גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאו ליידרמן ראה את הנתון הזה לגבי שוק הנדל"ן ונדהם

שיחה עם פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ומרצה בכיר לכלכלה באוניברסיטת תל אביב, על השלכות המלחמה על הכלכלה והסיכויים שהמשק הישראלי ייצא ממנה מחוזק ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

 

פרופ' ליידרמן, היום ננסה לקיים שיחה אופטימית. זו משימה מאתגרת, כי לא רק שהעצב והייאוש אחרי 7 באוקטובר הם עצומים, אלא שגם הניהול הכלכלי של המשק הישראלי בצל המלחמה לא מבשר טובות. כמיליארד שקלים מהכספים הקואליציוניים יועברו ליעדים שאינם רלוונטיים למלחמה או לעידוד צמיחה, כחלק מתקציב שנת 2023 המעודכן. בהסתכלות קדימה דירוג האשראי של מדינת ישראל עלול לרדת והמשק הישראלי צפוי לגלוש למיתון. ממה אפשר לשאוב עידוד?
"משברים יוצרים הזדמנויות. אני מקווה שישראל של אחרי המלחמה תהיה שונה לגמרי מישראל שהייתה לפניה. לצד הכאב - כי הכאב לא ייעלם מכל אחת ואחד מאיתנו, כאומה - בכל זאת יש תחומים שאפשר לזהות בהם הזדמנויות חדשות ופוטנציאל לצמיחה".

האלוף בריק: "בנו חומה מסוגרת ואז התרחקו ממנה"
לרדת מהגדר: האם ישראל תוכל להמשיך להקיף עצמה בחומות אחרי 7 באוקטובר
הבחירות המקומיות נדחו, ולהרבה מהמועמדים נגמר הכסף. מי המרוויחים הגדולים?

מהם?
"נדל"ן ותשתיות, כי תידרש עבודת בנייה ושיקום משמעותית. בהייטק ייווצרו הזדמנויות, למשל בהמשך החיבור בין טכנולוגיה לביטחון, דרך הענפים הצומחים של בינה מלאכותית וסייבר. ענפי הבנקאות והפיננסים הם קריטיים להתאוששות המשק. יהיו הרבה פרויקטים חדשים לממן, ויהיו גם צורכי מימון גדולים מצד אזרחים ועסקים".

 

אתה רואה את הצמיחה מגיעה מיד לאחר סיום המלחמה?
"החזרה לנורמליות תיקח זמן. התפוקות כרגע בענף הבנייה למשל הן 30%-40% בהשוואה לתפוקות הרגילות. אנשים פחות קונים נדל"ן, באופן טבעי. אבל הבעיה העיקרית היא המחסור בעובדים. זה ענף שמבוסס על 230 אלף עובדים ישראלים, 80 אלף עובדים פלסטינים ועוד 28 אלף עובדים זרים. הפלסטינים לא כאן, גם חלק ניכר מהעובדים הזרים לא, והישראלים מגויסים בחלקם. יש כיום בישראל כ-60 אלף דירות שעדיין בבנייה ועוד לא נמכרו. אולי אלה דירות שאפשר להציע כפתרון דיור בשכירות למפונים, בערבות מדינה.

"הנה נתון שנדהמתי ממנו: השנה עומדת להסתיים עם רק 40 אלף יחידות דיור חדשות, כשאנו זקוקים ל-80-70 אלף יחידות דיור מדי שנה כדי לעמוד בצורך שנובע מהגידול באוכלוסייה".

זה קרה בעיקר בגלל המלחמה או שגם בלעדיה לא היינו עומדים ביעדים?
"ההאטה בענף התחילה עוד קודם למלחמה, בגלל העלאות הריבית בעולם ובישראל. הריבית שעלתה העיבה גם על היזמים וגם על הציבור, כי המשכנתאות התייקרו מאוד. במקביל זו הייתה שנה של טלטלות פוליטיות ואי־ודאות כלכלית. כל אלה הובילו לקיפאון כמעט טוטאלי במכירת דירות מאמצע השנה ועד אוקטובר. השוק היה די מת, בגלל גורמים גם בצד הביקוש וגם בצד ההיצע. כשאני מדבר עם קבלנים, הם מתלוננים על הגופים בממשלה שאמורים לטפל בהם. למשל, הוגדלו המכסות ליבוא פועלים מחו"ל, אבל יש המון ביורוקרטיה וחוסר תיאום בין המשרדים. כלומר, קשה מאוד ליישם את זה. יחלפו חודשיים עד שנראה שינוי.

"חשוב גם לשאול את השאלה איך מונעים התרסקות של חלק מחברות הנדל"ן. אלה חברות שלא מוכרות דירות ועדיין צריכות לשלם לעובדים ולספקים ולהחזיר חובות. חשוב לפתור את האתגרים האלה, כי הנדל"ן הוא מנוע מרכזי בהתאוששות הכלכלית".

כשאני חושבת על העתיד, ועל המתח שבין הפגיעה העמוקה בתחושת הביטחון של האזרחים והאמון במדינה אל מול האנטישמיות הגואה בחו"ל, אני תוהה אם בעתיד נראה יותר תנועה של עולים לישראל, או ההפך, יותר ירידה מהארץ. נתון מעודד שהגיע ממשרד הבריאות הוא שיש 7,500 רופאים מחו"ל שמעוניינים להגיע לכאן להתנדב ולסייע במלחמה.
"לדעתי לא נופתע שתהיה תוספת של עולים. תראי, היום שאחרי המלחמה, הוא יגיע. לחיים יש את הטבע שלהם. התנועה במרכזי הקניות חוזרת לעצמה. גם ברכישות בכרטיסי אשראי יש התאוששות. כרגע אנחנו בירידה של 20% מהסכומים שנרשמו לפני המלחמה. כפי שגם בתקופת הקורונה עטינו מסכות ויצאנו החוצה, גם הפעם מתפתחת שגרת מלחמה, היכן שאפשר. זה טוב, אנחנו רוצים שהכלכלה תזוז".

"כולם בעמדת המתנה, ובתקווה שלא יהיה אמברגו"

נעבור להייטק. לא בכדי זה הענף שזכה לתואר "הקטר של המשק". רבע מההכנסות ממסים מגיעות ממנו והוא מרכיב 17% מהתוצר. אבל זה ענף שספג בשנתיים האחרונות מכות גם מצד משבר גלובלי וגם מצד משבר מקומי, בגלל המהפכה המשפטית שקידמה הממשלה. הוא יצליח להתאושש? כרגע ההשקעות קפואות ורבים מהעובדים מגויסים.
"גיוס העובדים למילואים הוא עניין קריטי. ישנם למשל מדענים ראשיים בחברות (Chief Scientists) שמגויסים מהיום הראשון של המלחמה. יש חברות שבהן 80%-70% מהעובדים במילואים. אלה הרי חבר'ה צעירים מאוד".

יוראי פיינמסר שרואיין ל"צוללת" בשבוע שעבר - שותף מייסד בקרן הון־סיכון - סיפר על חברות סטארט־אפ של 12 אנשים שבהן חצי מהעובדים מגויסים. הוא סיפר על משקיעים שמעכבים השקעות כי בזמן שיחות זום נשמעת אזעקה.
"גיוס הכסף קפוא לחלוטין. משקיעים שונאים אי־ודאות. היו הרבה השקעות שנכנסו לעמדות המתנה. לגבי היום שאחרי המלחמה התקווה היא שלא יהיה אמברגו נרחב על תוצרת ישראלית או אמברגו מצד מדינה מסוימת על עסקים עם ישראל. חברות מקומיות, לא רק בהייטק, עשו עסקים עם סין. אבל כעת, ברמה הגיאופוליטית, סין קרובה יותר לרוסיה ולאיראן מאשר אלינו.

"בינתיים כולם בעמדות המתנה, וזה בא לידי ביטוי בעובדה שלא היו פיטורים בהייטק כמעט. יש תקווה, או ניסיון מצד החברות, להגיד: אין פה קריסה מוחלטת. אם יתחילו פיטורים, זה כבר יהיה סימן פחות טוב.

"אפילו בזמן המלחמה היו לפחות שני אקזיטים (דיג סקיוריטי וטאלון שיירכשו בידי פאלו אלטו נטוורקס; חברה אמריקאית שייסד ניר צוק והנהלתה ישראלית - ה"ו). ההון האנושי והאקוסיסטם שבנינו כאן לאורך שנים לא ייהרסו בגלל המלחמה. זה משהו שנמצא בוורידים של האנשים".

הזכרת פיטורים. לפי הביטוח הלאומי, כמעט 160 אלף אנשים הוצאו לחל"ת שלא מרצון מתחילת המלחמה, ולכן האבטלה לפי ההערכות היא סביב כ־7%. מה הצפי שלך לשוק העבודה?
"תלוי איך ומתי תסתיים המלחמה. מלחמה ארוכה ובכמה חזיתות תוביל לדשדוש כלכלי שיימשך הרבה שנים. אבל בתרחיש האופטימי, שבו המלחמה תסתיים בעוד חודשים ספורים ובהצלחה, המשק יחזור לעצמו מהר. יהיו ענפים כמו תיירות חוץ ואירועים, שייקח להם זמן להתאושש. לכן גם בעוד שנה, כנראה, שיעורי האבטלה לא יחזרו למה שהכרנו. מנגד, בחברות הייטק יש כעת צורך בעובדים זמניים, למשל מתכנתים, שמחליפים את המגויסים. במובן זה עשוי להיות גם פיצוי".

"העלאת מיסים ב-2024 תהיה טעות חמורה"

אם לחזור לחוזקות של המשק, אפשר לציין למשל את העובדה שיחס החוב־תוצר של ישראל נמוך, סביב 60%. עוד בשורה חיובית היא העובדה שנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ממשיך לקדנציה נוספת. בנק ישראל אף פעל היטב כשיזם מיד תוכנית למכירת דולרים, מהם מכר 8.2 מיליארד (עד סוף אוקטובר), כדי לייצב את שער השקל - תוכנית שנשאה פרי.
"בירכתי ושמחתי על המינוי של פרופ' ירון לקדנציה נוספת. הוא וצוותו מוסיפים לחוסן של ישראל, בעיניהם של משקיעים מקומיים וגם משקיעים זרים. לגבי התנאים הפיסקליים (הוצאות הממשלה - ה"ו) של ישראל טוב שמקבלי החלטות בשני העשורים האחרונים השקיעו בנכס הזה, שנקרא אמינות פיסקלית. אם מביאים בחשבון שצפויים גם סיוע של 14 מיליארד דולר מארה"ב וגם תמיכות ממקורות נוספים, לא אמור להיות כאן זעזוע פיננסי. כנראה לא נראה משבר של שוק ההון או של השווקים הפיננסיים".

ישיבת הממשלה בעניין הגשת תקציב המדינה, אתמול / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ישראל חווה את המשבר הביטחוני החמור בתולדותיה, הבורסה בעלייה והשקל התחזק והגיע לרמתו מלפני המלחמה. איך אפשר להסביראת הפרדוקס?
"זה מפתיע, המלחמה כאילו לא הגיעה לבורסה. הירידה במדד ת"א 125 וגם במחירי האג"ח של ישראל הייתה מתונה יחסית ל־5 באוקטובר. ראינו אפילו שפרמיית הביטוח לסיכון של ישראל, CDS (לאג"ח ממשלתיות בדולרים לחמש שנים - ה"ו), עלתה בצורה סבירה. אני רוצה להאמין שכל אלה משקפים את חוסנן של המערכות הפיננסיות שלנו והערכת המשקיעים שהמלחמה לא תהיה ארוכה. לצד זאת, אין הבטחה שהמגמות האלה יישמרו לעתיד. יש סיכונים שעלולים להתממש".

הגירעון שעמו נסגור את השנה הוא 3.75%, יותר מפי 2.5 מכפי שהיה לפניה. לכן האוצר כבר התחיל בגיוס כסף דרך הנפקת אג"ח בשווקים. כלומר, הוא החל ליטול הלוואות. איך זה ייגמר? במיסים?
"העלאת מיסים ב-2024 תהיה טעות חמורה כי המשק יהיה במיתון והיא רק תחמיר אותו. רמת החיים לנפש תרד".

"אנשים מוכשרים מאוד נוטשים את האוצר"

אנחנו מנסים להיות אופטימיים בשיחה הזאת, אבל כדי שאכן נראה צמיחה בעתיד הממשלה צריכה לשנות כיוון. אתה מוטרד בעיקר מהידרדרות השירות הציבורי.
"הרמה של השירות הציבורי ירדה מאוד, וזה ניכר במיוחד בתקופה האחרונה. כואב לראות אנשים מוכשרים מאוד נוטשים את משרד האוצר ומשרדים ממשלתיים אחרים בגלל פוליטיזציה של השירות הציבורי. שמענו על שרים שמפרסמים כל מיני תוכניות מבלי שהדרג המדיני בכלל בחן אותן".

בוא נתייחס לנסיבות העכשוויות. במאי האחרון, רגע לפני אישור תקציב המדינה והכספים הקואליציוניים, התקומם ראש אגף תקציבים יוגב גרדוס על הגדלת תקציב מוסדות חרדיים שאינם מלמדים ליבה באופן מלא, כי זו "עלולה להביא לגידול במספר הבוגרים חסרי מיומנויות להשתלבות בשוק התעסוקה". מאות מיליוני שקלים מתוכננים להגיע למוסדות הללו, בזמן מלחמה.
"זו דוגמה טובה לנושא. לאורך השנים הייתה משמעות לפקידות הבכירה בישראל. בשנות התשעים, כשקלטנו מיליון עולים מברית המועצות לשעבר, מי הכין את התוכניות לקליטה? משרתי הציבור - ה־Civil Servants - הם שעשו זאת. אנחנו מדברים על כלכלנים במשרד האוצר, בבנק ישראל ובמשרד ראש הממשלה. כך היה גם בבניית תוכנית הייצוב הכלכלית של 1985, שהצילה את המשק. אנחנו יודעים לעשות זאת. אבל לשם כך דרושה פתיחות מצד המערכת הפוליטית, לפחות להקשיב ולדון בחלופות השונות".

"נמשכים מגעים מצד גורמים עסקיים מול הסעודים"

אם לחתור לשורה תחתונה, יש לדעתך סיכוי שנצא מהמלחמה הזאת מחוזקים ושהמשק יצמח. ראינו זאת גם אחרי מלחמות כמו לבנון השנייה וצוק איתן. אבל הממשלה צריכה לבצע את הפעולות הנכונות.
"כן, הפוטנציאל קיים. המגזר העסקי דינמי ומוצלח והוא ידע לזהות את ההזדמנויות שהזכרנו קודם בבנייה, פיננסים והאינטראקציה בין ביטחון להייטק. אם להיות באמת אופטימיים, אולי תהיה דרך חזרה לתהליכי הנורמליזציה שנרקמו מול סעודיה. הסכמי אברהם היו הישג לא רגיל אבל 'הבונבון הגדול' באזור הוא סעודיה, עם כמעט 40 מיליון אזרחים. כבר היינו בדרך. נמשכים מגעים מצד גורמים עסקיים בישראל מול הסעודים, אז יש לנו הזדמנויות".

מוחמד בן סלמאן. ''סעודיה היא הבונבון הגדול'' / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

כיצד תיראה הכלכלה הגלובלית, וישראל בתוכה, בשנתיים הקרובות?
"הכלכלה הגלובלית לא מוסיפה הרבה אופטימיות, כי שנת 2024 תהיה כנראה שנה של האטה בצמיחה. אז בואי נקווה לעבור את 2024 בשלום - במקרה הישראלי, תרתי משמע - וש־2025 תהיה שנה טובה יותר".

בנימה אישית, אתה קרוב משפחה של אוהד מונדר זכרי בן ה־9, אמו קרן וסבתו רותי ששבו משבי חמאס לפני כשבועיים. הסב נשאר בשבי. מה תוכל לספר על המפגש עמם?
"פגשתי אותם בשניידר וזה היה מפגש מרגש מאוד. חבריו של אוהד מכפר סבא הגיעו לבית החולים. היו שם גלידות, פיצות וקוביות הונגריות שאוהד מאוד אוהב. אני מעריץ אותם, הם מגיבורי המלחמה".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה