גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין מהמר על משאבי רוסיה לניצחון באוקראינה. האם המערב יוכל להשוות?

מנהיג הקרמלין מבקש להפוך את היתרון בכוח אדם ותחמושת להתקדמות בשדה הקרב, בעוד הרצון והסיוע המערבי לקייב מהוסס

תהלוכה צבאית במוסקבה / צילום: ap, Gavriil Grigorov
תהלוכה צבאית במוסקבה / צילום: ap, Gavriil Grigorov

כשמלחמת רוסיה-אוקראינה מתקרבת לשנתה השלישית, מוסקבה מחזיקה ביתרון בחזיתות הצבאיות, הפוליטיות והכלכליות.

לרוסיה יש הרבה יותר כוח־אדם כדי לרענן את שורות הצבא שלה מאשר לאוקראינה, בה נרשמו אבדות כבדות בחיל הרגלים. הנשיא ולדימיר פוטין מעביר את הכלכלה הרוסית מיליטריזציה, והוא משתמש בהכנסות נפט חזקות כדי לשלם על העלייה בייצור הנשק. בזמן ששיתוק פוליטי בארה"ב ובאירופה מאיים על אספקת הנשק והכסף שההישרדות האוקראינית תלויה בהם.

WSJ | חיילים אוקראינים עייפים נלחמים כדי לעצור את ההתקפה הרוסית: "הם באים כמו זומבים"
אחת מהלקוחות המרכזיות של רוסיה: "שילמנו להם על נשקים, אך לא קיבלנו אותם"
פוטין עומד עם חמאס והבוחרים בארגנטינה ובהולנד שוברים את הכלים

אי-הסדר המערבי והקדשת האזרחים והתעשייה הרוסית למלחמה, מצביעים על שנה מרה להגנה של אוקראינה. אבל המגבלות של הצבא הרוסי בהתקפה, המשתקפות במאבק המתיש על העיר אבדייבקה, מצביעות על כך שיש סיכוי גבוה יותר לרצף הישגים קטנים מאשר לפריצת דרך אחת משמעותית.

פוטין עדיין רחוק מלכבוש את האזורים האוקראינים שרוסיה רואה כשלה, שלא לדבר על השגת מטרתו הגדולה יותר, הכנעה של אוקראינה, שאת קיומה כמדינת לאום עצמאית הוא כינה חריגה היסטורית.

"היתרונות החומריים ב-2024 הם בעיקר בצד של רוסיה, אבל הם לא נראים מספיק מכריעים בשביל שרוסיה תוכל להשיג את מטרותיה הפוליטיות", אמר מייקל קופמן, עמית בכיר בקרן קרנגי לשלום בינלאומי, היושב בוושינגטון, ארה"ב.

"זה לא מדויק לרמוז שרוסיה מנצחת במלחמה", אמר קופמן. "עם זאת, אם אוקראינה, בסיוע המערב, לא תקבל בשנה הבאה את ההחלטות הנכונות, סיכויי ההצלחה שלה נראים חלשים".

ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, Valery Sharifulin

כלכלת המלחמה

לארה"ב, האיחוד האירופי ובריטניה יש תפוקה כלכלית שנתית משולבת של כ-45 טריליון דולר - פי 20 מגודל הכלכלה של רוסיה, בנוסף לטכנולוגיה ברמה גבוהה יותר. על הנייר, התומכים של אוקראינה חזקים הרבה יותר מהתוקף שלה. אבל רוסיה משקיעה הרבה יותר מאמץ במלחמה.

תקציב ממשלת רוסיה לשנים 2024-2026, שאושר בתחילת החודש, מראה שהמדינה מקדישה נתח משאבים גדול מהרגיל למלחמה. ההוצאות הצבאיות אמורות לעלות ליותר מ-100 מיליארד דולר בשנה הבאה, הרמה הגבוהה ביותר מאז ימי ברית המועצות.

מפעלים מעבירים את הייצור ממוצרים אזרחיים לטנקים ולמל"טים, והמגזרים האזרחיים משלמים את המחיר, כשמחסור במשאבים ובעובדים דוחף את האינפלציה כלפי מעלה. אבל, התמריץ שיוצרות הוצאות צבאיות מסיביות, מחזק את הכלכלה הרוסית, ומאזן את השפעת הסנקציות המערביות.

מוסקבה משתמשת בסחר עם מדינות לא מערביות כדי לייבא את הטכנולוגיות להן זקוקות יצרניות הנשק שלה. היא גם מצאה דרך לעקוף את תקרת המחיר של המערב על יצוא הנפט, על ידי בניית צי משלה של מכליות נפט שאינן כפופות לתקנות המערב.

הייצור המוגבר אפשר לרוסיה להדביק את הקצב של אוקראינה בייצור מל"טים קטנים בשדה הקרב, תחום שבו החדשנות האוקראינית הקנתה לה יתרון בעבר, אבל גם כזה שבו ההסתמכות של אוקראינה על קורסים מזורזים ומתנדבים משקפת את המגבלות שלה.

המערב נקט צעדים מוגבלים בלבד כדי להגביר את הייצור הצבאי. ארה"ב מגדילה את תפוקת פגזי הארטילריה שלה, אך מדינות האיחוד האירופי לא מצליחות לתאם ביניהן כדי להניע השקעה בייצור ביטחוני חדש. האיחוד האירופי הבטיח לאוקראינה מיליון פגזי ארטילריה עד מרץ הקרוב, אך גורמים רשמיים אומרים שהם לא קרובים ליעד. לעומת זאת, בסתיו הנוכחי סיפקה צפון קוריאה לרוסיה מיליון פגזים בזמן קצר, לפי המודיעין הדרום קוריאני.

למדינות אירופה אוזלת התחמושת שהן יכולות לתת לאוקראינה. פילוגים פוליטיים בוושינגטון כבר האטו את המשלוחים מארה"ב. פגזים מדרום קוריאה עזרו לתותחים האוקראינים להגיע לשוויון עם הכוחות הרוסיים במשך חלק מהשנה. כעת, אומרים חיילים אוקראינים שהם שוב בעמדת נחיתות.

כלכלת אוקראינה עמדה במתקפה הרוסית טוב מהצפוי, אפילו צמחה מעט השנה לאחר ההתרסקות שחוותה עם הפלישה של רוסיה בתחילת 2022. אבל אוקראינה מסתמכת על כסף מערבי כדי לכסות עלויות תקציב אזרחיות כגון חינוך ובריאות, מה שמאפשר לקייב להשתמש בתקציב המיסים כדי לממן את המאמץ המלחמתי.

"סיוע צבאי ופיננסי הם קריטיים לאוקראינה כדי להצליח, אבל אנחנו גם צריכים להיות תלויים יותר בייצור נשק ובחוסן כלכלי", אמר פבלו קלימקין, שר החוץ האוקראיני לשעבר.

בלבול פוליטי

משטרו של פוטין התערער ביוני כאשר הארגון החצי הצבאי "כח ואגנר" התקומם נגד ממשלת רוסיה. אבל המרד התפוגג ומנהיגיו של ואגנר נהרגו בפיצוץ מטוס. אף אחד לא העז להציב אתגר רציני לסמכותו של פוטין מאז. במקום זאת, מדינות המערב ואוקראינה הן אלה שחוות היום טלטלות פוליטיות.

הקונצנזוס הדו-מפלגתי בוושינגטון שקרא לתמיכה באוקראינה התפרק בהדרגה. עם התקרבות מרוץ הבחירות לנשיאות ארה"ב גדלו התנגדויות לסיוע נוסף בקרב הרפובליקנים.

גם האיחוד האירופי נאבק לאשר מימון. האיחוד הבטיח לספק לקייב 50 מיליארד אירו, שווה ערך לכ-55 מיליארד דולר, במהלך השנים הקרובות, אך ההבטחה הזו מוטלת כעת בספק. המגבלות הפיסקאליות שהטילה על עצמה גרמניה יצרו בלבול בתוכניות ההוצאות של האיחוד האירופי, בעוד שמנהיג הונגריה ויקטור אורבן, שמתחזק זמן רב ביחסים חמים עם רוסיה, מאיים להטיל וטו על סיוע לאוקראינה.

"זה גורם לכל האיחוד האירופי להיראות די חלש. זו בעיה גדולה עבורנו, אבל גם עבור האיחוד האירופי", אמר קלימקין. הגוש מסתכן בהפגנת "חוסר יכולת בסיסית לספק סיוע", אמר.

הכישלון שנחלה אוקראינה בקיץ במתקפת הנגד לכבישה מחדש של אזורים בשליטת רוסיה, החריף את החיכוכים בין מנהיגים צבאיים ופוליטיים בקייב. הערכתו של ראש הכוחות המזוינים ולרי זלוז'ני כי המלחמה עוברת שלב של קיפאון, גררה תוכחה מצד הנשיא וולודימיר זלנסקי, אשר להוט להראות לדעת הקהל ולבעלי ברית מערביים כי אוקראינה יכולה להתקדם. מטרת המלחמה של זלנסקי להחזיר את הגבולות הבינלאומיים של אוקראינה במלואה נתפסת כלא מציאותית בעיני המערב.

המבוי הסתום הצבאי מחזק את הדעה בגרמניה, התומכת האירופית החשובה ביותר של קייב, כי הפסקת אש והתחלת משא־ומתן עם מוסקבה יהיו לטובת אוקראינה. אך ברלין לא רוצה ללחוץ על זלנסקי.

מכשול בדרך להפסקת אש הוא שלפוטין אין כל סיבה להפסיק את פלישתו בתקופה שבה הלכידות המערבית נחלשת.

גם אם פוטין יסכים להפסקת אש, קייב חוששת שהוא ינצל אותה כדי לחזק את כוחותיו ולתקוף שוב. למנהיג הרוסי יש רקורד ארוך של התנערות מעסקאות.

גורמים מערביים רבים מאמינים שפוטין מחכה לראות מי ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב בעוד שנה. אם זה יהיה דונלד טראמפ, ממשלות אירופה חוששות שהוא עלול לעצור את התמיכה הצבאית של ארה"ב באוקראינה ואפילו בנאט"ו, צעד שישאיר את אירופה חלשה מול ההתפשטות הרוסית.

באיחוד האירופי צמח דור של פוליטיקאים שבמשך שנים זלזלו באיום של פוטין על הסדר שהתקבע ביבשת לאחר המלחמה הקרה, ונאבקים כעת להסתגל לחזרתה של מלחמה בקנה מידה גדול בין מדינות אירופה.

"אני חושש שעד כה אנחנו עדיין לא מעריכים נכונה את היריב: לא הכי אסטרטגי, לא הכי אינטליגנטי, אבל מאוד מאוד נחוש", אמר קונסטנצה סטלזנמולר, מנהל במכון ברוקינגס בוושינגטון.

ולדימיר זלנסקי בקייב / צילום: Reuters, Maxym Marusenko

איזון בשדה הקרב

כמה גורמים אירופאים אפילו חוששים שהעמדה של אוקראינה בשדה הקרב עלולה להתדרדר החורף. בצבא האוקראיני יש חוסרים בחיל נרגלים לאחר שספג אבדות כבדות במתקפת הנגד בקיץ ובהגנה העקובה מדם של העיר בחמוט בחורף שעבר. הודות למערכת גיוס לא מתפקדת הנגועה בשחיתות, רבים מהמחליפים הם גברים בשנות ה-40 לחייהם שלעיתים קרובות נשלחים לתעלות עם מעט מדי הכשרה.

בנוסף, המחסור בתחמושת רומז שאוקראינה לא תוכל ליזום מתקפה גדולה במשך זמן מה. דריסת הרגל המוצלחת של כוחות אוקראינים בגדה המזרחית של נהר דניפרו באזור חרסון היא נקודת אור נדירה, אם כי צנועה בהשוואה למצב הכללי.

אבל הצבא הרוסי נאבק גם הוא להשיג פריצות דרך בולטות, למרות יתרונותיו המספריים בחיילים ובציוד. החי"ר וכלי הרכב שלו הם לרוב ישנים ואיכותיים פחות מהכוח איתו החלו את הפלישה.

שני הצדדים מתקשים להתקדם על פני שטח פתוח, ממוקש בכבדות, מתחת לשמיים רוחשים מל"טים, שיכולים לתקוף חיילים וכלי רכב או לכוון אש ארטילרית מדויקת.

רוסיה ריכזה את הרזרבות הזמינות שלה במזרח אוקראינה, שם היא מנסה לפרוץ בכמה נקודות, ללא הצלחה רבה. אפילו באבדייבקה, היעד העיקרי של רוסיה בסתיו הנוכחי, כוחותיה צועדים קדימה כשהם סופגים מחיר גבוה בחיילים ובציוד.

בניצול נכון של משאבים, הכוחות העייפים של אוקראינה עדיין יכולים להקים הגנה אפקטיבית לאורך חזית 600 המייל ויגבילו את רוסיה להישגים מקומיים בלבד, אומרים קצינים אוקראינים ומומחים מערביים. משרד ההגנה בקייב מתכנן לבנות ביצורים הגנתיים חדשים, לאחר שראה עד כמה יעילים היו המבנים ההגנתיים של רוסיה בדרום אוקראינה הקיץ.

"ניתן לנצל את השנה הבאה ביעילות לשיקום וחיזוק הצבא האוקראיני", אמר קופמן. קייב צריכה לשפר את הגיוס והאימונים של החיילים, לוותר על התקפות גדולות ולבצר את קוויה, אמר. "אם זה לא יקרה, אז השנה הבאה יכולה להפוך לנקודת מפנה, שאחריה אוקראינה תהפוך למוחלשת יותר ויותר".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; ישראל לומדת את ההצעה

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"