גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלוף שהתריע מפני מלחמה חושף: זה הפתרון הטוב ביותר לגבולות ישראל

"בחסות הגדרות והחומות ביטלנו כוחות, הורדנו את מספר ימי המילואים ואת מספר הסיורים על הגדר, והתפיסה קרסה לחלוטין", אומר אלוף (במיל') יצחק בריק ● הוא גם מטיח ביקורת על ההתנהלות במנהלת גבולות ותפר במשרד הביטחון, הגוף האמון על בניית הגדרות והחומות סביב ישראל

אלוף (במיל') יצחק בריק / צילום: אביב חופי
אלוף (במיל') יצחק בריק / צילום: אביב חופי

 

"החומות והגדרות נבנו מתוך תפיסה של ביטחון שוטף, איש לא התייחס אליהן כאל כלי במלחמה", כך אומר  בראיון לגלובס האלוף (במיל') יצחק בריק, שנחשב למבקר חריף של מערכת הביטחון וחיבר דוח מפורט על כשירותה (לכתבה המלאה על קונספציות החומות של ישראל במוסף G לחצו כאן). "נבנתה גדר שחלקה חומות סביב גבולותיה של ישראל שעלותה מיליארדים רבים מאוד המבוססת על מצלמות ואמצעים אלקטרוניים. בנו חומות מסוגרות ואז הלכו והתרחקו מהן, מבלי שהיה מספיק פיקוח ובקרה עליהן. בחסות הגדרות והחומות ביטלנו כוחות, הורדנו את מספר ימי המילואים ואת מספר הסיורים על הגדר, ותפיסת ההכלה הזו, לפיה אנחנו מסתתרים מאחורי גדרות קרסה לחלוטין בעזה אבל גם ביהודה ושומרון - שם נפתחו יותר מאלף פרצות עם הזמן, ובימי מתיחות היו מפסיקים את אימוני הצבא הסדיר ומציבים כחמישה חיילים מול כל פרצה במשך חודשים ארוכים".

לרדת מהגדר: האם ישראל תוכל להמשיך להקיף עצמה בחומות אחרי 7 באוקטובר
הצוללת | המגזר העסקי דינמי ומוצלח, והוא ידע לזהות הזדמנויות בנדל"ן, פיננסים והייטק גם אחרי המלחמה"
הבחירות המקומיות נדחו, ולהרבה מהמועמדים נגמר הכסף. מי המרוויחים הגדולים?

על פי בריק, בחסות פרויקט שעון החול צומצמה השמירה על הגבולות מהבקעה ועד אילת. "פעם היו סיורים, אבל עכשיו דוגלים בגישה של תצפיות חכמות. במהלך עשרים השנה האחרונות קיצצו בימי המילואים, קיצצו אלפי טנקים, הורידו כמחצית מכוח הארטילריה, קיצצו ביחידות ההנדסה וחתכו ביחידות ההגנה המרחבית שהיו העתודה היישובית - הלכו על תפיסה של צבא קטן וטכנולוגי. חשבו שאם יש הסכמי שלום עם ירדן ומצרים אז לא צריך להחזיק צבא גדול, וכל זאת בחסות ההתעצמות של איראן וגרורותיה בתחומי הטילים, הרקטות, הכטב"מיים וכוחות הרגלים שלהם שחמושים גם בטילי נ"ט. זו מלחמה אזורית עם חמש זירות במקביל שצה"ל לא מוכן אליה מבחינת גודלו וכשירותו". להערכתו, מספר ימי המילואים בין השנים 2004 ל- 2017 ירד בכ-80% מ-10 מיליון ימי מילואים בשנה ל-2 מיליון בשנה בלבד.

אם לא חומות, מהו הפתרון הנכון לשיטתך?
"מרחב הגנה של כמה מאות מטרים עם שדות מוקשים, עמדות, אמצעי לחימה ואמצעים טכנולוגיים רבים לפני היישובים בצפון ובדרום שבו ישהו כוחות צבא כמגננה לפני היישובים - כך שהיישובים יפסיקו להיות בקו המגע עם האויב. במיליארדים שבנו את החומות והגדר עם אמצעים טכנולוגיים מהשורה הראשונה, אפשר יהיה להקים מרחב מוגן על בסיס כוחות לוחמים, עם פטרולים לאורך הגדרות, יחידות מבצעיות וסדירות מחולקות לפי גיזרה, וצריך להחזיר גם את הגששים שרובם פוטרו מתוך רצון לחסוך ולהחזיר יחידות רבות של איסוף מודיעין קרבי. זו דוגמה קלאסית לכך שהריצה אחרי הטכנולוגיה עיוורה את עיני הדרג המדיני והביטחוני".

התיק שנסגר

בריק מטיח ביקורת במינהלת גבולות ותפר במשרד הביטחון, הגוף האמון על בניית הגדרות והחומות סביב ישראל וטוען כי "המטרה היתה לבנות גוף ביצוע שבונה על פי תפיסה מבצעית באמצעות קבלנים חיצוניים, אבל לאורך הזמן הבקרה והמעקב אחריו התרופפו, ונוצר מצב שבו כסף גדול מתנהל באופן לא מפוקח מספיק".

בריק אף מעיד על מעורבות ישירה שהיתה לו כנציב קבילות החיילים בחקירת מצ"ח ופרקליטות צבאית בדבר ניגוד עניינים וחריגה מתנאי התקשרות שהתנהלה סביב מינהלת הגבולות בשנת 2015. בריק הגן, על קצין במינהלת שהחליט לחשוף אי-סדרים מפני הדחה בשל טענה לפעילות ממניעי נקמנות - ולבסוף לאחר שאיים בפנייה לבג"ץ, הוחלט להשאיר את הקצין ולהעבירו יחידה.

"תחילה מינו את ראש המינהלת, ערן אופיר, לחקור את הפרשה, אך לאחר מכן היא הועברה לחקירת מצ"ח", אומר בריק. רק בשנת 2016, שנים לאחר התלונה, הודתה הפרקליטות הצבאית כי אומנם אחת העובדות - סא"ל א'- היתה נתונה במצב שבו לבעלה היתה יכולה לצמוח טובת הנאה מהפעילות בה עסקה, אך חלה על הנושא התיישנות, ולכן הוא נסגר בשיחה פיקודית. בדוח אחר סיכמה הפרקליטות כי תא"ל אופיר היה מודע לחריגות באשר להתקשרויות עם חברת תקשורת וחברת שילוט, וכי העדויות של רס"ן מ' זכו לחיזוק ראייתי, אך לא הצטברו ראיות כי ראש המינהלת פעל בחוסר תום־לב. לבסוף הוחלט שלא לנקוט בהליכים נגד אופיר, והפרקליטות הסתפקה בהמלצה לבדק בית באשר למנגנוני הפיקוח והבקרה במינהלת. לטענת בריק, "מצ"ח מצאו בעיות של שחיתות, אבל הפרקליטות מצאה דרך לסגור את התיק", הוא אומר באכזבה. 

האחריות על תפיסת ההתגוננות מאחורי חומה לא מוטלת לדעתך על הדרג המדיני שטיפח אותו?  
"נתניהו עסק בגרעין האיראני. דיברו על סכנת הגרעין, ולא שמו לב שמתחת לאף גדל כאן פוטנציאל של יכולות קונבנציונליות בעלי פוטנציאל סכנה שדומה לזה של פצצה גרעינית - ללא הנשורת. במקום להתכונן למלחמה הקונבנציונלית, עסקנו במה שקוראים לו בצבא 'המב"ם' - המערכה בין המלחמות. שנים שעושים פה סבבי לחימה אבל לא נוגעים בשורש הבעיה, ובנוסף לכך, בגלל שהעיסוק במב"ם הפך להיות 95% מהעשייה של צה"ל, הוא לא התאמן מספיק למלחמה מתוך איזו קונספציה שתמו המלחמות. המדינה שקעה בסטגנציה - משרד ראש הממשלה לא מפקחת על מה שקורה בצבא, הם ניזונים ממה שאומר להם הרמטכ"ל, אבל הם לא קוראים את דוחות מבקר המדינה, מבקר מערכת הביטחון ומבקר הצבא".  

צה"ל התמכר לטכנולוגיה כפתרון לקיצוצים בצבא?  
"אהוד ברק כרמטכ"ל אומנם תבע עת הביטוי 'צבא קטן וחכם', אבל היישום שלו החל בעידן משה (בוגי) יעלון, ובמידה רבה המשיך עד כוכבי. מקצצים דרמטית בצבא, מפחיתים את ימי המילואים, אבל מתעקשים שכמו במלחמת יום כיפור - כוח המילואים ינצח במלחמה. קחו לדוגמה את פרויקט הכוח הרב־ממדי שפיתח כוכבי. מדובר בגדוד שמייצר לעצמו את המטרות באמצעות הטסת רחפן, מפעיל ארטילריה, שריון ונ"ט, ופועל ישירות מול חיל האוויר ותותחנים. כדי להקים את הגדודים האלה נדרשו מיליארדי שקלים, אבל קיצוץ סד"כ היבשה בעיקר בכוחות המילואים הביא לירידה באימונים של היחידה הזו, למחסור במומחים אנשי קבע שאינם מתחלפים ולאי הטמעה של אמל"ח חדש עד כדי אי הכנסתם לתכנית תנופה בשנה הראשונה. כתוצאה, מספר היחידות שנלחמות כיום בשיטה הזו קטן משתוכנן".   

תגובת משרד הביטחון: טענות אלה מוכחשות. הפרקליטות הצבאית ופרקליטות המדינה קבעה כי אין מקום לנקוט בהליכים פליליים. המינהלת פועלת על פי פקודות צה"ל והוראות משהב"ט בנושא הקמת הגבולות והקצאת משאבים. מטעמי צנעת הפרט לא נוכל להתייחס לטענות הרס"ן, אך נפנה למכתבו של נציב קבילות החיילים דאז, אלוף (מיל') יצחק בריק, שכתב בהחלטתו לדחות את קבילתו של הקצין כי "ההחלטה להעביר את הקובל מתפקידו הייתה מתבקשת בנסיבות העניין".

מטעם השר גדי איזנקוט, שהיה רמטכ"ל בזמן חקירת מצ"ח המדוברת נמסר: "הטענות כבר עלו בעבר, נבדקו ונשללו פעמים רבות. החומרים שנמסרו על ידי הרס"ן הועברו על ידי איזנקוט בהיותו סגן רמטכ"ל עוד באותו היום לטיפול הפרקליט הצבאי הראשי, שלימים פתח בחקירת מצ"ח בנושא.

"תא"ל אופיר לא הונחה בשום שלב לבצע את הבדיקה בעצמו. לא מוכר ניסיון הדחה של הקצין, אלא להפך, איזנקוט היה מי שסייע והגן על זכויותיו והמשך שירותו בצה"ל".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק בהונאות ברשת: הבינה המלאכותית משנה את הכללים

גל ההונאות החדש, שעושה שימוש בטכנולוגיית DeepFake כדי להתחזות לדמויות בולטות במשק, ממחיש כיצד איומי הסייבר משתכללים בעידן הבינה המלאכותית ● גיל מסינג, ראש מערך התקשורת הגלובלית בצ'ק פוינט: "אנשים חייבים להיות מודעים שזה קורה, החשדנות שצריך להפעיל גדולה מאי פעם"

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו-קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● לאחר שלופטהנזה וריינאייר הודיעו אתמול על הארכת השהיית טיסותיהן, היום מצטרפת אליהן גם חברת הלואו־קוסט וויזאייר, שהודיעה על השהיית טיסותיה עד ה-14 במאי

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניה שצפויה ליפול ב-7%, ומי עוד יכבידו על פתיחת השבוע בבורסה?

בורסת ת"א סגרה שבוע חיובי כאשר המדדים המרכזיים עלו ב-4% ● עם זאת, שבוע המסחר צפוי להיפתח בירידות על רקע פערי ארביטראז' שליליים של המניות הדואליות ● אילו מניות צפויות להכביד על המסחר?

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

איירה רובינס, מנכ''ל Valley National Bank / צילום: Valley National Bank

מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

איירה רובינס, מנכ"ל בנק וואלי נשיונל, טוען כי "אם יש לך את היכולת לפעול בסביבה תנודתית, אפשר לעשות הרבה מאוד כסף בארה"ב כרגע" ● את הבנקים בישראל, ובראשם לאומי, בעל המניות הגדול בוואלי, הוא מגדיר "בעלי חוסן פנומלי" ● וגם: מה חושב מנהל שמרוויח מעל 5 מיליון דולר בשנה על מגבלת שכר הבכירים בארץ

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

פורטו, פורטוגל. התשואות הגולמיות הממוצעות גבוהות מבליסבון / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

הישראלים מציפים את יוון, קפריסין ופורטוגל, אולם אחרי עליות מחירים מסיביות בשנים האחרונות, לא בטוח שיהיו קונים לכל הדירות כשירצו לממש אותן

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

אלטמן ונאדלה, שהניעו יחד את תחילתו של בום הבינה המלאכותית המודרנית, מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים