גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכתב מעזה, לאמא: "תבקרו בקבר של אור, תגידו לו שישמור עליי מלמעלה"

חיילי יחידת הסיוע המנהלית של חטיבה 460 נכנסים ויוצאים מעזה מדי לילה ● בהלוך הם מספקים ציוד לכוחות בשטח, ובחזור מביאים מכתבים מהלוחמים למשפחות שנותרו בעורף ● רס"ר אלישב, חובש ולוחם ביחידה: "אימהות אמרו לי 'המסר הקטן הזה מציל אותנו'"

חיילי המילואים של יחידת סיוע מנהלית עם מכתבים של חיילי הסדיר. במרכז: רס''ר אלישב / צילום: צילום פרטי
חיילי המילואים של יחידת סיוע מנהלית עם מכתבים של חיילי הסדיר. במרכז: רס''ר אלישב / צילום: צילום פרטי

מאז תחילת הכניסה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה, בני המשפחות שנשארו בעורף מתמודדים עם חוסר ודאות ביחס ליקיריהם הנמצאים בשטח. מיזם מרגש של חבורת מילואימניקים נועד להקל במעט על השבועות מורטי העצבים: הם אוספים מהחיילים שבשטח מכתבים בכתב יד, ומעבירים למשפחות.

ראיון | התעשיין שעובד סביב השעון כדי לעזור לצה"ל לנצח
ראיון | עמוס גלעד מעריך: זה מה שחמאס מנסה להשיג בעסקת החטופים

המילואימניקים של יחידת סיוע מנהלית בחטיבה 460 נכנסים ויוצאים מעזה בשיירות מדי לילה. הגדוד אחראי על פינוי פצועים, ניוד כוחות, הובלת מבצעים לוגיסטיים ואבטחת שיירות שבהן מכניסים ציוד לכוחות בשטח, כמו סולר, אוכל ותחמושת.

לכל זה הם החליטו להוסיף את העברת המכתבים - הקשר היחיד שאפשרי לחיילים סדירים בימים אלה. בשל הרגישות הביטחונית, אין לחיילים אפשרות להכניס איתם סמארטפון או מצלמות, ולכן הם מנותקים לחלוטין מהעורף.

"אנחנו למעשה הגשר בין שטח ישראל לבין שטח עזה", מסביר רס"ר (במיל') אלישב, חובש ולוחם ביחידה, נשוי ואב לחמש בנות, שבימי שגרה עוסק בייעוץ פיננסי.

30 מכתבים בלילה

עבור החיילים בשטח, המפגשים הם לעתים ההזדמנות היחידה שלהם להתעדכן בנעשה ולקבל חדשות מהארץ. "בפעמים הראשונות לקחנו מהם מספרי טלפון והתקשרנו כשיצאנו משטח הרצועה", מספר אלישב. כבר אחרי הלילה הראשון, הוחלט לעשות את הדברים בצורה מסודרת יותר, ולהביא מחברות. "סיפרנו לחיילים שהורים שכבר קיבלו שיחות עפו על זה, וזה עודד אותם לכתוב. בלילה הראשון שבו חזרנו עם יותר מ־30 מכתבים, הבנו שיש לנו אוצר ביד".

לפי אלישב, יש חיילים שמבינים את גודל השעה, וכותבים מכתבי השראה כמו "מאז שאני פה קיבלתי פרופורציות לחיים, ואני מעריך כל דבר קטן הרבה יותר. וגם דברים גדולים, כמו רגעים איתך ועם המשפחה והחברים".

אחר כתב: "אנחנו נלחמים בשביל משהו חשוב. בקשה אחת קטנה - תבדקו איפה קבור אור מזרחי ז"ל, ותבקרו בקבר שלו. תגידו לו שאני אוהב אותו ומתגעגע אליו, ושישמור עליי מלמעלה". שלישי ציין, "שמעתי שעם ישראל הפך להיות מאוחד שוב סוף סוף, ואני שמח שזה קרה".

מכתבים שחיילים שלחו למשפחותיהם / צילום: צילום פרטי

חלק מהחיילים בוחרים לכתוב הודעות מצחיקות או עם בדיחות פנימיות של המשפחה, כאילו מדובר בוואטסאפ. מ"אימא אני מת לחמין שלך!" ועד ל"מקווה שבנות ישראל יראו את שינוי האישיות שעברתי".

אחד החיילים תיאר במכתב את הפעילות של אלישב וחבריו: "פגשנו מילואימניקים מלאכים, ששאלו אם אנחנו רוצים לכתוב להורים, אז ישר אמרתי כן. אני בסדר, אפילו בסדר גמור, רק השהייה הארוכה בעזה שוחקת. אבל תמיד חושבים על הבית.

"מתגעגע אליכם ברמות, ובאמת רוצה להרגיע אתכם, רוב מה שאנחנו עושים זה (צונזר)... ועוד כמה פרויקטים משמעותיים שאני לא יכול לפרט עליהם. אבל אני אספר לכם כשאחזור, מקווה שבקרוב. אוהב אתכם... נ.ב. התקלחתי היום בפעם הראשונה".

"חשוב לנו להרגיע"

החיילים כותבים את המכתבים בלילות, אלישב וחבריו לוקחים אותם לבסיס בשטח ישראל, ובבקרים הם מתקשרים למספרי הטלפון שהחיילים משאירים. "ניסחנו הודעה מראש, בסגנון 'אני מילואימניק, פגשתי את הבן שלך בשטח ויש לנו משהו משמח ממנו', בדרך כלל עם אימוג'י משמח", הוא מספר. "חשוב לנו במיוחד שבהודעה הראשונה תהיה תחושה קלילה, שלא תהיה חס וחלילה דפיקת לב אחת".

בנוסף, הוא מציע למקבל המכתב להתקשר אליו, כדי לקבל פירוט מהשטח. לדבריו, התגובות של ההורים מרגשות במיוחד. "ברגע שאני אומר שאני זמין, האימהות תוך דקה מתקשרות בבכי והתרגשות ענקית, ואני מספר מה שאני יכול. מה שעולה בבירור זה שהן רוצות כל פיסת מידע.

"אימא אחת סיפרה לי שנתנה ללקוחה שלה שירות חינם, בתנאי שהיא תתפלל עבורה כדי שתקבל אות חיים מהבן שלה. והנה על הבוקר התקשרתי אליה. תגובה אחרת הייתה 'אני בוכה מאושר, אתה לא מבין'.

"אימא נוספת כתבה לי 'אין לי מילים לומר לך מה עשית הבוקר. לא רק שהשיחה אתך הייתה טובה, היא בגדר פיקוח נפש! אנחנו לא יודעים כלום, חיים מרסיסי מידע, אבל לקבל מסר ממך נותן רגע של מנוחה לנפש. המסר הקטן הזה מציל אותנו'.

"במקרה אחר, מישהי אמרה לי שהיא כל כך רוצה לשאול עוד, אבל חשוב לה לעדכן את אימא שלה שלא ישנה שבועיים, כדי להרגיע אותה. בסוף היא עדכנה, וחזרה אליי לשמוע עוד.

אלישב וחבריו הבינו את החשיבות האדירה שבדבר, ולכן הם מרגיעים את ההורים: "כל אימא חושבת שהילד נלחם במחבלים מדלת לדלת, אבל הרבה מהחיילים במצב הרבה יותר מוגן. מה שלא ידוע הרבה יותר מפחיד.

"אנחנו מספרים על האווירה הטובה שיש בשטח, על הרוח ועל האחווה שבין החיילים. בין אם זה לבשל ארוחת ערב ביחד, לתקן יחד טנק שפרס זחל, ובין אם זה החיבור איתנו המילואימניקים. חשוב לנו להרגיע, ולהגיד שלילד שלהם יש את הכול ושהוא בתחושה טובה. אפילו זה שהגיעו מקלחות, והבן שלהם נהנה ממים זורמים".

"יש ערך היסטורי"

לצד מסרי הגעגוע, עולה מהמכתבים מסר נוסף: לא רוצים לחזור עד שלא נסיים את המשימה. "החיילים מבינים את החשיבות של העשייה שלהם, ואני רואה את זה בכל השיחות", מספר אלישב. "את זה אנחנו מתווכים הביתה, וזה ממלא בגאווה".

איך מתמודדים עם המחשבה שזה יכול להיות המכתב האחרון של החיילים האלו?
"זה לא בסמכותי להכניס את החיילים לרגשות כאלה. אנחנו בסך הכול עוברי אורח כאן, דוורים שבעיקר רוצים לעשות טוב למשפחות שממתינות בדאגה בבית. בפינה קטנה בלב אני מאמין שיש לדברים גם ערך היסטורי, כשבעוד 30 שנה יפתחו את המכתבים האלו.

"יש לנו זכות גדולה להיות שם בנקודת החיבור המיוחדת והרגישה הזו, שבין החזית לעורף, ולפגוש עוד רבדים של החיילים הגיבורים שנלחמים עבורנו".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות