גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור וחצי למשבר שטלטל את הכלכלה העולמית: הלקחים שהופקו והתובנות שנלמדו

המשבר של 2008 טלטל את הכלכלה הגלובלית והנחית מהלומה על השווקים הפיננסיים ● אולם עבור משקיעים מסוימים הייתה זו תקופה שבמהלכה נפתחו הזדמנויות השקעה רבות - שהפכו לאורך זמן לרווחים מרשימים, כך אומר אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס ● הוא סבור כי בין שני המשברים העולמיים, זה שפרץ לפני עשור וחצי וזה הנוכחי, יש קו מקשר: הזדמנויות השקעה עם פוטנציאל לתשואות עודפות שהיו קיימות אז - מתחילות להופיע גם כעת

השקעה של פרופימקס בארה''ב בסקטור הלוגיסטיקה / צילום: Profimex
השקעה של פרופימקס בארה''ב בסקטור הלוגיסטיקה / צילום: Profimex

הכתבה בשיתוף פרופימקס

15 שנים חלפו מאז המשבר הפיננסי העולמי (Global Financial Crisis), ונקודת הציון הזו מגיעה בזמן שהכלכלה הגלובלית שקועה כעת בסיטואציה דומה. אמנם עוצמת ואופי המשברים שונים בתכלית אבל גם אז, בדומה להיום, ניצבו המשקיעים בפני אותה דילמה - איזו גישת השקעה נכון לאמץ מול המצב שנוצר?

מכיוון שניהול השקעות במהותו הוא עניין של ניהול סיכונים תוך ניסיון להעריך בזהירות את מה שעתיד להתרחש, ישנה חשיבות גבוהה בקשירת הסיטואציה הכלכלית הנוכחית למשברי עבר. על בסיס זה ניתן לחלץ תובנות ביחס להתמודדות השוק עם אותם מצבים. אלה יאפשרו לגזור איך עשויה להתנהג הכלכלה, והשווקים בפרט, ביום שאחרי המשבר, ובהתאם איזו אסטרטגיית השקעה בהווה - על אף אי-הוודאות, ולמעשה דווקא בגללה - תאפשר בהמשך לקצור את הפירות, כך מסביר אלחנן רוזנהיים מייסד ומנכ"ל פרופימקס, הפעילה כבר שלושה עשורים בהשקעות נדל"ן גלובליות עבור משקיעים כשירים.

לדבריו, במהלך השנים צצו מספר אירועי קיצון בכלכלה הגלובלית שעשויים לשמש נקודות השוואה למצב כיום - החל מפקיעת בועת הדוט.קום בשנת 2000, דרך המשבר הפיננסי חובק העולם של 2008 עבור להתפשטות מגפת הקורונה וסדרת העלאות הריבית. אוסף האירועים שנערמו, לצד הסטטיסטיקה הארוכה שהצטברה, מעידים כי למרות השוני המהותי בין האירועים, בכל המקרים הכלכלה והשווקים היו כפופים לתבנית מסוימת שחזרה על עצמה, בפרקי זמן משתנים. זו מוגדרת למעשה כמחזורים כלכליים (Business Cycle) - הנעים על הציר שבין גאות לשפל. במהלך אותם מחזורים מופיעים אירועי משבר, חריפים פחות או יותר, שהשפעתם אמנם ניכרת אך לזמן מוגבל, שכן לאחר התפוגגות לחצי המשבר, הסנטימנט בשוק מתחלף והנכסים חוזרים, בקצב שונה, למסלול העליות.

משקיעים כשירים, אנו מזמינים אתכם לקבל מידע לגבי תנאי ההצטרפות לקרן Profimex CircleOne VI, כולל היסטוריית הביצועים שהשאנו למשקיעינו במשך למעלה מ-25 שנות פעילות. לפרטים נוספים, לחצו כאן>>

תבנית קבועה של מחזורים עסקיים. עם התפוגגות לחצי המשבר, השקעות נדל"ן שמנוהלות בידי מנהלים עתירי ניסיון צפויות להיות מהראשונות להנות מתנופה מחודשת
מקור: Investopedia

"זה לא תזמון השוק, זה הזמן בשוק"

לפי רוזנהיים, על אף שאין ערובה כי ההיסטוריה תחזור על עצמה, רצוי להכיר את הנתון הבא: לכל שרשרת המשברים העולמיים שפקדו את הכלכלה, על אף השוני בעוצמתם, אופיים ומשכם, היה מכנה משותף: עם דעיכת הפאניקה והתמתנות השפעות המשבר, הכלכלה התעשתה והשווקים חזרו לעלות, לעיתים באגרסיביות ובחדות. המשמעות היא שמחד אי-אפשר לתזמן באיזו נקודה אנחנו נמצאים כעת במחזור העסקי ומתי בדיוק יגיע המשבר לסיומו. אולם מנגד, בהסתכלות ארוכת-טווח של מספר שנים קדימה, בתקופות משבר נפתח חלון זמן לניצול הזדמנויות השקעה, המגלמות בחלקן פוטנציאל להפוך בהמשך מקור לתשואות עודפות. אפקט זה ניכר בייחוד בחלקים משוק הנדל"ן, שמאופיין בקורלציה להתאוששות הכלכלית שמגיעה עם שוך המשבר, בעיקר בהתחשב בהיותו של הנדל"ן Lagging Industry (תעשייה שהשוק לא משפיע עליה באופן מיידי אלא בעיכוב מסוים).

רוזנהיים מסביר כי המשבר הנוכחי נוצר בשל התלכדות שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית שיצרה מצוקת נזילות חריפה. מצוקה זו מאלצת חברות, מנהלים ומשקיעים לשים את נכסיהם על המדף, לעיתים במחירים שמשקפים דיסקאונט משמעותי, כדי שיוכלו לייצר מזומנים לפירעון ההתחייבויות שנטלו. עדות לעומק המצוקה עליה מצביע רוזנהיים משתקפת היטב בדו"ח שפורסם לאחרונה ב-Bloomberg לפיו היקף החובות שנערמים בשוק הנדל"ן הגלובלי, בעיקר בתחום המשרדים, הוא הגבוה ביותר מאז 2008.

עוד הוא מוסיף כי התנאים הפיננסיים משפיעים באופן ישיר על ערכי הנכסים, שכן מתקיים קשר הופכי בין סביבת ריבית גבוהה לשווי הנכסים. המשמעות היא שכאשר הריבית גבוהה, גם שיעור ההיוון עולה (התשואה לפיה מחשבים סדרת תשלומים בהתאם לשווי בהווה) - וערך הנכס יורד. המתאם הזה מתקיים גם בתרחיש הנגדי. כאשר תגיע הורדת ריבית, תירשם ירידה בשיעור ההיוון שתביא לשערוך מחדש של הנכסים, הפעם כלפי מעלה.

רוזנהיים מציין כי במשך תקופות של אי-וודאות גם מצטברים לרוב בשוק הנדל"ן ביקושים כבושים מצד רוכשים ומשקיעים פוטנציאליים, שממתינים עד ל"התבהרות התמונה". אלא שכאשר המשבר מתחיל להראות סימני דעיכה ישנה התפרצות ביקושים, לעיתים בבת אחת, שמייצרת תנופה מחודשת שתורמת את חלקה לעליית מחירים בנכסים מסוימים. גורמים אלו עשויים לתפקד ביחד, ולחוד, כטריגרים שיתרמו להתאוששות השוק ביום שאחרי המשבר.

"זה לא עניין של תזמון השוק, אלא הזמן והניסיון שצברנו בשוק", מדגיש רוזנהיים בהקשר של הניתוח שהובא כאן. לדבריו, פרופימקס, שנמנית על גופי ההשקעה האלטרנטיביים הוותיקים ביותר וזו שהייתה הראשונה לסלול את הדרך למשקיעים ישראליים להשקעות נדל"ן מעבר לים, צלחה מאז החלה את פעילותה שורה של מחזורים עסקיים ומשברים כלכליים חובקי עולם. את אלו, הוא מציין, ניצלה החברה על-מנת להעשיר את הפורטפוליו בהשקעות בנכסים איכותיים, שהניבו ברובם המוחלט תשואות עודפות.

"חלון הזדמנויות"

"במשבר הנוכחי ההזדמנויות בשוק מתכנסות בהדרגה", אומר רוזנהיים ומסביר כי "זה קורה רק אחרי שבעלי נכסים, שנקלעו כאמור ללחץ תזרימי, מעכלים שהם נמצאים במציאות כלכלית שונה ומפנימים שעליהם למכור את הנכס במחיר נמוך משוויו הכלכלי העתידי - על-מנת לא להעמיק עוד יותר את בור ההתחייבויות. עבורנו, יחד עם שותפינו האסטרטגיים במדינות היעד, זו שעת כושר להשקיע בנכסים שמתומחרים כעת במחירים נמוכים. נוצר כאן חלון הזדמנויות עבורנו, יחד עם שותפינו, לנצל את המצב כדי להעשיר את הפורטפוליו בנכסים שיתפקדו מקור לתשואות עודפות בתקופה שאחרי המשבר.

חשוב לזכור כי בכל השקעה, בייחוד בתקופה מורכבת ורגישה זו, נדרשת בחינה קפדנית ומקצועית של כל נכס ספציפי, תוך הבנה מעמיקה של אופי הסביבה העסקית, תהליכים דמוגרפיים, משוואת היצע-ביקוש באזור וכיוצא בזה. "בחינת כל הפרמטרים הנוגעים בעסקה מחייבת התמחות ספציפית בסוג הנכס והתמקדות בשוק המשנה (Submarket), כאשר הכישורים המקצועיים של מנהלי ההשקעה והשותפים המקומיים שלנו הם גורמי מפתח לניהול ההשקעה לאורך הדרך, לרבות בנקודת המימוש", מוסיף רוזנהיים.

עוד הוא מציין כי "התשואות הגבוהות שהנבנו למשקיעים היו גם מתוך עסקאות שבוצעו בעתות משבר. זו אמנם תקופה שבמהלכה משקיעים רבים חוששים להשקיע, אבל אלו בעלי הניסיון רב השנים, שמסתכלים ליום שאחרי המשבר, מבינים שכדי ליהנות מפירות ההצלחה צריך להיערך עם כסף זמין (Dry Powder) ולהשקיע יחד עם מנהלי השקעות מנוסים שהוכיחו שהם ראויים לאמון המשקיעים".

את ההזדמנויות עליהן מדבר רוזנהיים מתכוונת פרופימקס לנצל באמצעות הקרן השישית ממשפחת קרנות Profimex CircleOne, שהחלה את השקעותיה הראשונות החודש ומיועדת למשקיעים כשירים. בפרופימקס מדגישים כי ההתחייבות של משקיעים לקרן בשלב זה משחקת תפקיד משמעותי. זאת נוכח העובדה כי רמת אי-הוודאות הגבוהה בשוק היא זו שפותחת כאמור חלון הזדמנויות להשקיע בנכסים המתומחרים נמוך, שכן כאשר הריבית תחל לרדת - סביר כי חלון ההזדמנויות יתחיל להיסגר. כמו-כן, יש לציין כי כאשר הקרן השישית, שכבר גייסה סכום משמעותי בזמן קצר, תסיים את תקופת גיוס ההתחייבויות, תיסגר האפשרות של משקיעים שטרם עשו זאת להתחייב להשקעה בקרן.

בעניין זה ראוי להבהיר כי התחייבות בשלב זה אינה דורשת מהמשקיעים העברת מלוא סכום ההשקעה, אלא מהווה התחייבות להעמדת ההון באופן מדורג כאשר תצאנה לדרך השקעות חדשות, שצפויות ברובן במהלך 2024 ו-2025. זאת בכפוף לקבלת אישור פה אחד של חברי ועדת ההשקעות בפרופימקס.

משקיעים כשירים, אנו מזמינים אתכם לקבל מידע לגבי תנאי ההצטרפות לקרן Profimex CircleOne VI , כולל היסטוריית הביצועים שהשאנו למשקיעינו במשך למעלה מ-25 שנות פעילות. לפרטים נוספים, לחצו כאן>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם