסות שרווחו במאות הראשונות לאסלאם באמצעות ייחוסן לנביא.

החדית' הזה הוא חלק מיום הדין לפי מחשבת האסלאם. בפרשנות המילולית, אין בו קריאה לפגיעה מיידית ביהודים, אלא תיאור של תרחיש עתידי, אך הנביא התריע מפני בואו הקרוב בחדית' ובקוראן. הרקע לחדית' הוא הצטרפותם הצפויה של היהודים למשיח השקר (בערבית אל־דג'אל), שיופיע באותה עת. הללו יובסו בקרב מול המוסלמים שלצדם יעמוד ישו, המוכר באסלאם כנביא מרכזי, והוא שיהרוג את משיח השקר. בהמשך תתחולל תחיית המתים, כל הברואים יעמדו למשפט וייחרץ גורלם לגן העדן או לגהנום.

גם אם זהו "רק" תיאור עתידי, ניתן להעריך שהמוטיבציה לחיבורו כרוכה במניע אנטישמי, כלומר הצגת היהודים כמי שיובסו, גם כחלק מתהליך אפוקליפטי וגם כעונש על חבירתם למשיח השקר. מובן שמי שחוזר על החדית' בימינו, ובכלל זה במסגדי רצועת עזה, ביהודה ובשומרון ואולי פה ושם גם בישראל, מתכוון להמריץ את השומעים לעשייה אנטי־יהודית, ולטעת בקרבם ביטחון בהצלחת עשייה זו.

דחו הפצרות להתאסלם

אם נחזור לימי הנביא ולניתוח יחסיו עם היהודים, אין להתפלא שיש בקוראן ובחדית' התייחסויות אנטי־יהודיות רבות. הנביא הטיף תחילה לבני שבט קורייש, ששלטו בעיר הולדתו מכה, ומשנרדף על ידם, היגר עם מעט מנאמניו לעיר אלמדינה. שם שכנו שלושה שבטים יהודיים בעלי משקל חשוב מאוד בחיי הכלכלה שלה. בהיותם כפי הנראה יהודים רבניים, תלמודיים, הם דחו בתוקף הפצרות להתאסלם, ברוח דברי חז"ל: "חגי, זכריה ומלאכי, סוף נבואה" - אין נבואה בישראל אחרי שלושת אלה בראשית ימי בית שני, כאלף שנה לפני האסלאם.

משהתייאש הנביא מהצטרפותם אליו, פעל לפרימת הבריתות בינם לבין הערבים המקומיים, שאת חלקם הצליח להעביר למחנהו. הוא הגלה שני שבטים חשובים וטבח בשבט השלישי, בני קוריט'ה, הרג את הגברים שבו ושעבד את הילדים והנשים שאוסלמו. השלל של היהודים - רכוש, אדמות, תכשיטים ויבולים - עבר לשליטת הנביא, נחלק בין נאמניו ושימש גם לפתות מצטרפים חדשים. מאוחר יותר נכבשה נאת המדבר ח'יבר, מצפון לאלמדינה, שהמתרחש בה משמש בסיס לקריאת הקרב האנטישמית, הנשמעת עד היום (לאחרונה בהפגנות פרו־חמאס באירופה):" ח'יבר, ח'יבר, הו היהודים, צבא מוחמד עתיד לשוב".

בקוראן ניתן לאתר בנקל פסוקים המתפלמסים עם היהודים, מאשימים אותם ברדיפת בצע, ברדיפת נביאיהם ובאי ציות להם. האשמה מרכזית היא זיוף התורה שלהם עצמם ומחיקת אזכורים החוזים כביכול את בוא מוחמד ומשבחים אותו כנביא אמת. הפסוק הקוראני הבא מתפרש כמתייחס למאבק האלים של מוחמד בשבטי היהודים באל־מדינה: "הוא (=האל) אשר גירש את בעלי הספר (=היהודים, ובמקומות אחרים, היהודים והנוצרים) הכופרים ממושבותיהם, בהגליה הראשונה, לא פיללתם (אומר האל לנביא) כי יגורשו, והם דימו כי מבצריהם יהיו להם למגן מפני אללה, ואולם אללה בא עליהם בלא ששיערו מאין, והטיל מורא בלבבם. הם החריבו את בתיהם במו ידיהם ובמו יד המאמינים (=המוסלמים) לימדו את הלקח, כל אשר עיניהם בראשם" (סורה 59: 2, התרגום כאן ובהמשך של מורי ורבי אורי רובין ז"ל). לא קשה להחיל חלק מזה על מה שהתרחש בשבת השחורה.

אך ניתן למצוא התייחסויות "שלומיות" ואף סובלניות ופלורליסטיות ליהודים, חלקן כלליות: "אם ייטו לשלום (=יריבי האסלאם), נטה לו גם אתה"(8: 61), או "אין אללה אוסר עליכם לכבד ולעשות צדק עם אלה אשר לא יילחמו בכם בשל הדת" (60: 8) וכן: "לכל אחד בכם נתנו חוק ומנהג, ואילו חפץ אללה היה עושה אתכם אומה אחת, ואולם חפץ הוא לבחון כיצד תנהגו" (5: 48).

העיקרון הבסיסי של היחס ליהודים ונוצרים תחת האסלאם מעוגן בפסוק "הילחמו באנשים אשר אינם מאמינים באללה ולא ביום האחרון ואינם מקדשים את אשר קידשו אללה ושליחו, ואינם מחזיקים בדת האמת - אלה אשר ניתן להם הספר - עד אשר ייתנו את הג'זיה (=מס גולגולת) בידם ובצידוק הדין" (9: 29). כלומר, תמורת מס קבוע והכרה בנחיתותם, היהודים והנוצרים יחיו, יוכלו לעבוד את אלוהיהם ולהתפרנס. עיקרון זה יושם לרוב עד העידן המודרני, ואיפשר קיום קהילות יהודיות בעולם האסלאם; רק במקרים חריגים הועמדו היהודים בפני הברירה: התאסלמות או מוות.

חכמי האסלאם לדורותיהם עסקו בניסיון ליישב את הסתירה בין הפסוקים המיליטנטיים לבין המתונים. בדרך כלל נפלה ההכרעה לטובת הפסוקים המיליטנטיים, אך גם המתונים נותרו מקודשים. הם שימשו בין היתר להצדקה מפי חכמי הדת של הסכמי השלום של מצרים, ירדן והאמירויות עם ישראל בעשורים האחרונים.

מאבק בתוך האסלאם

בעידן המודרני בולטת תנועת האחים המוסלמים בממד האנטישמי וברדיקליות של תפיסותיה את מצוות הג'יהאד. התנועה, הסונית החשובה שנוסדה ב־1929 במצרים מגויסת לעניין הפלסטיני ולמאבק בציונים, והייתה אחראית לדרבונה של מצרים להיכנס למלחמת 1948, שבה השתתפו לוחמי האחים. מיד אחרי השואה ניתן היה לאתר אצלם אמפתיה מסוימת לגורל היהודים, אך זו התפוגגה ככל שהעימות ב"פלסטין" החריף. מאז עליית א־סיסי לשלטון ב־2013, האחים המוסלמים במצרים דוכאו, הוצאו מחוץ לחוק ורוב מנהיגיהם בכלא, חלקם תחת עונש מוות, שהמשטר מעדיף שלא לבצע כדי לא להופכם ל"שהידים".

חמאס מגדירה עצמה באמנתה (1988) כסניף הפלסטיני של האחים המוסלמים, והחדית' שבו פתחנו מופיע באמנה. יש בה עוד רכיבים אנטישמיים, כמו הקביעה שכספי היהודים הציתו מהפכות ומלחמות. לשיטת חמאס, קיומה של ישראל הוא גזל של אדמת וקף, הקדש מוסלמי, והיא כוללת גם את המקום השלישי בחשיבותו באסלאם (אלאקצא). ראשיה מאמצים זה עשורים את פסיקותיו של יוסף אלקרדאווי, הפוסק הסוני החשוב, שהחל דרכו בתנועת האחים במצרים ונמלט לקטר עוד בשנות ה־60, שם נפטר ב־2022. קרדאווי פסק בזכות פיגועי ההתאבדות (התאבדות אסורה עקרונית באסלאם) וכתיבתו רוויה נימות אנטישמיות.

ישעיהו ליבוביץ' אמר פעם שהוא מודע שלתפיסותיו יש סימוכין במקרא, אך כך גם לתפיסותיו של מאיר כהנא. העניין טמון בבחירה. הדבר נכון גם באשר לאסלאם. חמאס וחזבאללה בחרו בפרשנויות הרדיקליות והקטלניות ביותר. יש להילחם בהם, תוך הסתייעות ברבים מבין 1.5 מיליארד המוסלמים שבוחרים אחרת. זה איננו רק מאבק בין הקיצוניות המוסלמית לבין היהדות והציוויליזציה המערבית. זהו גם מאבק בתוך עולם האסלאם.

עוד כתבות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במיכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע והציבור לא יכול להשתמש בהם"

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון, החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם, ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● בחברה הגרמנית בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תמחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה, ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד