גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריאה של המוח וטיפול עם אווטארים: הטכנולוגיות החדשות לטיפול בפוסט־טראומה

גריי מאטרס הישראלית, שפיתחה טכנולוגיה לוויסות פעילות יתר במוח, זכתה החודש בפרס נחשב בארה"ב לסטארט־אפ המבטיח ל־2023 ● עכשיו היא נערכת להטמעת הטיפול בבתי חולים בארץ ● וגם: המכשיר שהגיע למלונות המפונים והחיים החדשים של קסדת בריינסוויי

טכנולוגיה שיודעת לקרוא את האזור במוח שנמצא בפעילות יתר / צילום: באדיבות גריי מאטרס
טכנולוגיה שיודעת לקרוא את האזור במוח שנמצא בפעילות יתר / צילום: באדיבות גריי מאטרס

בשנים האחרונות חלה התפתחות בתחום הטיפול בטראומה, וגם לישראל יש בה חלק. כמה מהטכנולוגיות החדשניות פותחו בארץ, ואחרות שפותחו ברחבי העולם נמצאות כאן בהטמעה מוקדמת. רק לאחרונה, בתחילת החודש, קיבלה חברת גריי מאטרס הישראלית הכרה בינלאומית כשזכתה ב־Prix Galien USA עבור הסטארט־אפ המבטיח ל־2023. עוד קודם לכן, במרץ השנה, היא קיבלה אישור FDA לשיווק הטכנולוגיה שלה. לצדה, פועלות כעת שתי חברות נוספות להטמעת טכנולוגיות חדשניות.

חזית המדע | "כמו אדם שעולה מצלילה למעמקים": איך משקמים אנשים שחזרו מהשבי
חזית המדע | הלקח מעיירה שהוצפה במים מזהמים: מה מלמדים מחקרים על טראומה קולקטיבית

גריי מאטרס: למתן את פעילות היתר במוח

גריי מאטרס הוקמה על ידי עודד קרפט (היום המנכ"ל) ורני כהן (יו"ר פעיל) ושי עטיה (היום סמנכ"ל הפיתוח), על בסיס טכנולוגיה שפיתחה פרופ' תלמה הנדלר מאוניברסיטת תל אביב. "התחלנו במכירות ראשוניות בארה"ב, ובמקביל התחלנו בתהליכים לקבלת האישור בארץ. מרגע שקרו האירועים, החלטנו שאנחנו חייבים לשים דגש גדול יותר על ישראל", אומר כהן. "ביקשנו ממשרד הבריאות הישראלי לשים לב שטכנולוגיה כזו מגיעה לפתחם ושאנחנו מתכוונים להשקיע בארץ". לדברי כהן, בתוך כמה שבועות כבר קיבלה החברה אישור ממשרד הבריאות.

החברה גייסה עד היום קרוב ל-20 מיליון דולר. בין המשקיעים: רשות החדשנות האירופית, חברת OMD היפנית שקיבלה זכויות שיווק מסוימות למוצר באסיה, הקרנות Joy J־Ventures ,Ventures ו־J־Impact, מריוס נאכט ו־Joyance Ventures.

הטכנולוגיה שפיתחה גריי מאטרס יחד עם פרופ' הנדלר מצליחה באמצעות בינה מלאכותית לקרוא מתוך מכשיר ה־EEG ביומרקר של פעילות האמיגדלה, האזור במוח שנמצא בפעילות יתר אצל אנשים הסובלים מתסמונת פוסט־טראומטית.

"פעילות היתר באמיגדלה יכולה להסביר את עוררות היתר של המטופל הפוסט־טראומטי, את הקושי בשינה ואת החרדה המוגברת", אומר כהן. "פרופ' הנדלר הצביעה על כך שניתן להראות למטופלים הדמיה של פעילות האמיגדלה שלהם ולהנחות אותם בשיטות של ביופידבק להפחתת הפעילות שלה בהדרגה. כאשר יש להם חיווי ספציפי לגבי פעילות האמיגדלה, הם מצליחים לשלוט בה ולמתן את פעילותה".

הטיפול שמציעה החברה ניתן ב־15 ביקורים בני חצי שעה, שבמסגרתם המטופלים רואים מולם אווטארים שעליהם להניע - לדוגמה לגרום להם לעבור מעמידה לישיבה. כל מטופל עושה זאת בדרכו. אחד חושב על אדם אהוב, אחר סופר לאט עד 15, ואחר מנסה לא לחשוב על כלום. כשמשהו "נתפס", האווטאר יושב, והמטופל יכול להמשיך באותו כיוון שעובד עבורו.

"אנחנו רואים שיפור גם בפעילות האמיגדלה וגם בתוצאות הקליניות, ברמה שלא ראינו עד היום", אומר כהן. "בהדרגה המטופלים לומדים להפחית את פעילות האמיגדלה שלהם לבד, בלי מכשיר. לא כולם משיגים אותן תוצאות, אבל עבור קבוצה מתוכם, הטיפול יכול להיות מאוד משמעותי".

המכשיר הותקן בינתיים בבתי החולים שיבא, ברזילי ומעלה הכרמל. בשבועות הקרובים, הוא צפוי להגיע לאיכילוב ובהמשך הוא יותקן בארבעה בתי חולים נוספים. במקביל עורכת החברה ניסוי קליני בשישה בתי חולים באירופה.

"בעזרת האימון אפשר להפחית את המחשבות הפולשניות ואת הנרטיב הטראומטי ש'נתקע' ומאוד מפריע להמשיך הלאה", אומרת ד"ר דניאלה עמיאל, מבית החולים ברזילי. "האימון הזה עוזר להשיג חזרה את תחושת השליטה במחשבות. אנחנו כמובן בעד טיפול שיחתי, אבל יש יתרון בטיפול הזה, שלא מבוסס על כימיה עם המטפל. הוא עובד באופן אובייקטיבי".

הטכנולוגיה של גריי מאטרס מאושרת לשימוש בשלב הפוסט־טראומה.

מדיקל קר: מכשיר שנועד למניעה

"גם אם רק 10% מהאוכלוסייה יפתחו תסמינים של פוסט־טראומה, עדיין מדובר ב-900 אלף איש, מספר שמערכת הבריאות לא יכולה להתמודד איתו", אומר שאולי פז, מנכ"ל בית החולים השיקומי מדיקל קר. "הכלי שלנו עוזר לאנשים לטפל בעצמם".

מדיקל קר מייבאת את Heartmath, שיטת ביופידבק המבוססת על מכשיר לביש שבודק את רמת הוויסות של המערכות בגוף. המטרה היא להפחית את הסיכון להתפתחות פוסט־טראומה. המוצר כבר נמצא בשימוש במלונות המפונים, ו־100 מתנדבים שעברו הכשרה מטעם המרכז מעבירים את הטיפול.

המכשיר הוא רכיב מהותי בטיפול, אבל נלווים אליו תרגילי נשימה ותרגילים קוגניטיביים מוכרים יותר, כמו הרפיה של כל חלק בגוף בנפרד, או מחשבה על מקום בטוח, מסבירה ורד עצמון משולם, מנהלת תחום הפסיכולוגיה במדיקל קר.

בית החולים עשה מחקר בשיטה הזאת עם בית החולים שערי צדק, עוד לפני אירועי 7 באוקטובר. "טיפלנו בחולים שחוו את מחלה שלהם כטראומה, וראינו שיפור מהותי במצב הנפשי, בתפקוד וברמות האנרגיה הכלליות", אומר פז.

פז ועצמון מבקשים תקציב מהמדינה, או הקצאה של זמן שידור, כדי שיוכלו ללמד את כולנו את התרגילים הללו בהפסקות הפרסומות בחדשות, בין זוועה לזוועה.

"אני עצמי, כשגויסתי ביום הראשון של המלחמה לליווי המשפחות, נחשפתי למראות ולסיפורים שאי אפשר לתאר", אומרת ורד עצמון. "מתוך הבנה שגם אני צריכה להיזהר, עשיתי כל מה שהכלי הזה אפשר לי, ומאז אני עושה זאת כל יום. למערכת הבריאות קשה להגיע לכל מי שזקוק לה, ואנחנו רוצים להגיע אליהם".

בריינסוויי: שימוש מחודש בקסדה שנזנחה

חברה נוספת שמצטרפת למאמץ הטיפול בנפש היא בריינסוויי, המוכרת היטב בשוק ההון הישראלי. החברה פיתחה קסדה לגירוי מגנטי של המוח, ומשווקת אותה בעיקר בארה"ב לטיפול בדיכאון והפרעה כפייתית טורדנית (OCD). באירופה, ובעקבות זאת גם בישראל, המוצר מאושר להתוויות נוספות שהצליחו בניסויי פיילוט, ובהן טיפול בתסמונת פוסט־טראומטית.

ב־2020 החברה אמנם הודיעה על כישלון בניסוי קליני בהתוויה זו מאחר שלא היה ניתן להצביע על הבדל מובהק בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת, אך האישור האירופי והישראלי נותר בתוקף. בעקבות האירועים בישראל, החליטה בריינסוויי להציע את המכשיר שלה לטיפול בפוסט־טראומה בחינם בחודשים הקרובים.

"נביא את המוצר לכל מקום שיבקש אותו בהתנדבות מלאה, כולל לבתי המלון שבהם נמצאים המפונים, אבל נצטרך שיקצו לנו צוות מטפלים, וכרגע זה צוואר בקבוק", אומר הדר לוי, מנכ"ל החברה. הפעילות בתחום הפוסט־טראומה תהיה נפרדת מהפעילות המסחרית בדיכאון ו־OCD שהחלה לאחרונה גם בישראל, אחרי ארה"ב.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה