גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל השיבושים ביבוא: בענף הרכב מבקשים לדחות את העלאת מס הקנייה

בענף הרכב מבקשים לדחות את העלאת מס הקנייההשיבוש בנתיבי התובלה הימית מהמזרח הרחוק לישראל עתיד לעכב את הגעת מלאי הרכב בדצמבר, ולגרום לאלפי כלי רכב חשמליים לספוג עלייה של 15% במס הקנייה בינואר ● כתוצאה, התחרות בין היבואנים צפויה להיפגע, ובינתיים באוצר לא נענים לבקשות להתערב

מכוניות חדשות ממתינות בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות ממתינות בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

ענף הרכב הישראלי עבר הרבה תהפוכות בעשורים האחרונים אך ספק אם הוא היה אי פעם קרוב להגדרה "כאוס" כפי שהוא כיום. בחודשיים האחרונים הוא חשוף לשינויים כלכליים וגאו־פוליטיים קיצוניים, שמאיימים לשבש את אופק החיזוי בטווח הקרוב. וכל זה קורה בתקופה קריטית בה נערך הענף לתקופת שיא המכירות של הרבעון הראשון.

סערה בהולנד: דרישות לא לספק לישראל חלקים למטוסי F-35
שאלות ותשובות | הסיכוי למלחמה אזורית עלה? ארה"ב מאיימת ישירות על איראן בעקבות המתקפות בים 

ראוי לציין שחוסר היציבות החל עוד לפני המלחמה. כבר בתחילת הרבעון השלישי התמודד ענף הרכב עם היחלשות דרמטית של השקל ביחס למטבעות היבוא; חווה צונאמי של מותגי רכב חדשים, שהפכו את הסביבה התחרותית לצפופה מתמיד; ונאלץ להסתגל למעבר מהיר מהצפוי לכלי רכב חשמליים - מעבר שקיבל זריקת מרץ מ"הפלישה הסינית" ומהעלאה חדה של מיסי קנייה שצפויה בינואר הקרוב.

בשבועיים האחרונים נוסף לתמונה המורכבת הזו גם "המצור הימי" על אוניות עם שיוך ישראלי, שמובילות מכוניות מהמזרח הרחוק לישראל. המרכיב הזה עשוי לשנות את מאזן הכוחות בין היבואנים ב־2024 ולאלץ אחרים לשנות תוכניות אסטרטגיות.

עורק החיים הלוגיסטי נסתם, הפלגות בוטלו

המלחמה פקדה את ענף הרכב בעיצומה של תנופת הצטיידות חסרת תקדים ברכב חדש, ובמיוחד בדגמים חשמליים ובדגמי פלאג־אין. קרוב־80 אלף כלי רכב חדשים כבר גדשו את הנמלים כאשר החלה המלחמה והסיבה לכך די מובנת: אם בינואר יעלה מס הקנייה על רכב חשמלי ב־15% והמס על רכבי פלאג־אין ב־28%, הרי שכל רכב משתי הקטגוריות שיגיע לארץ לפני העלאת המס וישוחרר מהמכס, יהפוך למעין "השקעה נושאת תשואה מיידית".

כלומר יבואנים שישחררו את הרכב ב־2023 במס הנמוך יוכלו לתרגם את קפיצת המס בתחילת 2024 לשיפור הרווחיות שלהם (לפחות עד גמר המלאי) ו/או להשתמש בה כדי לשפר את התחרותיות מול המתחרים באמצעות מבצעים והנחות. גם הלקוחות המוסדיים מרוויחים: חברות הליסינג יכולות לקנות כלי רכב עם הנעה חשמלית ופלאג־אין לפני עליית המס ולמכור אותם ברווח נאה כיוון שעליית המס מתורגמת גם לעליית מחירוני המכוניות החשמליות המשומשות.

אבל באוקטובר החלו התוכניות להשתבש. "בהלת רכישות הרכב" של הצרכנים בסוף השנה, לה ציפו רבים בענף לקראת עליית מס הקנייה, לא התממשה. מנגד שערי החליפין של היורו והדולר נסקו לשיאים חדשים וייקרו את הרכישה של מלאים חדשים מהיצרנים ואת השחרור מהמכס. כתוצאה, יבואנים נקלעו ל"פאניקה של מלאים" וביטלו הזמנות קיימות ועתידיות מהיצרנים.

אלא שאז חלה עוד תפנית בלתי צפויה ושערי החליפין, במיוחד של הדולר, צנחו בחדות לרמה אף נמוכה יותר מזו של לפני המלחמה. במקביל החלו חלק מחברות הליסינג להזרים הזמנות גדולות מהצפוי מתוך הנחה שההתאוששות בביקוש לרכב בתחילת 2024 תהיה מהירה.

בשלב הזה היו יבואנים שניסו "לבטל את הביטולים" ולהאיץ את ההגעה של מלאים חדשים שכבר הוזמנו - עד סוף דצמבר. בעיקר של מכוניות חשמליות ופלאג־אין מהמזרח הרחוק. אלא שאז ספינת הובלת הרכב "גלקסי לידר" נחטפה על ידי החות'ים בתימן, ובעקבותיה אירעו עוד מספר ניסיונות לפגוע באוניות עם קשר ישראלי ששטות באזור. כתוצאה שובשו כמעט כל נתיבי הובלת הרכב מהמזרח, שהם עורק החיים הלוגיסטי של הענף בשגרה.

בענף מעריכים כי במהלך דצמבר היו אמורים להגיע לישראל בין 8,000 ל־12 אלף כלי רכב חדשים מאסיה, רובם עם הנעה חשמלית, שהוזמנו לפני חודשים ואמורים היו להשתחרר ממכס לפני עליית מס הקנייה בינואר. רובם לא יספיקו להגיע במועד.

אז הנה תמונת מצב מסכמת של כל הזיגזגים בשבועות האחרונים: שערי המטבע כרגע נוחים יחסית, הביקוש לרכב של חברות הליסינג ער וגם ההזמנות הפרטיות מתחילות להתניע לקראת 2024. אבל כתוצאה מהמצור הימי תקועים כיום בנמלים בסין ובמזרח עוד מלאים משמעותיים של אלפי כלי רכב, ייתכן שגם עשרות אלפים, שאמורים היו להגיע לפני דצמבר וכעת ספק רב אם יצליחו להגיע בזמן.

כך למשל, אוניה של צים שהייתה אמורה להביא אלפי כלי רכב חשמליים מסין דרך נמל אילת בדצמבר, יצאה לדרך בימים האחרונים במסלול עוקף אפריקה כך שהיא תגיע כנראה רק ב־2024. היבואנים מדווחים כי בוטלו הפלגות מתוכננות של אוניות רכב אחרות של צים מהמזרח, כולל מקוריאה, והחברה לא מוכנה להתחייב מתי הם יתממשו. גם המובילה השנייה בחשיבותה של רכב מהמזרח לישראל, NYK היפנית, ביטלה הפלגות שעליהן היו אמורה להגיע החודש ארצה עוד אלפי כלי רכב, רובם חשמליים.

מי שלא הספיק לייבא הפסיד

המצב המורכב הזה עשוי לשנות את מאזן הכוחות התחרותי בענף בתחילת 2024. חלק מיבואני הרכב יפתחו את השנה עם מלאים מכובדים של כלי רכב חשמליים ושל רכבי פלאג־אין, ששוחררו מהמכס לפני עליית המס ואמורים להספיק לרבעון אחד או שניים של מכירות ברווחיות נאה.

מהצד השני ניצבים יבואנים שהמשלוחים שלהם יגיעו כנראה רק בתחילת השנה הבאה, אחרי עליית המס, ולכן "יענשו" במס גבוה יותר. כתוצאה, המיצוב התחרותי שלהם ייפגע משמעותית בהשוואה לדגמים של מותגים מתחרים, ששוחררו בדצמבר במס קנייה נמוך. המשמעות היא יכולת מוגבלת יותר לתת הנחות והפסד מכירות למתחרים.

הפגיעה תהיה קשה במיוחד הרבה במותגים ובדגמים חדשים עם הנעה חשמלית או פלאג־אין, בעיקר מסין, שאמורים היו לערוך את השקת הבכורה שלהם בישראל בסוף 2023 ואסטרטגיית חדירת השוק הראשונית של רובם התבססה על מחירים עם המס הנמוך. ביניהם אפשר למצוא את המותג הסיני החשמלי הצעיר NETA, את הקרוס־אובר החשמלי החדש והאסטרטגי של המותג הסיני צ'רי מבית קבוצת קרסו, את המותג הווייטנאמי VINFAST ועוד. לכולם יש מלאים שמועד ההגעה שלהם בלתי ידוע כרגע.

התייקרות חדה של כלי רכב חשמליים

מי שבכוחו לשחרר את הפלונטר התחרותי שאליו נקלע הענף בעקבות המלחמה והמצור הימי הוא משרד האוצר, או ליתר דיוק רשות המסים. ההיגיון אומר, שבעיצומה של מלחמה, כאשר ישראל לא מצליחה למצוא פתרון למצור הימי שמוטל על יבוא מהמזרח, אין היגיון לממש העלאה דו־ספרתית של מס הקנייה על שני סגמנטים של כלי רכב, שבשנה החולפת תפסו ביחד כמעט רבע מהשוק.

בענף הרכב טוענים כי אקט כזה יהיה סוג של "ענישה קולקטיבית" של הצרכנים ועל הדרך גם התערבות רגולטורית כמעט חסרת תקדים בתנאים התחרותיים בשוק. ספק רב אם המשק, שיזדקק לשיקום ממושך, צריך כעת עוד התייקרות חדה דווקא של כלי הרכב החסכוניים והירוקים ביותר. אבל נכון לעכשיו רשות המסים מתבצרת בבונקר, לא מגיבה לפניות בנושא ומניחה לענף להבין שברירת המחדל היא העלאת מס אוטומטית בתחילת ינואר. אלא אם יחול שינוי בדקה ה־90.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות בוחנת את המתווה מעת לעת, בתיאום עם שאר הגורמים הרלוונטיים בממשלה".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: דוברות בתי המשפט

השרים ידונו בצמצום הסמכויות של נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית

ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון היום בהצעת החוק של ח"כ שמחה רוטמן, ולפיה שיבוץ השופטים להרכבים בעליון יתבצע רנדומלית על ידי מחשב ● נשיא העליון גם לא יקבע מי השופט שידון בבקשה לדיון נוסף ● רוטמן: "קביעת הרכב עשויה לקבוע את תוצאת הדיון עוד בטרם החל"

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

רוצים גם את הדור הבא: גרמניה מעוניינת לרכוש את חץ 4 שבפיתוח

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב השונית 10 במרינה של הרצליה / צילום: באדיבות אנגלו סכסון

בכמה נמכרה דירת נופש עם 2.5 חדרים במרינה של הרצליה

דירת נופש בשטח של 90 מ"ר במרינה של הרצליה, נמכרה תמורת 3.8 מיליון שקל ● במרינה ישנם פרויקטים שונים, עם הבדלים משמעותיים בין הדירות, לכן יש פערים גדולים בין המחירים הממוצעים

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו-קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● לאחר שלופטהנזה וריינאייר הודיעו אתמול על הארכת השהיית טיסותיהן, היום מצטרפת אליהן גם חברת הלואו־קוסט וויזאייר, שהודיעה על השהיית טיסותיה עד ה-14 במאי

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסה המקומית; טבע יורדת בכ-5%, אמות עולה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

הישראליות בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות הדוחות החיוביים: מה הפיל את מניית טבע בסוף השבוע?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טבע נסחרה בתנודתיות בעקבות פרסום הדוחות וההודעה על צעדי התייעלות בחברה ● סולאראדג' קפצה בחדות בעקבות דוחות חיוביים ● גם ג'יי פרוג קפצה בכ-11% בעקבות הדוחות

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום