גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון אישר עסקה בנכס של הקדש ציבורי ללא התמחרות

נאמנים של הקדש ציבורי ביצעו עסקת קומבינציה בבניין בן שלוש קומות בשכונת רוממה בירושלים, ללא מכרז ובניגוד להנחיה מינהלית, אך באישור רשם ההקדשות ובית המשפט המחוזי  ● ערעור שהוגש על ידי חברה שביקשה לבטל את הזכייה נדחה על ידי העליון ● השופטים: הנוהל אינו מחייב

בית המשפט העליון. הכדאיות הכלכלית לא הייתה השיקול היחידי / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam
בית המשפט העליון. הכדאיות הכלכלית לא הייתה השיקול היחידי / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בית המשפט העליון התיר לנאמני הקדש ציבורי לבצע עסקה בנכס עם יזם פרטי ללא הליך התמחרות. הנכס הוא בניין בן שלוש קומות בשכונת רוממה בירושלים המושכר לשוכרים שונים ומנוהל על ידי נאמני הקדש ע"ש הלנה שפורר. הנאמנים ביקשו להשיא את זכויות ההקדש בנכס ובחרו בחברת "מצפה רוממה י.ק". הם טענו כי העסקה של רוממה היא הכדאית ביותר מבחינתם.

"מכרו לנו סניף שהוא ספינה טובעת": הסכסוך בין רשת גולדה לזכיין בת"א
הקביעה של בית המשפט שעשויה לעלות לקבלנים מאות מיליוני שקלים
שילמתם עכשיו 20% ממחיר הדירה? כמה באמת היא תעלה לכם בסוף

המחלוקת: סירבו לבחון הצעה

מנגד, חברת ניימן השקעות מוצלחות, בעליה של החלקה השכנה, טענה שפניות חוזרות אל הנאמנים משך למעלה משנה נדחו ואלו סירבו לבחון את ההצעה שהגישו. ניימן טענה כי נאמני ההקדש לא נענו אף שהצעתה מיטבית. היא טענה כי עיריית ירושלים מאפשרת לחבר שתי חלקות צמודות ובכך לקבל זכויות בנייה נוספות בהיקפים משמעותיים וכי קיים פער משמעותי של 31 מיליון שקל מההצעה שלהם להצעה של מצפה רוממה. הנאמנים טענו כי בכתב ההקדש הוקנה להם שיקול דעת נרחב לבחור אילו פעולות לבצע בנכסי ההקדש. רשם ההקדשות אישר את העסקה ולא דרש הליך התמחרות וכך גם ביהמ"ש.

המחלוקת עסקה בשאלה האם על נאמני ההקדש לערוך התמחרות. לפי נוהל של רשם ההקדשות במשרד המשפטים לשם קבלת אישור רשם ההקדשות למכירת נכס של הקדש ציבורי, נדרש כי נאמני ההקדש יפרסמו בקשה לקבלת הצעות ויערכו התמחרות לקבלת התמורה המירבית. רשם ההקדשות לא דרש התמחרות לפי הנהלים.

ההחלטה: אין חובה לעשות מכרז

השופטים נעם סולברג, יעל וילנר ויחיאל כשר קבעו כי החוק אינו מטיל חובה על הנאמן לבצע הליך מכרזי וכי ההנחיה המינהלית של משרד המשפטים אף היא אינה מחייבת.

נקבע כי מטרת ההנחיות "להכווין את שיקול דעתו של רשם ההקדשות בהפעלת סמכותו לאשר מכירת נכס של הקדש ציבורי ולסייע לנאמני הקדשות ציבוריים להכווין את פעילותם לצורך קבלת אישור כאמור". עוד נקבע כי אף שבדרך כלל על הרשות המינהלית לפעול לפי הנחיותיה הפנימיות, הפסיקה הכירה במקרים שבהם אין זה סביר להיצמד באופן עיוור להנחיות, וכי לרשות יש סמכות ולפעמים אף חובה לסטות מההנחיות הפנימיות.

העליון קיבל את טענת נאמני ההקדש כי הכדאיות הכלכלית לא הייתה השיקול היחידי שנשקל על ידם בבחירת היזם. זאת מכיוון שבעסקת קומבינציה ישנה חשיבות מיוחדת לזהות היזם, כי האחרון הופך להיות שותף של ההקדש בנכס.

המשמעות: "מסקנה נחרצת מדי"

עו"ד קארן שוורץ, לשעבר רשמת ההקדשות והעמותות וכיום שותפה במשרד קידר, מבקרת את ההחלטה. לדבריה, על קרקע של הקדש ציבורי חלות נורמות של המשפט ציבורי. "לכן כל עסקה במקרקעין ציבוריים של הקדש גם אם היא לא חייבת מכרז, הרי שעקרונות השוויון והשקיפות מחייבים עריכת הליך תחרותי, ולכל הפחות פרסום הזמנה להציע הצעות".

עו"ד שוורץ מוסיפה כי מאחר ומדובר בהקדש ציבורי, על הנאמנים למקסם ולמצות את האפשרויות להפיק תועלת מרבית. עריכת עסקאות במקרקעין ציבוריים בהיעדר הליך תחרותי עלולה להביא הן לפגיעה בשוויון ובשקיפות והן לפגיעה פוטנציאלית במקסום האמצעים הכלכליים העומדים לרשות הנאמן. לדבריה, "החלטת בית המשפט העליון לאפשר עסקאות ברכוש ציבורי ללא פרסום וללא הליך התמחרות עלולה להביא לכך שנכסים נוספים ימכרו למקורבים ולעסקאות מפוקפקות".

"המסקנה של בית המשפט נחרצת מדי מפני שהיא סוגרת את הדלת להטלת חובת התמחרות על הקדש ציבורי במקרים אחרים", מוסיף ד"ר אסף הראל, מומחה למשפט ציבורי ומרצה בכיר במרכז האקדמי פרס. לדבריו, העובדה שאין הוראה בחוק המחייבת נאמן של הקדש ציבורי בחובת התמחרות אינה מונעת את האפשרות לחייב אותו במקרים המתאימים, לעקרונות מהמשפט הציבורי כולל חובת התמחרות. באשר למעמדה של ההנחיה המינהלית ברשם ההקדשות, הראל מציין כי לפי הפסיקה ניתן לסטות ממנה רק במקרים חריגים.

המצב דומה, לדבריו, לגופים דו־מהותיים המחויבים על ידי בתי המשפט בקיום מכרז אף שהחוק לא קובע זאת. גוף דו־מהותי הוא גוף פרטי העושה שימוש במשאבי הציבור או מספק שירות לציבור ויש חשש שינצל לרעה את כוחו. למשל קופות חולים, אוניברסיטאות, הסוכנות היהודית ובנקים. אלו גופים שאף שהם פרטיים, ביהמ"ש מחיל עליהם נורמות מהמשפט המינהלי.

ד"ר הראל לא טוען שנאמן של הקדש ציבורי הוא בהכרח אישיות דו־מהותית אך אומר כי "בסופו של יום, ההקדש הוא למטרה ציבורית ואין להקל בכך ראש. התמחרות עשויה להביא לעסקה היעילה ביותר שתעצים את התכלית הציבורית שלשמה פועל ההקדש".

במקרה הנוכחי, ביהמ"ש קיבל את טענת הנאמן שבגלל שעסקת קומבינציה מחייבת יחסי אמון בין הצדדים, שיקול הכדאיות אינו היחיד. "לטעמי לא הוסבר בפסק הדין באיזה אופן יחסי האמון הצדיקו את דחיקת היתרונות בבסיס ההתמחרות, וסטייה מההנחייה המינהלית המחייבת, ככלל, נאמן של הקדש ציבורי בחובת התמחרות", מסכם ד"ר הראל.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון