גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוג בנה בית על נחלה שהייתה רשומה על שם הבעל. מה קיבלה האישה בגירושים?

פסק דין שניתן לאחרונה בביהמ"ש לענייני משפחה מבהיר שוב עד כמה חשוב להסדיר רישום בנכסי נדל"ן שנטענת זכאות להם ● האישה תהיה זכאית רק למחצית הזכויות בבית שנבנה על הנחלה, אבל לא בקרקע

נחלה חקלאית / צילום: Shutterstock
נחלה חקלאית / צילום: Shutterstock

אישה שהתגרשה מבעלה אינה זכאית למחצית הזכויות בקרקע בנחלה עליו נבנה הבית המשותף של בני הזוג, ובו התגוררו עם שלושת ילדיהם - כך קבעה שופטת ביהמ"ש לענייני משפחה בפתח תקווה, הילה מלר־שלו, לאחר שקבעה שהאישה לא הצליחה להוכיח שהקרקע שנרשמה על שם הבעל בלבד ניתנה לה ולבעלה במתנה על ידי אבי הבעל. על כן נקבע, כי האישה תהיה זכאית רק למחצית הזכויות בבית שנבנה על הקרקע.

"מכרו לנו סניף שהוא ספינה טובעת": הסכסוך בין רשת גולדה לזכיין בת"א
הקביעה של בית המשפט שעשויה לעלות לקבלנים מאות מיליוני שקלים
הבעל ניסה לנצל את המלחמה בתביעת הגירושים. מה קבע בית המשפט? 

מדובר בנחלה באחד המושבים היוקרתיים בארץ ולכן המשמעות הכספית היא עצומה, מאחר ששווי הקרקע עולה לאין שיעור על שווי הבית.

האב טען כי הנחלה מיועדת לכל ילדיו

פסק הדין מדגיש שוב את חשיבות רישום הזכויות במקרקעין, ובייחוד הסדרת זכויות צדדים בנחלות משפחתיות עליהם נבנים בתי מגורים. חוק המקרקעין קובע כי עסקה של מכירה או רכישת נכס מסתיימת ברישום הזכויות בפנקסי המקרקעין. הרישום בפנקסי המקרקעין, בטאבו, הוא מסמך המעגן את הבעלויות והזכויות בנכס וכל המצורף אליו (גג, חניה, גינה וכדומה). בין היתר מצוינים בנסח הטאבו שטח המגרש או הדירה.

רקע: בני הזוג נישאו בשנת 2008 ונולדו להם שלושה ילדים. במהלך נישואיהם בנו בני הזוג את ביתם על נחלה במושב. לאחר פרוץ הסכסוך בין בני הזוג, הגישה האישה תביעה לפסיקת מזונות כנגד הבעל, וכן תביעה רכושית כנגד הבעל ואביו, חמיה, שבמסגרתה נטענה לזכויות בבית שבו הצדדים יחד וכן בנחלה שעליו נבנה הבית.

אבי הבעל רכש לאחר מות הוריו את חלקם של אחיו במגרש. בתביעה טענה האישה שהיא זכאית למחצית משווי הבית וכן למחצית משווי הנחלה כיוון שאבי הבעל העניק להם את הקרקע במתנה על מנת לבנות עליו את ביתם. הנחלה נרשמה על שם הבעל בלבד בשנת 2011 ולאחר מכן החלו הצדדים בבנייתם ביתם עליו. לחלופין טענה האישה כי גם אם אבי הבעל התכוון להעניק לו את הנחלה כמתנה עבורו בלבד, היא זכאית למחצית משווי הנחלה בשל הלכת השיתוף. לטענתה, לו הייתה יודעת שהנחלה לא ניתנה במתנה גמורה, היא לא הייתה משקיעה את כוחה, מרצה והונה בנכס, והצדדים היו רוכשים נכס אחר תחתיו.

הבעל ואביו טענו מנגד כי הקרקע כלל לא הוענקה לבני הזוג במתנה, אלא הוענקה לבעל על דרך של נאמנות בלבד, ולכן נרשמה רק על שמו. אבי הבעל טען כי בכוונתו להעניק את הנחלה במתנה לכל ילדיו ולא רק לבנו. לטענתם, מדובר בהענקת זכות למגורים בלבד, ולאור זאת ממילא לא נדרש היה לערוך הסכם מול האישה ובעלה.

"הבדל עצום בין ההשקעה לבין ערך הנחלה"

הבעל הוסיף כי אינו מתנער מההשקעות המשותפות שהשקיעו הצדדים בבניית הדירה, "אולם יש הבדל תהומי בין עלויות הדירה אשר הסתכמו בכ־2.6 מיליון שקלים לבין ערך הנחלה. נטען, כי אביו ירש את הנחלה יחד עם אחיו מהוריו המנוחים ורכש את חלקם של אחיו בנחלה, בין היתר על ידי מכירת דירת מגורים בנתניה, שהייתה בבעלות הורי הבעל, ממנה קיבלו דמי שכירות שוטפים.

לטענת הבעל, אביו היה מנוע מלרשום את הנחלה על שמו מהטעם שהוא רשום כבר כחוכר בנחלה אחרת במושב. לפיכך הושארה הנחלה על שם הסב המנוח ובית המגורים אשר היה בנוי על הנחלה הושכר לשוכרים ושכר הדירה שימש את הורי הבעל כחלק מהכנסתם השוטפת.

נטען, כי בשנת 2011 בעת ששקלו הצדדים האם לרכוש בית מגורים או לשכור בית גדול יותר, ביקש הבעל מאביו רשות לבנות את בית הצדדים על הנחלה ואביו נעתר לכך אך הבהיר כי הנחלה הינה ירושתם העתידית של הנתבע ואחיותיו, והזכות היחידה שהוא נותן לו היא לבנות ביתו בנחלה ולהתגורר בה. כששני הצדדים החלו לתכנן את בניית הבית, התחוור להם כי על מנת לקבל אישורי בנייה, בעל הדירה צריך לחתום על מסמכים. מאחר שסבו של הנתבע לא היה בין החיים, היה הכרח להעביר את הנחלה לבעלותו ולכן העביר אבי הבעל את הנחלה באופן פורמלי בלבד לבעלות הבעל.

עוד נטען, כי הבעל ואביו אף חתמו ביום 28.10.2011 על הסכם המבהיר זאת היטב. הנתבעת טענה כי מדובר בהסכם מזויף שנחתם מאוחר יותר, אך טענה זו לא הוכחה.

ההחלטה: השופטת קיבלה את גירסת הבעל ואביו וקבעה כי אכן אבי הבעל הוא בעל הזכויות בנחלה והוא העניק לבנו זכות למגורים בלבד בבית שבנה על הקרקע .

השופטת מתחה ביקורת על כך שהאישה העלתה גרסאות שונות ומשתנות להקמת זכויותיה לקבלת מחצית מהנחלה, "שדומה כי אינן דרות בכפיפה עובדתית זו עם זו, והדברים נכתבים על דרך ההמעטה".

נוסף לכך, עמדו לזכותם של הבעל ואביו העובדה כי הנחלה לא נרשמה על שם האישה והם אף ערכו הסכם המסדיר את עובדת היות הנחלה בבעלות האב בלבד. הסכם שהאישה לא הצליחה להוכיח כי זויף.

השופטת ציינה כי מעדויות כל הצדדים עלה כי אבי הבעל נהג מנהג בעלים בנחלה. "אין מחלוקת בין הצדדים, כי אף לאחר העברת הזכויות בנחלה ע"ש הנתבע, המשיך אבי הנתבע להחזיק בשטחים החקלאיים בנחלה, לעבד או להשכיר אותם ואף לקבל לידו את הפירות. הדבר אושר אף על ידי התובעת בחקירתה. זאת תוך שבסיכומיה הוסיפה טענה שיש קושי לקבלה, תחת המכלול הראייתי, לפיה לכאורה הצדדים הם שאפשרו לאבי הנתבע לפעול בשטחים החקלאיים, מתוך חוסר עניין לעבד אותם".

הבית יהיה שייך לצדדים בחלקים שווים

השופטת דחתה גם הסבר זה של האישה וקבעה כי האישה אינה זכאית למחצית משווי הנחלה.

עם זאת, נקבע כי הבית שנבנה במשותף על הנחלה שייך לצדדים בחלקים שווים, שווי יוערך על ידי שמאי והיא תהיה זכאית למחציתו.

את הבעל ייצגו עורכות הדין רות דיין וולפנר ולימור וולפוביץ', את אביו ייצג עו״ד אמיר אלירז ואת האישה ייצג עו"ד רן רייכמן.

לדברי עו"ד רות דיין וולפנר, "מדובר בפס"ד חשוב מאחר שזוגות רבים בוחרים לבנות בתים בנחלות ובמשקים שהזכויות בהם לא הוסדרו מראש, ובהיעדר הסכמים ברורים, המפרטים את טיב הזכויות ואופן מימושם, הם עלולים למצוא עצמם מנהלים הליכים משפטיים ארוכי שנים".

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר