גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראלי סוף שנה? המרוויחים הגדולים של נובמבר והזדמנויות ההשקעה שמחכות

הזינוק בשוקי המניות והאג"ח הניב לחוסכים תשואה חלומית של 3%-5% בנובמבר, שלא נראתה כשנה וחצי, ורק היחלשות הדולר "קלקלה" את החגיגה ● מיטב: "מעריכים ש-2024 תהיה חיובית לאג"ח הבינוניות-ארוכות" ● פסגות: "בהנחה שהולכים להורדות ריבית - ענפי הטכנולוגיה והפיננסים מעניינים להשקעה"

הזינוק בשווקים הכפיל את התשואה בגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
הזינוק בשווקים הכפיל את התשואה בגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

אחרי כמה חודשים מאכזבים לחסכונות הציבור בגמל ובפנסיה, נרשמה התאוששות מרשימה במדדי המניות והאג"ח בנובמבר. למעשה בתוך חודש אחד הוכפלו התשואות שנרשמו מתחילת 2023 באפיקים השונים. מדדי המניות בוול סטריט נהנו בחודש שחלף משילוב של התמתנות בנתוני האינפלציה וצפי להורדת הריבית בטווח הנראה לעין, בעוד שבשוק המקומי התבהרות של תמונת המלחמה, לצד אי התרחבותה לגזרות נוספות, תרמו לחזרת המתאם בין הבורסות.

ניתוח | המומחים מסמנים אותן כרכיב "חובה" בתיק. האם המניות האלה באמת אטרקטיביות?
שאלות ותשובות | המומחה שמעריך: בנק ישראל מכין הפתעה לשווקים
סולאראדג' יוצאת מה־S&P 500, רדהיל זינקה: סוף השבוע של הישראליות בוול סטריט

כך, בארה"ב עלה מדד S&P500 בנובמבר ב־8.9% ואילו מדד נאסד"ק זינק ב־10.7%. גם באירופה נרשמה מגמה חיובית כשהדאקס הגרמני עלה ב־10.2%, ומדד קאק בבורסה של פריז עלה ב־6.2%. באסיה, זינק מדד הניקיי בטוקיו בשיעור חד של 9.1%. בת"א עלה מדד ת"א 35 בלא פחות מ־7.7% בחודש - מוחק כמעט את כל הירידות שנרשמו בו מתחילת המלחמה ב־7 באוקטובר.

עם ביצועים שכאלה, אין פלא שהתשואה הממוצעת במסלולים הכלליים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות עמדה בנובמבר על 3.1%, מה שהוביל לתשואה מצטברת של 6.9% מתחילת השנה. לפי בית ההשקעות מיטב, מדובר בתשואה הגבוהה ביותר שהשיגה התעשייה בחודש אחד מאז יולי 2022, ואלמלא חולשת הדולר מול השקל בחודש שעבר, התשואה הממוצעת במסלולים הכלליים עשויה הייתה להגיע לכמעט 5%. התשואה הממוצעת באפיק המנייתי בגמל ובפנסיה זינקה בלא פחות מ־5.4% בחודש שחלף, והוא רושם תשואה חיובית מצטברת של 10.8% מתחילת השנה.

 

גם באפיקי ההשקעה הסולידיים בשוק ההון נרשמה התאוששות מרשימה בחודש נובמבר. האפיק המדדי וזה השקלי רשמו בנובמבר תשואות חיוביות של 2% ו־2.1% בהתאמה, ומתחילת השנה הם עלו ב־2.6% ו־1.4%. התשואה החיובית בשוק האג"ח נבעה בעיקר מהצפי להורדות ריבית בעולם ב־2024.

כאמור גורם נוסף ששיחק תפקיד בתשואות חודש נובמבר, הפעם לשלילה, היה שער הדולר שנחלש משמעותית מול השקל (ב־7.5%), בעיקר על רקע היחלשותו בעולם והרגיעה היחסית בזירת המלחמה בדרום.

"הסיפור המרכזי בנובמבר היה מה שקרה בעולם", אומר האסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד. "אם מסתכלים על ארה"ב, אירופה ובריטניה, נראה יותר ויותר שהסיפור של האינפלציה מאחורינו. ואם כך, אז העלאות הריבית בטוח מאחורינו. בשבוע האחרון השווקים מתמחרים הורדת ריבית בארה"ב כבר בחודשים אפריל־מאי. אני מאמין שאולי זה יגיע אפילו קצת לפני זה".

גרינפלד מעריך כי האינפלציה (בארה"ב ובאירופה) תרד יותר מהר ממה שצפוי. "הצפי שלנו הוא שבחודשים מרץ־אפריל הפד (הבנק המרכזי של ארה"ב) עשוי להתחיל להוריד את הריבית. באירופה השוק מתמחר כיום הפחתת ריבית בהסתברות של 100% באפריל הקרוב. נזכיר שלפני כמה חודשים דיברו על הורדת ריבית שם ביוני".

הצפי להפחתות הריבית הוביל לכך שבנובמבר נרשמה צניחה בתשואת האג"ח הארוכות בארה"ב ובמדינות נוספות. המשקיעים מבקשים להצטייד באג"ח לטווחים ארוכים יותר כדי 'לנעול' את הריבית הגבוהה שהן מציעות כיום ביחס לצפוי בהמשך. וכך התשואה באג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים עומדת כיום על 4.22%, לאחר שב־19 באוקטובר כבר נגעה ברף ה־5%. ב־30 באוקטובר עוד עמדה התשואה שלה על 4.87%, כך שעיקר הצניחה בתשואה לפדיון נרשמה בנובמבר.

התאוששות במדדי הנדל"ן החבוטים

האפיקים הסולידיים "כיכבו" כאמור בחודש שעבר. בסיכום נובמבר עלה מדד תל בונד 20 (המורכב מ־20 סדרות אג"ח של החברות הגדולות בבורסה) בשיעור של 4.1%. התשואה לפדיון הגלומה במדד כיום עומדת על 2.8%, לאחר שעמדה כבר על 3.66% בשלהי אוקטובר. מדד התל־גוב הכללי שכולל את איגרות החוב הממשלתיות עלה ב־2.8% בסיכום אותו חודש. התשואה לפדיון במדד זה כיום עומדת על 3%, לאחר שנגעה ב־3.5% בסוף אוקטובר. מדד תל גוב־שקלי 10+, שכולל את האג"ח הרחוקות ביותר לפדיון של הממשלה, נסחר סביב תשואה לפדיון של 4.54% כיום, כאשר באוקטובר בשיא חששות המשקיעים חצה את רף ה־5.2%.

גרינפלד מוסיף בהקשר של השוק המקומי, כי צריך לזכור ש"בישראל התמונה פחות ברורה ופחות אופטימית. השוק הישראלי אמנם עלה, על רקע מה שקרה בשווקים בעולם, כאשר בנובמבר גם פחתה כאן האי ודאות במידה מסוימת. ראינו קצת הטבה בפעילות הכלכלית שחזרה לעלות. נתוני בנק ישראל הראו שנרשמה התאוששות בהוצאות בכרטיסי אשראי", אמר.

"יש תרחישים שליליים לא מעטים בארץ שקשה להציב להם הסתברויות. אם הם לא יתממשו ונישאר עם תרחיש מרכזי של לחימה בעזה לעוד כמה שבועות, בלי מלחמה אמיתית בצפון, הרי שבסך הכול הכלכלה הישראלית תחזור ותתאושש", הוסיף גרינפלד. "עלויות המלחמה שמוערכות כיום ב־150-200 מיליארד שקל, יחד עם עזרה מארה"ב, הן לא משהו שצריך לפגוע בשוק המקומי. השוק יידע להתמודד עם גיוסי החוב הנדרשים. וגם ראינו מה קורה כשאיום הטילים פחת קצת בנובמבר (בהפוגה, ח' ש') - השוק מתאושש".

האנליסט יונתן כץ מלידר שוקי הון מציין כי להערכתו "שוק האג"ח המקומי מתמחר הורדת ריבית מהירה מדי". בסקירה שפרסם קובע כץ כי "המשך התנודתיות בשקל עלול להקשות על תוואי הורדת הריבית". בלידר "ממשיכים להעדיף את האפיקים הצמודים, כאשר תמחור האינפלציה נמוך יחסית לסיכונים שהיא תעלה, בגלל שער החליפין ועלייה במחירי היבוא". כץ סבור עוד כי לאור מכלול הסיכונים בישראל, "התשואה ל־10 שנים אמורה להיות גבוהה מזו שבאג"ח ממשלת ארה"ב".

בקרב מדדי המניות השונים בת"א, בלטו מדדי הנדל"ן החבוטים, שצמאים לכל התפתחות חיובית שמרמזת על הורדת ריבית, שבתורה תוזיל את עלויות המשכנתה ותאפשר חזרה של הציבור לרכישת דירות, ומצד שני תפחית את עלויות המימון ליזמים ואת שיעורי ההיוון של הנכסים המניבים. בנובמבר עלה מדד ת"א בנייה ב־10% ומדד מניב ישראל טיפס ב־15%.

עבור הציבור בארץ, חודש דצמבר שהחל הוא הסיכוי האחרון להשגת תשואה שנתית חיובית לאחר שנה קשה מאוד. כך, בעוד שמדד S&P 500 עלה ב־20% מתחילת השנה, ומדד נאסד"ק זינק בכמעט 36% (מדדי וול סטריט קרובים לשיא כל הזמנים), הרי שמדדי הדגל של ת"א מאוזנים כעת ביחס לרמתם בתחילת 2023, לאחר שבחודשים שקדמו למלחמה התנתקו מביצועי הבורסות בעולם, על רקע קידום הרפורמה המשפטית על ידי הממשלה והמחאה הנרחבת בציבור כנגדה.

לקראת 2024 - להאריך מח"מים באג"ח

עיני המשקיעים נשואות ודאי ל"ראלי סנטה קלאוס" בוול סטריט, המתכוון לעליות המתרחשות לא פעם בתקופת החגים של חודש דצמבר החותם את השנה, ומאפשרות את שיפור התשואה שתוצג למשקיעים בסיכום השנה.

גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, אומר כי "כמו שאמרנו שלא צריך להיבהל ולמכור בזמני הירידות החדות בשוק, אני לא חושב שהכיוון קדימה הוא לתשואות גבוהות כל חודש. המהלך הנכון הוא הארכת משך החיים הממוצע (מח"מ) באיגרות החוב, משום שסבב העלאות הריבית מאחורינו. אני מעריך ש־2024 תהיה חיובית לשוקי האג"ח במח"מים הבינוניים־ארוכים, ושווה להתמקד שם".

באשר לשוק המניות, לדברי מני "במבט קדימה השוק אמור להמשיך להציג תשואות טובות יחסית. בשוק האמריקאי כשמנטרלים את 'שבע המופלאות' (ענקיות הטכנולוגיה: אפל, אמזון, גוגל, פייסבוק, אנבידיה, מיקרוסופט וטסלה), הרי שיתר המניות במדד S&P 500 רשמו עליות חד־ספרתיות ב־2023. כך שאם הריבית תרד יש מקום לתיקון גם בשאר המניות במדד. התחזית קדימה היא יותר אופטימית, כל עוד לא הולכים חלילה למלחמת עולם שלישית מול איראן. כרגע צפויה שנה של הורדות ריבית והתמתנות האינפלציה", להערכת מני.

גרינפלד מצטרף להערכה ולפיה כדאי להתחיל להאריך מח"מים ולבחון באור חיובי יותר את האפיקים המנייתיים בתיק. "גם אחרי המהלך האחרון של העליות בשוקי האג"ח (בארץ ובעולם), האפיקים הארוכים מאוד מעניינים. אפשר להגיד שהעליות שהיו בנובמבר די עמדו בציפיות שלנו", הוא אומר. "עם זאת, ברמה הטקטית זה היה מהלך חד שנרשם בשבוע־שבועיים האחרונים, כך שצריך להיזהר.

"בהנחה שהולכים להורדות ריבית, בעולם כזה אתה רוצה להיות בחלק הארוך של אפיק האג"ח. ובסוף בתיק ההשקעות תרצה להיות גם ברכיב המנייתי. הסקטורים שמעניינים להשקעה הם הטכנולוגיה והפיננסים - הפחתות הריבית יעשו להם טוב", מעריך גרינפלד.

"התנודות במט"ח - איום בפני עצמו"

באשר להיחלשות הדולר מול השקל בחודש שעבר (לרמה של 3.71 שקל כיום - לעומת 3.86 שקל ערב פרוץ המלחמה), אומר גרינפלד כי הדבר נבע משילוב של מספר גורמים. "חלק מזה הייתה היחלשות הדולר בעולם, בשל הצפי להפחתת ריבית בארה"ב. לגבי ההתחזקות העודפת של השקל מולו, צריך לזכור שלפני פרוץ המלחמה היינו בשער חליפין שעבר פיחות שהוערך ב־10%-15%, בשל קידום הרפורמה המשפטית. משום שכיום הקונצנזוס הציבורי הוא שהסיפור הזה של הרפורמה מאחורינו, השקל אמור היה לזנק מול הדולר בשיעור דומה, כך שצריך לבחון אותו ביחס להיכן שהיה בפברואר השנה (סביב 3.5 שקלים לדולר, ח' ש')".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"