גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגלגלות בלוף נדל"ני: החברות שכבר רצות מעל התהום

משקולת הריבית, הזינוק בעלויות הבנייה והתייקרות כוח העבודה פגעו קשות בחברות הנדל"ן היזמיות ● המכה הגיעה אל חברות האשראי החוץ־הבנקאי, שרבות מהן כבר מזמן רצות על אוויר, כמו גיבור בסרט מצויר שלא שם לב שמתחת לרגליו נפערה בור

בנייה באשקלון. המחיר לשעת עבודה קפץ בחודשיים פי שלושה לפחות / צילום: Shutterstock
בנייה באשקלון. המחיר לשעת עבודה קפץ בחודשיים פי שלושה לפחות / צילום: Shutterstock

אינספור חברות משחקות כרגע ב"כאילו". הן ממשיכות לשדר עסקים כרגיל, מרגיעות ש"אוטוטו יחזרו קונים והכל ישוב למקומו בשלום", אבל התהום כבר פעורה תחתן. אז למה אנחנו עוד לא קוראים על התמוטטות המונית? בעיקר כי לכל הצדדים נוח לגלגל את הבלוף הזה. לאף אחד, או כמעט לאף אחד, אין אינטרס לגלות לנו שהסיפור נגמר.

בלעדי | משרד השיכון יוזם תוכנית לצירוף דירות לא מכורות של יזמים ל"דירה בהנחה"
חוזרים לחפש דירות: הביקוש בערי העוטף מתחיל להתאושש
איך תגנו על עצמכם מפני קריסה של יזם בפרויקט התחדשות עירונית

אם בכל הענפים המצב קשה, בנדל"ן הוא נואש במיוחד. רק בחודש ספטמבר, כשהחיים נראו שלווים ורגועים בהרבה בהשוואה לסערה הנוכחית, אמר מנכ"ל חברת צמח המרמן חיים פייגלין בכנס גלובס כי "אנחנו קרובים ליום כיפור של ענף הבנייה". פייגלין דיבר אז רק על משקולת הריבית. נטל חוב של כמעט חצי טריליון שקל שסוחב ענף הנדל"ן.

בלי פועלים פלסטינים וגם הזרים נמלטו

ואז הגיע אוקטובר. נוכח מצוקת המימון לא מעט יזמים נטלו על גבם בשנה־שנתיים האחרונות סיכון עצום גם עבור דירות שנמכרו (מבצעי 90:10 ו־80:20 למיניהם - שלמו 10% עכשיו, 90% אחר כך, שהיו הדרך הכי שכיחה למכור דירות בסביבת ריבית עולה). עכשיו תוסיפו לזה את עלויות הבנייה שזינקו בשבועות האחרונים בחדות. הוצאות אדירות שנוגסות בסיכוי להישאר עם רווח כלשהו. מחיר לשעת עבודה קפץ בחודשיים האחרונים פי שלושה לפחות, בהיעדר 80 אלף פועלים פלסטינים, שמי יודע אם ומתי ישובו, ובשעה שמרבית העובדים הזרים, מתוך 25 אלף פועלי בנייה רשומים, נמלטו לחו"ל. בנוסף, מחירי התשומות שמגיעות מחו"ל - קרמיקה, שיש, ברזל ועוד - קפצו לשמיים, בשל פרמיית סיכון למדינה הנמצאת במלחמה והעובדה שספינות נאלצות לפתע להקיף את אפריקה, מחשש מהאויב החדש, החות'ים.

וגם אם נניח שהיזם צלח את קפיצת עלויות המימון, הבנייה והפועלים, ברור שבקצב הבנייה והמכירות הנוכחי, משך החיים של כל פרויקט ושל ההלוואות שעומדות כנגדו אינו דומה לתוכנית המקורית. כלומר, ולו בגלל התארכות המח"מ, משך החיים הממוצע של פרויקט, מדובר בבלת"מ חדש והוצאה ניכרת לעוד ריבית ועוד פיצוי כספי לרוכשים (או כסף לשכירות למשל, כשמדובר בפרויקטים של פינוי בינוי שהוציאו דיירים ישנים). רווחיות מתוכנת של 15%, 20% ואפילו 25% נמחקה במהירות.

אבל הגלגל עדיין מסתובב. ולא בהכרח בגלל יזמים, שמוכרחים לשמור על פאסון, אלא בעיקר בגלל עולם של ספקי אשראי, שמעדיפים למכור לנו אשליות של שליטה בזמן שהמודל הכלכלי שלהם מחוסל. הטעות השכיחה היא להתמקד בבנקים, נותני האשראי הגדולים. הסכנה הגדולה מתחילה אצל "משלימי ההון" הקטנים, אלה שנתנו ליזמים את ההון שהיה חסר להם כדי להוציא את העסקה לפועל, אחרי שהבנק הסכים לממן "רק" 70% או 80% מהעסקה, ואולי גוף מוסדי אחר השלים להם "רק" עוד 10%-15%.

והנה הבלוף הגדול: המלווים הללו - שחלקם גם חשוף בהלוואות גדולות מול הבנקים הגדולים - מתגלגלים עכשיו, מוכנים להמשיך לקבל ריבית, אפילו מופחתת מזו שהובטחה, כי הם יודעים שהקרן עצמה, הסכום שהם נתנו לפרויקט, אבודה. הבנקים זכו בכל השעבודים ולא באמת יישאר משהו לנושים הבאים בתור. גם בהנחה שמחירי הדירות שיימכרו יישארו ברמתם הנוכחית, הקפיצה בעלויות המימון והתמשכות הפרויקטים כבר הורידו את מחירי הקרקע ב־30% לפחות ומחקו את כל ההון שהם סיפקו.

האשראי החוץ־הבנקאי בחשיפה חריגה לנדל"ן

רק באוגוסט האחרון ציינו בבנק ישראל כי האשראי שנתנו הגופים החוץ־הבנקאיים מאופיין בחשיפה "חריגה" לענף הבינוי והנדל"ן - 60% מהאשראי המצרפי שלהם חשוף לענף, לעומת 52% בשנת 2021 ו־50% בשנת 2020. הם גם כתבו שמדובר באשראי "באיכות נמוכה ובסיכון גבוה יחסית". הצרה היא שבבנק ישראל הודו שמדובר בשכבה קטנה של אותו קרחון. בבנק הדגישו שהמספרים שלהם מבוססים על 20 חברות ציבוריות המעמידות אשראי לעסקים, רובן כאלה שרכבו על גל הריבית הזולה בשנים האחרונות, "וישנן חברות נוספות, שאינן ציבוריות, לגביהן אין מידע זמין. לפי מרשם נותני השירותים הפיננסיים של רשות שוק ההון, נכון לאמצע 2023 ישנם 184 תאגידים בעלי רשיון פעיל למתן אשראי מורחב".

בשוק הנדל"ן מעריכים שזו הסיבה לכך שלא רואים כעת כמעט עסקאות למכירת פרויקטים או קרקעות. הרצון להתגלגל גבוה מהרצון לממש קרקע, שיכריח יותר מדי שחקנים להודות בכישלון ולחתוך הפסדים. בינתיים עדיף לעצום עיניים ולהחזיק אצבעות שתגובת השרשרת לא תהיה מבהילה. כשיתברר שיותר מדי חברות וצינורות אשראי רצים על אוויר, כמו גיבור בסרט מצויר שלא שם לב שמתחת לרגליו נפערה תהום - והנה הנפילה.

כוכבי השבוע

מצוין: דווקא עכשיו אור
השעון של מיליוני ישראלים, ועוד מיליוני יהודים ברחבי העולם, תקוע על שמחת תורה. קשה לעמוד מול לוח השנה שמבשר פתאום שהגיע חנוכה. שמונה ימים של חג אורים, כשכל כך הרבה חושך עדיין מסביב.

כל אחד כמובן בבחירתו ובמנהגיו, אבל ייתכן שחסד עשה איתנו מעגל השנה, שמכריח אותנו דווקא עכשיו להפיץ קצת אור. שמזכיר לנו שבמשך אלפיים שנה יהודים כמעט לא יכלו לחגוג את חנוכה כחג לאומי - עם תיאורי הגבורה המופלאים וקרבות המכבים - וצמצמו את הימים הללו לחג דתי ומשפחתי, שמעלה על נס את פך השמן הקטן. זה המקסימום שהרשו לנו בגלות.

היום, כשהצבא שלנו נלחם שוב בעוז בבאים עלינו לכלותינו, כששוב ישראלים עצמאים וגאים בארצם, יש לא מעט סיבות לחגוג את חנוכה. קומי אורי כי בא אורך.

בלתי מספיק: סיסמאות זה יפה, אבל עד המטוס
ועידת האקלים שנערכה השבוע בדובאי סיפקה לנו הזדמנות נהדרת ומתסכלת להתבונן בפעם המי-יודע-כמה בצביעות הבינלאומית. 70 אלף באי הוועידה השמיעו ושמעו מילים גבוהות וחשובות על הדאגה הגדולה לגורל הכדור, אבל שמו בצד עובדות פשוטות - שמשתתפותיה הדומיננטיות הן עשרות יצרניות גז ונפט; שנשיא הוועידה הוא אחמד אל-ג'אבר, מנכ"ל חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי; ושמאות מטוסים פרטיים הגיעו אליה מרחבי העולם - וכל אחד מהם זיהם את הכדור פי כמה מכל מה שמשתמשי קשיות הפלסטיק יזהמו במשך חיים שלמים.

ובין שלל האבסורדים, בלטה לעין בריטניה, ששלחה לכנס את שני מנהיגיה הבכירים ביותר, ראש הממשלה רישי סונאק והמלך צ'ארלס. אלא ששני האורחים רמי המעלה הגיעו בשני מטוסים נפרדים, כי יש גבול לפגיעה שהם יכולים לסבול באיכות החיים בשביל להציל את כדור הארץ.

עוד כתבות

רוצים גם את הדור הבא: גרמניה מעוניינת לרכוש את חץ 4 שבפיתוח

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לצד גיוס המילואים: מענק כספי יוענק למפקדים - עד 20 אלף שקל למג"דים

הממשלה תדון היום בהצעת ההחלטה להרחבת מערך ההטבות והתגמול למילואימניקים, במרכזה עומדים כוחות המילואים הלוחמים ● בין היתר, יינתנו מענקים בגובה של עד 20 אלף שקל למפקדים עד רמת המג"ד, כמו גם נקודות זיכוי במס והטבות בדיור

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

דומיסאני וושינגטון / צילום: IBSI

הכומר שנלחם למען יהודים: "לא ברור איך אמריקאים הם כל כך טיפשים כשזה נוגע לישראל"

דומיסאני וושינגטון הוא מטיף כריזמטי ומייסד המכון לסולידריות שחורה עם ישראל (IBSI) - גוף שמבקש לחזק את הקשר בין הקהילה האפרו-אמריקאית ליהודים, שהולך אחורה עד מאבק זכויות האזרח ● לדבריו התמיכה בישראל גדולה מכפי שנראה: "קולות שחורים שלא מתיישרים עם הנרטיב הרצוי בתקשורת פחות או יותר נקברים"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע

איירה רובינס, מנכ''ל Valley National Bank / צילום: Valley National Bank

מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

איירה רובינס, מנכ"ל בנק וואלי נשיונל, טוען כי "אם יש לך את היכולת לפעול בסביבה תנודתית, אפשר לעשות הרבה מאוד כסף בארה"ב כרגע" ● את הבנקים בישראל, ובראשם לאומי, בעל המניות הגדול בוואלי, הוא מגדיר "בעלי חוסן פנומלי" ● וגם: מה חושב מנהל שמרוויח מעל 5 מיליון דולר בשנה על מגבלת שכר הבכירים בארץ

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד ● כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה ● הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

רס''ל צבי פלדמן ז''ל / צילום: לע''מ

במבצע מיוחד: הושבה גופתו של רס"ל צבי פלדמן, שנפל במלחמת לבנון הראשונה

גופתו של רס"ל פלדמן ז"ל, שנפל בקרב סולטן יעקב, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● משרד החוץ הקטארי: "הסכם בין ארה"ב לאיראן יחזק את הביטחון, היציבות והשלום באזור" ●  גורם ביטחוני: "ייקח לפחות שנתיים של לחימה להכריע את חמאס" ●  משפחותיהם של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה אישרו לפרסם את סרטון חמאס ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסה המקומית; טבע יורדת בכ-5%, אמות עולה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום