גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכרו לנו סניף שהוא ספינה טובעת": הסכסוך בין רשת גולדה לזכיין בת"א

רשת הגלידריות גולדה תובעת 1.9 מיליון שקל משני אחים שהחזיקו בשני סניפים בת"א, בטענה לחובות ● השניים טוענים מנגד כי החברה רימתה וניצלה אותם ופעלה להגדיל את חובותיהם, כך שלא ישתחררו מהם ● הרשת בתגובה: "מקרה חריג. הזכיין הפר את ההסכם באופן מהותי"

סניף של גלידת גולדה / צילום: בר - אל
סניף של גלידת גולדה / צילום: בר - אל

חברת אניטה, המחזיקה ברשת הגלידריות בעלת המותג "גולדה", מנהלת בימים אלה הליך משפטי נגד זכיין ברשת - האחים עדי וירדן רטיג, שהחזיקו בשני סניפים בתל אביב, אחד ברחוב רוטשילד ואחד בלבונטין. התביעה הוגשה במאי האחרון לבית משפט השלום בתל אביב על סכום של 1.9 מיליון שקל, בטענה כי השניים לא שילמו חוב עבור מוצרים וציוד שסופק להם והפרו את הסכמי הזכיינות.

שלושה פסקי דין בשבוע | הבעל ניסה לנצל את המלחמה בתביעת הגירושים. מה קבע בית המשפט
הירידה באונליין גרמה לשופרסל לחשב מסלול מחדש ולחתוך הוצאות

בתגובה, האחים רטיג טוענים בכתב ההגנה שהגישו כי הרשת ניצלה את חוסר ניסיונם העסקי כדי להעמיס עליהם התחייבויות כבדות, שהביאו אותם למצב של קריסה.

השניים טוענים כי הרשת הסתבכה כלכלית עם סניף רוטשילד וחיפשה דרך להיפטר מהסניף הכושל והמפסיד, בעת שהיא כבולה להסכם שכירות של 43 אלף שקל בחודש לתקופה ארוכה. לטענתם, לא ניתן להחזיק עסק המשלם שכר דירה מופרז לפני תקורות ארנונה, חשמל, מים ושכר העובדים, בעת שהמכירות נמוכות - כאשר בנוסף הם נדרשו לטענתם לשלם 40 אלף שקל בחודש על חשבון ציוד שרכשה הרשת בסכום של 1.6 מיליון שקל, אותו התחייבו הזכיינים לקנות ממנה.

"התובעים פעלו ככל שניתן להגדיל את חובות הנתבעים על־מנת ליצור מעין 'עבדות מודרנית', בה הנתבעים לא יוכלו להשתחרר מעול החובות לתובעים", נטען בכתב ההגנה של האחים.

הדרך של הרשת הייתה, לטענתם, להציע להם קווי אשראי, פריסת ודחיית תשלומים, והיא אילצה אותם להשתמש בשירותי פרסום בתעריף מופקע.

"סניף רוטשילד חסר כל סיכוי לרווח"

חברת אניטה שבבעלות עדי אביטל מחזיקה ב־130 סניפים של גולדה. החברה טוענת בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד אלעד לרון, כי השניים חייבים לה סכום של 1.3 מיליון שקל. לטענת הרשת, האחים הודיעו באופן חד־צדדי כי אין בכוונתם לעמוד בהתחייבויותיהם, והורידו את סימן המסחר "גולדה" מחזית הסניפים. הרשת טוענת כי ההתנהגות גרמה לה נזק כלכלי רב ומהווה הפרה של ההסכמים, מה שמזכה אותה בפיצוי מוסכם של 625 אלף שקל.

עדי וירדן רטיג, בוגרי יחידות מובחרות בצבא בשנות ה־30 לחייהם, לקחו את סניף לבונטין ב־2016 ואת הסניף ברוטשילד בסוף 2021. קודם לכן החזיקו בסניף במידטאון. הם טוענים כי החלטתם לקחת את הסניף ברוטשילד נעשתה על בסיס מצג שווא שביצעה הרשת, של רווחים חסרי תקדים, כאשר היא לא גילתה להם שהסניף חסר סיכוי לרווח ואף לא לאיזון. לטענתם, אלה עובדות מהותיות שהיה בהן להשפיע על ההחלטה לחתום על הסכמי הזכיינות. "בפועל, מדובר בסניף שהוא בבחינת ספינה טובעת חסרת כל סיכוי לרווח עקב תקורות גבוהות", הם טוענים בכתב ההגנה.

עוד הם טוענים כי עד שקיבלו את הסניף ברוטשילד הם שמרו על מצב כלכלי מאוזן, וכי הרעה נוספת במצבם התרחשה כאשר נפתחו סניפים חדשים של הרשת סמוך לסניפים שלהם, באופן שהקטין להם את ההכנסות.

הזמנת סחורות "על עיוור", בלי מחירון

באשר לסכום התביעה, האחים טוענים כי מדובר בסכום מנופח, וכי לפני שנה, בסוף נובמבר 2022, הם החזירו את סניף רוטשילד לרשת בהסכמה. המפתחות נמסרו לזכיין החדש לאחר תקופת חפיפה וספירת מלאי וגמירת דעת כי מדובר בחשבון סופי ללא חובות עבר. באשר לסניף לבונטין, הם טוענים כי הרשת הערימה קשיים, סירבה לקחת לניהולה את הסניף וסירבה לקחת ציוד וריהוט בתמורה לחוב. הסניף נסגר לבסוף עקב סיום הסכם השכירות ואי־אספקת סחורות.

האחים מתארים כי הזמנת הסחורות מתבצעת במערכת ממוחשבת "על עיוור", מבלי שהמזמין יודע את מחיר עלות הסחורה, כאשר אין מחירון תקופתי. במסגרת ההסכם, תנאי התשלום הוא שוטף פלוס 30, ולטענתם מדובר בעושק ובניצול, מאחר שעליהם לשלם לרשת עוד בטרם קיבלו את תמורת המכירה מהאשראי או מוולט. "התנהלות זו מעידה על ניצול וחוסר דאגה לפרנסת הזכיין. הרווח בראש מעייני הרשת, במקום לשמור על הזכיין ולדאוג שישתלם לו להישאר בענף".

האחים טוענים כי ההתנהלות של הרשת מהווה עושק לפי חוק החוזים, כאשר התנאים הם מצוקת המתקשר, חוסר ניסיונו ותנאי חוזה גרועים במידה בלתי סבירה.

בית המשפט לא קבע דיון בתיק והפנה את הצדדים להליך גישור. בכתב ההגנה ציינו האחים כי הם מצויים בגיל שבו ברצונם להקים משפחה, מבלי שהליך זה יפגע בדירוג האשראי שלהם וימנע מהם קבלת משכנתה בעתיד. הם הביעו חשש כי אם התביעה תתקבל, הם יצטרכו לפנות להליך של חדלות פירעון, ולא תצמח מכך תועלת לרשת.

רשת גולדה: "נאלצנו להגיש תביעה"

מעדי וירדן רטיג לא נמסרה תגובה.

מרשת גולדה נמסר בתגובה: "רשת גולדה פועלת החל משנת 2012, והיא מפעילה בישראל מפעל מתקדם המייצר חומרי גלם איכותיים, חלק בלתי נפרד מהתעשייה הישראלית. הרשת מונה כ-130 סניפים בפריסה ארצית ומעסיקה 3,000 עובדים.

"חשוב להדגיש כי זכייני הרשת אינם נדרשים לשלם דמי זיכיון או שיעור מהמחזור, ואנו גאים במיוחד על היחסים הטובים עם זכייני הרשת, אשר חלק גדול מהם מחזיק יותר מסניף אחד, וחלק גדול לא פחות עובד איתנו שנים ארוכות, ולא בכדי. גם במקרים המעטים של סיום ההתקשרות עם זכיין, אנו עושים תמיד מאמצים רבים שסיום ההתקשרות ייעשה ברוח טובה.

"לגבי כתב ההגנה הנזכר בכתבה, מטבע הדברים, התייחסותה של רשת גולדה לטענות (המוכחשות) תובא במלואה במסגרת ההליך התלוי ועומד. מבלי למצות, יובהר כי מדובר במקרה חריג של תביעה אשר הרשת נאלצה להגיש נגד זכיין שחזר והפר באופן יסודי את הסכם הזיכיון, למרות אורכות חוזרות ונשנות שניתנו לו".

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?