גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרס 5 חשמלי: בן הדוד של טסלה מתברר כמציאה

לקרוס אובר החשמלי החדש של סרס הסינית יש ממדים מכובדים, תא נוסעים איכותי, מרווח ומאובזר וטווח חשמלי סביר ● תא המטען מוגבל אבל אם המחירים ישרדו את העלאת מס הקנייה, זו עשויה להיות מהבחירות המשתלמות והמרשימות בפלח

סרס 5 חשמלי / צילום: יח''צ
סרס 5 חשמלי / צילום: יח''צ

בשבוע החולף התקיימה בדובאי ועידת האקלים השנתית של האו"ם. באותו זמן, לא הרחק משם, המשיכו כוחות נתמכי איראן בניסיונות להטביע מכליות ולייצר "טרור אקולוגי" בקנה מידה שלא נראה מאז מלחמת המפרץ הראשונה. אבל כמיטב המסורת של האו"ם, "אל תשאל, אל תספר". ההתרחשויות הדרמטיות הללו לא שיבשו את הכנס התרבותי, שבו נדונו הבעיות האקלימיות של העולם בעוד שניים או שלושה עשורים.

גם המשלחת הישראלית המצומצמת שהגיעה העדיפה לעסוק בתוכניות לעתיד ירוק ורחוק, ופחות בהווה האפור, לפחות בכל הנוגע לזיהום תחבורתי. המצגת הישראלית ב־COP חזרה על היעד של "הפחתת 95% מהפליטות של גזי חממה מרכב פרטי עד 2030" וקצב מרשים של חדירת כלי רכב חשמליים פרטיים לישראל.

אבל מישהו שכח להזכיר במצגת המכובדת שישראל היא גם המדינה היחידה במערב שבשנתיים האחרונות העלתה ביותר מפי 3 את מס הקנייה על רכב חשמלי פרטי, ושאחרי ההעלאה הקרובה בינואר המחיר הממוצע של כלי הרכב החשמליים בישראל יהיה מהגבוהים בעולם.

מי שעשוי לשרוד את הטראומה הפיסקאלית הם מותגי רכב סינים, שנוכח עלויות ייצור נמוכות יציעו תמורה טובה לכסף, יחסית, גם במדינות עם מיסוי עוין לרכב חשמלי.

דוגמה טובה הוא ה־5 SERES מבית סוקון הסינית, שנחת כאן עם מפרט מרשים ומחיר חדירה של 214 אלף שקל. ה־5, "SF5" במקור, שייך לשורת דגמים חשמליים המנסים להיות "יותר טסלה מטסלה", אבל אילן היוחסין שלו קרוב יותר לטסלה משל רוב המתחרים.

מותג סרס הוקם בקליפורניה ב־2016 עם מימון סיני ותוכניות לשכפל את ההצלחה ההנדסית והפיננסית של טסלה. זאת באמצעות הקמת מחלקת מחקר, פיתוח ועיצוב בקליפורניה, וייצור שתוכנן להתבצע בארה"ב. המותג גייס את מרטין אברהרד, אחד משני מייסדי טסלה והיו"ר הראשון שלה לפני ההשתלטות של אילון מאסק. אברהרד גם חתום באופן אישי על התכנון ההנדסי של ה־SF5.

אבל מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין קטעה את החלום האמריקאי, ומגפת הקורונה נעצה בו מסמר אחרון. הפרויקט הועבר לסין, שם זכה הסרס 5 להצלחה מכובדת עם גב של Huawei, וכעת, באיחור של כמה שנים, הוא מגיע לאירופה ולישראל.

עיצוב חיצוני

כמו בטסלה, העיצוב נקי ודינמי עם קווי מתאר נוסח "קרוס־אובר קופה", פרופורציות נמוכות־רחבות, חלונות אחוריים דמויי טיפה וזנב נטוי עם פנסים רוחביים, שעיצובו כאילו הושאל מפורשה מקאן. הרכב נראה יקר אם כי העיצוב לא מקורי במיוחד.

פנים הרכב

תא הנוסעים מרשים ביחס לדרגת המחיר. המרחב הפנימי מכובד תודות לרוחב הנדיב ולבסיס גלגלים באורך 2.87 מ'. המושבים הקדמיים נוחים מאוד גם לבעלי מידות חריגות והמושב האחורי יאכלס ברווחה שלושה מבוגרים רחבים וארוכי רגליים. מרחב הראש פחות נדיב מאשר בטסלה Y בשל הגובה המתון יחסית של הרכב, אבל מותיר מספיק מרחב תנועה גם לנוסעים גבוהים.

מערך הפיקוד מינימליסטי עם הנדסת אנוש "טסלאית" אופיינית, כלומר כמעט ללא מתגים פיזיים בסביבת הנהג, למעט על ההגה, והעברת רוב פונקציות השליטה אל מסך המגע. מערכת התפריטים קלה לזיהוי ומאורגנת היטב, אם כי היינו שמחים לשליטה ידנית על מערכות האקלים והקול, שבשימוש תכוף.

לוח מחוונים דיגיטלי די גדול מציג את הנתונים החיוניים בבירור. איכות ההרכבה מרשימה עם בידוד רעשים מוקפד, אם כי זו עדיין לא מרצדס.

מולטימדיה ומצלמות

רמת האבזור ואיכות החומרים גבוהה יחסית למחיר. התא עטוף במשטחי דיפון איכותיים למראה ולמגע, ריפוד העור נאה ונעים ומסך הפיקוד הענק (15.6 אינץ') והדקיק נראה כאילו הושאל מלפטופ יוקרתי. יש גם מערכת קול מכובדת, מושבים קדמיים חשמליים עם עיסוי, דלת אחורית חשמלית, מערך בטיחות אקטיבי די מקיף, מצלמה היקפית ועוד פריטים שלא נפוץ למצוא בפלח המחיר הזה.

גם גג הזכוכית הפנורמי מרשים בגודלו אבל אין לו כיסוי חשמלי נגלל אלא רק וילון ידני נשלף. כמו בטסלה, הוא נוטה לחמם מאוד את התא תחת השמש הקופחת ולאתגר את מערכת המיזוג. לא אידיאלי לרכב חשמלי.

תא מטען

נפח תא המטען, 367 ליטר, מאכזב ביחס לממדים הכוללים ואף שיש תא נוסף של כמה עשרות ליטר מלפנים, זו מגבלה עבור משפחות שוחרות קמפינג או עם כמה עגלות תינוק.

מנוע וצריכת דלק

סרס 5 משווק בישראל עם שתי גרסאות הנעה. הגרסה הבכירה שטרם פגשנו בה מצוידת בשני מנועים, הנעה הכפולה בהספק של 576 כ"ס וזינוק מאפס ל־100 קמ"ש ב־4.2 שניות. גרסת הבסיס, שאותה לקחנו למבחן, מצוידת במנוע אחורי בודד בהספק 295 כ"ס ובסוללה של 80 קילוואט־שעה עם טווח מוצהר של עד 500 ק"מ ב־WLTP.

התאוצה ל־100 קמ"ש מתבצע ב־6.8 שניות והתחושה היא של מערכת יעילה ולא מרגשת. במצב הרגיל התגובה הראשונית ללחיצה די עמומה. מצב התכנות הספורטיבי מספק תאוצות מכובדות.

על הכביש

טווח הנסיעה בפועל תלוי בשלל משתנים. בקיץ, עם מזגן פועל בעוצמה סבירה, אפשר לצפות לטווח ריאלי של 400-430 ק"מ במסלול שעיקרו כבישים בין עירוניים. בתנאי אקלים קשוחים יותר הטווח הריאלי יקטן.

בפרק הדינמי הנמכנו ציפיות בשל מפגשים קודמים עם חשמליות סינית, שנהיגה בהן הרגישה כמו סימולציית מחשב. הופתענו לטובה: מישהו כייל כהלכה את השלדה של סרס 5 לפי הטעם האירופאי והיא שומרת על קשר סביר בין הנהג לכביש, עם היזון חוזר די מדויק מההגה וכמעט בלי תנודות מרכב מיותרות בפניות הדוקות. עם משקל של יותר מ־2.2 טון לפני נוסעים, זה לא רכב לשעשועי אספלט, אבל הוא לא ישאיר את הנהג מחוץ לתמונה. נוחות הנסיעה סבירה אך מהמורות גדולות יטלטלו את הנוסעים.

מחיר

סרס 5 בגרסה עם הנעה אחורית ורמת אבזור גבוהה נחת בישראל בקיץ בתמחור צנוע של 214 אלף שקל. כעת הוא עולה כ־220 אלף שקל, עדיין משקף תמורה מרשימה לכסף, אפילו בהשוואה לגרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y. גרסת ההנעה הכפולה עולה כעת 240 אלף שקל וזה גם מחיר מרשים יחסית לביצועים. אם רמת המחיר הזו תשרוד את הזינוק במס הקנייה בינואר, זו תהיה אחת המציאות הגדולות בשוק. מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות:

סקודה אניאק 80

סקודה אניאק 80 / צילום: יח''צ

215 אלף שקל עולה גרסת הבסיס עם מנוע בודד של 204 כ"ס. הרכב נוח והאבזור התקני כולל מערך פיקוד דיגיטלי, אך בגרסאות יותר מאובזרות המחיר 250 אלף והלאה


MG MARVEL R

MG MARVEL R / צילום: יח''צ

תמורת 199-215 אלף שקל מציע הקרוס־אובר הבכיר של MG ממדים מכובדים. גרסת הבסיס מצוידת במנוע בודד עם 180 כ"ס וטווח של עד 402 ק"מ ב־WLTP

עוד כתבות

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

איירה רובינס, מנכ''ל Valley National Bank / צילום: Valley National Bank

מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

איירה רובינס, מנכ"ל בנק וואלי נשיונל, טוען כי "אם יש לך את היכולת לפעול בסביבה תנודתית, אפשר לעשות הרבה מאוד כסף בארה"ב כרגע" ● את הבנקים בישראל, ובראשם לאומי, בעל המניות הגדול בוואלי, הוא מגדיר "בעלי חוסן פנומלי" ● וגם: מה חושב מנהל שמרוויח מעל 5 מיליון דולר בשנה על מגבלת שכר הבכירים בארץ

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד ● כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה ● הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסה המקומית; טבע יורדת בכ-5%, אמות עולה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

שברי יירוט מהטילים בקשמיר / צילום: Dar Yasin

הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי

לאחר מספר ימים של מתיחות בין שתי המעצמות הגרעיניות הודו ופקיסטן, הנשיא טראמפ הודיע כי שתי המדינות הסכימו ל"הפסקת אש מלאה ומיידית" ● ההודעה הגיעה על רקע החששות כי המדינות עלולות להפעיל את היכולות הגרעיניות שלהן

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו