גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה השוק מלמד אותנו על חיים תחת אש

הרבה משותף להתנהלות בשוק ההון ולמצבנו הנוכחי: בשניהם בולטים הצורך הנואש של בני האדם בתחזיות ובפרשנויות, הסכנה בהתמקדות בטווח הקצר בלבד, והציפייה שמי שלא מבין במשהו, אולי עדיף שישתוק

חיילי צה''ל בעזה. הנגיד העריך את עלות מלחמה בלי שהוא יודע כמה זמן נהיה בבוץ העזתי / צילום: דובר צה''ל
חיילי צה''ל בעזה. הנגיד העריך את עלות מלחמה בלי שהוא יודע כמה זמן נהיה בבוץ העזתי / צילום: דובר צה''ל

מההתנהלות של אדם עם כסף והשקעות ניתן ללמוד הרבה מאוד על מצבו ועל נפשו. וגם ללמוד ממנה על ההתנהגות שלנו כעם וכמדינה בחודשיים האחרונים, הרבה מעבר לסוגיות כלכליות. "אדם ניכר בכיסו" בלשון חז"ל, ושליחת היד לכיס מצביעה על לא מעט תכונות קריטיות ומהותיות שטבועות בנו.

טור סופ"ש | הסטנדרטים החדשים שיצרה המלחמה לא ישרדו הרבה אחריה 

בין שלל אמרות הכנף, אמר פעם צ'ארלי מאנגר, יד ימינו של וורן באפט שנפטר השבוע, ש"לא אכפת לי מרווחים רבעוניים. אני לא מוכן לעשות שום מניפולציה כדי לגרום לרבעון כלשהו להיראות יותר טוב". הבעיה היא שמאנגר היה מאוד יוצא דופן, מה שהפך בין השאר אותו (ואת הציטוט) למה שהוא.

מפנטזים על שקט זמני

לפני שנים החליטו במשרד האוצר להפסיק לפרסם תשואות חודשיות למסלולי החיסכון. לא ברור למה אלה פורסמו מלכתחילה, משום שהמבחן הקריטי הוא בתשואה של שנים, אפילו עשרות שנים. זה התחדד במיוחד אחרי המשבר העולמי של 2008, שגרם לרבים להיבהל מדיווחים על נפילות יומיות וחודשיות, ומנע מהם ליהנות מהשנים היפות בשווקים שהגיעו לאחר מכן. בעקבות זאת, רשות שוק ההון החלה לפרסם רק תשואות שנתיות בקופות הגמל. ואף על פי כן, זה לא מנע מאיתנו להמשיך לקבל תשואות חודשיות. מהטעם הפשוט - התקשורת לא עסוקה רק בחינוך. אם יש ביקוש, יש מענה.

אבל זה הרבה מעבר לשאלה של רצון הציבור לדעת. הניסיונות להתעלם ולהתחכם לדחף (השלילי) לדעת בכל רגע מה קורה לכסף שלנו, עלולים לסמא את העיניים. המחשבה שאם זה לא שם, בפרסום הרשמי, זה לא קיים - היא שגויה. זה לא שפתאום אנחנו מתעניינים רק בתשואה 12 חודשים לפחות אחורה. האם מישהו חושב שקרן פנסיה תשקיע במשהו שייתן לה פירות עצומים רק בעוד 5 או 10 שנים, אם בדרך היא תפסיד חודש אחרי חודש? מי בדיוק יישאר איתה לקטוף את פירות ההצלחה?

ומה שנכון בשוק, נכון בחיים עצמם. שום פוליטיקאי לא יכול להתעלם מההשפעה המיידית של החלטותיו, לחודש או מקסימום לרבעון קדימה, גם אם התוכנית שלו ארוכת טווח. וזה לא נכון רק לגביהם. כולנו ראינו השבוע את עם ישראל חוזר למסעדות ולרחובות, ואת אנחת הרווחה בבוקר שנפתח ללא "הותר לפרסום". בתגובה, כולנו התחלנו לפנטז שוב על שקט זמני, גם אחרי שלמדנו שהרעש שבא אחריו הרה אסון.

העיקר שנהיה מודעים לבאג הזה, שמעוות את שיקולי ההשקעה של הציבור הרחב ושל גורמי המקצוע. אם נפנים שאנחנו חושבים רוב הזמן על הטווח הקצר, נוכל גם לעשות מאמץ כדי להביט הלאה. רק כך אולי נדע לתגמל פוליטיקאים נדירים שלא יחששו לצאת לדרך ארוכה וכואבת.

עולם ההשקעות מזכיר לנו דבר נוסף - את הצורך הנואש של בני האדם בתחזיות ופרשנויות. איך נדע איפה לשים את הכסף אם לא נשאל כלכלן או אנליסט שיגיד לנו מה יהיה. מה אנחנו מבינים באקסלים ובריביות? אז מה אם אותם מומחים אמרו לנו למשל רק לפני כמה שבועות ש־4 שקלים לדולר זה "הנורמלי" החדש. היום הם יודעים להסביר למה היה ברור כשמש שהמטבע האמריקאי יצנח כל הדרך חזרה.

שהרמטכ"ל ינבא גירעון

הלוואי שמי שיתבקש לספק תחזיות כלכליות הוא האלוף במיל' עמוס ידלין. אם יעז כוכב האולפנים לשאול מה לו ולזה, נשאל אותו בחזרה מה לו ולתחזיות ביטחוניות. כראש אמ"ן הוא אמר לשגריר האמריקאי ב־2007 שהוא יהיה "שמח" אם חמאס ישתלט על עזה. כל הרמטכ"לים האחרונים, כולל גנץ ואייזנקוט, ידעו להסביר למה השקט בדרום יישמר לאורך זמן. אולי עדיף שינסו לנחש מה יקרה לאינפלציה או לגירעון. באותו אופן, העריך השבוע נגיד בנק ישראל כי עלות המלחמה תעמוד על 163 מיליארד שקל, בלי שהוא יודע כמה חודשים נהיה שקועים בבוץ העזתי והלבנוני. הדחף למספרים, רצוי מדויקים, לא הופך אותם לנכונים.

ועוד תובנה מעולם ההשקעות: זו חוכמה קטנה מאוד להעריך שמדד או מניה כלשהי ינסקו או יתרסקו, להזהיר משכרון פסגות או להמליץ על שינוי פוזיציה כשמזהים תחתית. השאלה החשובה היא אם מעבר לדיבורים ולתחושות, שמתישהו בוודאי יתגשמו, אותו מומחה שם על ההנחות שלו כסף אמיתי. ובחזרה לחיים עצמם, לא די שפוליטיקאים ואנשי צבא מסבירים לנו עכשיו שהם ידעו כמה המצב נפיץ ומסוכן. במבחן המעשי, הם לא נקפו אצבע לשנות את הפוזיציה שלהם ושלנו.

כוכבי השבוע

מצוין: למה מי שמשתכר מיליונים צריך הלוואה   
מרבית האנשים חושבים על נטילת הלוואה כעל דבר רע. רע הכרחי, אבל בוודאי לא מומלץ. שלמה המלך כתב בספר משלי ש"עבד לווה לאיש מלווה". ברור שנוח יותר לישון בלילה כשאין הלוואה על הגב. אבל בחוג הסילון, לא חושבים כמו כולם. שם יודעים שהלוואות הן מקפצה למדרגה הבאה, גם אם הסיכון אורב לצדן כל הזמן.

השבוע נזכרתי בזה בעקבות הדיווח של חברת אלקטרה צריכה כי אסיפת בעלי המניות תתבקש לאשר הלוואה של מיליון שקל למנכ"ל החברה צביקה שווימר, ועוד כזו שתישא ריבית של 3.87%. עזבו אם מגיע או לא, ותקלטו שעלות שכרו של מי שמבקש את ההלוואה הסתכמה בשנה שעברה ב־5.9 מיליון שקל. שכר הבסיס שלו עמד על 2 מיליון שקל. סכומים שרוב העולם ישמח לראות בחשבון הבנק - בעיקר כדי שלעולם לא יצטרך ליטול הלוואה.

בלתי מספיק: הלך הסטארט־אפ, קדימה לקראווילות 
במרץ 2022 הענקתי לחברת הסטארט אפ הישראלית וויו (VEEV) את "הכוכב המצוין" של השבוע, לאחר שהחברה - שהבטיחה להיות "הטסלה של עולם הבנייה" - גייסה סכום עתק של 400 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר. מעבר לגאווה הישראלית, מדובר היה בבשורה ענקית לענף הנדל"ן. בחברה הסבירו שעלות הבנייה בקירות הפלדה שלהם, שכוללים חשמל ואינסטלציה בתוכם, היא חצי מהמקובל, ושהמהירות - פרמטר לא פחות חשוב בתמחור פרויקטים של בנייה - היא פי ארבעה.

השבוע החברה הודיעה לעובדיה שהיא על סף סגירה, ושהיא פועלת למכור את נכסיה ואת פעילותה. הניסוי הגדול נכשל. ומי שחלם שענף הנדל"ן יתקדם סוף סוף לבנייה חדשנית, מהירה וזולה, גילה במקום זה בימים האחרונים שגם בשנת 2023 אנחנו מבזבזים עשרות מיליוני שקלים עבור פתרונות זמניים של קראווילות עבור רבים מהמפונים מהעוטף.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי