גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר של התייצבות ארדואן לצד חמאס? היבוא מטורקיה צונח

מאז החלה המלחמה, הנשיא הטורקי מחריף את הרטוריקה האנטי־ישראלית ● בינתיים, היצוא הטורקי לישראל צנח באוקטובר ב־29% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, התיירות הישראלית התרסקה, והקריאות לחרמות צרכניים מתגברות ● הסימנים לצמצום הסחר בין המדינות כבר פה - השאלה האם ישראל תפגע בכלכלה הטורקית?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Bernd von Jutrczenka
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Bernd von Jutrczenka

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן חזר לכותרות בהתבטאויות אנטי־ישראליות חריפות, כולל טענות שישראל "מבצעת פשעי מלחמה בגלוי", מונעת מוצרים בסיסיים, ופוגעת בכוונה בנשים, ילדים ועיתונאים - ואף כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא "הקצב של עזה". אדרבה, השבוע הוא קרא, שוב, להביא את ישראל לבית הדין בהאג בשל "פשעי מלחמה".

ניתוח| החות'ים רוצים לפגוע בישראל, אך בדרך הם עלולים לרסק למצרים את הכלכלה 
שאלות ותשובות | הסיכוי למלחמה אזורית עלה? ארה"ב מאיימת ישירות על איראן בעקבות המתקפות בים 

בניגוד להסלמות קודמות, נדמה שלא נשמרה מדיניות של 'עסקים כרגיל' מבחינת שותפות המסחר. הנתונים הרשמיים של משרד המסחר הטורקי מבהירים כי היצוא הטורקי לישראל נפגע מאז החלה המלחמה עם חמאס. היקף היצוא הטורקי לישראל צנח באוקטובר ב־29% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - 348 מיליון דולר, לעומת 489 מיליון דולר. מבחינת הנפח של ישראל מתוך כלל היצוא הטורקי, הוא ירד באוקטובר מ־2.2% ב־2022 ל־1.5% ב־2023 - מה שהציב את ישראל במקום ה־15 בטבלה.

אולם, לא נראה שזה מטריד את אנקרה משום שהיקף היצוא הכולל ממשיך לשבור שיאים גם בהיעדר ישראל. מנתונים מוקדמים אודות חודש נובמבר, עולה כי היצוא הטורקי הגיע לשיא של 23 מיליארד דולר - עלייה של כ־5.2% ביחס לשנה שעברה.

הסנטימנט החיובי של האליטה הכלכלית

הרטוריקה האנטי־ישראלית בטורקיה מביאה לחשש מפגיעה חריפה יותר בהיקף הסחר, ואף לקריאות הדדיות, רשמיות יותר או פחות, לחרם על מוצרים. בישראל אמנם מתרכזים בחרמות על מוצרי מזון ככלל ועל עגבניות בפרט, אלא שאלו אינם חלק הארי של היבוא מטורקיה.

כך, למשל, בעוד שמוצרי מזון שונים הם כנראה היבוא בעל התהודה הרבה ביותר מטורקיה, בפועל מדובר ב־8% בלבד מסך היבוא. עגבניות, באופן ספציפי - הן 0.36% מהיבוא. גם מוצרי צריכה נפוצים אחרים מטורקיה, כמו מוצרי היגיינה, הם חלק קטן בלבד מהיבוא.

אז מהם מוצרי היבוא המשמעותיים? בעיקר חומרי גלם. לטורקיה יש תעשיית חציבה משמעותית, שמפיקה עפרת ברזל מהאדמה - וזו נמכרת לתעשיית הבנייה הישראלית. נוסף על כך, ישראל מייבאת מטורקיה נחושת, אבנים יקרות ומכונות לתעשייה, וחומרי גלם לבנייה כמו אבנים, מלט וקרמיקה. מחצבים, מתכות ומכונות יחד הם מעל 50% מכלל היבוא.

 

ארדואן תמיד ראה ביצוא ובתעשייה המקומית הענפה כמנועי הצמיחה העיקריים של המדינה - ולכן לא פגע בהם. ההיסטוריה מלמדת כי למרות אירועים שליליים כמו משט המרמרה ב־2010 או גירוש השגריר הישראלי על רקע צעדות השיבה ב־2018, הסחר ממשיך לצמוח בקצב פחות או יותר אחיד. ניתן לראות יותר השפעה של אירועים כלכליים גלובליים כמו משבר הסאב־פריים, משבר הקורונה וההתאוששות ממנו, מאשר השפעה של אירועים מדיניים.

למרות הצניחה ביבוא מטורקיה, סוגיה נוספת שחשוב לזכור היא ההבדל בין האליטה הכלכלית בטורקיה לבין דעת הקהל של הציבור הרחב. אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר המאגד את היבואנים בישראל, מספר כי "המגזר העסקי בטורקיה תומך מאוד בסחר עם ישראל, ויש בו גם יחס חיובי לישראל כמדינה. זה לא רק אינטרס כלכלי, אלא גם סנטימנט אמיתי. במשלחת שלנו לטורקיה זכינו לקבלת פנים יוצאת מן הכלל". עם זאת, הוא מציין כי "גם הם צריכים להתחשב בדעת הקהל המקומית אצלם".

 

הפרלמנט באנקרה החרים את קוקה קולה

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, מסביר בשיחה עם גלובס כי הממשל באנקרה לא יוזם פגיעה קונקרטית בקשרי המסחר עם ישראל, אלא "הטורקים יוזמים בעצמם את תופעת החרם נגדם. אני לא ראיתי איזו החלטה גורפת שהם לא ימכרו מוצרי חקלאות, והם יותר עוסקים בצרכנות פנימית".

הזעם ברחובות בטורקיה בצל המתרחש ברצועת עזה והשפעותיו על ההתנהגות הצרכנית במדינה עולה על כל דמיון. הוא מופנה לא רק למותגים ישראלים, אלא בעיקר לכאלה שנתפסים בתור "פרו־ישראלים" כמו סטארבקס ומקדונלדס, כאשר באחד מסניפי רשת המזון המהיר פוזרו עכברים.

מותגים נוספים שנתפסים בתור פרו־ישראלים הם קוקה קולה ונסטלה. לאחרונה, התקבלה החלטה בפרלמנט באנקרה כי לא מכניסים לבית הנבחרים מוצרים של החברות הללו. מנגד, אחד הטרנדים שאומצו הוא שפיכת בקבוקי קוקה קולה ברחוב, אלא שבעקבות הטרנד - דווקא נרשמה עלייה במכירות המשקה בטורקיה. מגמה זו אף הובילה לכך שמניית קוקה קולה טורקיה עלתה בתוך שבוע ב־13.9% בבורסה של איסטנבול.

"חור גדול בכיס של טורקיש איירליינס"

מהלך שדווקא כן מזעזע את הטורקים, לדברי ד"ר כהן ינרוג'ק, היא החלטת טורקיש איירליינס להשהות את הטיסות לישראל. "לא ברור כמה זמן הם ימשיכו עם המדיניות הזו שמשמעותה חור גדול בכיס", אומר המומחה. "תל אביב היא יעד רווחי מאוד לא רק בגלל התיירים הישראלים, אלא בזכות הקונקשנים. אין לי שום ספק כי לצד התיירות, הם מרגישים את הפגיעה בתעופה".

כפי שציין ד"ר כהן ינרוג'ק, הענף שבאופן מסורתי בעל חשיפה רבה יותר למשברים דיפלומטיים בין ישראל לבין טורקיה הוא התיירות. ב־2008, למשל, נכנסו לטורקיה כ־558 אלף ישראלים, וב־2010 - שנת משט המרמרה - המספר צנח לכ־109 אלף.

הפעם הבאה שמספר התיירים הישראלים שהגיעו לטורקיה חצה את רף החצי מיליון הייתה רק בשנת 2019, עם כ־569 אלף. משבר הקורונה השפיע על התיירות בכל רחבי העולם, אולם החיבור בין ההתאוששות הגלובלית לבין הגדלת הביקושים לתיירות בטורקיה, אם זה לטיולים באיסטנבול או לקלאבים בערי הנופש המפורסמות, הביא לכ־843 אלף ישראלים שהגיעו לטורקיה ב־2022.

לפי נתוני משרד התיירות הטורקי מספר התיירים באוקטובר השנה צנח בהשוואה לאוקטובר 2022 - מכ־81.2 אלף לכ־34.7 אלף.

החלטת טורקיש איירליינס ופגאסוס להשעות את טיסותיהן לישראל והתבטאויותיו של ארדואן מהווים בסבירות ודאית למדי קטליזטור לכך שכבר בנתוני סוף שנת 2023 תודגם המכה האנושה החוזרת שספג ענף התיירות הישראלית בטורקיה.

תת־ענף שכבר ספג מכה אנושה הוא תיירות המרפא. עיתון "דוניה" דיווח בכתבת שער כי הענף תיירות המרפא בטורקיה, שהגיע להיקף הכנסות של כ־4 מיליארד דולר ב־2022, התרסק ב־35% בעקבות מלחמת חרבות הברזל והפסקת הגעת הישראלים.

ד"ר כהן ינרוג'ק מסכם כי "השוני מאירועים קודמים טמון בהתנהגות של הצד הישראלי. ארדואן חושב שאם הוא יתנהג בצורה מסויימת, אז הכלכלה לא תיפגע. ניסיון העבר לימד אותו זאת, אבל אנחנו רואים כי ה־7 באוקטובר שינה את מדינת ישראל בכל המובנים. בהמשך, אנחנו נראה אם זה שינה או לא מבחינה צרכנית ישראלית. זה לא תלוי בארדואן, אלא בישראל".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35